• No results found

Det är uppenbart att eleverna måste få kunskap i att se samband mellan sin egen

informationshantering och sitt lärande genom att se helheter i processen istället för enskilda och isolerade företeelser i sin metod. För att skapa en positiv inlärningsmiljö och en

förutsättning för att eleverna ska kunna se samband mellan informationshantering och sin egen kunskapsinhämtning krävs det att ett flertal faktorer infrias. Watsons studier (1998) visar exempelvis att elevernas engagemang och motivation inför en uppgift i skolbiblioteket i hög grad avgörs av deras intresse för ämnet. Studien visar även att eleverna tenderar att i flera fall uppleva syftet med en skoluppgift i skolbiblioteket som väldigt ensidigt – nämligen att bli färdig med den.91

Det framkommer att flera av eleverna upplever positiva vinster med skolbibliotek och

bibliotek i allmänhet. Det finns emellertid, som tidigare reflekterat över, en tendens att en stor del av eleverna har en ensidig uppfattning kring bibliotek, vilket i sin tur får konsekvenser på deras arbetsmetoder. Eleverna behöver i hög grad bli medvetna om vilket enormt stort utbud

88

Limberg m.fl. (2002) sid. 75.

89

Alexandersson & Limberg (2004) sid. 114.

90

Ibid.

91

av information som finns tillgängligt för dem och lära sig metoder för att utnyttja dem. Om man uppmuntrar eleverna att tänka på bibliotekens samlingar som en helhet kan det

förhoppningsvis leda till att fler elever använder sig av fler informationskällor än enbart Internet i deras arbetsprocess.92 Det föreligger således ett stort ansvar hos skolbibliotekets personal och lärare att motivera, engagera och skapa ett intresse hos eleverna för att på så sätt möjliggöra en utbredning av elevernas uppfattningar om sitt eget lärande och upplevelser i skolbiblioteket.

92

8

Sammanfattning

Dagens samhälle och skola präglas av ett allt omfattande informationsutbud. Kunskapen och informationen begränsas inte längre av läroböckernas innehåll eller lärarens ämneskompetens. En rad förändringar av synen på kunskap i skolverksamheten har bland annat bidragit till att undervisningen gått från att vara lärarledd till att eleverna själv arbetar i en undersökande arbetsprocess för att finna kunskap. Eleverna förväntas således att själva söka information och kunskap som ett led i det livslånga lärandet och på så sätt ta individuellt ansvar över sina gena studier. Det förändrade arbetssättet bidrar i hög grad till att skolbiblioteket har fått en större delaktighet och en tydligare roll inom undervisningen.

I och med att eleverna får ett större ansvar för sina egna studier krävs det emellertid att de är medvetna om hur de finner, värderar och arbetar med olika informationskällor. Mot bakgrund av det här har studien fokuserats på hur gymnasielever uppfattar skolbiblioteket och dess undervisning, deras informationshantering och arbetsprocess med olika informationskällor. Frågeställningarna i studien var följande:

• Vilka uppfattningar har gymnasieeleverna om skolbiblioteket som lärande rum och dess undervisning?

• Hur upplever eleverna sin egen informationshantering?

• Har eleverna någon strategi i deras undersökande arbete på skolbiblioteket?

För att finna svar på mina frågeställningar använde jag mig av enkäter. Två gymnasieklasser i årskurs 2 deltog i studien som ägde rum i december 2007.

Tidigare forskning om uppfattningar om skolbiblioteket visar exempelvis att elever ofta tillskriver skolbiblioteket en rad olika förtjänster. Alexandersson och Limbergs (2004) studier visar exempelvis att rummet kan ses som en tillflyktsort och en studieplats för många elever. Ett flertal av gymnasieeleverna som deltog i studien äger liknande uppfattningar som

författarna påvisar i sin forskning, där de bland annat beskriver skolbiblioteket som ett uppehållsrum som tjänar som en social mötesplats. Ett stort antal elever anser att rummet tjänar som ett informationscenter där man kan finna information och kunskap.

Elevernas förhållande till olika informationskällor förefaller vara relativt ensidig. Tidigare studier av Alexandersson & Limberg (2004) och Watson (1998) avslöjar elever i allt större utsträckning föredra att arbeta med Internet som informationskälla i deras arbetsprocess. I likhet med deras studier vittnar även mina resultat om att eleverna föredrar att arbeta med Internet såväl i deras inledningsfas som i den fortsatta och efterföljande arbetsfasen. Elevernas svar avslöjar att flera av dem tenderar att uppfatta biblioteket som en ålderdomlig installation. I flera fall vittnar en del av elevernas svar om en ensidig uppfattning om bibliotek och där hemmet föredras som arbetsplats i och med att eleverna ofta har Internet där.

Watsons studier (1998) visar att sambandet mellan elevernas till synes frekventa användning av Internet som informationskälla bland annat återfinns i deras ökande självförtroende och säkerhet i arbetet med informationskällan. Gymnasieelevernas svar vittnar även om en osäkerhet och vid flera fall, en ovilja i att arbeta med tryckta källor i deras arbetsprocess, vilken även kan sammanföras med Watsons resultat angående elevernas självförtroende och deras val av att använda sig av Internet i dess omfattning.

Flera av eleverna utrycker emellertid en önskan om att få mer hjälp av personalen vid deras informationshantering i skolbiblioteket. Vid flera tillfällen rör det sig om att få undervisning i att orientera sig i skolbiblioteket och att få kunskap i att finna relevanta källor. Några elever upplever att det emellertid skulle underlätta om det fanns mer personal och en tydligare indelning och skyltning i skolbiblioteket.

Tidigare studier (Alexandersson & Limberg, 2004; Watson, 1998) visar även på att elevernas informationshantering förefaller statisk och där eleverna ofta söker efter det rätta svaret. Eleverna upplever att svaren återfinns på ”en sida”, vilket i sin tur resulterar i att de ofta söker efter just den sidan på Internet. Gymnasieelevernas svar vittnar även om att flera elever inte arbetar efter någon särskild arbetsmetod i skolbiblioteket. Allt som ofta utgörs arbetsmetoden av en till synes instinktiv och planlös användning av Internet, där kunskapsinnehållet i sig blir att reproducera fakta.

REFERENSLISTA

Otryckta källor:

Enkätsvar från gymnasielever. Genomförda i december 2007.

Tryckta källor:

Alexandersson, Mikael, Linderoth, Jonas, Lindö, Rigmor, Bland barn och datorer –

Lärandets villkor i mötet med nya medier (2002): Lund, Studentlitteratur.

Alexandersson, Mikael & Limberg, Louise, Textflytt och sökslump - informationssökning via

skolbibliotek (2004): Stockholm, Liber AB.

Arfwerdson, Gerd, Hur och när lär sig elever? – En kritisk kommenterad sammanfattning av

kognitiva teorier kring elevers inlärning (1992): Stockholm, HLS förlag.

Cunningham, Una & Andersson, Staffan, Läraren, eleven, Internet (1997): Stockholm, Liber AB.

Erikson, Bibi & Melchert, Eva, Nycklar till läroriket – texter om lärande, läsande och

bibliotek (1997): Lund, Bibliotekstjänst.

Gómez, Elsa & Swenne, Margareta, Aktivt lärande med skolbibliotek (1996): Lund, Bibliotekstjänst.

Jobring, Ove, & Carlén, Urban (red.) Att förstå lärgemenskaper och mötesplatser på nätet (2005): Lund, Studentlitteratur.

Kuhne, Birgitte, Biblioteket – skolans hjärna – Skolbiblioteket som resurs i det undersökande

Kuhlthau, Carol Collier, Informationssökningsprocessen (2006): BTJ förlag, Lund.

Limberg, Louise, Skolbibliotek för kunskap och skapande (1990): Stockholm, Skolöverstyrelsen och utbildningsförlaget.

Limberg, Louise, Hultgren, Frances, Jarneving, Bo, Informationssökning och lärande – en

forskningsöversikt (2002): Kalmar, Skolverket.

Limberg, Louise, Att söka information för att lära – en studie av samspel mellan

informationssökning och lärande (1998): Göteborg, VALFRID.

Nilsson, Monica, Informationsfärdighet i skolan – skolbiblioteket som pedagogisk resurs (2003): Lund, Bibliotekstjänst AB.

Nilsson, Monica, Skolbiblioteket – skolans informationscentrum (1998): Lund, Studentlitteratur.

Nilsson, Monica, Informationsfärdighet i praktiken – skolbibliotekarie och lärare i samverkan (2007): Lund, Bibliotektjänst.

Patel, Runa, & Davidson, Bo, Forskningsmetodikens grunder (1994): Lund, Studentlitteratur.

Stigmar, Martin, Metakognition och Internet – om gymnasielevers informationsanvändning

vid arbete med Internet (2002): Växjö, Växjö universitet.

Unenge, Gun & Unenge, Jan, Datoranvändning och lärarroll – arbetsrapport från projektet

datorn i grundskolan – ”DIG – projektet” (1996): Högskolan för lärarutbildning och

kommunikation (HLK) AB.

Läroplaner och styrdokument:

Läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94)

BILAGA 1

Under ht 07 skriver jag min examensrapport på högskolan i Kalmar som berör elevers uppfattningar om skolbibliotek, informationshantering och lärande. Jag är väldigt tacksam om du svarar noggrant och utförligt på enkätfrågorna. Det finns inga rätta eller felaktiga svar på enkäten utan du svara helt efter vad du tycker och efter vilka erfarenheter du har. Du kommer att vara fullständigt anonym i rapporten.

Enkäten är uppdelat i tre avdelningar och innehåller både frågor med bestämda svarsalternativ, där du markerar ditt svar med ett kryss, och frågor med öppna svar

Det är betydelsefullt att du försöker svara på samtliga frågor i enkäten

Tack för din medverkan

Daniel Petersson

BILAGA 2

Jag går i årskurs: _______

Allmänna frågor:

1.

Hur ofta använder du skolbiblioteket vid skoluppgifter?

( ) Regelbundet ( ) Ganska ofta ( ) Sällan ( ) Aldrig ( ) Vet ej

2.

Brukar du använda dig av skolbiblioteket av eget intresse?

( ) Regelbundet ( ) Ganska ofta ( ) Sällan ( ) Aldrig ( ) Vet ej

3.

Om du inte hittar det du söker vänder du dig då till bibliotekarien om hjälp?

( ) Regelbundet ( ) Ganska ofta ( ) Sällan ( ) Aldrig ( ) Vet ej

4.

Hur ofta har ni undervisning i skolbibliotek?

( ) Regelbundet ( ) Ganska ofta ( ) Sällan ( ) Aldrig ( ) Vet ej

5.

Om du själv fick konstruera ”ditt” skolbibliotek, hur skulle det se ut?

__________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

Frågor rörande undervisningen:

Nedan följer en rad påstående. Kryssa i det som närmast överrensstämmer med din uppfattning.

De gånger vi använde skolbiblioteket i undervisningen upplevde jag:

Stämmer: Stämmer delvis: Stämmer inte:

a) Att jag lärde mig mycket om ämnet: ( ) ( ) ( )

b) Att undervisningen blev intressantare när man ( ) ( ) ( ) själv fick leta efter källor istället för att finna den i

läroboken

c) Att undervisningen blev svårare i och med att man ( ) ( ) ( ) själv fick leta efter egna källor

d) Att det blev roligare att arbeta tillsammans med ( ) ( ) ( ) övriga klasskamrater under andra former än i klassrummet

e) Att det blev stökigare än vanlig ( ) ( ) ( ) klassrumsundervisning

g) Att det blev svårare att förstå ämnet ( ) ( ) ( ) när man ”lämnade” läroboken

h) Att bibliotekarien var informerad ( ) ( ) ( ) om vår arbetsuppgift

6.

Hur vill du att undervisningen i biblioteket ska se ut?

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

Frågor rörande arbetsmetod:

7.

Vilken informationskälla använder du först när du söker efter information?

(Välj ett alternativ:)

( ) Tryckta källor ( ) Internet ( ) Artiklar Övriga: _________

8.

Vilken informationskälla använder du i huvudsak när du arbetar i skolbiblioteket?

(Välj ett alternativ:)

( ) Tryckta källor ( ) Internet ( ) Artiklar Övriga: _________

9.

Vilka för- respektive nackdelar upplever du med nedanstående informationskällor?

a) Internet: Fördel: ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ Nackdel: ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

b) Tryckta källor: Fördel: ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ Nackdel: ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

10.

Har du tillräcklig kunskap för att finna lämpliga, tryckta källor på skolbiblioteket?

( ) Tillräcklig ( ) Någorlunda ( ) Ganska otillräcklig ( ) Otillräcklig ( ) Vet ej

11.

Har du tillräcklig kunskap för att finna lämplig information på Internet?

( ) Tillräcklig ( ) Någorlunda ( ) Ganska otillräcklig ( ) Otillräcklig ( ) Vet ej

14 Har du någon särskild strategi när du arbetar i biblioteket?

( ) Ja ( ) Nej ( ) Vet ej

15 Beskriv din strategi:

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

16. Anser du att ”din kunskap” fastnar längre när du arbetar med en särskild informationskälla?

( ) Ja ( ) Nej ( ) Vet ej

a) Varför tror du det?

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

b) Vilken informationskälla är det?

( ) Tryckta källor ( ) Internet ( ) Artiklar Övriga: _________

17. Har du några knep för att lära dig?

( ) Ja ( ) Nej ( ) Vet ej

d) Beskriv vilket, vilka knep det är?

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

18. Tror du att du kommer att använda dig av bibliotek när du är äldre?

( ) Ja ( ) Nej ( ) Vet ej a) Varför? __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ b) Varför inte? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

Related documents