• No results found

För att få en djupare förståelse kring elevernas informationshantering och deras arbetsmetoder i skolbiblioteket fick de även svara på en rad enkätfrågor rörande deras tillvägagångssätt och uppfattningar kring sitt lärande. En fråga som de fick besvara var om de använde någon särskild strategi när de arbetade i skolbiblioteket. Svaren fördelades på följande sätt; 6 elever svarade att de använde sig av en särskild strategi, 32 svarade nej, medan 9 elever inte var säkra. Elevernas svar visar att en tydlig majoritet inte medvetet tenderar att använda sig av någon särskild strategi när de arbetar i skolbiblioteket.

Har du någon särskild strategi när du arbetar i biblioteket?

6 32 9 0 5 10 15 20 25 30 35 Ja Nej Vet ej Svarskategorier F rek ven s

Figur 4.1. Svarsfrekvensen i antal på frågan; ”Har du någon särskild strategi när du arbetar i biblioteket”? 68

68

Ett flertal av de elever som beskriver sin strategi tenderar att i sin inledningsfas av

arbetsprocessen använda sig mer eller mindre av Internet som informationskälla för att skapa en allmän kännedom och en kunskapsbas över ämnet. En elev beskriver sin strategi: ”Jag letar oftast upp all information på Internet. [Sedan] går [Jag] igenom den [och] plockar ut det viktigaste och sedan gör jag ett komplett arbete” En annan elev beskriver en liknande strategi som ovanstående i sin informationshantering: ”[Jag] går[r] in på google, skriv[er] ut allt jag hittar och sedan sätter jag mig för att pussla ihop det”

En beskrivning som skiljer sig från de övriga metoderna är ett svar som tenderar att avslöja en strategi som mer metodiskt är uppdelad i faser. Eleven inleder sin arbetsprocess med att skriva ner funderingar för att sedan inleda själva sökprocessen i flera informationskällor för att sedan sammanställa den:

”Jag brukar ta ett papper [och] skriver ner tankar och vad jag vill få ut av arbetet. Sedan söker [jag] artiklar på artikelsök och uppslagsverk även informationsböcker som innehåller just det ämne jag arbetar med. Sedan sammanställer jag fakta och arbetar vidare med arbetet”

Eleverna fick även besvara frågor rörande deras kunskapsinhämtning och om de ansåg att de lärde sig mer om ett ämne vid användhet av en särskild informationskälla. Svaren från frågan om eleverna ansåg att deras kunskap fastnade längre vid en särskild informationskälla

tenderar att avslöja att en stor del av eleverna (18) är osäkra på om de lär sig mer av att använda en särskild informationskälla. 15 av eleverna av är emellertid övertygade om att de lär sig bättre med en särskild informationskälla medan 14 av eleverna svarar att de inte lär sig mer.

Anser du att "din kunskap" fatsnar längre när du arbetar med en särskild informationskälla? 15 14 18 0 5 10 15 20 Ja Nej Vet ej Svarskategorier F rekv en s

Figur 4.2. Svarsfrekvensen i antal på frågan; ”Anser du att ”din kunskap” fastnar längre när du arbetar med en

särskild informationskälla”? 69

Den informationskälla som de flesta elever (23) svarar att deras kunskap fastnar längre med är Internet. 7 av eleverna svarar att de lär sig bättre genom tryckta källor medan 1 elev upplever artiklar som mer positivare för sitt eget lärande.

Vilken informationskälla är det?

7 23 1 0 0 5 10 15 20 25

Tryckta källor Internet Artiklar Övriga

Svarskategorier F rek ven s

Figur 4.3. Svarsfrekvensen i antal på frågan ”vilken informationskälla är det”? 70

69

47 av 49 elever besvarade frågan; ”Anser du att ”din kunskap” fastnar längre när du arbetar med en särskild informationskälla”?

70

I samband med de övriga enkätfrågorna som berörde elevernas uppfattningar om deras informationshantering och kunskapsinhämtning fick de även en fråga om de hade några knep för att lära sig. Frågan var formulerad för att få en uppfattning om eleverna ägde någon särskild metod i deras informationshantering av källmaterialet. En stor del av eleverna (28) svarar att de inte har några särskilda knep i deras arbetsprocess medan 10 av eleverna svarar att de har det och 5 är i sin tur osäkra. Flera av eleverna svarade att de vid upprepade tillfällen läste och skrev om informationen som de fann för att på så skapa sig en bättre förståelse kring ämnet. En annan elev ansåg att det var viktigt för den att verkligen koncentrera sig på att läsa kortfattade stycken i taget. För en annan elev är det en förutsättning och dessutom

betydelsefullt att arbetet är intressant. För samma elev är det även viktigt att; ”… arbeta enskilt och under lugn miljö. Få arbetet förklarat och ha god tid på sig [och att] arbeta med något som man är intresserad av!”

Andra svar vittnar om att ett fåtal elever anser att det är betydelsefullt för dem att strukturera upp arbetsprocessen innan sammanställningen av informationen inleds. Ett knep som en elev använder sig av är att göra en form av punktlista av den framtida arbetsprocessen och en kort sammanfattning av det insamlade materialet. En annan elev betonar att det är viktigt att reflektera över informationen och formulera egna åsikter i texten: ”[Jag brukar] vrida och vända på faktan och försöka läsa mellan raderna och verkligen dra paralleller och dra in mina egna tankar och åsikter”

Har du några knep för att lära dig?

10 28 5 0 5 10 15 20 25 30 Ja Nej Vet ej Svarskategorier F re kve n s

Figur 4.4. Svarsfrekvensen i antal på frågan; ”Har du några knep för att lära dig”? 71

71

Eleverna fick avslutningsvis svara på frågan om de trodde att de skulle använda sig av bibliotek när de blev äldre. En stor del av eleverna (21) svarade att de i framtiden troligtvis skulle använda sig av bibliotekets tjänster medan en nästan lika stor del av eleverna (18) var osäkra. 8 av eleverna svarade i sin tur att de inte skulle använda sig av biblioteket när de blev äldre.

Tror du att du kommer att använda dig av bibliotek när du blir äldre? 21 8 18 0 5 10 15 20 25 Ja Nej Vet ej Svarskategorier F rekv en s

Figur 4.5. Svarsfrekvensen i antal på frågan; ”Tror du att du kommer att använda dig av bibliotek när du blir

äldre”? 72

De elever som svarar att de kommer att använda bibliotekets tjänster i framtiden betonar och argumenterar exempelvis för fortsatta studier, att låna böcker kostnadsfritt eller att bättra på sin allmänbildning. En del svar vittnar även om att några elever anser att biblioteket har en trevlig atmosfär och det är positivt att en stor del information är samlat på ett och samma ställe. En elev avslöjar sin syn på kunskap och bibliotekens betydelse: ”Man kan aldrig sluta lära sig och biblioteket är [det] bästa stället man har efter skolan”

Ett stort antal av eleverna som i sin tur svarar att de inte kommer att använda och besöka bibliotek i framtiden argumenterar för Internets betydelse i deras informationshantering. Några elever poängterar att biblioteken och dess tjänster är föråldrade och kommer att bli ersatta av digitala informationstjänster. En elev svarar exempelvis att ”bibliotek är på väg ut [och att] det blir gammalt och omodernt”, medan en annan elev poängterar att ”Internet kommer att bli det nya biblioteket” Ett flertal av eleverna anser vidare att de inte kommer att använda sig av biblioteket i och med att de har Internet i sitt hem. Flera svar vittnar även om att eleverna

72

tycker att det är bekvämare att arbeta med informationshantering hemma i stället för att besöka ett bibliotek. En elev svarar att; ”… det är Internet jag använder mest, då kan man lika gärna kolla upp det hemma”

6 Diskussion

I följande kapitel kommer studiens resultat att analyseras och diskuteras. Analysen kommer att utgå från studien frågeställningar där följande frågor kommer att diskuteras som

integrerade delar i kapitlet: Vilka uppfattningar har gymnasielever om skolbibliotek som lärande rum och dess undervisning? Hur upplever eleverna sin informationshantering och har de någon strategi i deras arbetsprocess?

Related documents