• No results found

5.1 Besvarandet av delsyften och forskningsfråga

5.1.2 Delsyfte 1

Det finns bekräftat att en person idag använder sig inte enbart utav en dator när den besöker Internet. Det finns otaligt många olika tekniska hjälpmedel för en användare att koppla upp sig till Internet, bland annat smartphones och surfplattor. Internet har blivit mer rörligt och majoriteten av den svenska befolkningen använder Internet på något vis. Användarmöjligheterna har även dessa ökat i och med utvecklingen av plattformarna online och som användare kan du hitta en mängd med samlad information där. Det diskuteras

mycket om individers informationsmötande och att den ström av information som en person möter dagligen är av en större mängd än någonsin. Därför blir det viktigt för konsumenten att kunna navigera igenom tusentals budskap samtidigt som det blir viktigt för företag att göra sig synliga så att kunders om vill hittar till dem. Det identifieras genom arbetet att det inte är företagen som initierar kontakt med konsumenten längre, i alla fall inte enbart på det viset. Konsument är bevisligen den som vill ta kontakt med företaget, då de enbart sker när konsumenten behöver något som företaget erbjuder. Det har visats i undersökningen att konsumenter använder Internet som en del i sitt konsumerande och därför blir det ännu viktigare för företag att finnas där.

Det visar på att det inte finns något alternativ, företag måste finnas på Internet annars kan de resultera i en mängd förlust utav konsumenter som inte hittar till företag i första taget.

Det som gör att konsumenter vänder sig till Internet när de shoppar är flera olika anledningar. De första är att de söker information och att kunna jämföra produkter med varandra men även vad de olika företagen tar betalt för dem.

En kund idag har inte tid att vänta, det ska ske på direkten och därför har Internet kommit att bli en sådan viktigt utgångspunkt för konsumerande. Det är näst intill osannolikt att en konsument köper en produkt utan att ha kollat upp information om den på Internet. Det finns dock begränsningar, vi upplever att det fortfarande finns en viss tveksamhet över att handla precis allt över internet. Det är fortfarande inte helt accepterat att köpa dyra och värdeliga produkter eller tjänster online. Tjänster som har med personens ekonomi och dyrare alternativ som exempelvis telefon eller surfplatta anser konsumenten vara känsliga, de vill ha en person som de kan prata med och som kan visa dem produkten eller tjänsten. Det är en säkerhet som de inte kan överlåta till Internet, den personliga kontakten med ett företags anställda är fortfarande västenlig när det kommer till högt värderade inköp.

Det har diskuterats ett tag om hur organisationer skapar och behåller relationer med sina konsumenter och vi har insett hur mycket sociala medier faktiskt kan göra för ett företag som vill kunna underhålla befintliga kunder men även attrahera nya. Plattformar som Facebook, Twitter och YouTube erbjuder unika möjligheter för företag att kommunicera med potentiella konsumenter världen över. Dessa nätverk suddar inte bara ut den geografiska gränsen utan andra potentiella barriärer. Varje enskild plattform kan användas av företag på olika sätt och det är av oerhörd vikt att organisationen är medveten om vad den håller på med. Det går inte för ett företag att skapa ett medlemskap på Facebook och sedan anta att de kommer bli framgångsrika på den plattformen. Som all annan marknadsföring är det ytterst viktigt att ha resurser, men även en klar strategi som innehåller det som företaget vill kommunicera.

Det som slog oss mest var hur mycket tid företag lägger ned på arbetet med sociala medier. Alla intervjupersoner var medvetna om att det krävs manskap, kunskap utbildning, tid och ett intresse för fortsatt utveckling då sociala medier är ett dynamiskt ämne som ändras i princip varje dag. Utav vår undersökning har vi kommit fram till att företagen använder sig av alla de större plattformarna, men att varje företag har sina favoriter, och de som de allra flesta pratar varmast om är Facebook. Facebook besitter oändligt mycket med möjligheter för att företag ska komma nära sina konsumenter och att släppa in dom bakom kulisserna, detta för att skapa starka och lojala band med varandra. Facebook gör det möjligt för konsumenten att föra en dialog med företaget, att användare ska dela med sig information till vänner och bekanta angående vad de anser om företaget. När ett företag utformar sina kommunikationsstrategier anser vi att sociala medier bör ha en självklar del utav den. Vi tror att sociala medier inte är något som kommer att försvinna

utan tvärt om, det kommer att fortsätta utvecklas hela tiden. Vi anser att företag bör ta åt sig utav sociala medier och i så bra mån som möjligt och implementera den genom hela organisationen. Vidare anser vi att sociala medier kommer ha en stor betydelse för hur organisationers kommunikationsstrategier blir utformade i framtiden. Sociala medier står mycket för dialog och tvåvägskommunikation samt relationshantering och det är inget som vi ser skulle försvinna inom en snar framtid. Vi märkte under arbetets gång att det fanns många som använde sig av sociala medier, men att inte alla ansågs sig vara säkra på användningsområdet. Även om nätverken har funnits i ett flertal år var det inte många som var ett hundra procent bekväma med användningsområdet och det stod mycket klart att sociala medier som marknadsförings verktyg användes som en förlängande arm i det traditionella arbetet med marknadsföringen. Vi identifierar dock en ökning av användandet och att inom ett par år kommer arbetet med sociala medier har spridit sig i större utsträckning än vad det gjort hittills. Idag använder företagen de sociala mediernas plattformar för att fånga kundens intresse som ett slags första steg till att bygga en relation som förhoppningsvis resulterar i konsumerande. Många företag använder sig inte av sociala medier till den utsträckning som de skulle kunna, det finns fortfarande mycket för organisationerna att upptäcka på webben.

Related documents