• No results found

Designprocessen - Andra skede

In document Är nakenhet ett måste? - (Page 71-77)

6. Lösningen och dess grunder

6.2 Designprocessen - Andra skede

Utifrån det empiriska material som samlats under fokusgruppsintervju ett och två påbörjades designprocessens andra skede. Denna designprocess innefattade att alterera ett ertal av annonserna utifrån deltagarnas kommentarer och hur väl de överensstämde med vår avsedda mening.

Något vi snabbt landade i var att inte inkludera kända individer i annonserna då detta, som tidigare nämnt, uppmärksammades i de första fokusgruppsintervjuerna med annons 5 (se bilaga 3).

Den första annons som vi valde att omarbeta var annons 10. Detta eftersom deltagarna i fokusgruppsintervju ett nämnde att denna annons inte såg ut som en parfymannons utan att den snarare skulle passa bättre till ett friluftsföretag som exempelvis Fjällräven. I fokusgruppsintervju ett förekom även ordet ”tråkig” för att beskriva denna annons. Vi åtgärdade detta problem genom att byta ut bilden i annonsen till en som mer speglade ”parfymreklam” och som förhoppningsvis inte ses som lika ”tråkig”.

I valet av ny bild till parfymreklamen utgick vi ifrån det empiriska materialet från fokusgruppsintervju ett som nämnde att individen i annons 13 (se bilaga 4) såg naturlig ut då han inte stod i en ”tvingad”

pose, samt det som fokusgruppsintervju två som nämnde om att annonsen passade en parfymreklam då den va sensuell men inte på ett sexuellt sätt. Därför ville vi hitta en bild som va relativt lik denna.

Denna altering presenteras nedan:

Nästa annons vi korrigerade var annons 9. Detta gjordes eftersom det empiriska materialet visade att denna annons inte föredrogs samt, att den beskrevs med ordet ”lost”. Vi valde att i omarbetningen av denna försöka välja en bild som mer liknade den i annons 15 (se bilaga 4) då denna annons valdes som mest tilltalande av era deltagare och beskrevs som tagen i stunden, var naturlig och speglade frihet.

Individen i bilden sågs av deltagarna som ”laidback”, cool och fräsch.

Detta resulterade i följande altererade annons:

Nästa annons som gjordes om var annons 1. Denna annons ck visserligen delade åsikter då den sågs som både mest tilltalande och minst tilltalande men då er av deltagarna överensstämmede med påståendet av att individen i bilden såg ”ledsen” ut valde vi att omarbeta denna annons. Ytterligare en grund för denna alterering var att era deltagare i både fokusgruppsintervju ett och två ansåg att annons 8 (se bilaga 3) var den mest tilltalande utifrån bland annat hennes pose som de tyckte passade för en parfymreklam ledde det till att vi ville efterlikna denna i omarbetningen.

Resultatet av denna omarbetning presenteras nedan:

Vi valde även att korrigera annons 11. Visserligen så framförde annonsen det budskap vi menade men det framkom även många kommentarer från era deltagare att det är ytterst mycket fokus på individens genitalia. Detta syns tydligt i följande citat:

Det enda man kan tänka på är skärningen där nere, vad är det för kön?

(D8, 20 April 2021)

Med tanke på att det är just beskärningen av bilden som vilseleder deltagaren om vilket kön individen har så har vi valt att korrigera denna.

Resultatet visas nedan:

Slutligen valde vi att omarbeta annons 4 eftersom de åsikter som framkom om denna annons var endast från en deltagare som inte nämnde någonting om individen på bilden eller hur denne representeras utan endast att de tyckte om de kontraster som bilden visade.

Den altererade annonsen visas nedan:

6.3 Slutsats

Det som framkom vid resultatanalysen från de första fokusgruppsintervjuerna gav mestadelen av våra annonser den respons vi menat att de skulle. Det vill säga att exempelvis de som är väldigt könsnormativa uppmärksammades av deltagarna för att vara just det.

Den slutsats som kan dras efter denna studie är att det som påverkar individerna i denna studie mest är deras personliga preferenser. Deltagarna i denna studie är medvetna om att det ofta visas en könsnormativ bild av både kvinnor och män i reklam och detta faktum är något som de uppmärksammar men samtidigt händer det att dessa annonser föredras gentemot en könsneutral reklam som är intetsägande eftersom det viktigaste i reklam är den känsla den förmedlar, enligt deltagarna. I ett vidare designskede skulle därför vi sett till att alla annonser förmedlar en tydlig och tilltalande känsla, oavsett om den är könsnormativ eller könsneutral. Exempelvis skulle annons 18 (se bilaga 5) kunna ändras på det vis att bilden ersätts med en som har en mer tilltalade ljussättning och är mer inbjudande såsom annons 3 (se bilaga 5) är, då era deltagare ändå ansåg att bilden i sig var tilltalande även om den sågs som onödigt sexualiserad.

En aspekt som framkom under samtliga fokusgruppsintervjuer var att i de fall där en väldigt könsnormativ parfymreklam föredrogs var detta ett faktum som konstaterades men med skamlighet.

Deltagarna sa varför de valde som de gjorde men det var med ord som exempelvis ”tyvärr” som visar på att de är medvetna om att det kan nnas vissa människor som inte föredrar deras åsikt.

Resultatet från dessa undersökningar kan därför ses som informativt i den mening att deltagarnas ärlighet har gjort att vi kan besvara vår frågeställning. Nämligen att en väldigt könsnormativ porträttering av genus ses ner på men kan föredras om den förmedlar en tydlig känsla. Vikten av att förmedla en känsla är lika viktigt när det gäller könsneutrala parfymannonser, samt relativt könsnormativa parfymannonser som igen, understryks av det som Wyllie et al. (2014) menar med att känslan som en reklamannons utger är viktigt för att den ska dra till sig uppmärksamhet. Vi kan även urskilja att oavsett om annonsen är könsnormativ eller könsneutral är det viktigt för deltagarna att den är tydligt sammankopplad till det som marknadsförs.

In document Är nakenhet ett måste? - (Page 71-77)

Related documents