• No results found

Digital kunskap – stor kunskapsskillnad

3.1 Sociokulturellt perspektiv på lärande

5.2.7 Digital kunskap – stor kunskapsskillnad

Lärarna uppfattade det som att många elever anser det är svårt med digital bildbehandling och att en del elever har dålig kunskap till exempel angående filformat och upplösning, det förhållandet styrktes även av fyra elevers uppfattning. Det framkom även att det verkar råda varierande kunskapsnivå när det gäller digital kunskap hos lärare.

Lärare nr ett tog upp att det även råder en ganska stor kunskapsskillnad mellan lärarna: Nu är jag lite så där teknisk av mig, jag tycker många gånger att det är väldigt dålig kunskap kring sådana här saker som format och upplösningar och sådana här saker, det slarvas väldigt mycket med sådana saker. […] Det kanske är en lite lathet bland oss lärare också att vi vet att de får bilder snabbt, när de kör digitalt. (Mats: Hur många av er bildlärare har

digitala kunskaper överhuvudtaget?) Digitala kunskaper har nog allihopa egentligen men

ska man se på djupkunskaper som går lite djupare så är vi tre som kan mera och så har vi fem till som kan lite mindre och behöver hjälp till viss del. […] Det finns en ganska stor kunskapsskillnad hos lärarna, där vissa är mer konservativa och inte vill lära sig den nya tekniken.

Elev nr tre uttryckte det så här:

Jag tycker inte att vi har gått igenom tillräckligt det digitala, format och sådana grejor, och det tycker jag är väldigt viktigt.

5.3 Kreativ verksamhet

När lärarna diskuterade kring vad eleverna kan ha nytta av i framtiden så kom kreativitetens betydelse återigen fram. Två av lärarna menade att kreativiteten i slutändan inte påverkades av om utbildningen var i analog eller digital teknik, den tredje läraren gav inget explicit svar. Tre elever ansåg att de var mera kreativa om de använde analog teknik, medan två elever menade att det inte var tekniken som var det inspirerande, den ena av dessa två framhöll istället att diskutera bilder och den andre att det var lärarens engagemang som stimulerade kreativiteten. Samtliga elever ville lära sig både att kommunicera med bilder och utveckla sig i konstnärligt syfte.

Elev nr tre menade att det digitala är efterfrågat i arbetslivet medan det analoga är konstnärligt utvecklande:

Först vill jag lära mig grunderna […] man behöver belysa både den konstnärliga biten av foto och den mer professionellt inställda för att sen i arbetslivet tror jag att man har extremt bra nytta av att ha en professionell grund, det måste man självklart ha, samtidigt. Teknisk kunskap och allt sånt där och inte bara direkt gå på konstnärliga grejerna. […] Sen är det viktigt att man får en egen stämpel på sina bilder om man ska bli någonting. […] Det är viktigt att experimentera och hjälpa till att uppmuntra det. […] I arbetslivet tror jag att man kommer att behöva kunna digitalt, för det mesta. Men jag tycker att det är jätteviktigt att kunna analogt, och det har väldigt mycket med det konstnärliga att göra.

Två av lärarna framhöll vikten av att eleverna får lära sig kommunicera med bilder – förmedla ett budskap, men även utveckla sig i konstnärligt syfte, medan den tredje ansåg att detta kommer till största delen in i Foto B.

Lärare nr ett lyfte fram bildspråket väldigt tydligt:

Ofta är det att vidga själva bildseendet, hur bilder ser ut och kommunicerar. […] Målet är att de skall se foton på ett lite annorlunda sätt egentligen och skapa sig en egen bildvärld eller bildspråk. […] Följa hela steget; fotografering, framkallning, kopiering. […] Handha en digital kamera och även klara enklare inställningar och justeringar i Photoshop. […] Det tycker jag på något vis är grundläggande, men framför allt som vi återkommer till också att kunna titta på bilder på ett annorlunda sätt. Att kunna bedöma och känna mer aspekter än att bilder är bra eller dålig. Det är på något vis en väldigt stor grund, tekniken förändras med

åren på många sätt men har man bild för det och blick för det så kan den följa med även om tekniken förändras.

Lärare nr två sade så här angående sin uppfattning om kreativiteten samt bildens betydelse för framtiden:

För det första ska de våga. […] (Mats: Tänker du analogt nu eller digitalt?) […] Båda delarna då, all kreativ verksamhet, all skapande verksamhet tror jag är otroligt viktig. För morgondagens och dagens människa måste vara flexibel och kunna se lösningar från olika vinklar. […] Personligen för min egen skull så är det, det digitala som är roligare tycker jag som för mig är mera kreativt. Men det är bra att det finns båda delarna för då kan man stimulera olika personers behov av kreativ stimulans. […] Ja det är så pass mycket bilder runt omkring oss så det är hur viktigt som helst att diskutera bilder, kolla på innehållet, vilka budskap, att det är subjektiva bedömningar liksom nästan jämnt i tidningar och de bilder som vi ser. Så det är en vetenskap som skulle bli betydligt större egentligen än vad den är. […] I och med att alla idag, alla ungdomar, det är i princip ingen som inte har relation till bilder på något vis, skivomslag, film och grejer och det är så enormt flöde med allt skräp som finns på kabel-tv. Det är oerhört viktigt att ha en förståelse bakom det här.

Lärare nr tre betonade bildspråket och vikten av att utveckla kreativiteten, läraren menade även att intresset är positivt för resultatet, och mörkrummet var det som lockade eleverna mest:

Är man intresserad tycker man det är roligt så blir det bättre – det gäller det mesta. Tänker man på hur mycket tid de flesta fotoelever ändå lägger ner att de är här, de står därinne i mörkrummet, man får köra ut dem på rast, man får alltid några som är kvar när man har slutat, de lånar nyckel och de vill vara här på kvällarna, det är klart att det finns en stor dragning i det för det finns inte så många ämnen som man frivilligt går tillbaka och vill stå på kvällen också. […] Både den konstnärliga biten att kunna ta fram sådana bilder och även att kunna välja om man vill göra en berättande bild, att kunna använda bilden som språk på det sättet. […] Att vara kreativ och våga prova saker, det är ju minst lika viktigt som tekniken.

Elev nr fyra ansåg att arbeta analogt är positivt för kreativiteten, även fast denne samtidigt påtalade det negativa med att framkallningen tar halva utbildningstiden. Eleven menade att det digitala känns så omfattande så denne orkar inte sätta sig in i det,

men även att det digitala hämmade tanken från att se någon större möjlighet att skapa något nytt:

Jag blir nog mer kreativ när jag jobbar analogt, för att ja, jag tycker att det är skönt att det finns lite begränsningar för då får man försöka komma på lösningar. När man jobbar digitalt så känns det som att det finns hur mycket grejer som helst att göra och då kan det bli lite att man gör ingenting, nästan istället. […] För att man orkar inte riktigt sätta sig in i allting och sådär, och när det finns begränsningar då kan man också bli som att man kommer på grejer som, som man inte tror går. Eftersom man vet att det finns begränsningar, om man har vetskapen av att i princip allt går att göra så är det inte lika roligt att komma på något nytt heller. […] För att kunna hålla på med analogt så måste man kunna vissa grejer, för att hålla på med digitalt så behöver man inte kunna alla de där grejerna men det kan göra bilderna bättre. […] Men i och för sig så kan det vara lite jobbigt med analogt man måste verkligen lära sig mycket för att kunna hålla på med det. […] Det kan vara negativt för att då blir det ju ändå mycket framkallningen som blir grejen, det känns som att det tog halva kursen nästan.

Elev nr ett menade att se varandras bilder stimulerar kreativiteten:

Det stimulerar kreativiteten också för att man får mycket inspiration eftersom man visar bilder, och visar andra fotografers verk och sånt där, man får tips på kompositioner och det är mycket inspiration och man lär sig mycket om det konstnärliga också.

5.3.1 Lärarens engagemang

I följande citat kan man förstå att elev nr två tillskrev ett stort värde av lärarens engagemang:

Mycket inspiration av att vår lärare verkligen är djupt inne i det, just inom det fotografiska det märks långa vägar, och när han står där och pratar om olika skärpedjup eller om en bild är tagen från ett visst perspektiv eller någonting. Man märker verkligen att han är insatt i det och då blir man ju själv inspirerad just på grund av den grejen och när han sen pratar om olika fotografer och vad dom har plåtat och så där, då blir man inspirerad av det. Kanske, aha det är kanske en sån bild man ska göra, plus en idé kanske.

Related documents