• No results found

Fotografisk bild – ett viktigt ämne för eleverna

3.1 Sociokulturellt perspektiv på lärande

5.3.2 Fotografisk bild – ett viktigt ämne för eleverna

Samliga elever ansåg att Fotografisk bild är ett viktigt ämne för dem, och då menade de inte minst med tanke på att bild används flitigt i samhället idag. Elev nr fem uttryckte det så här:

Det är ett väldigt viktigt ämne tycker jag, att just avbilda verkligheten och som konstnär också men det behövs dokumenteras med bilder. […] (Mats: Varför är det viktigt då, räcker

det inte med matte, svenska och de här kärnämnena?) […] Nej verkligen inte Fotografisk

bild är ju mycket viktigare än dom för mig. […] (Mats: Du uttrycker dig mer med bilder

kanske, hellre än med text?) […] Ja mycket, men text tycker jag också om men på ett annat

sätt. […] (Mats: Okej så det är två olika sätt att uttrycka sig på?) […] Ja fast i kombination är det perfekt, en bild säger mycket och en text säger mycket, men tillsammans säger de jättemycket.

5.4 Analys

I det här avsnittet redovisar jag hur jag har tolkat resultatet, vilket innebär att jag har försökt att sätta ihop de olika kategorierna i relation till varandra. Avsikten med tolkningen har varit att se om det resulterade i någon form av mönster, en struktur.

Det framkommer av resultatet att det främst finns en hel del likheter mellan hur eleverna och lärarna ser på ämnet, men även att det förekommer skillnader i deras uppfattningar. Jag har i den här analysen redovisat såväl likheter som dessa skillnader men även framhållit det som var överraskande för mig.

5.4.1 Teknikperspektiv

De konsekvenser som kan dras utifrån resultatet jag har fått fram är att lärarna antar att eleverna vill, samt lärarna anser att utbildningen bör bedrivas med analog teknik. En av lärarna ansåg att man även bör lära ut digital teknik i Foto A. Samtliga elever däremot ansåg att de ville lära sig både analog och digital teknik.

Samtliga lärare samt flera av eleverna menade att det finns fördelar med att utbilda i analogt före digitalt, bland annat framkommer det att de anser att analog teknik är mera konkret, lättare att förklara och förstå medan det digitala uppfattas som mera abstrakt. Lärarna samt fyra av eleverna menar även att eleverna använder automatik vid digitalfotografering men manuella inställningar vid analog fotografering, (med manuella inställningar menas bland annat att fotografen själv måste välja slutartid och val av bländare.) Detta är ett förhållande som var överraskande för mig, varför kopplar man ihop analog teknik med manuella inställningar på kameran, och digitalkamera med programautomatik? Om vi ponerar att de intervjuade har rätt när de framhåller att de når djupare kunskaper om de har jobbat med analogt först, och de menar då förhållandet med slutare och bländare, så bör skolan, enligt min reflektion, således lära eleverna manuella inställningar, slutare och bländare, även vid digitalfotografering för att uppnå samma förståelse. När eleverna har uppnått full förståelse för sambandet mellan slutare

och bländare så bör även utbildning i digitalkameras menyer ingå, vilket även en elev framhöll vikten av, (med menyer menas bland annat programautomatik i digital- kameran.)

5.4.2 Digital teknik – positivt för miljön

Samtliga lärare tog upp att med digital teknik slipper man miljöfarliga ämnen, detta faktum var ett förhållande som ingen av eleverna nämnde, vilket förvånade mig. En av lärarna menade även att det finns fördelar med digitalt, i form av att man kan språkanpassa respektive ge datorstödd kompensation för elever i behov av särskilt stöd. Det är för mig inte så konstigt att samtliga lärare tar upp miljöaspekten då det står uttryckligen under Skolans uppdrag i Läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94), att skolan skall främja aktningen för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö. Även hur vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling (Skolverket, 2006). I all undervisning är det med andra ord angeläget att anlägga ett miljöperspektiv, därför blir jag konfunderad över att inga elever tar upp den här frågan, anser eleverna att kemin inte innehåller några miljöfarliga ämnen eller förlitar de sig på att lärarna har kontroll över miljöfrågorna? Min reflektion är att skolan bör träna eleverna i kritiskt tänkande som ger dem en insikt i våra värderingar samt ett förhållningssätt om hur vi kan åstadkomma en hållbar utveckling sett ur ett miljöperspektiv.

5.4.3 Digital kunskap – stor kunskapsskillnad

Ur resultatet framkommer det att det råder en stor kunskapsskillnad mellan eleverna, det förhållandet styrks av intervjuerna med såväl elever och lärare som min observation. Det framkom även att det verkar råda varierande kunskapsnivå när det gäller digital kunskap hos lärarna generellt, och att detta förhållande styrs av personligt intresse. Även under min observation framkom en känsla av otillräcklighet i datakunskap hos flera lärare. Som jag uppfattade det förekom från skolan ingen planerad fortlöpande kompetenshöjning utan det var upp till respektive lärare att söka fortbildning. Min reflektion på detta är att det här kan få betydelse för undervisningens utformning, och bidra till att utbildningen styrs av lärarnas intresse och kunskaper och inte utifrån elevernas intresse, förutsättningar och behov.

5.4.4 Kreativ verksamhet

Kommunikation och bildspråk i konstnärligt syfte uppfattade jag att eleverna ansåg var två olika aspekter av kreativiteten, och samtliga elever ville utveckla bägge sidorna, även två av lärarna uppfattade dessa aspekter som viktiga. Det framkom ingen tydlig struktur ifall kreativiteten påverkas av analog eller digital teknik, två av lärarna menade att kreativiteten i slutändan inte påverkades av om utbildningen var i analog eller digital teknik, den tredje läraren menade att intresset styr resultatet, och mörkrummet var det som lockade mest. Jag blir fascinerad av och vill poängtera det som lärare nr tre tar upp, nämligen att det inte finns så många ämnen där eleverna frivilligt går tillbaka och vill arbeta med även på kvällen, men Fotografisk bild är ett sådant ämne. Tre elever ansåg att de var mer kreativa om de använde analog teknik, medan två elever menade att det inte var tekniken som var det inspirerande, den ena av dessa två framhöll istället att diskutera bilder och den andre att det var lärarens engagemang som stimulerade kreativiteten. Det blev således olika uppfattningar, men enligt min tolkning menade hälften av de intervjuade att de var mer kreativa med analog teknik. Men med hänsyn tagen till att det endast är hälften av de intervjuade så anser jag att citatet från lärare nr två är ett representativt synsätt från de intervjuade angående kreativitet, det uttrycktes enligt följande:

All kreativ verksamhet, all skapande verksamhet tror jag är otroligt viktig. För morgondagens och dagens människa måste vara flexibel och kunna se lösningar från olika vinklar. […] Men det är bra att det finns båda delarna (analogt och digitalt) för då kan man stimulera olika personers behov av kreativ stimulans.

Related documents