• No results found

Diskursen om våldtäktsmännen

In document Konstruktion av ensamkommande barn (Page 65-69)

Som nämndes inledningsvis i resultatavsnittet behandlar tre av de åtta samtalstrådarna på forumet ensamkommandes (påstådda) våldtäkter/sexbrott, där sedan samtalen i hög grad koncentreras kring ämnesområdena. Ensamkommandes konstruerade sexuella hyperaktivitet finner jag även i annan tråd. Diskursen våldtäktsmännen menar jag är tydligt praktiserad på forumet, redan i samtalsrubrikerna i de tre trådarna jag nämnde är det en distinkt bild av de ensamkommande barnen som uttrycks:

Ensamkommande våldtar…

20 ensamkommande ”barn” anmälda för sexbrott mot badande småflickor Fyra ensamkommande somaliska ”flyktingbarn” häktade för grov gruppvåldtäkt…

Samtalen på forumet där diskursen våldtäktsmännen behandlas redan i rubriken handlar dels om fall där påstådd information om häktningar publiceras av trådskaparen, dels om rättegångar där trådskaparen menar sig hänvisa till lokala tidningar som skriver om våldtäktsfall där ensamkommande barn skrivs fram som misstänka förövare. Gemensam nämnare för inläggen är efterlysandet av ytterligare information om de misstänkta vilket skrivs fram som en angelägenhet att informationen sprids vidare på forumet. Här ges också förslag på hur de misstänka kan identifieras på lokal nivå:

Någon som vet mer? Vad blir konsekvenserna? Kommer media mörka helt? All info är viktig.

Fyll gärna på med info!

Någon som har ytterligare information om händelsen?

Han kan finnas i skolkataloger från gymnasieskolor i X och där finns speciella invandrarklasser och IV klasser)

Ovanstående utsagor illustrerar hur diskursen om våldtäktsmännen dels används parallellt med diskursen om de särbehandlade, vilken redovisas senare i avsnittet - där media ses mörka sanningen i ovanstående utsaga - dels i vuxendiskursen, vilken redovisats tidigare - där konstruktionen om barnen konfronteras med uttrycksformen ”barnen”. Talet om de vuxna används frekvent när våldtäktsfall diskuteras där tidigare nämnda uttrycksformer vilka kännetecknar vuxendiskursen står att finna:

Skäggbarn som vanligt. Samtliga sitter i arresten i X nu. Måste väl invänta tolk innan förhör kan hållas. Om nu 20 "barn" är polisanmälda så borde detta dyka upp någonstans?

Dessa skäggiga pojkar kommer till Sverige med en grotesk kvinnosyn, det finns det många tjejer i Sverige som kan intyga.

Bilden av att det är vuxna förövare, dvs. att ensamkommande inom våldtäktdiskursen är vuxna individer, stärks ytterligare av att det på sidorna som länkas till i utsagorna med största sannolikt används liknande språkbruk som skribenterna använder. I vad som förefaller vara citat ifrån andra sidor illustrerar nämligen även dessa uttrycksformer ”barnen” och s.k.

”flyktingbarn”. Överensstämmelsen mellan skribenternas egna formuleringar och språkbruket

i citaten från sidorna som kopierats in i inläggen ger en retoriskt sett övertygande bild med en konstruerad konsensus och konsekvens kring målgruppen. Det är vuxna individer det handlar om, till synes. Vuxendiskursens terminologi med citationstecken blir genom citatens liknande språkdräkt allmänt vedertagen och legitim, citaten som publiceras i inläggen stärker bilden av den vuxne förövaren inom våldtäktsdiskursen.

Min tolkning är att upprätthållandet av våldtäktdiskursen just bygger på föreställningen om den vuxne förövaren, personen med en vuxens sexualdrift som är fysiskt stark nog att kunna ge sig på andra människor. Barnets närvaro i talen skulle möjligen äventyra trovärdigheten att de diskuterade (misstänkta) personerna i samtalen är skyldiga. Vid ett tillfälle ges emellertid utrymme för en annan bild kring den misstänkte förövaren. Tidigare redovisad krispunkt mellan åldersdiskurserna med länken till Facebook, där personen ifråga ser ut att vara sin ålder sker i diskussion om just våldtäktsfall vilket gav utrymme för grabben i efterföljande inlägg. Här behöver det inte röra sig om en vuxen individ, men senare i samtalet uttrycktes dock föreställningen om en övervuxen person. I linje med tolkningen att den vuxne förövaren ger diskursen om våldtäktsmännen trovärdighet finner jag att barndiskursen används som en del i ett retoriskt verktyg för att indikera motsägelsen mellan barn och genomförda våldtäkter. Barnets involvering vid våldtäktsfallen förefaller orimlig:

Vi får ju bilden i media att ensamkommande flyktingbarn är små söta barn som lämnat eländet i hemlandet och flytt till Sverige för att söka skydd, då våldtar man väl inte?

Ensamkommande konstrueras i diskursen om våldtäktsmännen - vilandes på ovan resonemang kring bilden av att det rör sig om vuxna - men också utifrån föreställningen om

att det rör sig om specifikt män och inte kvinnor. Således används diskursen om ♂, det biologiskt manliga könet, för att vidare stärka trovärdigheten i diskursen. Trovärdigheten ser jag här stärkt utifrån att mannen i högre grad går i linje med föreställningen om den stereotypa, förväntade våldtäktsmannen som förgriper sig på kvinnor där mäns aggressivitet, utåtagerande och testostinna natur som uttrycks på forumet gör talet om ensamkommande våldtäktsmän mer legitimt än om flickor/kvinnor skulle ha skrivits fram.

De ensamkommande blir vidare på forumet när diskursen om våldtäktsmännen praktiseras till personer icke-förenliga med svenska samhället, genom Är denna typ av beteende något vi får

räkna med p.g.a. de kulturella skillnaderna och synen på kvinnan i Mellanöstern respektive Sverige?. De blir vidare konstruerade likt ociviliserade vilda människor genom Så vi har ju fler kriminella i denna soppa inte bara barbarvåldtäktsmännen utan även soctanter som skyddar barbarvåldtäktsmännen för sin egna ekonomiska trygghets skull. Ett kriminellt förflutet

åberopas också när diskursen om våldtäktsmännen praktiseras. Här lyfts ungdomsvård och samhällstjänst41 där jag upplever att de ensamkommande med ett kriminellt förflutet blir mer trovärdiga i konstruktionen som våldtäktsmän. Personlig moral förefaller bristfällig, vederbörande har redan brutit mot lagar och regler och kan därför sannolikt göra det igen. I konstruktionen av den kriminelle är heller inte här barnet aktuellt. Dessa förefaller rent av oförenliga vid tillfälle:

Det här speglar varför vi fått en så totalt urspårad invandring. Tjejer tycker att de här exotiska invandrarna är så söta, hur de beter sig är helt oväsentligt. De är så söta att tjejerna inte kan hålla fingrarna borta ens om de är brottslingar eller är barn på ett flyktingboende och därmed i en beroendeställning.

De ensamkommandes boendemiljö gestaltas vidare utifrån föreställning om ensamkommande som våldtäktsmän. Gruppboenden beskrivs som våldtäktscentraler genom

Tystar ned gör de väl alltid då deras levebröd hotas av att folk kan få för sig att dessa våldtäkts- och kriminalitetscentraler bör läggas ner, vad skulle dessa våldtäktsförsvarande soc-horor göra då? Gå på bidrag? De har ju huslån och annat. Att hela boenden konstrueras som platser

för våldtäkter genomförda av ensamkommande ser jag går i linje med hur ensamkommande överlag skrivs fram i diskursen. Målgruppen gestaltas som människor vilka agerar i grupp, som i hög grad samarbetande människor utifrån sin sexualdrift. I ena samtalstråden behandlar rubriken en gruppvåldtäkt där tjugo ensamkommande ”barn” påstås vara anmälda för sexbrott men fler inlägg på forumet behandlar hur de ensamkommande agerar och har agerat i grupp:

Stämmer att det finns ett hotell i X som används som flyktingboende. Finns en tråd om det hotellet då det förekommer en hel del brottslighet där och ett grymt fall där några flyktingar lockade dit två flickor och gruppvåldtog dem.

Var var farsan i det hela? Han var väl med dom utsatta kidsen på badhuset? Ok att han inte kan gå emellan mot 20 testostinna 18åringar, men kalla på vakterna kan han ju?

41 I en utsaga när fyra ensamkommande diskuteras ha begått en våldtäkt på en kvinna uttrycks: Denna X är tidigare dömd för rån(och häleri) på en statoilmack. För det blev påföljden ungdomsvård + 100tim ungdomstjänst.

Ledsagaren ska ha förklarat för de ensamkommande "barnen" innan besöket på badhuset och gått igenom svenska seder och bruk, att man inte får våldsföra sig på flickor även om de är lättklädda. Ska Sverige verkligen ta emot personer som inte redan besitter dessa - för oss - självklara seder och bruk? Är människor (sic) av den här typen verkligen kompatibla med det svenska samhället?

Sista utsagan är intressant i konstruktionen om de ensamkommande då jag emellanåt utläser viss ironi i diskussionerna kring den upplevda ”bisarra” diskrepansen mellan hur ensamkommande beskrivs agera och hur de bör/ska agera när de väl kommit till Sverige enligt skribenterna. Svenska seder och bruk skrivs fram som självklarheter på forumet (Behövdes det

verkligen förklaras? […] (Uppenbarligen behövdes det om berättelsen är sann)) och svenska

seder och bruk är i sammanhanget motsatsen till beteendet som påstås ha uppvisats av de ensamkommande. Genom att grova våldtäktsbrott positioneras som den svenska sedens motsats, genom att de ensamkommande gått igenom svenska seder och bruk, att man inte

får våldföra sig på flickor - men trots det ändå har begått övergreppen, görs beteenden inte

bara förkastligt utan också osvenskt. Det är för oss, skriver skribenten ovan, självklara seder och bruk, vilket används som argument för om Sverige verkligen ska ta emot dessa - för oss vitt skilda och annorlunda människor. Konstruktionen av vi och dom, de andra - de främmande - nyttjas här när de ensamkommande inte följer och inte förefaller kunna följa det svenska då de blivit tillsagda.

Huruvida personerna till någon grundläggande essens beskrivs skilja sig från det skribenten menar är oss, eller om det är kontextuella orsaker som ses bidra till olikheterna är svårt att utläsa i samtalen. Kulturella olikheter åberopas, Är denna typ av beteende något vi får räkna

med p.g.a. de kulturella skillnaderna och synen på kvinnan i Mellanöstern respektive Sverige?

parallellt med lägre intellektuell förmåga hos individerna, där biologi och epitetet testostinna används för att beskriva och särskilja målgruppen från oss. Oavsett vilket menar jag att talen om den hemska ensamkommande manlige sexbrottslingen som agerar i grupp - som lockar flickor till boenden och våldtar och som därtill har ett kriminellt förflutet och som med retoriska val att hänvisa till svenska seder och bruk som motsatsen till det påstådda beteendet blir till det främmande, det avvikande svenska som inbegrips av andra alternativt helt saknar någon form av uppförande och moral - får funktionen om ett rättfärdigande av övervakning:

Denna gruppen kanske ni X ska hålla ögonen på känns som det kan finnas fler våldtäktsmän eller att gruppen & X (en plats/ort nämns, C:s kommentar) fylls på med fler av samma utveklingstörda gen

Övervakning av ensamkommande på forumet

Genom olika länkar i inläggen på forumet påstås valid information om de misstänkta som behandlas i samtalen publiceras. Detta är något trådskaparna initialt efterfrågar i sina förstainlägg om de ensamkommande i ordalag av våldtäktsförövare. Genom Facebook uppmanas t.ex. forumanvändarna att finna bilder på personerna i fråga där uppgifterna på Facebook ska stämma överens med den nyfunna informationen som publicerats i inläggen. Här nyttjas vuxendiskursen parallellt där spridningen av information ses ytterst betydelsefull:

[…] står med här sidan 2 att han går på EL & energiprogrammet på X-gymnasiet den vägen borde det gå att hitta en bild på fanskapet...Verkar nog som han ska börja där nu i augusti eftersom han "bara" e 16 år kanske nån från X som kan sprida detta på skolan & eller via sociala medier för vem fan vill ha en våldtäktsman i klassen...

Med efterlysandet av bilder på misstänka och med publicerandet av adresser samt information om vilka gymnasieprogram individer läser menar jag att en övervakning och förföljelse av de ensamkommande sker på forumet. En övervakning som legitimeras av att målgruppen konstruerats som farliga våldtäktsmän med därtill ytterligare kriminella bakgrunder. Här efterlyses också bilder och andra uppgifter på god man och socialsekreterare där övervakningen vidgas till de ensamkommandes omgivning vilka arbetar med målgruppen eller kommer i kontakt med dem. Detaljerade listor på ensamkommande som knyts till fallen som diskuteras i samtalen redovisas där vad som förefaller vara fullständiga namn, personnummer, adresser och avstånd i kilometer till övriga personer som också misstänks publiceras. Därtill länkas vid tillfälle till en karta relaterad till nämnd lista där de misstänkta personernas hemområde anges vara utmärkt:

Där har ni fyra sista i dom inblandade & adresser. Gräver djupare. EDIT: Karta på deras område, lägg märke till att 2, 3 & 4 lever relativt nära varandra: […]

In document Konstruktion av ensamkommande barn (Page 65-69)