• No results found

Diskussion: Fördelar och nackdelar

5 Tolkning och analys

5.6 För- och nackdelar med e- handel

5.6.1 Diskussion: Fördelar och nackdelar

Snabbhet, större sortiment, kostnadsfördel och öppettider är de största fördelarna som våra intervjupersoner tar upp. De nackdelarna är att alltid ligga ett steg före i utvecklingen och den distans som e-handel skapar till sina kunder.

Vi ser det som att e-handlare får vissa konkurrensfördelar ”gratis”, i jämförelse till fysiska butiker; öppet dygnet runt, större sortiment och kostnadsfördelar i form av lokal och personal. De måste däremot kämpa mer med att hitta och locka kunder och skapa mer servicekänsla i svårare form, i text och bild. De måste även göra det bättre än sina konkurrenter, så ständigt arbeta för att ligga långt fram. Det är lätt att inte synas och hamnar då efter.

Det kan vara svårt att göra ett bra jobb med att ha både e-handel och fysisk butik enligt Eleraffs ägare. Outnet har delat på de två verksamheterna och satsar mer och mer på att arbeta på olika håll. Vi ser det som att det är beroende på verksamhet om företagen ska ha

59 (71)

samma namn eller inte, de kan tjäna på det om namnet är uppbyggt och ha en bra image.

Men om det går dåligt så vill man inte att den ena verksamheten ska drabbas pga. detta.

Likaså så kan det skapa förvirring om det handlar om olika priser och kunder kräver mer av den fysiska butiken, då i den virtuella butiken kan man hålla nere sina kostnader i form av service och andra delar.

Outnet säljer nischade outdoorprodukter och det de säljer mest av är hårdvaror, då det är funktionerna och inte utseendet eller en viss passform som säljs. Märkesleksaker säljer bättre än mindre kända märken. När det gäller produkter så verkar det som det är svårt att dra en gräns då allt handlar om olika kunder och behov.

Logistik och frakt är problemområden för Bygghemma då deras leveranser är stora och tunga och det händer ofta att det tar tid och är krångligt för deras kunder. Eleraffs ägare menar på att reklamationsreglerna är ofördelaktiga och blir då dyra för e-handelsföretag.

Detta innebär att logistik och frakt är något som behövs ses över i alla e-verksamheter, då det är kostsamt och kan skapa sämre kundrelationer i form av tidsperspektiv och kostnad för kunderna.

60 (71)

6 Slutsats

I detta kapitel svarar vi på vår forskningsfråga utifrån tidigare skriven information.

Sedan anger vi våra förslag på fortsatt forskning på vår uppsats.

Nedan visar vi en sammanfattning av de faktorer som våra intervjupersoner tagit Outnet Sökannonsering F: Större sortiment

N: Personlig kontakt Dustin Banners/

dejtingsajter

F: Konkurrensfördelar i kostnader, når ut till hela världen

Utmaningar: Vara på alerten och rätta till misstag snabbt

Eleraff Google-sökningar och google adwords

F: Snabbt medium utan begränsad öppettid, ej behov av fysisk närvaro på samma sätt. Låga kostnader N: Regelverken är inte uppdaterade och till nackdel för e-handlare.

Nallebudet Eniro Såg inga nackdelar

Bygghemma Google adwords F: Öppet dygnet runt och visa upp stort sortiment N: Logistiken, känna och ta på produkter

61 (71)

Vi har utifrån vår insamlade data fått ihop följande svar på vår frågeställning:

”Vilka framgångsfaktorer och utmaningar möter en e-handlare?”

Att ha e-handel skapar en kostnadsfördel i jämförelse till fysisk butik. Företagen kan erbjuda sina kunder ett större sortiment och att vara öppet dygnet runt. Dock saknas en personlig kontakt med kunden och att kunna erbjuda en service, vilket kan vara ett mervärde för kunden. Kunderna kan inte känna eller prova produkterna, vilket kan skapa en osäkerhet i att köpa varan. Beroende på produkt kan de underlätta för kunderna genom bland annat beskriva produkterna genom text och bild. Är det en produkt som är viktig visuellt så ska bilderna vara i bra kvalitet, många och i olika vinklar. Är det en funktionell produkt så ska texten vara utförlig och ha en hög kvalitet. Ska de sälja en viss känsla till sina produkter är det viktigt, som i Nallebudets fall att skapa en storytelling-känsla med nallarna, för att förmedla en personlighet.

Vi har uppfattat att ett större utbud är något som våra intervjuföretag har sett som fördel, vi anser att det borde kunna ge en högre matchning till kundernas olika smaker. Dock måste verksamheterna se till att det inte blir för mycket val och ett oordnat utbud för då försvinner strukturen och de tappar syftet med fördelen. Bara för att företagen tar in flera produkter i olika modeller och färger behöver det inte innebära mer lönsamhet.

Sidan ska vara lättförståelig och attraktiv för att kunderna ska lockas och avsluta sitt köp. Det är viktigt att kunden får stöd genom hela köpprocessen genom ha en genomtänkt strategi och bygga upp en webbsida som är välfungerande och skapa trygghet för kunden.

Det är viktigt för e-handelsföretag att ständigt ligga i framkant och att vara uppdaterade. De måste ha strategier och en klar affärsidé i verksamheten.

Affärssystem och webbsida är något som kan vara en hög kostnad och/eller mycket arbete för mindre företag och det kan finnas fördelar att då ha en extern part som hanterar de delarna. I större företag är det en konkurrensfördel att ha integrerat system och att ständigt arbeta med förbättringar och hitta nya sätt att nå ut till

62 (71)

kunderna. Facebook och prisjämförelsesajter är viktiga sidor att synas på enligt våra intervjupersoner. Annonsering, sökannonsering och affiliatereklam är de vanligaste metoderna att synas på Internet för att skapa en medvetenhet hos kunderna och bygga upp sin image.

En trend som vi märkte hos våra företag är den utbredningen utomlands som skett på bara de senaste åren och även planeras att ske inom en snar framtid. Detta kan vi se vara en stor fördel då de breddar sin marknad och ökar sina chanser att överleva på en högkonkurrensmarknad.

Kundservice är något som är viktigt och om det inte fungerar skapar det frustration och kan då bli konkurrensnackdel. Vi anser att det gäller att arbeta med service på alla sätt, genom text och bild för att underlätta frågor när det gäller produkter, frakt o.s.v. Men även att kunden ska kunna kontakta företaget och vara snabb på respons för att minska frustration och redigera misstag för kunder.

Vi har sett att den låga kostnaden är något som alla företag är överrens om är en stor fördel. Dropshipping, som innebär att de beställer varor från leverantörer till kunderna direkt när de lägger en order är ytterligare en kostnadsbesparing i form av produktlager och utrymme.

Vi tror att e-handlare tjänar bäst på att satsa på marknadsföringsmetoder på Internet, då det är fler och fler som sitter vid datorer och beställer. Den generationen som idag köper främst på nätet blir äldre och e-handeln kommer att öka. Vi ser det som att massmarknadsföringsmetoder inte är något att satsa på i lika stor grad som tidigare gjorts om ens alls inom snar framtid som e-handlare.

Att binda kunder är inget man kan göra till samma grad som förr med medlemskap tror vi, då det är så lätt som kund att genom några klick, se konkurrenternas fördelar. Vi tror att de ska godta detta och se det som något att ständigt arbeta och kämpa med, för att locka kunderna, inte att man måste binda dem. Vi tror att kunden inte vill behöva fylla i information på varje sida de går in på, utan vill kunna titta lite och beställa enkelt och smidigt utan att känna sig osäker på vad de undertecknar.

63 (71) Våra slutliga åsikter

Så vår slutsats blir att vi anser för att hitta sina framgångsfaktorer som e-handlare måste man förstå sina kunder, hitta rätt metod för att locka dem till sin hemsida och där skapa bra service på distans. Man måste testa sig fram, arbeta med nya sätt och nya metoder och anpassa allt efter sin verksamhet, produkter och utifrån vilken grund och utgångspunkt man arbetar ifrån. Anpassning till marknaden, produkterna, kunderna, metoderna och den ständiga förändringen inom e-handeln.

Större företag ska arbeta med att studera sina kunder, ständigt förnya sig och arbeta för att hitta nya sätt att nå ut och locka kunder till att stanna. De ska satsa hårt på investeringar i form av affärssystem och integrera alla sina parter för att bygga relationer som skapar kostnadsfördelar för att t.ex. hålla nere priserna, vilket är en stor del av det som lockar kunderna till att handla på Internet. Mindre företag får ta det lugnare och inte investera för mycket då den hårda konkurrensen snabbt kan stjälpa dem. De kan ta till hjälp av att titta på andra företag, hur de arbetar och göra research på marknader. De borde arbeta sig upp genom att synas där potentiella kunder finns och skapa sig en kundkrets och image för att se om deras affärsidé har en genomslagskraft för att lyckas.

Related documents