• No results found

Traditionell marknadsföring

3.6 Marknadsföring

3.6.3 Traditionell marknadsföring

Traditionell marknadsföring fokuserar på fyra olika faktorer (de fyra P:na) och dessa är produkt, pris, plats och påverkan. Indirekt marknadsföring innebär att företag ska kunna nå och påverka kunder via olika kanaler, som tv- reklam, tidningar och på Internet. Direkt marknadsföring kan företag tillämpa genom utskick av reklam, telefonförsäljning, mässor eller utställningar enligt (Nationalencyklopedin). Parment (2008) säger att direkt marknadsföring används för att komma i kontakt med ett stort antal konsumenter kostnadseffektivt, men en nackdel är att konsumenter är trötta på det.

Även Kotler (2003) betonar vikten av att använda media för att nå ut till flertalet kunder och bredda sin marknad, trots den höga kostnaden. Beroende på vilken form av media företaget väljer att använda så har alla sina för- och nackdelar gällande kostnad, räckvidd, frekvens och genomslagskraft. Media köps för att reklamen ska visas på specifika tider.

Tv- reklam blandar bilder, rörelser och ljud och har stor genomslagskraft. Dagens reklamfilm förmedlar företagets produkt och dessutom dess värderingar och åsikter. Den stora utmaningen när det gäller reklamen är att fånga individens uppmärksamhet och förmedla budskapet på bästa sätt.

Enligt Blythe (2006) så är TV det effektivaste mediet gällande masskommunikation eftersom tv har en påverkbar publik. TV-reklam sänds ett flertal gånger och kan anpassas lokalt och det finns tre huvudsakliga punkter som drar uppmärksamheten till sig i reklam:

bilden, varumärket och texten. Bilden har störst effekt, texten fångar uppmärksamhet beroende på storleken och innehållet och varumärket överför uppmärksamhet till de andra komponenterna. Företag kan använda sig av produktplacering vilket innebär att organisationer betalar en viss del av produktionskostnaden för en film eller tv- serie och får i sin tur visa upp sin logga, varumärke eller någon av företagets produkter i filmen eller i tv-serien.

33 (71)

En av de viktigaste sakerna för organisationer är dess relationer med kunder, anställda, leverantörer, distributörer, handlare och återförsäljare och detta speglas i vad som kallas relationsmarknadsföring, som går ut på att tänka i termer av ömsesidigt beroende och samarbete. De huvudsakliga egenskaperna för relationsmarknadsföring är enligt Kotler (2003):

 Det fokuserar på partner och kunder i stället för på företagets produkter

 Det lägger tyngdpunkten på att behålla kunder och på tillväxt i stället för att skaffa nya kunder.

 Det grundar sig på att individer från flera avdelningar är i samma grupp i stället för arbete inom samma avdelningar.

 Det är viktigare att lyssna och lära än att prata.

Grönroos(2008) anser att relationsmarknadsföring handlar om att identifiera, etablera, upprätthålla och förbättra relationer med kunder och andra intressenter och dess mål är att kunna använda tekniken till hjälp för verksamhetens kundinformation och kommunikationen med kunderna, för att kunna bygga relationer med kunderna och få kundernas långsiktiga lojalitet. För om inte kunden är nöjd kan denne vända sig till företagets konkurrenter.

3.6.4 Sökoptimering

En viktig framgångsfaktor för e- handlare är att synas i de stora sökmotorerna som Google, Yahoo, Live och Eniro eftersom dessa har blivit konsumenternas redskap vid informationssökning inför ett köp. Hela 75 % av svenska befolkningen sökte information där under 2008, enligt Lindstedt och Bjerre (2009) genom information från Statistiska centralbyrån. De sponsrade länkarna kostar pengar och beroende på vilken placering företagen önskar desto högre är kostnaden och det kostar per klick och annonsens relevans. Det är viktigt att hitta rätt nyckelord, som är relevanta för verksamhetens sajt och målgrupp gällande sökmotorn.

Google Adwords är ytterligare en stor sökmotor som tillhandahåller ett sökordsverktyg gratis för den som är registrerad. Inom sökoptimering är det viktigaste att andra hemsidor länkar till företagets butik eftersom det ger ett betyg på dess sajt och värderas högre enligt Lindstedt och Bjerre (2009).

34 (71)

Prisagenter är sidor som anger företagens priser, det innebär en priskonkurrens för handlare och det är något e-handlare måste hantera och lära sig utnyttja enligt Linstedt och Bjerre (2009). De beskriver att även om e-handeln ökar så kommer de fysiska alltid finnas kvar, det är för att kunderna tycker om att handla och att det är för många en social upplevelse. Men däremot så tror de att de fysiska butikerna måste förbättra köpupplevelsen för att möta sina konkurrenter och i det har e-handelsbutiker svårt att mäta sig, då de inte har den personliga servicen.

3.6.5 Affiliatereklam

Affiliatemarknadsföring innefattar enligt Lindstedt och Bjerre (2009) uppläggning av banners och textlänkar hos speciella affiliatenätverk exempelvis Commission Junction och Tradedoubler. Det är upp till de anslutna affiliaten sedan att avgöra om de vill lägga upp era annonser på sina sajter. Dessa nätverk mäter trafik och avslut och det sker en ersättningsutbetalning till affiliates, som ofta är proffs på att hitta biliga sökord som skapar affärer. Frankel (2007) så är affiliatemarknadsföring för internet ett sätt att driva trafik mellan hemsidor där annonsören får betala en avgift för annonsplatsen, där trafiken sker med hjälp av länkar till exempel med banners eller textlänk på sin hemsida. Detta är en prestationsbaserad modell för annonsering. Det är ganska kostsamt med affiliatenätverk gällande startavgifter och fasta månadskostnader, enligt Lindstedt och Bjerre (2009), men denna typ av marknadsföring fungerar för både stora och små e- företag, men främst till konsumenter och inte företag. Fördelen med affilate-marknadsföring är att köparen betalar per avslut och inte per visning, vilket är betydelsefullt på grund av att klickfrekvensen på traditionella banners faller under 0,5 %.

Det är tidskrävande med uppbyggnad och en förutsättning för att lyckas är att skapa ett attraktivt erbjudande för tilltänkta kunder, så att annonserna genererar försäljning.

Ersättningen till företagets affiliates bör vara konkurrenskraftig för att det ska bli spridning av företagets annonser och det ger total insyn i vad konkurrenterna lägger för ersättning vid en registrering som affiliate. Den huvudsakliga poängen med affilatemarknadsföring är att bruka djupet på webben enligt Lindstedt och Bjerre (2009).

36 (71)

4 Empiri

I Empirin tar vi upp vår insamlade data från våra intervjuer och tar upp det som de anser vara viktiga faktorer och jämför de delar mellan olika företagen.

4.1 Företagen

Vi har intervjuat företagen Ellos, Dustin, Eleraff, Outnet, Nallebudet och Bygghemma.

Related documents