• No results found

I följande kapitel följer reflektioner angående projektet, dess upplägg, metoder och resultat samt eventuella rekommendationer inför framtida produktutveckling.

Uppgift

Vid valet av examensarbete var uppgiften, vid sidan av tillgången till handledning, ett av de viktigaste kriterierna. Uppgiften skulle kännas intressant och utmanande men även vara genomförbar under den utsatta tiden. Avgörande blev företagets engagemang samt viljan att realisera projektet i en färdig produkt. I efterhand är jag mycket nöjd med valet av uppgift. Arbetet med Kite har inneburit att jag fått använda mig av alla de delar av design och produktutveckling som jag förvärvat genom utbildningen.

Planering och arbetsgång

Examensarbetet har i stort sätt löpt efter den planering som sattes upp i början av projektet. Då en stor del av planeringen redan var satt vid projektets början kunde informationsinsamlingen inledas tidigare än beräknat. Å andra sidan tog denna del i arbetet längre tid än vad som förutsetts. Främsta orsakerna till att

informationsinsamlingen drog ut på tiden var försenade enkäter och svårigheter att hitta passande intervjutider. Som kompensation tilläts analysfasen löpa parallellt med

kravspecifikationen. Då examensarbetet utfördes under sommaren måste vissa

anpassningar göras till företagets semestertider. För att störa arbetsgången i så liten mån som möjligt förlades konceptgenereringen till de veckor då företaget hade

semesterstängt. Efter ledigheten genomfördes presentation och utvärdering av de framtagna koncepten. Då urvalsprocessen drog ut på tiden inleddes en generell vidareutveckling gällande material och tillverkningsmetoder utifrån de två populäraste koncepten. När urvalet var gjort vidtogs utveckling av konceptet Kite. Samtidigt inleddes arbetet med framställningen av en prototyp. I vidareutvecklingsfasen gick mycket tid och arbete åt till att kontakta tillverkare och leverantörer. För att täcka upp för de långa perioderna av väntan mellan förfrågningar och svar, inleddes rapportskrivningen.

En nackdel med att låta flera arbetsmoment löpa parallellt är att det ställer höga krav på struktur. Risken är att man går händelserna i förväg och fattar beslut som inte är

tillräckligt väl underbyggda eller att vissa moment får stå tillbaka när andra delar drar ut på tiden. I projektet gällde detta analysen av framställd prototyp. Resultatet blev att vidare utvärdering kommer att krävas efter avslutat projekt.

En viktig del i att projektet löpt så väl enligt den uppsatta planeringen var den tidplan och veckoplanering vilka fungerande som kompletterande dokument. I tidplanen gjordes planeringen mer tydlig med datum för beslut och deadline. I veckoplaneringen fördes alla kommande arbetsmoment in dag för dag, vilket gav en tydlig bild av nästa steg i

processen.

Enkät

Att utforma en enkät är alltid komplicerat då deltagarna samt deras referensramar och förkunskaper är mer eller mindre okända. Den enkätundersöknings som genomfördes i projektet gav mycket värdefull information men hade med några mindre justeringar kunnat ge ett ännu bättre resultat. Vid sammanställning och tolkning av enkäten märktes att två eller flera av deltagarna fyllt i sina formulär tillsammans. Då varje deltagares individuella perspektiv efterfrågades borde det ha framgått att enkäten skulle besvaras i enskildhet. Enkäten utformades utan information om vilka källsorteringslösningar som hanterades i husservices verksamhet. Av den orsaken var det ibland svårt för deltagarna

att relatera till frågorna gällande utformning och tömning. Den källsorteringslösning som används på LiU är uppbyggd som en byrå med lådor. Således töms möbeln både

framifrån och från ovansidan. I enkäten var dessa två svarsalternativ särskilda vilket skapade en viss förvirring. Med mer tid och resurser hade enkätundersökningen kunnat förberedas bättre och därigenom ge ett mer tillförlitligt resultat.

Produktutveckling hos TreCe

Att få förmånen att jobba i ett mindre företag har varit mycket viktigt för resultatet av projektet. För mig betydde det framförallt goda möjligheter till handledning och

feedback. Bra kontakt med de andra anställda gjorde att jag alltid kände mig välkommen att ställa frågor eller be om hjälp. Samtidigt var intresset för mina idéer och infallsvinklar stort vilket har fungerat inspirerande.

Den kanske mest givande delen i examensarbetet har varit att anpassa formgivning och konstruktion för framtida tillverkning. Att kontakta tillverkare och producenter, göra leverantörsbesök, skicka ritningar för verifiering och offertförfrågan samt att ta ställning till material och tillverkningsmetoder, har gett viktiga erfarenheter vilka inte kunde ha förmedlats genom utbildningen. Därtill har tillverkningsanpassningen gett fördjupad kunskap gällande tillverkningsmetoder och materialegenskaper.

Skarp produktutveckling skiljer sig på många sätt från den process som behandlas under utbildningen. Generellt sätt går utvecklingsprocessen mycket långsammare, då fler beslut måste fattas inför varje ny fas. Därtill beror arbetets fortgång ofta på externa aktörer såsom leverantörer och tillverkare vilka emellanåt tar lång tid på sig att komma med svar och information. Flera gånger i projektet stod utvecklingen mer eller mindre stilla på grund av hög arbetsbelastning hos leverantörer och tillverkare.

Att, som i det aktuella projektet, vara bunden till en tilltänkt producent ställer flera krav på produktutvecklingsprocessen. Att redan från början vara införstådd med dessa krav har varit värdefullt, samtidigt som det till viss del också hämmat konceptgenereringen.

Många aspekter tillkommer även under arbetets gång och för med sig nya problem att ta ställning till. WOG har i detta fall varit till betydande hjälp gällande valet av material och tillverkningsmetod, men även beträffande produktionsanpassning av det valda konceptet

Handledning

De uppdragsgivande företaget, TreCe, har under hela projektet bidragit med värdefull handledning och feedback. Tack vare deras erbjudande om arbetsplats och boende i Norrköping har arbetet kunnat utgå från företagets huvudkontor. Då företaget är relativt litet delar samtliga avdelningar, från ledning till försäljning, samma kontorslokaler vilket gör det enkelt att ställa frågor samt att få snabba svar.Min huvudsakliga handledare har varit företagets vd Claes Carnock, som stämt av läget och kommit med feedback i projektet. Därutöver har värdefull hjälp även erhållits från tillverkaren WOG. David Käll och Kristoffer Davidsson på företagets trä respektive metallfabrik har kommit med värdefulla tips, rekommendationer och vägledning gällande konstruktion och tillverkning.

Att så nära kontakt kunnat hållas till den slutgiltiga producenten är i högsta grad ett stort bidrag till det lyckade resultatet.

Då delar av examensarbetet genomfördes under sommaren var tillgången till feedback från handledare på universitetet periodvis begränsad. Under början av hösten blev min handledare vid universitetet hastigt sjukskriven. Av förklarliga orsaker fanns därför

begränsade möjligheter till handledning och feedback även under examensarbetets två sista månader. Situationen stöttades upp tack vare god återkoppling från såväl det uppdragsgivande som tillverkande företagen. Handledning gällande rapporten bistods av kursens examinator. En omfattande handledning från universitetet hade, med största sannolikhet, resulterat i att fler teorier, metoder och verifierings verktyg prövats.

Förankringen i utbildningen hade genom detta naturligtvis varit bättre, men det är svårt att fastställa på vilket sätt det i sin tur skulle ha påverkat resultatet.

Resultat

Projektet har nått ett tillfredställande resultat. Produkten Kite uppfyller de uppställda kraven och har en ny och spännande form. Produkten är ideal för placering om tre enheter och därmed sortering i tre fraktioner, vilket var projektets utgångspunkt.

Därutöver erbjuder produkten en mäng spännande uppställningar vilket ger arkitekten eller kunden möjligheten att skapa sin egen lösning.

Referenser

Litteratur

Michanek, Jonas och Breiler, Andréas (2007) Idéagenten 2.0,

Bookhouse publishing, Stockholm.

Österlin, Kenneth (2007) Design i fokus för produktutveckling, Liber, Malmö.

Johannesson, Hans; Persson, Jan-Gunnar; Pettersson, Dennis (2004) Produktutveckling,

Liber, Stockholm.

Monö Rune, (1997),

Design for Product Understanding, Liber, Stockholm

Lidwell, William; Holden, Kritina; Butler, Jill (2003).

Universal principles of design.

Rockport, Gloucester

Internet

Adobe, www.adobe.com, hämtat från:

http://www.adobe.com/products/creativesuite.html?promoid=ITXQM (2011-09-20) AJ Produkter, www.ajprodukter.se, hämtat från:

http://www.ajprodukter.se/Om_AJ/1558382.wf (2011-05-31)

Design skills, www.design-skills.org, hämtat från:

http://design-skills.org/mood_boards (2011-05-31) Dupont, www.dupont.com, hämtat från:

http://corian.se/Corian/sv_SE/index.html (2011-10-03)

http://corian.se/Corian/sv_SE/about_corian/about_corian.html (2011-10-03)

Glasdon, www.glasdon.com, hämtat från:

http://www.glasdon.com/home.aspx?cid=13 (2011-05-30) http://www.glasdon.com/Hierarchy.aspx?s=true (2011-05-30) Key shot, www.keyshot.com/ Hämtad från:

http://www.keyshot.com/keyshot/ (2011-08-08)

Lundqvist inredningar, www.lundqvistinredningar.se, hämtat från:

http://www.lundqvistinredningar.se/about.html (2011-05-30) Materia, www.materia.se, hämtat från:

http://www.materia.se/foretaget_1/foretagsinfo (2011-05-31) Nationalencyklopedin, www.ne.se, hämtat från:

http://www.ne.se/lang/källsortering (2011-08-08) PWS Nordic, www.pwsas.dk, hämtat från:

http://www.pwsas.dk/pwsnordic/about1.asp (2011-06-16)

källa: http://www.pwsas.dk/pwsnordic/products.asp?category_id=23 (2011-06-16) PSFK, www.psfk.com, hämtat från:

http://www.psfk.com/wp-content/uploads/2008/08/clipboard011.jpg (2011-10-05) Returpack, www.returpack.se, hämtat från:

http://www.returpack.se/filer/file/Bilaga%202%20BURK%20och%20PLAST%20-%20Teknisk%20spec.pdf (2011-08-08) RULA, www.rula.co.uk, hämtat från:

http://www.rula.co.uk/brief.html (2011-09-12) SanSac, www.sansac.se, hämtat från:

http://www.sansac.se/faktaomsansac (2011-05-30) http://www.sansac.se/kallsortering-arbetet (2011-05-30)

Siemens PLM Software, www.plm.automation.siemens.com, hämtat från:

http://www.plm.automation.siemens.com/se_se/products/nx/design/index.shtml?stc=seiia400018 (2011-08-08)

SVID, www.svid.se/, hämtat från:

http://www.svid.se/Hallbarhetsguiden/Mojligheter-verktyg/Principer-for-hallbar-design/Biomimicry/(2011-08-08)

Witre, www.witre.se, hämtat från:

http://www.witre.se/webapp/wcs/stores/servlet/MIDynapage?pageName=ServiceSection%2FAbout Us.jsp&storeId=715828036&catalogId=3074457345616666720&simplePage=0

http://www.witre.se/webapp/wcs/stores/servlet/MIDynapage?pageName=ServiceSection%2FHistory .jsp&storeId=715828036&catalogId=3074457345616666720&simplePage=0

http://www.witre.se/kallsorteringsstation-elegant_50654M.html# (2011-06-07)

Intervju

Alexandersson, Sofie, avdelningschef för lokalvårdsavdelningen vid Linköpings universitet (personligt besök), 2011-06-13

Wild, Martin, inköpsansvarig Skandia Stockholm (personligt besök), 2011-06-24

Bilaga 2 Projektbeskrivning Sidan 1 av 3 Bilaga 1 - Projektbeskrivning

Inledning

Examensarbetet på 30 högskolepoäng (20 veckor) kommer att genomföras hos företaget TreCé i Norrköping. TreCé är ett av Sveriges mest välrenommerade företag inom kontorsförvaring. De erbjuder idag ett komplett sortiment av svensktillverkade kvalitetsprodukter. TreCé står i begrepp att utveckla en ny källsorteringslösning för offentlig inomhusmiljö. Uppgiften är att utveckla en ny källsorteringspapperskorg, vars form och funktion är anpassad till källsortering i mindre volymer samt i tre fraktioner.

Den utvecklade produkten ska vara flexibel och kunna delas upp i mindre enheter för att på så sätt anpassas för att möta olika typer av källsorteringsbehov. Det finns även

önskemål om att produkten ska ha en mer uttalad och attraktiv design vad det beträffar styling och därmed kunna fungera som en accent i rummet. Formgivningen ska

dessutom tydligt följa TreCés företagsidentitet. Med företagsidentitet avses det budskap TreCé förmedlar genom sina produkter.

Problemformulering/Syfte

Avsikten med projektet är att med den nya produkten nå en ny målgrupp vilket i sin tur bidrar till att stärka TreCés ställning på marknaden. Den nya målgruppen är primärt arkitekter och inredningsdesigners som söker ett komplement till TreCés befintliga källsorteringslösningar, men även brukare av produkten samt lokalvårdare/städpersonal.

Projektets huvudsakliga syfte är att ta fram en formgivning och konstruktion så att produkten tilltalar de tilltänkta målgrupperna.

Mål

Målet för examensarbetet är att ta fram en prototyp att presentera för företagets kunder.

Tanken är att den nya produkten ska kunna visas på Möbelmässan under våren 2012.

Uppstart/Planering

För att försäkra ett jämnt arbetsflöde och därmed ett gott resultat kommer projektet att inledas med en omfattande planeringsfas. Under planeringsfasen kommer en

grundläggande projektplanering att utformas. I planeringen ska det tydligt framgå när de olika produktutvecklingsfaserna ska genomföras, men även viktiga datum för avstämning och redovisning. För att försäkra att planeringen alltid är aktuell, kommer denna att revideras löpande under projektets gång.

Genomförande/Metod

Arbetet kommer att utgå från den designprocess, inklusive metoder och upplägg, som förmedlats genom utbildningen vid Luleå tekniska universitet, i vilken olika analyser och kreativa metoder är viktiga delar för att utforma attraktiva och användarvänliga

produkter. Ett axplock av de metoder som kommer att användas är:

Brainstormingsession, marknadsanalys, konkurrentanalys, form- och färganalys, intervju, observation, enkätundersökning, problemanalys, funktionsanalys, fokusgrupp,

brainwriting och mood board. Passande metoder kommer att väljas i samråd med

Bilaga 2 Projektbeskrivning Sidan 2 av 3 uppdragsgivare och handledare samt utifrån i utbildningen genomförda projektkurser och tillförlitlig litteratur.

Informationsinsamling och behovsidentifiering

Genom en gedigen informationsinsamling läggs en god grund till den vidare produktutvecklingen. Informationsinsamlingen kommer att genomföras genom

intervjuer och enkätundersökningar med uppdragsgivare, återförsäljare och kunder samt genom konkurrent och marknadsanalys. Utifrån den insamlade informationen

identifieras behov och önskemål vilka sedan sammanställs i kravspecifikationen.

Kravspecifikation

Med utgångspunkt från genomförd informationsinsamling och identifierade behov utformas en kravspecifikation. I kravspecifikationen sammanställs krav och önskemål från uppdragsgivare såväl som från återförsäljare och kunder. Kravspecifikationen ska ligga till grund för såväl konceptgenerering som utvärdering och vidareutveckling.

Konceptgenerering

Konceptgenereringsfasen syftar till att generera innovativa och funktionella produktlösningsförslag. I konceptgenereringsfasen kommer olika typer av kreativa metoder att användas för att främja processen. Konsultation kommer att ske med såväl uppdragsgivare och kunder som tillverkare och annan expertis inom området. För att försäkra att samtliga målgruppers intressen beaktas kommer överläggning även att genomföras med olika fokusgrupper.

Utvärdering och urval

Genom att utvärdera koncepten mot kravspecifikation samt med uppdragsgivare och tillverkare kommer ett välgrundat urval att göras. I vissa fall, där det krävs noggranna tester, kan det bli nödvändigt att ta fram avancerade modeller.

Vidareutveckling

Valt koncept, alternativt en kombination av flera koncept, kommer att vidareutvecklas vad det gäller form, funktion, material och tillverkningsunderlag.

Vidareutvecklingen av produkten ska medföra en förbättrad produktlösning gällande estetik, funktion, användarvänlighet, kostnad samt miljöpåverkan.

Prototypframställning

Under examensarbetet ska en prototyp av det slutgiltiga konceptet tillverkas. Vid

oförutsedda hinder kan dock delar av prototypframställningen komma att ske utanför de för projektet uppställda tidsramarna. Prototypframställningen bekostas av

uppdragsgivaren.

Bilaga 2 Projektbeskrivning Sidan 3 av 3 Presentation

Examensarbetet kommer att presenteras i form av en prototyp av den utvecklade produkten. Examensarbetet kommer att redovisas genom en skriftlig rapport enligt universitets riktlinjer samt genom en muntlig presentation hos det uppdragsgivande företaget samt på Luleå tekniska universitet.

Bilaga 2 Projektplan Sidan 1 av 4

Bilaga 2 - Projektplan

Projektplan

Projektnamn Projektnummer Start Klart

Framtagning nytt återvinningskärl 1101 201105 20111014

Process Processägare Projektledare

Ledningsprocessen Claes Carnock Claes Carnock

Nytt returka rl - Projektplan.doc 2(5) Godkänt 2007-10-12

Nya produkter/förändrade produkter

Beslutspunkt 1 (VD och styrelse)

Datum Aktivitet Beslut

12/5-11 Startmöte R40 TreCé anlitar Annica Doms för att ta fram ett nytt återvin-ningskärl. Projektet genomförs som ett 20 veckor långt exa-mensarbete och skall vara klart senast under v.44 2011.

Kravspecifikation Produkt

Nytt

återvin-ningskärl - Ta fram en produkt som kompletterar våra befintliga källsor-teringslösningar. Produkten skall ha en snygg design, bra formgivning, vara användarvänlig samt följa TreCés företags-identitet. Produkten skall även vara produktionsvänlig, flexi-bel, anpassad till ingående tillbehör som till exempel stan-dardpåsar som redan finns på marknaden.

Miljöanpassning

- Produkten skall vara utformad på ett sådant sätt att ingående material skall vara så miljövänliga som möjligt. Vid val av in-gående material skall alltid förstahandsvalet vara det material som är mest miljövänligt, material skall gärna även ha miljö-certifiering typ Svanenmärkning eller likvärdigt.

Bilaga 2 Projektplan Sidan 2 av 4

Projektplan

Projektnamn Projektnummer Start Klart

Framtagning nytt återvinningskärl 1101 201105 20111014

Process Processägare Projektledare

Ledningsprocessen Claes Carnock Claes Carnock

Nytt returka rl - Projektplan.doc 3(5) Godkänt 2007-10-12

Genomgångar Design

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

2011-05-17 Annica på besök i Norrköping.

Genomgång av designförutsätt-ningar. Produkten skall vara 3-delad för fraktioner: Papper, kompost samt returbur-kar/flaskor. De olika fraktioner-na skall även förslagsvis vara

”färgkodade”. Designen skall vara anpassad för på mark-naden idag existerande påsar samt enheten/erna skall helst vara mobil/a på hjul. Fraktion-erna skall vara i storleksord-ningen för att rymma c:a 40 L påsar.

Genomgång inför beslutspunkt 2.

Konstruktion

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

2011-05-17 Konstruktion diskuteras inför

beslutspunkt 2.

Övrigt

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

Marknadsundersökning

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

2011-05-17 Annica skall genomföra en undersökning så att motsva-rande produkt inte finns befint-ligt på marknaden idag.

Genomgång inför beslutspunkt 2.

Bilaga 2 Projektplan Sidan 3 av 4

Projektplan

Projektnamn Projektnummer Start Klart

Framtagning nytt återvinningskärl 1101 201105 20111014

Process Processägare Projektledare

Ledningsprocessen Claes Carnock Claes Carnock

Nytt returka rl - Projektplan.doc 4(5) Godkänt 2007-10-12

Beslutspunkt 2 (VD med marknadsgrupp)

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

Marknadsgruppsmöte

Beslutspunkt 3 (VD)

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

Framtagning av prototyp Kalkyl för serietillverkning Konstruktionsritningar för pro-totyp

Färdig prototyp

Beslutspunkt 4 (VD)

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

Bedömd tillverkare

Kravspecifikation på produkt Kravspecifikation på emballage Konstruktionsritningar

Planerad livscykelanalys

Beslutspunkt 5 (VD)

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

Avtal med leverantör Testad prototyp Tillverkningsritningar Produkter artikelsatta med in-köpspriser

Bilaga 2 Projektplan Sidan 4 av 4

Projektplan

Projektnamn Projektnummer Start Klart

Framtagning nytt återvinningskärl 1101 201105 20111014

Process Processägare Projektledare

Ledningsprocessen Claes Carnock Claes Carnock

Nytt returka rl - Projektplan.doc 5(5) Godkänt 2007-10-12

Framtagen livscykelanalys

Beslutspunkt 6 (VD och styrelse)

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

Marknadsplan Provad produkt O-serie Frisläppning

Beslutspunkt 7 (VD/Styrelse/Marknadsgrupp)

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

Förslag till förbättringar Förslag till utfasning

Beslutspunkt 8 (VD/Styrelse/Marknadsgrupp)

Datum Aktivitet Godkännande/Beslut

Bilaga 3 Ganttschema Sidan 1 av 1 Bilaga 3 – Ganttschema

!"#$%&'(%)*+'&,&-./0!1(.$%!2!$3!2!1&%$45!46$'$5!$3!7%%(0$!8/94!"'/:&;56#$%&'(%)!<!='$95$)%(%)!$3!%>55!?5&'3(%%(%)4;@'#

!"#$%&'$%(')%*%+,'-./,.01.234,51.22ABCB2BBBDBEBFBGBHBIBADCD2DBDDDEDFDGDHDIDAECE2EB

J6645$'5K"#$%&'(%)

L%M/'9$5(/%4(%4$9#(%)

N'$346&0(M(;$5(/%

N/%0&65)&%&'&'(%)

J53@'.&'(%)KJ'3$#

O(.$'&P53&0;#(%)

!"'/5/5>6M'$945@##%(%)

Q$66/'5KQ&./3(4%(%)

Bilaga 4 Tidplan Sidan 1 av 1 Bilaga 4 – Tidplan

!"#$%&'()(*+,-./%"'0(&,('1++(/2%%345+-5"'03313+-6

7 4'3#&0 !"#$%&'$( )*+,, 7 85-#&0 7 69'#&0 -./0&1%&'$(2-&/#"

: +453#&0 : %;5#&0 : +"3#&0

< 85-#&0 < 3;'#&0 < 4'3#&0

= %;5#&0 = 69'#&0 3%4%5.%& )*+,6 = +453#&0

> 3;'#&0 > +"3#&0 > 85-#&0 ?5-3-'+&+"4'(8;5(!5-@A

B 69'#&0 7$89&4#.'9$5'$5#4"'$( )*+,: B 4'3#&0 B %;5#&0

C +"3#&0 C +453#&0 C 3;'#&0

D 4'3#&0 D 85-#&0 D 69'#&0 ?5-3-'+&+"4'(8;5(E&5/'&#305F$$

G +453#&0 G %;5#&0 G +"3#&0

7H 85-#&0 7H 3;'#&0 7H 4'3#&0 I-3;/&(JKL("(M&00-51#

77 %;5#&0 77 69'#&0 ;&%<=+3%4%5.%&+! )*+,> 77 +453#&0 3%4%5.%&

7: 3;'#&0 7: +"3#&0 7: 85-#&0

7< 69'#&0 N'+-5,OF(P"*(%4/&%,95# )*+,? 7< 4'3#&0 7< %;5#&0

7= +"3#&0 ?54O-/+6;+-(@%&-3(Q(R"/%&3 7= +453#&0 7= 3;'#&0

7> 4'3#&0 S"0'T(&,(U5&,3$-."8"/&+"4' 7> 85-#&0 7> 69'#&0

7B +453#&0 7B %;5#&0 7B +"3#&0

7C 85-#&0 7C 3;'#&0 7C 4'3#&0

7D %;5#&0 7D 69'#&0 )*+,@ 7D +453#&0

7G 3;'#&0 7G +"3#&0 I5&"'3+456"'0(6-#(05F$$ 7G 85-#&0

:H 69'#&0 A9$B%C.(%$%&%&'$(+ )*+,D :H 4'3#&0 :H %;5#&0

:7 +"3#&0 :7 +453#&0 :7 3;'#&0

:: 4'3#&0 :: 85-#&0 V-&#%"'-(/4'.-$+0-'-5-5"'0 :: 69'#&0 )'1#&%E./%BF"'$(

:< +453#&0 :< %;5#&0 :< +"3#&0

:= 85-#&0 V-&#%"'-($%&'T(U(E(6-#(!5-@A := 3;'#&0 := 4'3#&0

:> %;5#&0 :> 69'#&0 )*+:G :> +453#&0 ;&%<=+'+HEI"'$+!

:B 3;'#&0 :B +"3#&0 :B 85-#&0

:C 69'#&0 N'+-5,OFWX-3;/(YS?Z(S/&'#"& )*+,J :C 4'3#&0 :C %;5#&0

:D +"3#&0 U5-&+",(6-+4#(6T(!5-@A :D +453#&0 :D 3;'#&0

:G 4'3#&0 :G 85-#&0 V-&#%"'-($5-3-'+&+"4'(/4'.-$+ :G 69'#&0

<H +453#&0 V-&#%"'-(E44#X4&5# <H %;5#&0 <H +"3#&0

<7 3;'#&0 <7 4'3#&0

!"#$ !"%$ &"'"()$

!"#$% ! "#$%&'( )$&*$+,-./0+1.#-#2342/"* ! 5/$&'(

6 7$*&'( 6 %/-&'(

8 5/$&'( 8 29-&'( !"#&'

: %/-&'( : "3%&'(

; 29-&'( !"#$( ; #-%&'( )$&*$+,-./0+1.#-#2342/"*

< "3%&'( ,-"*$$*=3%3#-4!>?>>@!<?>> < "#$%&'(

A #-%&'( A 7$*&'(

!"#$) B "#$%&'( C3"-3-('$4"3554D)E47/$4$*23%% B 5/$&'(

F 7$*&'( F %/-&'(

!> 5/$&'( !> 29-&'( !"#&%

!! %/-&'( !! "3%&'(

!6 29-&'( !"#$* !6 #-%&'( G*'&53-*4H$#"#"I0

!8 "3%&'( J"I$*5%*2/"* !8 "#$%&'( C*&#=3%-3-(4K$*LM

!: #-%&'( !: 7$*&'( C'00#$"4"3554)00#-*-"*$

!"#$$ !; "#$%&'( C*=3&*$'&*4$3"-3-('$4.5'$' !; 5/$&'(

!< 7$*&'( !< %/-&'(

!A 5/$&'( !A 29-&'( !"#&)

!B %/-&'( !B "3%&'(

!F 29-&'( +,-.-./01,234.5667879 !"#$: !F #-%&'(

6> "3%&'( 6> "#$%&'(

6! #-%&'( 6! 7$*&'( C*&#=3%-3-(4NKO

!"#$& 66 "#$%&'( 66 5/$&'(

68 7$*&'( 68 %/-&'(

6: 5/$&'( 6: 29-&'( !"#&$

6; %/-&'( 6; "3%&'(

6< 29-&'( P'$.-'&%2/"* !"$; 6< #-%&'(

6A "3%&'( 6A "#$%&'(

6B #-%&'( 6B 7$*&'( J.3Q.'43-4$R""'&4$'00#$"4"3554NKO

!"#$< 6F "#$%&'( 6F 5/$&'(

8> 7$*&'( 8> %/-&'(

8! 29-&'( H5'-*$3-(%2/"*+P'$.-'&%2/"*

!"#$%&' (&)#&*%&'+

Bilaga 5 Enkät lokalvårdare Sidan 1 av 3 Bilaga 5 – Enkät lokalvårdare

Enkät – Utformning av avfallskärl för källsortering

Kön:

o Kvinna o Man Ålder:

o -20 o 21-30 o 31-40 o 41-50 o 51-60 o 61-

Viktig information!

Ordet ”avfallskärl” i nedanstående frågor avser ett kärl för avfall som har en maxvolym på 60 liter.

Vad är din upplevelse av nedanstående aktiviteter:

Tömma avfallskärl (Kryssa för ett av nedanstående svarsalternativ) o Fungerar bra

o Fungerar dåligt

o Fungerar varken bra eller dåligt o Ingår inte i mina arbetsuppgifter

o Fungerar varken bra eller dåligt o Ingår inte i mina arbetsuppgifter

Related documents