• No results found

Efter urvalet följde vidareutveckling av konceptet Kite beträffande form, konstruktion, material och tillverkning. Mått och dimensioner valdes utifrån uppställda krav och önskemål. Det fanns krav på att produkten skulle kunna hålla en standardsopsäck på 60 liter, vilken har en omkrets på 120 cm. Kärlets diameter anpassades därmed efter detta.

Konkurrerande avfallslösningar i samma produktklass studerades för att identifiera rådande normer gällande höjd och storlek. Gruppen avfallskärl för standardsopsäckar 60-75 liter har en normalhöjd på 60-60-75 cm. Höjden på Kite bestämdes till 70 cm för att uppfylla önskemålet om att produkten även skulle erbjuda bruk av 75-liters påse. Mindre justeringar utfördes även beträffande radier och bockningsvinkel för den sluttande sidan, med avsikt att passa tillverkningen.

11.1 Val av material och tillverkningsmetod

Material och tillverkningsmetod har valts utifrån, de i kravspecifikationen uppställda, kraven och önskemålen. Viktiga kriterier var bland annat materialegenskaper, anpassning till påtänkt tillverkare samt pris. Det var också angeläget att behålla konceptets

formmässiga styrkor, genom att undvika för omfattande designförändringar.

Första steget i materialvalsprocessen gjordes genom ett besök hos den planerade tillverkaren WOG i Vaggeryd. Under vistelsen gjordes besök i såväl trä- och metalltillverkning som på monteringsavdelningen. WOG erbjuder bearbetning av träbaserade skivmaterial genom sågning, borrning, CNC-fräsning, kantlistning och UV-lackering. I sin metallfabrik utför WOG kapning, bockning, koning, stansning, svetsning, gängning, pressning, samt pulverlackering. Under besöket presenterades konceptet Kite vartefter möjliga material och tillverkningsmetoder övervägdes och diskuterades.

Primärt uteslöts material, däribland olika typer av plaster, och tillverkningsmetoder, exempelvis gjutning och strängpressning, som låg utanför WOGs verksamhetsområde.

Träbaserade fiberskivor såsom spån- och MDF-skiva valdes bort på grund av dyr tillverkning, samt därför att risken för flisbildning i kanter och hörn gav för många kvalitetsmässigt svaga punkter. Återstående av, de inom möbelindustrin sedvanligt brukade, materialen var; metallplåt, företrädesvis aluminium och stål, böjformad

kryssfaner samt icke flisbildande skivmaterial såsom Corian® och kompaktlaminat. Efter att ha begärt in offerter från ett antal tillverkare av böjformat kryssfaner stod det klart att böjning är en, i jämförelse med bockning, relativt kostsam framställningsmetod.

Böjformning valdes därför bort i detta tidiga skede, och begränsade upplaga, för att eventuellt övervägas vid ett senare tillfälle och större serie. Detsamma gällde för aluminium, som riskerar att bucklas vid stötar, men som eventuellt skulle kunna vara aktuellt i ett senare skede, främst på grund av sin låga vikt samt variationsrikedom gällande ytbehandlingar.

Corian® ansågs för kostsamt, samtidigt som det hade krävt leverans från ytterligare en tillverkare då WOG inte är auktoriserade att bearbeta materialet.

Slutligen valdes bockad stålplåt till kärl och botten, på grund av materialets höga

stöttålighet och förmånliga material- och tillverkningskostnad. Säckupphängningen, som även bär upp produktens lock, tillverkas i ståltråd och svetsas fast i kärlet. Hela enheten, kärl och säckupphängning pulverlackas därefter gemensamt. Till produktens lock valdes kompaktlaminat, ett materialval som resulterar i en rad fördelar. Kompaktlaminat har goda materialegenskaper gällande styrka och beständighet mot slitage. Dessutom motverkar materialet det burkiga och industriella intryck som ofta uppstår vid kontakt mellan metall- och plåtdetaljer. Då kompaktlaminat har en genomfärgad kärna lämpar det sig dessutom väl för fräsning av vägledande text eller symbol i locket.

11.2 Form och konstruktion

Som en naturlig del i tillverkningsanpassningen gjordes ett par form- och konstruktionsförändringar.

11.2.1 Kärl

För att kunna producera avfallskärlet i stålplåt hos företaget WOG krävdes att behållaren tillverkades i två delar. Att dela upp kärlet i två svep var en förutsättning för att kunna garantera hög kvalité samt goda toleranser. Den tillverkningsmässigt mest komplicerade punkten var den avfasade kortsidan vilken skulle bockas så att en vinkel uppstod mellan sida och botten. Till det tillverkningsmomentet krävdes att en extra mall tillverkades för att simulera en vinkelrät infästning.

Tillvägagångssätt med tillverkning i två delar krävde en väl genomtänkt

sammanfogningsmetod. Förutom att garantera god hållfasthet och effektiv tillverkning skulle lösningen även medverka till att bevara formens ursprungliga intention. För att värna de rena konturerna fordrades en så diskret fog som möjligt. Efter att ha övervägt flera lösningar, i samråd med Kristoffer Davidsson på WOG metall, valdes slutligen z-bockning i kantpressen följt av punktsvetsning från kärlets insida. Genom denna tillverkningsmetod kunde de två plåtarna fogas samman utan synliga, skämmande, svetsfogar. Att plåtarna läggs omlott bidrar till ökad stabilitet samtidigt som det hindrar insyn i kärlet. Eftersom att plåten är relativt tunn, 1,25 mm, finns inga standardverktyg för z-bockning, utan inköp av ett specialverktyg är nödvändigt.

11.2.2 Underrede

För kärlets underrede finns två tänkbara alternativ vilka kräver ytterligare tester för att utvärderas.

I första alternativet består kärlets underrede av en botten som försänkts med 3 cm så att de yttre plåtarna bildar en sockel. I botten har 4 stycken gängor fällts in i vilka hjul eller ställbara fötter kan monteras. Med denna lösning kan kunden själv välja om de önskar en portabel produkt eller en mer permanent placering. Sockeln bidrar till att dölja fötter och hjul vilket i sig bidrar till att bevara produktens enhetliga formspråk.

Figur 38. Kite, detaljvy av vinklad sida.

I alternativ nummer två består kärlets underrede av en infälld botten, tillverkad i stålplåt av samma tjocklek som kärlet, i vilken 5 bulor hamrats ut som fötter. Bulorna begränsar kontaktytan mellan produkt och underlag till fyra punkter vilka enkelt kan förses med skyddande möbeltassar.

11.2.3 Lock

Produktens lock tillverkas i kompaktlaminat och fästs i kärlet med ett

gångjärn. Gångjärnet pressas fast i förborrade hål i laminatskivan och skruvas därefter på plats i kärlet. Locket får vilar och får stöd av säckupphängningen, vilken fixerats inuti avfallsbehållaren. Då locket ligger inuti kärlet var det viktigt att anpassa lockets storlek så att det har ordentligt med spelrum vid öppning och stängning. En anpassning behövdes även för att ge plats åt skarven där kärlets två stålplåtar går omlott.

En av de viktigaste funktionerna hos den nya produkten är att främja källsortering.

Locket blir i detta fall det gränssnitt genom vilket produkten kommunicerar med

användaren och dess utformning har en stor inverkan på hur brukaren kommer att förstå produkten och dess funktioner. För att vägleda användaren vid sortering utformades tre olika inkast; ett för papper/tidningar, ett för pantburkar/PET-flaskor och slutligen ett universellt inkast för övrigt avfall. Vid utformningen användes fakta om format och standardmått för tidskrifter samt för förpackningar anslutna till returpacks pantsystem.

Befintliga källsorteringslösningar studerades för att undersöka gängse former och symboler använda för att indikera avfallssortering. Storlek och placering hos inkastet anpassades också efter att kanten på avfallssäcken, som hängs i kärlet, skulle vara väl skymd. På varje lockvariant finns en 10 x 10 cm stor yta närmast den avfasade kortsidan.

Detta område är avsatt för placering av instruerande symboler, tecken eller text. TreCe erbjuder redan idag sina kunder klisterdekaler för uppmärkning av olika avfallsfraktioner, vilka med enkelhet skulle kunna fästas på den avsedda ytan. Ett alternativ är att fräsa in symboler i kompaktlaminatet. Fördelen med detta tillvägagångssätt är att det ger en större, tydligare symbol. Kontrastverkan mellan den ljusa ytan och den mörka kärnan underlättar varseblivningen, speciell för användare med nedsatt synförmåga. Att fräsa symboler eller text direkt i locket ger dessutom ett snyggare och mer enhetligt intryck.

Figur 39. Exempel på gränssnitt för källsortering, McDonalds Sverige (www.pfsk.com/)

11.2.4 Säckupphängning

Säckupphängningen utvecklades först efter konceptfas och urval. Att senarelägga

konstruktionen av säckupphängningen var ett medvetet beslut, då lösningen förväntades variera väsentligt beroende på valet av kärl och tömningsmetod. Det visade sig dock att tömningen lämpligast sker från ovansidan, därför att ett annat tillvägagångssätt skulle begränsa antalet uppställningsmöjligheter. Vid utvecklingen av säckupphängning låg ett extra stort fokus på målgruppen lokalvårdare. Upphängningen skulle medge en snabb och okomplicerad tömning, smidig upphängning av ny avfallssäck och lätt rengöring.

Urtagbara lösningar övervägdes men förkastades då de krävde en extra

avlastningsmöjlighet för upphängningen under tömning. Då innehållet i säcken ofta faller ned och samlas i påsens botten är det viktigt att upphängningen inte sitter i vägen och försvårar vid tömning. Problemet löstes genom en delad upphängning i form av två byglar. För att förebygga skador på säcken, till följd av vassa hörn och kanter, valdes tillverkning i bockad ståltråd.

11.3 Färgval

Produkten kommer att levereras i en standardfärg. Möjlighet till lackning i valfri kulör kommer att erbjudas mot pristillägg. Beslutet om att produkten endast ska produceras i en standardfärg är grundat på erfarenheter från möbelbranschen, vilka säger att arkitekter och kunden ofta föredrar att kunna välja sin egen färgsättning. Att erbjuda fler än en standardfärg skulle ur lagerhållningsperspektiv vara dyrt och riskfyllt då populariteten för olika färger varierar kraftigt. Vid val av standardfärg gäller primärt två kriterier; färgen ska upplevas som neutral i det hänseende att den ska passa så många miljöer och inredningar som möjligt, samt att den ska vara lätt att hålla ren och beständig mot slitage. Vid val av standardfärg är det viktigt att betänka att kulören inte under några omständigheter får riskera att skära sig med färgen hos övriga inventarier. Färgen får heller inte sticka ut på ett utmanande sätt. Brukligt är att välja en färg ur gråskalan, oftast svart eller vitt.

Nuförtiden tillämpas även silvergrått i många sammanhang. Inköpspriset samt

inköpskraven för kompaktlaminat skiljer sig väsentligt beroende på val av kulör. Svart och vitt ingår i Formicas, den laminatleverantör som WOG arbetar med,

standardsortimentet och är därför billigare i inköp och även möjligt att köpa in i mindre serier.

Formmässigt får färgen svart produkten att verka mindre och mer kompakt, medan vitt i regel har en förstorande effekt. I frågan om beständighet mot slitage samt rengöring och

Figur 40. Kite, detaljvy säckupphängning.

underhåll är mörka ytor mer känsliga för fläckar och avtryck i den aspekten att de syns bättre. Av den orsaken är vitt, samt ljusare gråa nyanser, att föredra. En annan fördel med att välja vit är att kulören ingår i standarssortimentet för TreCes övriga produkter.

De sammanvägda fördelarna gjorde slutligen att standardfärgen valdes till vit, närmare bestämt NCS® S 0502-G50Y. Färgen motsvarar Formicas laminat K1040 MAT (Alpino) vilken används till CombiLine-sortimentet.

11.4 Prototyp

Parallellt med vidareutvecklingen av konceptet Kite utvecklades en prototyp hos WOG metall. Syftet med prototyptillverkningen var att utvärdera konceptets form, mått och dimensioner, valda tillverkningsmetoder samt ytbehandling.

Till prototypen tillverkades tre kärl för att kunna undersöka och utvärdera sammanställning och kompatibilitet, men även storlek och proportioner. En av

modulerna lackades i den pulverlack som valts till den slutgiltiga lösningen. På det sättet kunde strukturen och kvalitén hos ytan utvärderas. För att hålla prototypkostnaden nere var locket till produkten utskuret i MDF-skiva istället för kompaktlaminat. Då verktyg inte var inköpta hade ingen z-bockning genomförts varför möjlighet att utvärdera fogen mellan mantelplåtarna var begränsad.

Studien av prototypen konfirmerade att mått och proportioner var rätt satta såväl för solitär placering som sammanställning i grupp. Test gjordes även med 60- respektive 75-liters säckar vilka båda passade produktens dimensioner på ett tillfredställande sätt.

Håltagningen i locket, vilken var skuren efter varianter för övrigt avfall, krävde revidering. Bland annat ansågs risken för att kanten på avfallsäcken skulle hamna

innanför håltagningen för stor, vilket i sin tur inte bara skulle vara skämmande utan även kunna medföra att skräp hamnade utanför påsen.

Figur 41. Foto av prototypen för Kite, tillverkad hos WOG i Vaggeryd.

Related documents