• No results found

5. Metod och genomförande

6.1 Marknads- och konkurrentanalys

6.1.5 Materia

Materia grundades 1992 av Kersti Sandin och Lars Bülow, båda arkitekter och industridesigners. Materias produktion startades i Tranås 1994 och år 1998 flyttades huvudkontoret till Stockholm där även företagets showroom öppnades 2002. Materia ingår sedan 2004 som ett fristående varumärke i inredningskoncernen Kinnarps.

Materia utvecklar, tillverkar och marknadsför möbler och inredningsdetaljer för det offentliga rummet. Distributionen sker huvudsakligen via återförsäljare i Sverige och utomlands. Materias produktsortiment ingår i två konceptområden: Materia meetings och Materia accessories. Materia accessories utvecklar och tillverkar kompletterande

inredningsaccessoarer med modern design, däribland produkter för hantering av kontorets avfall. Materia har showroom i Tranås, Stockholm, Oslo och Göteborg.

Materias produkter har tilldelats ett stort antal designutmärkelser och finns i samlingarna hos flera designmuseer. (www.materia.se/)

Designduon Kerstin Sandin och Lars Bürlow har tillsammans formgett fyra av Materias sammanlagt sju olika produkter för avfallshantering och källsortering; Vågspel, Trio, Uno duo triss samt Element.

Vågspel papperskorg är tillverkat i formpressade faner och finns i utförandena björk eller vit lack. Vågspel finns i tre storlekar med avtagbar påshållare för en eller två påsar. Som tillbehör finns hjulsats, samt lock i vit-, grå- eller svartlackerad stålplåt. Serien Vågspel har blivit ett kännetecken för Materia. Produkten har vunnit priset Utmärkt Svensk Form, 1997, och finns i samlingarna hos Museum für Angewandte Kunst i Köln, Tyskland.

(www.materia.se)

Figur 19. Materias hemsida (www.materia.se/)

Figur 20. Papperskorgen Vågspel i plåt samt böjformat kryssfaner (www.materia.se/)

Trio papperskorg har formen av en treklöver. Sorteringskärlet rymmer en totalvolym om 95 liter och har hållare för tre separata påsar. Den är avpassad för sortering i tre

fraktioner; burkar/flaskor, papper, samt övrigt avfall. Trio finns i björk med lock i grålackerad stålplåt, försett med återvinningssymbol. Trio har vunnit priset Årets bästa produkt, Designers Saturday, Oslo, 1999 och Utmärkt Svensk Form 2000.

(www.materia.se/)

Uno, Duo och Triss är en vidareutveckling av den papperskorgen Vågspel och

ursprungligen utvecklad för Stockholm-Arlanda flygplats. Avfallet sorteras i en, två eller tre fraktioner; burkar/flaskor, papper och övrigt avfall. Behållarna är separata, med uppfällbara lock och vridbara avfallskärl på hjul. Kärlen kan placeras fristående eller monteras på vägg. Vid placering om tre Uno, duo, triss är tillverkad i silvergrå

pulverlackerad stålplåt. Papperskorgen har vunnit priset Årets bästa produkt, Designers Saturday, Oslo, 1999. (www.materia.se/)

Figur 21. Källsorteringspapperskorgen Trio (www.materia.se/)

Figur 22. Källsorteringspapperskorgen Uno, Duo, Triss utvecklad för Arlanda flygplats (www.materia.se/)

Pelle är en enkel, dekorativ och funktionell papperskorg respektive papperssamlare i vit eller grafitgrå papp. Som tillbehör finns extra sorteringskärl i polystyrenplast för fruktskal etc. Kärlet sitter i den förkromade trådring som fungerar som påshållare.

Papperssamlaren Pelle har en rektangulär form. På sidorna finns bärhandtag, förstärkta med kromade stållister. Praktiska tillval är sorteringskärl i polystyrenplast samt hjulvagn.

Papperssamlarens breddmått passar även vanliga hängmappar. Box design står för formgivningen av Pelle papperskorg. (www.materia.se/)

Element är en robust papperskorg i pulverlackerad stålplåt och förkromat stålrör. En avtagbar krage av gjutet gummi döljer soppåsen och håller den på plats. Papperskorgen finns som dubbel golvmodell av två storlekar, samt som enkel för väggmontage.

(www.materia.se/)

POP papperskorg, av designern Carl Öjerstam, rymmer 35 liter. Avfallspåsen monteras och låses med papperskorgens lock. Det avtagbara locket finns som papperskorgen i polypropenplast, men kan som alternativ fås i trycksvarvat rostfritt stål. Pop finns i sex olika färger, vilka kan vägleda användaren genom att indikera avfallsseparering.

(www.materia.se/)

Figur 25. Pop papperskorg. (www.materia.se) Figur 23. Papperskorgen Pelle i traditionell cylinderformad tappning, samt som

pappersinsamling (www.materia.se/) Figur 24. Papperskorgen

Element

(www.materia.se/)

Bin papperskorg är formgiven av designtrion Front. Papperskorgen är konstruerad så att den sväller ju mer skräp den fylls med. Bin har blivit mycket uppmärksammad tack vare av sin innovativa design. Bin består av ett yttre hölje av vitlackerad, lamellskuren stålplåt, samt en inre cylindrisk avfallsbehållare i plast. Papperskorgen rymmer 35 liter. Bin har tilldelats flera designutmärkelser. Bin ingår i samlingarna hos Nationalmuseum Stockholm och Röhsska Museet Göteborg. (www.materia.se/)

Materia är ett av marknadens mest välkända möbelnamn. Att företaget numera ingår i Kinnarpskoncernen, en av Sveriges största återförsäljare av kontorsmöbler, ger viktiga fördelar i form av ökad produktexponering och företräde vid försäljning. Materias sortiment för papperskorgar och produkter för källsortering har, liksom företagets övriga sortiment, en stark designprofil. Produkternas genomtänkta design att de lämpar sig bra för placering på såväl kontor som på publika platser. En nackdel med den fristående produkter med uttalad estetisk form är att kundanpassningen gällande färg, form och material är begränsade.

Materia har framförallt en papperskorg, Uno duo triss, anpassad för källsortering i offentlig miljö. Produktens primära styrkor är dess vägledande inkast, tömning från sidan och möjlighet att fästa samman flera papperskorgar till en enhet. Nackdelen är att Uno, Duo, Triss är förhållandevis dyr.

Figur 26. Bin papperskorg som sväller i takt med att den fylls.

(www.materia.se)

6.1.6 Witre

Witre startades 1981 i Strömstad och har idag ett av den nordiska marknadens största sortiment av produkter för arbetsplatsen. Delar av sortimentet tillverkas av företaget själva, men Witre är framförallt en återförsäljare av utomstående märken. Witre finns i hela Norden genom företagen Witre AB i Mölndal, Witre A/S h Halden, Norge, Witre Danmark A/S i Vejle och Witre OY, Finland. Witre ingår sedan 1989 i den Europeiska koncernen Manutan International som har 22 företag i 19 länder. Manutan-gruppen har sammanlagt 200 000 produkter och arbetar med över 2 000 leverantörer. Koncernen är decentraliserad för att hela tiden ha nära kontakt med sina kunder. Witre är ISO-certifierat inom miljö 14001:1996 och kvalitet 9001:2000. (www.witre.se/)

Elegant är en två- eller tredelad källsorteringsstation i pulverlackad plåt. Inkasten finns i flera utföranden för att vägleda användaren vid sortering. Avfallet samlas upp i plastsäck och tömningen sker från sidan. (www.witre.se/)

Witre är, liksom AJ Produkter, ett distanshandelsföretag vars huvudsakliga styrka är det breda sortimentet och ofta låga priset. Företagen saluför flera snarlika produkter där pris och funktionalitet ofta fått gå före estetisk form. Produkterna gör sig därmed bättre inom industri och tillverkning än i ett kontorslandskap eller foajé. Produkten elegant är dock ett undantag. Elegant är en källsorteringspapperskorg som är anpassad för kontoret, med stilren och neutral form och färgsättning, samt inkast som vägleder användaren. Elegant ligger dock, till skillnad från merparten av Witres sortiment, i det högre prissegmentet vilket är en nackdel i konkurrenssammanhang. Därtill är anpassning gällande material- och färgval är starkt begränsade.

Figur 27. Witres hemsida (www.witre.se/)

Figur 28. Källsorteringsstationen Elegant (www.witre.se/)

Related documents