• No results found

Diskussion kring fallstudien

Genom att utföra en fallstudie i en kommun kan de kritiska framgångsfaktorer som framkommit i detta arbete diskusteras ytterligare med ett specifikt fall i fokus. Förhoppningen är att fallstudien ska bidra på så sätt att det blir enklare för andra kommuner, som arbetar med processen mot en 24-timmarsmyndighet, att applicera faktorerna på kommunens verksamhet och situation. Efter den analys som genomförts i föregående delkapitel kan tydligt sägas att många faktorer först är aktuella då

kommunen kommit till steg tre i 24-timmarstrappan. Detta på grund av att det är först då tjänsteprocesser förändras som verksamheten påverkas av 24-timmarsmyndig- heten. Det kan också sägas att några av faktorerna är av den karaktär att det inte är möjligt för en kommun att påverka utgången av dem.

8.3.1 Sammanställning och analys av resultat från fallstudien

I tabell 6 har de olika framgångsfaktorerna sammanställts i förhållande till hur Falköpings kommun anses bemöta eller ha möjlighet att bemöta dessa.

Med en överblick över tabell 6 nedan, kan fastställas att Falköpings kommun i många avseenden bemöter de kritiska framgångsfaktorer som framkommit i detta arbete på ett tillfredställande sätt. Falköpings kommun är dock beroende av att erhålla mer resurser till utvecklingen för att kunna fortsätta sin utveckling i den takt som önskas. Om det dröjer för länge innan resurser erhålls finns det en risk för att utvecklingen avstannar och den positiva attityd och engagemang som finns i utvecklingsgruppen förloras. Det tar lång tid och kan vara svårt att bygga upp detta engagemang igen. Utvecklingsgruppen behöver stimuleras och inspireras vilket endast kan göras genom att låta dem ta nästa steg i utvecklingen. I delkapitlen 8.1 Presentation av intervjuer och 8.2 Kritiska framgångsfaktorer i förhållande till Falköpings kommun har det tydliggjorts att det finns engagemang, vilja, drivkraft och kompetens hos

tjänstemännen i verksamheten att utveckla 24-timmarsmyndigheten. Även om det finns områden där kommunens utvecklingsarbete kan förbättras visar denna fallstudie att Falköpings kommun har goda förutsättningar att lyckas med sin 24-timmars- myndighet.

Kritiska framgångsfaktorer för en kommun vid utveckling av 24- timmarsmyndighet Mycket tillfreds- ställande Tillfreds- ställande Mindre tillfreds- ställande Icke tillfreds- ställande Kan ej fast- ställas Hantering av förändring/Förankring X Ledarskap X Förtroende X Kommunikation X Insamling av krav X Helhetsperspektivet X Användarnas delaktighet X Analys av organisation X

Projektmål, projektdefinition och projektplan X

Utvecklingsgrupp X

Resurser X

Tillgång till lämplig metod X

Säkerhet X

Tillgänglighet X

Lagar och deras inflytande på utvecklingen X

Samverkan X

Medborgarfokus X

Klarare styrning och tydligare direktiv X

Övergång från gamla processer till nya X

Tabell 6: Översikt över hur Falköpings kommun anses bemöta de kritiska framgångsfaktorer som framkommit i arbetet.

8.3.2 Reflektioner kring genomförande av fallstudien

Falköpings kommun kontaktades i ett tidigt skede inför detta arbete, vilket bidrog till att det tidigt skapades en uppfattning om hur arbetet i Falköpings kommun fortskred. Redan från början har uppfattningen varit att Falköpings kommun arbetar i processen mot en 24-timmarsmyndighet med ett stort engagemang hos många av tjänstemännen där. Det finns en risk för att denna uppfattning har påverkat analysen av fallstudien på så vis att det positiva i intervjuerna har belysts. Om kontakt tagits i ett senare skede finns det en möjlighet att detta engagemang inte framhävts på samma sätt. Det är dock osannolikt att resultatet av fallstudien skulle bli annorlunda, eftersom engagemanget troligtvis ändå skulle ha framkommit under intervjuerna. Möjligheten finns dock att det inte skulle ha påverkat mig personligen på samma sätt.

Analysen i föregående delkaptiel måste ses i förhållande till det intervjumaterial som insamlats. Det finns en risk för att annan information från kommunen, som inte framkommit vid intervjuerna, skulle påverka den analys som gjorts. Om information fattas finns det med andra ord risk för att den information som finns missförstås. För

att kunna hävda att resultatet av fallstudien är den enda vägen att gå för Falköpings kommun, är det nödvändigt att samla in all fakta kring processen och sammanställa denna för en bedömning. Detta var dock inte möjligt i detta arbete.

Eftersom intervjupersonerna från styrgruppen har varit mycket engagerade i arbetet med 24-timmarsmyndigheten i kommunen, finns en risk för att de endast lämnar uppgifter som de anser stärker uppfattningen om att kommunen arbetar på ett tillfredsställande sätt med 24-timmarsmyndigheten. Två personer från utvecklings- gruppen har dock intervjuats, vilket ger högre tillförlitlighet till intervjumaterialet. Det finns även en risk för att ledningen i kommunen endast framhäver det positiva i

kommunens arbete. Huruvida detta har påverkat resultatet är svårt att avgöra. Syftet med denna fallstudie har dock inte varit att bedöma i vilka avseenden Falköpings kommun gör rätt eller fel i utvecklingen utan snarare att belysa vad i processen de bör vara medvetna om och eventuellt förändra arbetssätt utefter. Därför anses att denna positivism inte har påverkat resultatet i någon större omfattning.

Det kan inte med säkerhet fastställas att politikerna i Falköpings kommun är av samma uppfattning som den politikern som intervjuats, vilket är viktigt att vara medveten om. I och med att utvecklingsgruppen har haft informationsmöte kring 24- timmarsmyndigheten kan det anses att övriga politiker innehar samma kunskap kring ämnet som intervjupersonen. Sannolikheten för att de skulle vara av helt annan uppfattning än intervjupersonen anses som liten.

9

Diskussion

I detta kapitel presenteras de erfarenheter som erhållits under genomfört arbete. Resultatet av arbetet diskuteras också. Slutligen ges förslag på fortsatt arbete inom problemområdet.