• No results found

14.1 Sänkta kostnader i ett prefabricerat byggande

Det finns stora fördelar med ett prefabricerat byggande med fabrikstillverkade byggnadselement som monteras ihop på byggarbetsplatsen. Det handlar främst om stora fördelar för ekonomin.

Ur den ekonomiska aspekten inrymmer flertalet sänkta kostnader till följd av en kortare byggnadstid på arbetsplatsen. I kostnadsutvärderingen har produktionstiden för två stycken flerbostadshus förkortats från tolv till tio månader. Detta har givit lägre arbetsplatsomkostnader (gemensamma kostnader) samt tjänstemannakostnader. För både anbud nr 1 och nr 2 i kostnadsutvärderingen besparas hela 38% för arbetsplatsomkostnader, respektive 22% för tjänstemannakostnader i ett prefabricerat i jämförelse mot ett platsbyggt alternativ. Således kan stora besparingar göras för dessa kostnader genom att förflytta byggentreprenörens arbete till leverantörens åtagande i fabrik samt montage på arbetsplatsen. Den kortare byggtiden är också önskvärd från fastighetsägarens sida. Detta i och med att fastighetsägaren då får in hyresintäkter tidigare. I det specifika flerbostadshusprojektet i Östra hamnen skulle skillnaden i produktionstid utgöra en tidigare inflyttning cirka 250 000kr i rena hyresintäkter till fördel för ett prefabricerat alternativ. Vidare påverkas också kostnader för kapital av en kortare byggtid.

När det kommer till mängdkostnader ger ett prefabricerat alternativ istället en merkostnad i jämförelse mot platsbyggd produktion. Totalt 5 % för anbud nr 1 respektive 10 % för anbud nr 2. Anledningen till detta är att de arbetsplatsomkostnader samt tjänstemannakostnader som visserligen kunnat besparas i ett prefabricerat alternativ, till viss del förflyttats till mängdkostnaderna för ett prefabricerat alternativ. Det vill säga byggentreprenörens arbete på byggarbetsplatsen (gemensamma kostnader) har blivit förflyttat till prefableverantörens tillverkning i fabrik samt montage på byggarbetsplats.

Slutligen kan konstateras att för det specifika flerbostadshusprojektet i Östra hamnen innebär en prefabricerad produktion med sandwichväggar och håldäckbjälklag en lägre produktionskostnad än ett platsbyggt alternativ. Kostnadsutvärderingen visar på en besparing ca 1 000 000 kr då prefableverantör nr 1 väljs. Anbud nr 2 visar på en merkostnad på drygt 100 000 kr vid ett prefabricerat alternativ men detta anses inte vara avgörande för vilket som är billigaste. Detta eftersom målet med kostnadsutvärderingen har varit att finna det prefabricerade alternativet som innebär lägst produktionskostnad och jämföra detta med motsvarande kostnad för ett platsbyggt alternativ.

87

14.2 Fördelar för arbetsmiljön

När det kommer till arbetsmiljö i ett prefabricerat alternativ så har tillverkning av byggnadselementen förflyttats till stor del från byggarbetsplatsen till prefableverantörens tillverkningsfabrik. Detta medför mindre arbetsplatsolyckor till exempel fallolyckor. Anledningen till att dessa olyckor blir färre är att i fabriken behöver inte arbetsmoment utföras på höga höjder. Elementen kan gjutas, målas eller putsas liggandes ned under kontrollerade former.

14.3 Begränsningar i ett prefabricerat byggande

Det finns även begränsningar med ett prefabricerat byggande. Begränsningarna är starkt sammankopplade till konjunktursvängningar i samhället. Detta framförallt beroende på höga priser vid högkonjunktur som beror på den stora efterfrågan vilket i sin tur leder till långa leveranstider.

Det är ett faktum att långa leveranstider utgör en stor begränsning vid ett prefabricerat byggande. Detta är bekräftat såväl vid intervjuer och i samband med anbudsförfrågningarna i kostnadsutvärderingen. Detta problem är starkt kopplat till konjunktursvängningar i samhället. Under högkonjunkturer då alla byggprojekt sätter igång samtidigt är leveranstider uppemot ett år inte ovanliga. Detta påverkar även ett platsbyggt industrialiserat byggande i och med att leveranstider på plattbärlag blir väldigt långa. De byggentreprenörer som har god tillgång till yrkesarbetare bör i och med detta inte satsa på en prefabricerad produktion vid högkonjunkturer. Vidare bidrar högkonjunkturen till överpriser från prefableverantörens sida. Långa transporter utgör också en av nackdelarna för prefabindustrin. Projekt blir oftast inte lönsamma om elementen måste transporteras långa sträckor. Långa transporter bidrar också till en större miljöbelastning. Elementen transportas i stora lastbilar där lasten är skrymmande och i jämförelse med transport av flytande betong är detta väsentligt mindre effektivt.

14.4 Fler prefableverantörer behövs

För att lösa de begränsningar redovisade enligt ovan anser vi att det behövs fler prefableverantörer på marknaden. Detta skulle skapa mer konkurrens bland leverantörerna vilket skulle pressa ner priserna. Vidare skulle problemet med långa leveranstider och transporter lösas. Rapporten har även innefattat huruvida öppna byggnadssystem skulle kunna öppna upp för att lösa dessa problem. Det bekräftas både litterärt som vid intervjuundersökningen att öppna system på marknaden är ett svårbehandlat kapitel. Dels blir det svårt att komma till rätt med garantiansvar för byggnadsdel hos respektive leverantör vid en tvist. Dels skulle öppna system bidra till en svårighet för prefableverantörer att kunna producera till låga priser genom att det inte blir tillräckligt stora volymer i samband med beställning. Av det som framgår i intervjuundersökningen förstärks teorin i litteraturen att Sveriges prefabindustrin är på väg mot fler slutna företagsegna byggsystem vars komponenter bara refererar till sig själva.

88

14.5 I vilka fall anses ett prefabricerat byggande särskilt motiverat

I vissa fall kan det anses särskilt motiverat och gynnsamt med ett prefabricerat byggande istället för en platsbyggd produktion. De fall som det rör sig om är projekt i innerstaden, höghus, industrihallar samt under vinterhalvåret. För projekten i innerstaden är förklaringen till att här är utrymmet begränsat. Det blir helt enkelt svårt att få plats med lagring och tillverkningsstationer. I Höghus handlar det om att komma ifrån omfattande ställningsetablering och avetablering. För industrihallar är ofta spännvidderna stora vilket prefab oftast klarar bättre än platsbyggt. Under vinterhalvåret är en prefabricerad produktion också gynnsam eftersom kompletterings- och inredningsarbeten kan påbörjas snabbt. Detta beror helt enkelt på att huset snabbare blir tätt och tider för uttorkning därav kortare.

14.6 Prefab eller platsbyggt byggande i framtiden?

Såväl litterära studier och intervjuer pekar mot att byggnadsbranschen går mer och mer åt en prefabricerad istället för en platsbyggd produktion. En konkurrens situation de närmsta åren är att vänta där en kombination av systemen, halvprefab kommer att utvecklas. Det som allra starkast talar för prefabindustrin är branschens aktörers gemensamma vilja att förkorta byggtiden och bli mer kostnadseffektiva. Den platsbyggda produktionen visar tydliga tecken redan idag en acceptans för prefabricerade inslag i produktionen. Utvecklingen har kommit att kallas det platsbyggda industrialiserade byggandet. Utgångspunkten är att använda plattbärlag (halvprefab), väggsystemformar, armeringsrullar, självkompakterande betong. Ett tydligt problem för den platsbyggda produktionen är rekrytering av yrkesarbetare. I en av intervjuerna framkommer detta särskilt gällandes för betongarbetare.

14.7 Utvärdering av metod

De litteraturstudier som utförts i början av detta examensarbete har varit väldigt viktiga för att kartlägga de möjligheter som ett prefabricerat byggande medför. Däremot upplever vi en stor avsaknad av nackdelar och begränsningar i den litteratur som funnits tillgänglig. Därav har ett antal intervjuer kompletterat examensarbetet litteraturdel för att kunna lyfta fram hur det verkligen förhåller sig i praktiken.

Metoden för kostnadsundersökningen anser vi vara tillförlitlig. Nämligen att redovisa skillnader i produktionskostnader för ett platsbyggt respektive ett prefabricerat alternativ för flerbostadshusen i Östra hamnen, Västerås. Genom tillgång till kalkyler har vi kunnat analysera vilka kostnader som blir mindre respektive mer för de olika byggsystemen.

Anbudsförfrågningar har skickats ut och tyvärr har endast två stycken anbud inkommit vilket kan ses som något bristande för utvärderingen.

89

14.8 Förslag till fortsatta studier i ämnet

Det vi anser skulle kunna studeras vidare är hur mycket arbete, tid och ekonomi som behöver avsättas för respektive byggsystems projektering och planering. Eftersom denna kostnad också påverkar projektets totalkostnad likaså den totala byggtiden. Vidare skulle det vara intressant att studera en större bredd av olika projekt med avseende på produktionskostnader. Hur förhåller det sig till exempel för projekt i tätort respektive glesbyggd samt projekt som rör kontorsbyggnader och industrihallar. Vår kostnadsutvärdering utfördes när en

högkonjunktur rådde på marknaden. Det är en allmän uppfattning om att prefableverantörer gör prispåslag på sina anbud när det råder högkonjunkturer. Därför är även denna aspekt intressant att utreda.

90

Related documents