• No results found

6. Resultat och analys

6.5 En docka att ta hand om

Flera inlägg i nätforumet handlar om hur man bäst tar hand om en sexdocka. Inläggen kommer från personer som ännu inte har införskaffat en sexdocka och från användare som stött på problem. Skötseln av dockan handlar om hygien, hållbarhet men även om vad man ska tänka på inför ett köp och vilka modeller av dockan som är att föredra.

Torka henne aldrig med en hårtork efter du har tvättat henne, om det är för hett kan hon smälta lite. Och använd bara vattenbaserade glidmedel, alltså inget vaselin. Också mycket viktigt att inte förvara henne i solljus.

En njutning med att ha en sexdocka kan vara att berätta om handhavandet av sexdockan. Inläggen har många gånger en undervisande funktion mellan en erfaren användare i kontrast till en mindre erfaren. Den erfarne berättar om hur sexdockan ska skötas och i samma inlägg berättas om vad den erfarne användaren gjort med dockan.

Jag duschar henne aldrig. Jag lägger henne på ett badlakan och torkar av henne med en våt handduk. Sen smörjer jag in henne med lite tvål. Sen tvättar jag av tvålen med en våt handduk.

Att beskriva hur man rengör sin docka blir att indirekt berätta att personen använt sin docka så att den behöver rengöras. I citatet kan en erotisk ton läsas in i informationen kring hur sexdockan ska tvättas. Det intima kommuniceras genom termer av hygien och skötseln av sexdockan kan även ses som en erotisk procedur.

Det som kan skada henne är om du tappar henne på något skarpt, men det går att laga rätt lätt. Om du inte misshandlar din docka utan hanterar henne som en flickvän så håller hon hur länge som helst.

När denna inläggsförfattare delar med sig om råd för att få sexdockan att hålla ges också en beskrivning av vad som ägt rum tillsammans med denna. Möjligheten att behandla sexdockan ovarsamt diskuteras i ordalag som ”lagning”. Handhavandet beskrivs genom motsatserna: ”misshandel” eller ”varsam som med en flickvän”. Författaren öppnar på detta vis upp för att sex med sexdocka kan gå till på olika sätt. Sexdockan kan ha givits olika roller varav flickvänsrollen är en roll som också leder till att sexdockan blir hållbar.

Om man sminkat dockan och vill ta bort det vad använder man? Jag är lite osäker på om hon tål vanligt sminkborttagningsmedel.

Omvårdnaden av sexdockan handlar också om att göra den fin så att den blir tilltalande för ögat. Inläggsförfattaren eftersöker något sminkborttagningsmedel som fungerar. Ett underliggande motiv till frågan skulle kunna vara att personen hör sig för om det finns andra på forumet som finner njutning i att sminka dockan. Denne inläggsförfattare får flera svar med råd om olika sätt att ta bort smink på. Beskrivningarna av att göra dockan fin har i det empiriska materialet handlat om sexdockor med kroppar av kvinnligt kön.

Spraya inte direkt på henne. Spraya i luften över henne och låt det regna ner på henne istället. Det blir bättre på så sätt har jag erfarit.

Det är lätt att hitta kläder åt henne på nätet. Storlek ''Small'' passar perfekt.

Dockan kom med ett hår men jag har köpt ett antal nya hår åt henne. Det är kul att ändra på utseendet lite ibland.

I omvårdnaden av sexdockan beskrivs handlingar som utifrån genusnormer främst är kvinnligt kodade, exempelvis att sminka sig, fixa håret och dofta gott. En kritik mot

38

sexdockor har varit att användandet av sexdockor är ett återupprepande av mannen som skapare av kvinnan vilket bidrar till en objektifiering av kvinnokroppen (Persson m.fl. 2019; Richardson 2016). Det empiriska materialet visar att omvårdnaden av sexdockor är en slags objektifiering av kvinnokroppen. Objektifieringen är dock inte ensidig utan användarna beskriver att de njuter av att tillföra dockorna feminina attribut. I

omvårdnaden av sexdockan spelar ägaren till sexdockan (min tolkning är att de oftast är personer som definierar sig som män) minst två roller. Användaren iklär dockan hennes femininitet och sedan en eventuell maskulinitet på sig själv. I flera inlägg är iklädandet av dockans femininitet lustfyllt och ingår i den erotiska njutningen med sexdockan.

Jo jag spenderar ganska mycket tid med att klä och pynta henne. Har precis köpt en del sexiga julkläder åt henne.

Här berättar inläggsförfattaren om att spendera mycket tid med omvårdnaden av dockan. Dockan används således inte, eller inte enbart, för sexuell penetration utan den fyller ett annat syfte. Att sexdockor används med motivet av att vilja göra den fin och ren understöds i flera studier (Döring & Poeschl 2019; Langcaster-James & Bentley 2018; Su m.fl. 2019). Su m.fl. (2019) tolkar denna önskan om att vilja göra dockan fin som ett sätt för användarna att ge sexdockor en personlighet och ett agentskap.

Sexdockan ikläds en roll att spela varvid personen som äger denna kan spela en annan roll. Detta rollspelande är för användare av sexdockor både meningsfullt och lustfyllt (a.a). Till skillnad från en statisk objektifiering av kvinnokroppen såsom Persson m.fl. (2019) och Richardson (2016) föreslår ses ett lekfullt växelspel av roller som spelas ut mot varandra. Objektet för begär kan således sägas vara laddat med en möjlighet att få spela flera roller, och olika kön. En erfarenhet av att använda en sexdocka är

möjligheten till ett sexuellt utforskande som innehåller att iklä dockan sin femininitet. Att som man iklä dockan femininitet kan även tolkas som att sexdockan möjliggör en omvårdande maskulinitet, något som traditionellt sett inte ingår i normerna kring manlig sexualitet (Connell 2008).

Associationen till barnets lek med dockor gör sig tydlig i omhändertagandet och

rollspelandet. Barns docklek har tolkats som en förberedelse för vuxenblivandet genom att leka och undersöka kopplingen mellan anknytning och frigörelse (Blizard 2017). Inläggsförfattarnas dockintresse kan ses som en del av ett erotiskt rollspelande i vilken normer för sexualitet tillåts spelas ut mot varandra. Likheterna mellan barnets docka och vuxendockan kan sägas representeras i tillblivelsen av barbiedockan. Medan

barbiedockan symboliserat flickans inträde genom leken till vuxenvärlden såldes hennes föregångare ”Blid Lilly” till vuxna män tillsammans med en uppsättning kläder som en sexuell gimmick (Ferguson 2010). Barnets lek ock sexdockeanvändarens lek liknar varandra när det gäller att använda sin fantasi genom att iklä dockan olika roller. Medan barnets lek är en förutsättning för utveckling ses rollspelande vuxna med mindre blida ögon. Ramarna för sexuella uttryck aktualiseras i frågan kring rollspelande med en docka. Historiskt har fantasins element inom erotiken setts som ett hot (Laqueur 2003; Laskar 2005). I Rubins (1984) värdehierarki kan även denna uppdelning skönjas. En heterosexuell inomäktenskaplig sexualitet gives som den tillåtna. Men för att denna sexualitet ska vara barnaalstrande är det av vikt att den begränsas till den sexuella handlingen som kan uppfylla detta mål, det penetrerande samlaget. Sexualitet blir således avskalat andra erotiska element. Sexhjälpmedel, BDSM, och viss pornografi kan ses som sexualitet som rör sig utanför gängse normer för hur sexualitet ska se ut och som framkallar en inre erotisk upplevelse som är utanför den romantiska idealbilden. Användandet av sexdockor är mer än bara sex menar Döring & Poeschl (2019), Langcaster-James & Bentley (2018) och Su m.fl, (2019). Denna studies empiriska

39

material visar också att sexdockeanvändare använder dockor till mer än samlag. Men diskussionen kring vad sexualitet är saknas i tidigare studier. För att hävda att sexualitet enbart handlar om penetration är att ge det en alltför snäv kostym som baseras på bortsorteringen av andra erotiska element. Användandet av en sexdocka innehåller bland annat erotisk lek, rollspelande och ger fantasin flöde, något som också bör ses som sexualitet. I några av inläggen kommenteras omvårdnadsintresset av sexdockan såsom en fetisch.

Jag har bara haft min docka i ett par veckor ännu men har redan hunnit lägga mera pengar på kläder till henne än vad jag har lagt på kläder till mig själv under hela året. Fetisch trodde anonym i trådstarten, japp det kan man lugnt säga utan att överdriva.

Fetischen i detta fall handlar om att njuta av att köpa kläder till dockan. Fetischen är således inte enbart dockan som objekt, utan kan även inkludera saker runt omkring dockan som exempelvis kläder och accessoarer. Fetisch som begrepp verkar ha kommit undan historiens försök till medikalisering. I citatet används begreppet som ett sätt att förklara ett visst sexuellt eller erotiskt intresse. (Böhme 2014; Smith 2013). I nästa inlägg eftersöks stay-ups till en sexdocka.

Jag undrar om nån har nåt tips var man kan köpa smala stay-ups till en docka 158 standardkropp?

Sexdockan beskrivs med längd och kroppstyp. (Standardkropp är en benämning som används i hemsidans försäljningsdel och innebär en viss modell med timglasformad kropp. 158 anger dockans längd.) I de två första temana, ”Olyckliga relationer” och ”Ofrivillig ensamhet” gör inläggsförfattarna kopplingar till människor då de diskuterar sexdockor. Sexdockan kan sägas komma ur erfarenheter av relationer och ur önskan om att inleda relationer. Under temat ”en docka att ta hand om” är språket koncentrerat till dockan som objekt. Exempelvis diskuteras sexdockors tyngd, skillnader i olika material och fördelar med de olika modellerna.

Jag älskar stora bröst! Jag valde en jättebröstmodell eftersom jag älskar stora bröst. Hon har de underbaraste brösten i världen. Jag är jättenöjd med min jättebröstade docka. Absolut underbar är hon.

De bästa dockorna med stora tuttar är 153cm dockorna med extra kurvor. Utöver perfekta tuttar har de också perfekta rumpor. Jag gillar både stora tuttar och stora rumpor. De är lite tunga pga sina stora rumpor antar jag men fan vad läckra de ser ut. Jag har själv en med normalkropp men jag funderar på att köpa en till och då blir det antagligen en 153a med extra kurvor. Har inte bestämt mig än.

Sexdockor kan skapas helt enligt köparens önskemål. Möjligheten att skräddarsy sin sexdocka är något som framställs som positivt och är en del av den erotiska leken. Flera inlägg berömmer sexdockans utseende. Den anses överträffa verkligheten.

Sexdockor är ju snyggare och sexigare än de flesta kvinnor. Man kan väl säga att de är orealistiskt vackra och sexiga men so what!!!

Min docka är mycket snyggare än den snyggaste kvinnan jag någonsin varit med, så det är klart att jag är mer attraherad av min docka.

Inläggsförfattarna beskriver sina dockor som ”snyggare” och ”sexigare” än kvinnor. Sexdockans oslagbara utseende är något som av Persson m.fl. (2019) och Richardson (2016) ses som en objektifiering av kvinnokroppen. En sådan slutsats innebär att man

40

vill att kvinnor ska se ut som dockor. Men citaten kan även läsas med ett fetischistiskt öga, vilket innebär att de är attraktiva just för att de inte är kvinnor. Detta ”orealistiskt vackra” gör att fantasin väcks till liv. Ockman (2011) menar att barbiedockan kan sägas befinna sig i utrymmet mellan ideal och realism vilket bidrar till en möjlighet att

fantisera mycket likt verkligheten. På samma vis kan sexdockan i dessa fall fungera som en katalysator för fantasi genom att för dessa inläggsförfattare vara ”orealistiskt vackra” och ”snyggare än den snyggaste kvinnan”.

Related documents