• No results found

6. Resultat och analys

6.3 Sexualitet på egna villkor

I flera inlägg uttrycks erfarenheten av att inte kunna utforska sexualitet tillsammans med en partner. Det uttrycks som olikheter i lust eller som olikheter i preferens av sexuell praktik. Möjlighet till att utforska den egna sexualiteten är ett av sexdockans främsta användningsområden.

30

Det är otroligt befriande att ha exakt så mycket sex du känner att du behöver. Och det är ju bra sex också!

Flera inläggsförfattare definierar sex med sexdocka som något annat än att onanera. I citatet ovan tas detta för givet. Sex med sexdocka upplevs till och med som bättre än sex med en levande människa och som något annat än onani.

Jag har inte onanerat en enda gång sen jag köpte min docka.

Denna inläggsförfattare skiljer onani och användande av sexdocka så pass mycket att det beskrivs som två helt åtskilda ting.

Nej, har man väl provat på en sexdocka så är det svårt att vara utan. Jag har haft min docka i snart ett år och det är första gången i mitt liv jag har känt mig helt tillfredsställd hela tiden. Innan när man var singel fick jag onanera hela tiden. Kåtheten tas ju hand om men hungern för sex är kvar. Sen när man har en flickvän så blir man tillfredsställd ibland men inte hela tiden. Man hungrar fortfarande efter sex. Jag onanerade nästan lika mycket när jag hade flickvän som när jag var singel. Nu när jag har min docka är jag helt och hållet tillfredsställd hela tiden. Det är en mycket befriande känsla.

Citatet beskriver att ha sex med en sexdocka som mer tillfredställande och fyller ett annat behov än onani. Inläggsförfattaren skiljer på ”kåthet” och ”hungern för sex”. Det första går att tillgodose genom onani medan det andra kräver en människa eller en sexdocka. Flera av inläggen beskriver liknande tankar.

Jag köpte en docka för jag var så jävligt trött på att runka och jag ville absolut inte skaffa en ny kvinna.

Inläggsförfattaren väljer bort en relation till en kvinna men vill inte välja bort det som en riktig kvinna kan ge sexuellt. Med en sexdocka kan samma sak upplevas. Det kan tolkas som att onanin ses som ett mekanisk opersonligt sätt att dämpa en sexuell lust. En sexdocka hjälper personen att tillföra mer i den sexuella aktiviteten. Längre ner i

avsnittet beskrivs vad sexdockan tillför som gör att det för användaren blir mer än onani.

Onani blir man bara mer frustrerad av. Sex med en sexdocka är inte bara riktigt sex men i de flesta fallen bättre sex än det du får från en kvinna. En sexdocka håller en man total tillfredsställd eftersom hon ställer upp när som helst. Objektet sexdocka laddas med saker som sin ägare finner njutningsfyllt. På så vis tillskrivs sexdockan egenskaper, känslor och personlighet. Ägaren kan uppleva att sexdockan åtrår och har en vilja. I citatet ovan är det sexdockan som ”håller en man totalt tillfredsställd” sexdockan har härmed tillskrivits sexuell lust. Böhme (2014) beskriver detta som att en erotisk blick retoriskt projiceras tillbaka till ägaren. Detta görs i fantasin vid onani och upplevs mycket starkt av personer som använder sexdocka. Andra användare av sexdockor ger inte objektet liv på samma sätt.

Jag tycker inte det är en livsstil, mer ett lyxalternativ till att runka.

I citatet beskrivs användandet som ett ”lyxalternativ till att runka”. Sexhjälpmedel har på senare tid fått mer och mer kommersiellt fokus. Ett sätt att marknadsföra

sexhjälpmedel till kvinnor har varit att förpacka dem med termer som exklusivitet och självförverkligande (Crewe & Martin 2017). Att sexdockan skulle ses som en lyxartikel för att förbättra onani, skulle kunna sägas, följer ett modernt sätt att se på

31

sexhjälpmedel. Flera inläggsförfattare tar upp otrohet i samband med att använda en sexdocka och samtidigt ha en relation med en partner.

Runka går ett tag men det efter ett tag svälter man sexuellt. Sexdocka är ett bra alternativ, det är riktigt sex och man behöver inte vara otrogen.

Samtidigt som ägaren av sexdockan definierar användandet av sexdockan som något annat än onani är dess status som objekt relevant i frågan om otrohet. Citatförfattaren anser inte att sex med sexdocka kan definieras som otrohet. Sexdockan har en unik mellanposition. Med en sexdocka behöver inläggsförfattaren inte vara otrogen och hotar därmed inte relationen. I Eichenberg m.fl. (2019) studie definierade sexterapeuter användandet av sexdocka som masturbation. Detta inlägg visar att det kan vara en alltför snäv definition av användandet av sexdockor. Empirin visar att sexdockor är mer än masturbation eftersom de kan laddas med innehåll, de kan väckas till liv genom fantasin men de behåller sin status som objekt i relation till en eventuell partner.

Jag har varit gift med min fru i snart 20 år och jag saknar sex. Det brukar bli ett par gånger i månaden och kvaliteten är rätt låg. Jag har nu bestämt mig för att köpa en sexdocka.

I detta fall ses sexdockan som en lösning på önskan att vara kvar i ett äktenskap men samtidigt vilja ha mer sex än sin partner. Sexdockan blir en lösning på parets olika behov av sexuell aktivitet. Idén om att båda parterna i en relation ska ha en gemensam sexualitet föddes i och med att konvenansäktenskapen ersattes med äktenskapet baserat på romantisk kärlek (Laskar 2005). Med tiden har äktenskapet prövats och idén om gemensamhetens sexualitet går igenom olika pånyttfödslar. Giddens (1995) beskrev följderna av en alltför gemensam sexualitet. Den moderna kulturen, menar han, präglas alltmer av en syn på självförverkligande när det gäller sexualiteten och intimiteten samtidigt som sexualiteten ska levas inom relationer. Kombinationen av att leva i en relation där sexualiteten utgör grundbulten, och kravet på sexuellt självförverkligande, leder till osäkerhet i relationer. Utbytbarhet blir då en lösning när det sexuella

självförverkligandet misslyckas. I citatet ovan beskrivs en motsats till Giddens syn på den moderna relationen. Sexualiteten är inte det som håller ihop relationen utan parets skillnader i sexuell lust löses med hjälp av en sexdocka.

Ju äldre jag blir känner jag att jag får allt svårare att få utlösning. Extra svårt när jag har sex med min sambo som också åldras. Vara otrogen med en annan kvinna. Nej, det känns inte rätt. Sexleksak, ja varför inte. Hellre stöder jag

sexleksaksindustrin, än att gynna sexhandelsindustrin.

I detta inlägg beskrivs svårigheter med sexualitet kopplat till åldrande. På något vis kan sexdockan användas för att lösa dessa problem. Inläggsförfattaren ser sexdockan som en bättre lösning än att ha sex med någon annan än sin sambo eller att köpa sex.

Inläggsförfattaren vill behålla sin relation och hanterar ett sexuellt problem via

sexdockan. Nästa citat visar att sexualitet med en sexdocka kan ge användaren ett större fokus på den egna njutningen.

Jag gillar att man inte behöver oroa sig över att hon ska känna sig bra. Jag bara kör på exakt hur jag vill och kommer när det är perfekt. Orgasmerna blir mer intensiva i en sexdocka än en riktig kvinna.

32

Att inte behöva oroa sig för hur den andre parten upplever den sexuella aktiviteten gör att inläggsförfattaren helt och hållet kan koncentrera sig på sin egen njutning. Kravet att prestera i sexuella situationer beskrivs som vanlig. För män är normen att vara den som initierar och är aktiv när det gäller sexuell aktivitet (Elmerstig et al. 2017). Citatet kan tolkas som att när personen slipper krav på prestation så känns orgasmerna mer intensivt, sexualiteten är helt på egna villkor. Flera inlägg handlar om att vara den personen som har mer lust än sin partner.

Jag har alltid haft mycket höga sexbehov. Kvinnor jag har varit med har aldrig orkat med min sexaptit. Jag behöver sex minst två gånger om dagen. Jag köpte nyligen en sexdocka. Nu har jag hur mycket sex jag vill. Förhållanden med kvinnor fungerar inte för mig för jag vill uppenbarligen ha för mycket sex.

Att vara den som har mer lust än sin partner beskrivs som problematiskt och kan bidra till att förhållanden inte fungerat. För denna inläggsförfattare blir sexdockan en lösning på en hög sexlust som tidigare partners ”inte orkat med”.

Jag använder min sexdocka flera gånger i veckan. Med en vanlig kvinna får du bara ett sådant sexliv på semestern. I vanliga fall är hon trött efter jobbet har huvudvärk eller mens. Jag skulle klara mig bra ifall jag hade sex en gång om dagen men min docka vill ju när som helst så varför inte ta för sig.

I citatet problematiseras frågan kring hur mycket sex man behöver och möjligheterna att få det. Inläggsförfattaren beskriver de nyanser som kan finnas i vardagen och jämför med hur sexualitet kan uppträda under semestern. Med sexdockan behöver inte författaren anpassa sig till en partners önskemål om sex. I och med sexdockan menar författaren att uppsatta sexualitetsbehov har överskridits. Från att ha varit den parten i ett förhållande som haft mest lust (höglustaren) till att bli jämlik med dockan upplevs som positivt. Författaren går från att vara en samlagsräknare till att bli förförd av omåttlig lust. Den erotiska blicken innehåller således förmågan att skapa egna sexuella rum. I dessa rum kan åtrå reflektera tillbaka till sin ägare i form av lust. Sexdockan har därmed laddas med erotisk energi genom den åtrå som ägaren känner för den. Böhme (2014) beskriver projektion av lust: ”The whole thing is an act of projection and yetmore than just a projection: for I get the projected desire back as lust”. (Böhme 2014 sid. 360.) Genom att projicera åtrå till dockan studsar det tillbaka till avsändaren som lust. Inläggsförfattaren upplever då att sexdockan har en egen lust och att den vill när som helst. Nästa inlägg handlar om upplevelsen av att vilja ha mer sex än sin partner.

Även om man är gift eller har en sambo så är sexlivet alltid en kamp för nästa dos. Det är en kamp som man blir utmattad av.

Denna inläggsförfattare beskriver hur det är att vara den som önskar mer sexuell aktivitet i termer av ”kamp” samt ”nästa dos”; ord som associeras till missbruk och beroende i relation till sin sexualitet. Begreppet sexmissbruk är omdiskuterat på flera plan. I masteruppsatsen ” Sexmissbruk eller diagnosmissbruk? - En diskursanalys av begreppet sexmissbruk” redogör Jakobsson (2013) för begreppets uppkomst och användning. Begreppets problematiska natur uppkommer i relation till begreppet

normalitet. Vad är en normal sexuell lust eller sexuell praktik? Definitioner av sådan art är svåra att studera och sätta referensramar kring, frågan är också om sådana

definitioner skulle ses som önskvärda. Diagnosen togs inte med i DSM 5 med anledning av att relevant forskning inom ämnet ej existerade. Sexmissbruk som diagnos finns

33

således inte. Trots detta används begreppet flitigt i media. Där begreppet sexmissbruk jämställs med missbruk av droger och alkohol. Sexualiteten ses som något som personen inte kan få nog av det vill säga ett beroende. Genom att använda sig av

begrepp från missbruksrörelsen ses tillståndet som en sjukdom istället för ett omoraliskt felsteg (Jakobsson 2013). Citatförfattaren skriver att ”det är en kamp man blir utmattad av”. Sexualiteten har blivit något som föregås av en kamp. Genom att använda termer som associerar till diskursen kring sexberoende låter författaren oss förstå smärtan i att vara den med högre lust än sina partners. Sexualiteten blir som ett slags beroende eftersom den måste utkämpas för att få, likt en missbrukare som behöver få tag på sin drog.

En grej som jag älskar med min sexdocka är att hon går med på absolut vad som helst i sängen. Om man har en flickvän eller fru och vill prova på något konstigt så får man tjata och be och så får man kanske prova det. Med en sexdocka är det bara att köra på.

I flera inlägg beskriver författare frustrationen och maktlösheten med att vara den person i relationen som vill ha mest sex. Att vara höglustaren eller den som önskar andra sexuella praktiker än sin partner upplevs som att befinna sig i underläge. Den andre framställs som den som har makt eftersom den avgör när sexuell aktivitet ska ske samt hur sexet ska se ut. Sexualiteten kantas då av kompromisser, förhandlingar och tjat. I längden kan detta förhandlingsläge skapa frustration och ilska. I citatet ovan berättar författaren om sin frustration och sitt tjat på partners för att få pröva en sexuell aktivitet. Med sexdockan undviks sådana förhandlingslägen vilket upplevs som

befriande och ett sexuellt experimenterande möjliggörs därmed.

Jag funderar aldrig på hur jag ska hitta någon att ha sex med. Jag funderar aldrig på hur jag ska få frun att gå med på något sexuellt. Jag känner mig lugnare än innan.

Författaren beskriver att ett lugn infinner sig när förhandlingarna och maktkampen kring sexualiteten lägger sig. Sexdockeanvändandet leder i detta fall till en parrelation befriad från sexuell maktkamp.

Det är du som kontrollerar sexlivet nu. Du är inte slav till någon kvinna längre. I citatet beskrivs hur den sexuella maktrelationen mellan höglustaren och låglustaren bytt roller genom sexdockan. Partnern (låglustaren) har tidigare setts som en person som kunnat utnyttja sin position genom att undvara sex. I citatet ovan beskrivs underläget som att vara en kvinnas slav. Kvinnan har den sexuella makten i och med att hon har mindre sexlust. Genom sexdockan har inläggsförfattaren återfått en känsla av att få tillbaka makten över den egna sexualiteten och därmed även kontrollen över den.

Related documents