• No results found

6. Resultat och analys

6.4 En hemlighet jag vill berätta om

När vi orienterar oss följer vi kartor som vi känner igen. Dessa kartor innehåller även osynliga linjer som markerar gränser och överträdelser (Ahmed 2006). Användandet av en sexdocka upplevs av många informanter som en överträdelse som kan få påföljder. Därför behöver den i många fall hållas hemlig. Användarna har olika strategier för att hålla sexdockan hemlig. I forumet ger de varandra tips på hur man kan gömma den.

Jag har min upprullad i ett täcke i sängen, ser ut som en stor kudde, perfekt gömd och lätt och snabb att ta fram.

34

Berättelserna i forumet som handlar om hur man gömmer sin sexdocka kan ses som ett sätt att avslöja sig. Något som behöver hållas hemligt för personerna i den närmaste omgivningen avslöjas istället för okända läsare. Avslöjandet sker i forumet för att där finns andra kartor att orientera sig i. I forumet accepteras användandet av sexdockor vilket får inläggsförfattarna att berätta. Att berätta om sin hemlighet innebär att få tillträde till en grupp och känna samhörighet med andra som också använder sexdockor. Men att berätta om gömställen är likväl att definiera vilka överträdelser som görs. Nätforum har sedan internets tidiga start haft en viktig funktion för sexuella minoriteter. I nätforumet är det möjligt att synliggöra för andra det som inte kan synliggöras för alla. Att avslöja sig skulle kunna innebära att erkänna eller att komma ut inför en

folksamling med likasinnade. I nätforumen kan steget mellan en privat fantasi och ett utlevande vara omedelbart på grund av dess trygga konstellation (Ross 2005; Plantin & Månsson 2012 ).

Jag har min på vinden. Jag sätter på henne där också, det är lättast så. Lite kallt på vintern men jag har en elvärmare där uppe också. Jag har henne upprullad i ett lakan och en gammal matta. När jag är själv hemma sticker jag upp där och rullar ut henne. Det har hänt att frun har kommit hem tidigare än planerat och då får jag avbryta och det är helt ok att jag kommer ner från vinden när hon kommer in genom dörren, jag var uppe och hämtade något, inga problem.

Sexdockan behöver hållas hemlig inför inläggsförfattarens partner. Varför partnern inte skulle acceptera sexdockan ges inget svar på i inlägget. Jag tolkar det som att det för inläggsförfattaren är något självklart som därför inte behöver uttalas. Det beskrivs som en okomplicerad procedur att gömma sexdockan på vinden. Hemlighållandet inför frun är givet och självklart. Återigen gör sig det moderna äktenskapets grundantagande om en gemensam sexualitet sig påmind (Laskar 2005). För inläggsförfattaren är det

självklart att frun behöver hållas ifrån sexdockan. Hemlighållandet utgör inte enbart att personen använder en sexdocka utan att personen har en sexualitet utöver den

gemensamma. Den gemensamma sexualiteten är den som enligt de givna vägarna är den accepterade sexualiteten.

Om hon hittar dockan gör hon antagligen slut.

I citatet ovan beskriver inläggsförfattaren rädslan för att relationen ska ta slut ifall sexdockan hittas. Även här utelämnar författaren anledningen till att sexdockan skulle hota relationen. Det tas som en självklarhet i forumet att sexdockor inte accepteras av en kvinnlig partner. För andra är det mer accepterat att ha en sexdocka varför denna inte behöver hållas hemlig.

Jag håller inte min sexdocka hemlig. Varför ska jag göra det? Jag har visat den för mina vänner. Alla är väldigt nyfikna. Jag har inte upplevt något negativt av att inte hålla min docka hemlig.

Inläggsförfattarens vänner reagerar med nyfikenhet istället för dömande vilket andra inläggsförfattare beskriver som något de är rädda för. I ett av de få inlägg med en kvinnlig (min tolkning) avsändare beskrivs ett exempel då sexdockan inte skulle behövas hållas hemlig men där hennes partner gjort det ändå.

Min man har en sexdocka och han har ingen aning om att jag vet om att han har en. Du har rätt, dockan förstärker vårt förhållande. Jag vet att han inte jagar andra fruntimmer. Han har sin docka gömd i källaren i en stor låda under en massa andra lådor som han lyfter av så han kan komma åt sin docka.

35

I inlägget har (frun) vetskap om sexdockan och är positivt inställd till den. Trots det väljer inläggsförfattaren (frun) att inte tala om att hon känner till sexdockan till sin partner. Tystnaden kring sexdockan är således ömsesidig vilket gör att den förblir onämnbar.

Jag köpte min docka eftersom jag inte ville vara ensam längre. Det är hemskt deprimerande att vara ensam, folk tar livet av sig för guds skull, det är ett riktigt problem. Jag löste det genom att köpa en docka. Det har hjälpt oerhört mycket. Jag är inte deppig längre. Det finns jättemycket ensamma människor som skulle behöva en docka. Det skulle vara skönt om man kunde vara mer öppen om det här men det är ok, jag har dockan hemma och tar inte ut henne i allmänheten. Hon gör mig lycklig och jag skiter i vad folk tycker om att jag har en docka.

Författaren till citatet poängterar negativa aspekter av att inte kunna prata öppet om användandet av sexdockor. Sexdockan har haft en stark positiv inverkan på dennes liv, termerna ”depression ”och ”självmord” uttrycks innan sexdockans inträde i dennes liv. Utifrån den egna erfarenheten av att ha mått psykiskt dåligt finner författaren det synd att inte kunna hjälpa andra ensamma människor genom att vara öppen med sin

erfarenhet. Författaren skriver även att den behöver strunta i andras eventuellt negativa åsikter för att kunna låta sig vara lycklig.

Jag tror inte dom flesta tjejer tolererar att du har en sexdocka. Jag har en sexdocka men min tjej har ingen aning att jag har en. Om hon får reda på det så får jag antagligen välja. Men ja, dockor är skönare. Det är bäst att ha båda men om jag var tvungen att välja så beror det på hur snäll tjejen är.

Inläggsförfattaren antar att dennes tjej inte skulle acceptera sexdockan. Antagandet baseras på något som för författaren är så pass självklart att det inte behöver skrivas ut. Empirin visar att många inläggsförfattare upplever att de behöver hålla sexdockan hemlig och att den upplevs som icke accepterad av samhällets normer. Däremot beskrivs det inte varför eller hur detta kommer till uttryck. Rubin (1984) konkretiserar oönskad sexualitet genom att placera den i en värdehierarki. Sexualitet med sexdockor kan sägas tillhöra den yttre cirkeln, det vill säga den icke accepterade sexualiteten. Användandet av en sexdocka passar inte på grund av dess icke reproduktiva förmåga samt att det utförs tillsammans med ett sexhjälpmedel (a.a). I berättelserna kring hemlighållandet av sexdockor framkommer även en slags begreppsförvirring som påverkar tystnaden. Att inte kunna sätta ord på vad användandet av en sexdocka är för något verkar göra att den behövs hemlighållas mer. Två inläggsförfattare undrar om användandet av en sexdocka bör definieras som otrohet.

Jag har en vrå i källaren som frun aldrig går in i och jag tänker ha dockan där. Jag har sexbehov som min fru inte längre fyller. Är jag otrogen om jag gör såhär eller inte.

Jag har en fråga som jag skulle vilja ha svar på från kvinnor som läser det här. Om jag är gift och har en sexdocka som jag har sex med på sidan om tycker ni jag är otrogen?

För den ene inläggsförfattaren är det viktigt att få svar från andra kvinnor i forumet. Kanske beror det på att diskussionen redan tagits upp under föregående inlägg och då svarats av personer som troligtvis definierat sig som män. I svaret på inläggen görs olika definitioner av att ha sex med en sexdocka:

36

Om det inte är otrohet att onanera så är det ju heller inte otrohet att knulla en sexdocka. Jag tycker det är ok.

Nej du är inte otrogen! Tjejer har dildos och vibratorer medan män har fleshlights och ibland dockor

Här ses användandet av sexdockan enbart som onani med ett sexhjälpmedel vilket således inte ska betraktas som otrohet.

Det är väl ingen som har sagt att man inte kan ha flickvän och sexdocka samtidigt. Man onanerar ju ganska flitigt när man har flickvän också. Om hon inte är ok med din sexdocka så håll henne hemlig men behåll henne absolut.

Även detta citat definierar sexdockan som ett sexhjälpmedel men tar även upp aspekten att den kanske ändå inte accepteras av en partner. För en annan ses användandet inte som otrohet, men denna ställer sig istället frågande till eventuella relationsproblem kan tolkas in i användandet.

Jag tycker inte du är otrogen men ni kanske har problem i äktenskapet om du behöver en sexdocka på sidan.

Citatet belyser en norm om att det i ett sunt äktenskap inte behövs annan sexualitet än den som partnerna kan ge varandra (Laskar 2005). Normen kring den gemensamma sexualiteten gör användandet av sexdockan problematisk. För inläggsförfattaren blir det därför naturligt att ifrågasätta huruvida äktenskapet är lyckligt eller ej. Likt idén om att otrohet beror på problem i äktenskapet liknas härmed användandet av en sexdocka som något som kan vara sprunget ur ett relationsproblem.

Min fru och jag har en docka som vi leker med ibland. Vi gillar att prova olika saker tillsammans, vi äger varje sexleksak som någonsin uppfunnits tror jag. Vi är sexleksaksindustrins drömpar! Om ni har en bra relation är det ingen risk att en sexdocka kommer mellan er. Min fru och jag kommer närmare varandra med varje ny sexleksak vi skaffar.

Här visar författaren till detta inlägg på en tydlig definition av sexdockan som en sexleksak vilket inte äventyrar relationen till partnern. Tvärtom förstärks den genom experimenterande med sexualiteten. Det är således inte sexdockan i sig som ses som ett hot mot relationen utan sexualiteten som enskild angelägenhet.

I forumet diskuteras hur användandet av en sexdocka ska definieras. Denna diskussion försöker reda ut huruvida hemlighållandet är nödvändigt eller ej. Ska det betraktas som onani eller som otrohet, frågar sig inläggsförfattarna. Medan onani ses som mer socialt accepterat, även om detta bör ske med diskretion, så är otrohet förbjudet. Orsaken till begreppsförvirringen kan hittas hos sexdockan som objekt. Inläggsförfattarna har tidigare beskrivit att känslan att ha sex med en sexdocka är något annat än att onanera med hjälp av sin egen kropp. Sexdockan ses som något mer än att onanera, det ses som ”riktigt sex” men i relation till att vara otrogen så är det många gånger likställt med onani det vill säga, inte att vara otrogen. Sexdockan behöver hållas hemlig för att den är något mer än ett sexhjälpmedel. Det är mer än ett sexhjälpmedel på grund av alla fantasier som projiceras på sexdockan såsom egen lust och egen agens. Fantasierna kan även vara av en mer relationslik karaktär och därmed betraktas som mer lik otrohet för inläggsförfattarna. En annan aspekt på att otrohet tas upp är faktumet att sexdockan består av en hel kropp. Den liknar en kvinna men är ändå ej det. Kanske upplevs dess tyngd, utseende och material mer hotfullt och därför associeras den till otrohet.

37

Related documents