• No results found

4. PODPORA DROBNÉHO PODNIKÁNÍ V BIŽUTERNÍM PRŮMYSLU

4.4. Dotazníkové šetření

Druhou částí výzkumu je dotazníkové šetření. Rovněž podle knihy J. Reichela se jedná o písemný způsob dotazování, které se provádí jak při kvalitativních, tak kvantitativních akcích. Pro tento konkrétní výzkum byl využit strukturovaný dotazník obsahující otázky v určitém pořadí, na které má informant odpovědět. [13]

33 V dotazníkovém šetření bylo vybráno celkem 17 respondentek reprezentujících matky na mateřské dovolené a matky v domácnosti. Jejich možná pomoc jednou z variant jak podpořit drobné podnikatele v bižuterním průmyslu. Respondentky odpovídaly na 6 jednoduchých otázek, kde 5 z nich bylo uzavřených, a u jedné byla možnost vícenásobného výběru. Anonymní dotazník, dostupný online, byl rozeslán prostřednictvím internetové komunikace. Účelem tohoto šetření bylo získat informace o povědomí a zájmu podpořit drobné podnikání v rámci bižuterního průmyslu. Na základě tohoto šetření budou navrhnuty způsoby jak revitalizovat bižuterní průmysl s jejich pomocí.

V této části práce nejprve proběhne seznámení s jednotlivými otázkami a následně proběhne rozbor na sobě závislých kritérií pro vyhodnocení.

Otázka č. 1: Měla byste zájem o přivýdělek v oblasti bižuterie?

Obr. č. 11: Graf 8 - Zájem o přivýdělek

První otázka ukazuje, zda mají respondentky zájem o přivýdělek v bižuterním průmyslu.

Téměř dvě třetiny se vyslovily, že by zájem měly. Čtyři matky nedokázaly rozhodnout, zda by si chtěly přivydělat. Dvě respondentky tuto možnost odmítly a průzkumu se dále již neúčastnily.

11 2

4

Ano

Ne

Nevím

34 Otázka č. 2: Kolik času týdně byste byla ochotna této práci věnovat?

Obr. č. 12: Graf 9 - Čas věnovaný práci

V otázce č. 2 jsou respondentky dotazovány na čas, který by byly ochotny věnovat týdně práci z domova. Jak je vidět na grafu č. 4, nelze určit, jaký časový interval matky preferují.

Vždy právě 4 respondentky se shodly na práci přesahující 15 hodin týdně, 11-15 i méně než 5 hodin za týden. Zbylé tři respondentky by byly ochotny pracovat v rozmezí 5-10 hodin.

Otázka č. 3: Jaký druh práce byste preferovala?

Obr. č. 13: Graf 10 - Preferovaný druh práce

Tato otázka umožňovala zvolit více odpovědí najednou. Celkem 9 respondentek by zvolilo méně náročné práce, tedy třídění bižuterních výrobků nebo navlékání korálků,

4

3 4

4

Méně než 5 hodin 5-10 hodin 11-15 hodin Více jak 15 hodin

3 4

9 9

0 2 4 6 8 10

Třídění bižuterních výrobků Navlékání korálků

Povrchové zdobení perliček Sekání/řezání skleněných trubiček

35 případně obě možnosti. Čtyřem z nich by nevadilo povrchově zdobit perličky a 3 by se odhodlaly krátit skleněné trubičky, ze kterých vznikají perličky.

Otázka č. 4: Jaké finanční ohodnocení byste si za měsíc domácí práce představovala?

Obr. č. 14: Graf 11 - Finanční ohodnocení

V otázce č. 4 jsou respondentky dotazovány na finanční ohodnocení, které by na základě času stráveného vykonanou prací měly dostat. Jedna matka by si stačila s přivýdělkem do 1500 Kč. Druhým nejnižším rozmezím by se ohodnotily 4 z nich. Shodně po 5 respondentkách by se ohodnotilo mezi 3000 Kč a 5000 Kč nebo dokonce nad tuto hranici.

Otázka č. 5: Chtěla byste v tomto oboru podnikat jako OSVČ nebo být zaměstnaná nějakou z firem?

Obr. č. 15: Graf 12 - Forma zaměstnání

1

4

5 5

do 1500 Kč 1500-3000 Kč 3000-5000 Kč nad 5000 Kč

5

10

OSVČ

Zaměstnaná firmou

36 V otázce č. 5 se respondentky zamyslely nad tím, zda by tuto činnost prováděly jako OSVČ nebo by se raději nechaly zaměstnat nějakou z firem. Celá jedna třetina, čili 5 respondentek, by se rozhodlo pro podnikání v bižuterním průmyslu. Zbylé dvě třetiny z celkových 15 dotázaných matek preferuje být zaměstnáno firmou.

Otázka č. 6: Máte povědomí o existenci drobné výroby bižuterie v jabloneckém regionu a blízkém okolí?

Obr. č. 16: Graf 13 - Znalost bižuterního průmyslu

Poslední šestá otázka byla spíš doplňující. Respondentky byly dotazovány, zda vůbec mají ponětí o existenci drobného podnikání v bižuterním průmyslu v okrese Jablonec nad Nisou a jeho blízkém okolí. Celkem 11 z nich, reprezentujících 73% v grafu č. 8, ví o přítomnosti bižuterního průmyslu ve zmíněném regionu. Zbylé 4 netuší, že tento průmysl má v této oblasti již dlouholetou tradici.

11 4

Ano Ne

37 Rozbor závislosti otázek č. 2 a č. 3

Obr. č. 17: Graf 14 – Závislost druhu práce na počtu hodin týdně

Graf č. 9 kombinující dvě otázky ukazuje, kolik času by byly respondentky schopny strávit u jednotlivých činností. Otázka č. 3, jež se dotazuje na typ práce, které by respondentky byly ochotny provést, obsahovala možnost zvolení vícera odpovědí, a tak je jejich počet vyšší než-li počet tázaných. Nejčastější zvolenou odpovědí bylo třídění bižuterních výrobků a to hned devětkrát. Ve 4 případech by byly respondentky ochotny strávit touto činností více jak 15 hodin týdně. O jeden výskyt méně mělo navlékání korálků a i u této činnosti by nebyl s vyhrazením času problém. Po dvou nejméně náročných typech nabízené domácí práce další dvě činnosti, které vyžadují více času pro svou obtížnost. Všechny zvolené odpovědi v návaznosti na sebe odpovídají realitě.

Jedinou výjimkou je porcování skleněných trubiček, u kterého by pouhých 5 hodin týdně nestačilo.

ídění buterních výrob Navlékání korál Povrcho zdobení perlek Sekání/řezání skleněných trubek Třídění buterních výrob Navlékání korál Povrcho zdobení perlek Sekání/řezání skleněných trubek Třídění buterních výrob Navlékání korál Povrcho zdobení perlek Sekání/řezání skleněných trubek Třídění buterních výrob Navlékání korál Povrcho zdobení perlek Sekání/řezání skleněných trubek

Méně než 5 hodin 5-10 hodin 11-15 hodin Více než 15 hodin

38 Rozbor závislosti otázek č.2 a č.4

Obr. č. 18: Graf 15 – Závislost očekávané měsíční mzdy na počtu hodin týdně

Porovnání odpovědí na otázky č. 2 a č. 4 odhaluje představy respondentek o mzdách, který by měly obdržet za vykonanou práci v závislosti na čase ní strávenou. V první kategorii, kde by se chtěly 4 respondentky jen minimum hodin týdně věnovat této práci, se dvě z nich ohodnotily reálnými částkami. Dvě respondentky by očekávaly za odvedenou pracovní činnost až 5000 Kč. Když zauvažujeme nad tím, že měsíc má 4 týdny, a tudíž měsíční sazba vychází maximálně na 20 hodin, tak při minimální částce 3000 Kč by zaměstnavatel musel respondentku odměnit 150 Kč za hodinu. Vzhledem k tomu, že se jedná o domácí práci a zadavatel nemá kontrolu nad jejím provedením, finanční ohodnocení je v řádech desetikorun nad hranicí, které by zaměstnavatel byl dle mého mínění schopen zaplatit. V ostatních kategoriích, tj. 5 hodin a více týdně, se již všechny odpovědi pohybují v reálných hodnotách. Respondentky, které by se týdně věnovaly práci 5-10 hodin se shodly na měsíční mzdě v rozmezí 1500-3000 Kč.

V kategorii 11-15 hodin se jedna odpověď liší, když jedna z respondentek by očekávala menší ohodnocení než zbylé tři. Zároveň se však její představa může blížit spodní hranici časového intervalu. V průměru menší ohodnocení než je tomu u předchozí týdenní sazby hodin by si daly respondentky, které by pracovaly více jak 15 hodin týdně. Zde se naopak některé z nich podhodnocují.

Méně než 5 hodin 5-10 hodin 11-15 hodin Více jak 15 hodin

39 Rozbor závislosti otázek č. 3 a č. 5

Obr. č. 19: Graf 16 – Způsob a typ práce

Jak již bylo zmíněno, v otázce č. 5 byly respondentky dotazovány, zda by práci vykonávaly jako zaměstnanci nějaké firmy nebo byly OSVČ. Graf 11 ukazuje jednotlivé činnosti, které by respondentky byly ochotny provádět. Pět respondentek, které zvolily podnikání, by téměř rovnoměrně pokryly všechny čtyři druhy práce. Navlékání korálků zvolila většina z nich, konkrétně tři. Další tři činnosti mají zastoupení po 2 potenciálních podnikatelích. Respondentky, preferující zaměstnání nějakou firmou, by se věnovaly především třídění bižuterních výrobků, případně navlékání korálků. Náročnější práce v podobě povrchového zdobení a řezání skleněných trubiček moc matek v domácnosti nezaujalo. Dohromady by se jim věnovala pouhá pětina odpovídajících.

2

40 Rozbor závislosti otázek č. 5 a č. 6

Obr. č. 20: Graf 17 – Informovanost veřejnosti o existenci drobného podnikání v bižuterii Všichni případní noví zájemci o podnikání v bižuterním průmyslu již mají ponětí o jeho existenci v blízkém okolí. Žádný z nich neuvedl, že by o tomto odvětví neměl tušení, a tak by všech pět vstupovalo na trh s dříve nabytými znalostmi. Rovných 60 % matek by bylo zaměstnáno v prostředí, o kterém již informace mají, a 40 % nemá tušení o přítomnosti drobné výroby bižuterie v jabloneckém regionu.

Related documents