• No results found

Návrh možné revitalizace a perspektivy bižuterního průmyslu

4. PODPORA DROBNÉHO PODNIKÁNÍ V BIŽUTERNÍM PRŮMYSLU

4.5. Návrh možné revitalizace a perspektivy bižuterního průmyslu

Jak již bylo zmíněno v úvodu, dílčím cílem je v této kapitole zhodnotit tyto problémy a navrhnout způsoby jak pomoci drobným podnikatelům v bižuterním průmyslu, jak zamezit jeho úpadku a pokusit se jej dostat opět do období konjunktury alespoň na regionální úrovni. Nápomocny tomu budou odpovědi z dotazníkového šetření zaměřeného na matky v domácnosti a jejich ochotu pomoci drobným podnikatelům v bižuterním průmyslu domácími pracemi, a také poznatky získané během rozhovoru se zástupci firmy Šperky Stefany®, které slouží k průzkumu náročnosti na založení a vedení drobné firmy v bižuterním průmyslu.

Přínos domácích prací pro drobné podnikatele a bižuterní průmysl

Dotazníkové šetření ukázalo, že matky v domácnosti nebo pobývající na mateřské dovolené by byly ochotné formou přivýdělku pracovat s bižuterií a pomoci nejen drobným podnikatelům v tomto oboru. Když se ovšem zaměříme na ně, kteří tuto podporu potřebují o něco více než je tomu u větších zaběhlých firem, je třeba se zamyslet nad konkrétními případy.

41 Matky, které pomohou svou činností, jistě rády uvítají možnost odreagování za drobnou finanční odměnu. Více pozitiv to přináší pro firmy operující v bižuterním průmyslu. Ještě než se zájemkyně pustí do práce, bude určitě nezbytné zaučení v oboru. Předejde se tak tvorbě výrobků, které nesplňují normy stanovené výrobcem, a veškeré vynaložené úsilí by přišlo vniveč. Firma navíc dostane záruku, že proškolený personál zaručí kvalitu výrobků.

Výrobou by však pomoc pro drobné podnikatele nemusela skončit. Kromě stálých zákazníků je třeba získat i nové nebo najít využití v oblastech, kde tomu tak doposud nebylo. Možností, kam by se mohly výrobky z bižuterie umístit, jsou například stánky na tradičních poutích a trzích, městských slavnostech nebo dobových řemeslných jarmarcích pořádaných na hradech a zámcích, kde je běžné ukazovat návštěvníkům kouzla řemesel.

V blízkém okolí se tyto akce například konají na státním zámku Sychrov, zámku Hrubá Skála, zřícenině hradu Trosky a jiných historických památkách Českého ráje, hradě Grabštejn či přímo v centru města Frýdlant při každoročních Valdštejnských slavnostech.

Akce tohoto typu jsou ideálním místem pro ukázku procesu výroby bižuterního výrobku.

Kromě kompletace hotového výrobku, by zde mohli mít návštěvníci možnost vidět pracovní postup při výrobě perlí.

Propagace

Pro dnešní generaci mladých lidí není bižuterní průmysl tolik perspektivní, jako tomu bylo několik desetiletí předtím. Prvním návrhem je proto pokus zaujmout děti od útlého věku prostřednictvím projektu tvořivých dílen. Jedná se o sérii akcí, krátkodobých i dlouhodobých kurzů pořádaných firmou nebo jinou institucí, které dostanou děti, mládež, ale i rodiče do kontaktu s bižuterním průmyslem. Účastníci by měli mít možnost pracovat pod dozorem odborníků, kteří jim předávají znalosti a zkušenosti získané v oboru a za pomocí techniky, kterou mají k dispozici, je učí během činnosti. Obdobným způsobem by se mohly zavést i kurzy pro dospělé. Jejich náplň na rozdíl od dětského programu není modifikována, tudíž absolventi tohoto kurzu by mohli najít uplatnění v tomto oboru, jelikož firmy trpí na nedostatek kvalifikovaného personálu. Navázat by se tak mohlo na spolupráci s úřady práce za účelem potlačení nezaměstnanosti.

42 Dalším řešením by mohla být snaha výrobců o větší propagaci celého regionu ve spojení s bižuterním průmyslem. Slibným začátkem je již zmiňovaný projekt Křišťálové údolí.

Pod tímto názvem se skrývá oblast od Kamenického Šenova po Harrachov, tedy téměř celý Liberecký kraj, kde je soustředěno nejvíce sklářských, šperkařských a bižuterních firem na světě. Agentura regionálního rozvoje v Liberci sestavila přehled desítek firem, muzeí i škol, které se projektu účastní a je možné navštívit většinu z nich kdykoliv během roku pomocí předem sjednaného termínu nebo i bez něj. Otevřít se veřejnosti je způsob, kterým lze přitáhnout více zájemců o bižuterii, která dle výsledků dotazníkového šetření má ponětí o její existenci.

Ve městě Jablonec nad Nisou se nachází Muzeum skla a bižuterie, při příjezdu do města zalarmují řidiče ukazatele navádějící právě tam. Upozornění poblíž důležitých křižovatek je dobrým krokem jak zaujmout turisty přijíždějící do města, avšak z hlediska globální propagace to není dostačující. Výrobci by mohli ve spolupráci se zastupiteli města vytvořit označení, které Jablonec už na první pohled spojuje s bižuterií jakožto jednou z největších dominant měst. Pro příklad stačí nahlédnout do východních Čech. Spojení

„Pardubice – město perníku“ je veřejnosti známé, vybaví si jej lidé napříč republikou a vědí, že perníkářské řemeslo má v tomto regionu historickou tradici.

Podpora by mohla přijít i ze strany Svazu výrobců skla a bižuterie. Na svých stránkách by stačilo zavést diskuzní fórum, kam by měli možnost přispívat výrobci, které svaz sdružuje, veřejnost a ostatní zájemci o bižuterní průmysl. Výrobci by ve fóru mohli nabízet pracovní příležitosti, prezentovat své výrobky či diskutovat o bižuterii. Ostatní na tato témata mohou reagovat a vytvářet společně svými příspěvky obsah, který slouží k řešení problematiky. Vyskytnout by se zde tak mohly i rady k zahájení podnikatelské činnosti v oboru.

43 Obr. č. 21: Návrh diskuzního fóra na webu SVSB [14]

Zákazník

Dobrá propagace přiláká více zájemců o obor, kvalitní reklama zase více zákazníků. Je třeba však nějak zaujmout. Současný stav tomu příliš nenapovídá, příčiny byly zmíněny v kapitole 3. Existují ovšem způsoby, které by mohly firmám pomoci zvýšit poptávku po jejich zboží. K získání důvěry postačí pro začátek oprostit se od kvantitativní výroby a zaměřit se na produkty se zaručenou kvalitou. To však přináší komplikace spojené se zvýšením nákladů pro firmu, která navíc nemusí mít dostatek prostředků na uskutečnění tohoto kroku. Často se tak stává, že finální produkt je zdražen a zákazník si jej v domnění, že je to jediná změna, nemusí pořídit. Tím se dostáváme do začarovaného kruhu, kdy spousta firem není ochotna toto riziko podstoupit a drží se svého konceptu i za cenu stagnace. Řešením je přijít s něčím novým a originálním, vymyslet produkt, který na trhu bude ojedinělý a získá si svou pozornost.

44

ZÁVĚR

Cílem mé bakalářské práce s názvem Vývoj a perspektivy bižuterního průmyslu v oblasti severních Čech bylo vytvořit kompendium vývoje bižuterie v tomto regionu, analyzovat současný stav průmyslu a navrhnout možná řešení pro jeho podporu.

V první kapitole stručně charakterizuji bižuterii a strukturu výrobní základny. Ve druhé kapitole seznamuji s historií bižuterního průmyslu na našem území od jeho počátků až po současnost. Třetí kapitola obsahuje statistické a ekonomické ukazatele dokazující současnou kondici bižuterního průmyslu v oblasti severních Čech. V poslední čtvrté kapitole navrhuji možná řešení na podporu a revitalizaci drobného podnikání v tomto průmyslu. Splnění tohoto cíle předcházel sběr sekundárních dat z monografií a statistických přehledů za účelem jejich zpracování v grafickém přehledu pro první tři kapitoly. Primární data nasbíraná pro čtvrtou kapitolu byla získána na základě vedení částečně řízeného rozhovoru, průzkumu v terénu a provedení dotazníkového šetření u předem určeného vzorku respondentů.

Výsledek šetření ukázal, že bižuterní průmysl na našem území zaznamenal v historii velký úpadek, avšak povědomí o jeho existenci je stále ve většině obyvatelstva. Mnou navržená řešení na revitalizaci průmyslu splňují kritéria pro podporu drobného podnikání v oboru a mohou přilákat více zájemců o něj.

45

SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY

[1] NOVÝ, Petr. Jablonecká bižuterie. 1. Praha: Grada, 2008. Řemesla, tradice, technika. ISBN 978-80-247-2250-4

[2] Celní nomenklatura [online]. [cit. 2019-11-27]. Dostupné z:

http://www.kodyzbozi.cz/nomenklatura/7018000000-80-sklenene-perly-imitace-perel-

imitace-drahokamu-nebo-polodrahokamu-a-podobne-drobne-sklenene-zbozi-a-vyrobky-z-nich-jine-nez-bizuterie-sklenene-oci-jine-nez-protezni/

[3] PRECIOSA - Traditional Czech Beads & Glass: Produkty [online]. [cit. 2019-11-18]. Dostupné z: https://preciosa-ornela.com/cz/produkty

[4] Kulaté ohňové skleněné perle. In: Safira [online]. [cit. 2019-11-26]. Dostupné z:

http://safira.cz/realizace/perle/08.jpg

[5] VLACHOVÁ, Jana. Vývoj jablonecké bižuterní výroby. Nový Bor, 2002. Diplomová práce. Vyšší odborná škola sklářská a Střední průmyslová škola sklářská, Wolkerova 316, Nový Bor. Vedoucí práce Martina Matoušková.

[6] URBAN, Stanislav a Zuzana PEŠATOVÁ. Jablonecká bižutérie. 1. Praha: Orbis, 1965.

[7] PATOČKOVÁ, Dagmar. JABLONEX, A.S. - ODBOR VNĚJŠÍCH VZTAHŮ. JABLONEX - 50 let ve světě bižuterie. Jablonec nad Nisou, 2002.

[8] MEZEROVÁ, Jana. Jablonecké výstavy 1959-1987: nečekejte na motýla--. 1.

Jablonec nad Nisou: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, 2011. ISBN 978-80-86397-13-9.

[9] Statistika zahraničního obchodu: Databáze zahraničního obchodu v přeshraničním pojetí [online]. [cit. 2019-11-26]. Dostupné z:

http://apl.czso.cz/pll/stazo/STAZO.STAZO

[10] Zaměstnanost a nezaměstnanost podle výsledků VŠPS - Metodika. Český statistický úřad [online]. [cit. 2019-11-27]. Dostupné z:

https://www.czso.cz/csu/czso/zam_vsps

[11] ÚŘAD PRÁCE ČR, KRAJSKÁ POBOČKA V LIBERCI, PRACOVIŠTĚ JABLONEC NAD NISOU. Zaměstnanost v průmyslu skla a bižuterie v Libereckém kraji [statistická data]. Jablonec nad Nisou, 2014.

[12] Okresy Libereckého kraje. In: Český statistický úřad [online]. [cit. 2019-11-26].

Dostupné z: https://www.czso.cz/documents/11260/25665266/lbk_okresy.png [13] REICHEL, Jiří. Kapitoly metodologie sociálních výzkumů. Praha: Grada, 2009.

Sociologie (Grada). ISBN 978-80-247-3006-6.

[14] Svaz výrobců skla a bižuterie [online]. [cit. 2019-11-29]. Dostupné z:

http://www.svsb.cz/

46 [15] Domácí práce výroba bižuterie. Mělníček.cz: Mělník v pohybu [online]. [cit. 2019-12-17]. Dostupné z: https://melnicek.cz/node/16619

[16] Domácí výroba bižuterie. Biginzerce.cz [online]. [cit. 2019-12-17]. Dostupné z:

https://prace-brigady.biginzerce.cz/ostatni-prace-brigady/domaci-vyroba-bizuterie-632417.htm

[17] Výrobce bižuterie - domácký zaměstnanec - nabídka práce. Kurzy.cz [online]. [cit.

2019-12-17]. Dostupné z: https://prace.kurzy.cz/urad-prace/nabidka-prace/vyrobci-bizuterie-jablonec-nad-nisou-315dc24ad.html

[18] Práce Výroba - domácí práce - výroba bižuterie Železný Brod (Jablonec nad Nisou) ve firmě JABLONEX s. r. o. Pracomat.cz [online]. [cit. 2019-12-17]. Dostupné z:

https://www.pracomat.cz/prace/12806400751-vyrobci-bizuterie

[19] Výrobci bižuterie - domácí dělnice - detail pracovní nabídky. Peníze.cz [online].

[cit. 2019-12-17]. Dostupné z: https://nabidka-prace.penize.cz/1181318-vyrobci-bizuterie-domaci-delnice

[20] Výroba ozdobných předmětů a bižuterie z korálků. Hyperinzerce.cz [online]. [cit.

2019-12-20]. Dostupné z:

https://brigady.hyperinzerce.cz/prace-doma/inzerat/12212025-vyroba-ozdobnych-predmetu-a-bizuterie-z-koralku-nabidka/

47

PŘÍLOHY

Příloha 1: Inzerce Mělník [15]

Příloha 2: Inzerce Pardubice [16]

Příloha 3: Inzerce Jablonec nad Nisou [17]

48 Příloha 4: Inzerce Železný Brod [18]

49 Příloha 5: Inzerce Jablonec nad Nisou [19]

Příloha 6: Inzerce bez místa určení [20]

Příloha 7: Kompletní přehled výsledků průzkumu v terénu

1 2

1 1

2

1 2

1 1

2 2

1 1

5

2 2

1

3 3

1 4

1 1

2

0 1 2 3 4 5 6

Nezaměstnaní Senioři Sociálně slabí Invalidé Rodovská dovolená hotné ženy Invalidé Kdokoliv Nezaměstnaní Rodovská dovolená Senioři Lidé, co mají domácí vězení Nezaměstnaní Rodovská dovolená Senioři Invalidé Kdokoliv Rodovská dovolená Senioři Studenti Invalidé Občanské sdružení Rodovská dovolená Senioři

Mladší Střední Starší Mladší Střední Starší

Muž Žena

50

Related documents