• No results found

Otázka č. 1

Kolik je Vám let?

Na tuto otázku odpovědělo všech 32 odsouzených. Po vyhodnocení uvedených údajů vyplynulo, že průměrný věk této skupiny je 34 let (33,93).

Otázka č. 2

Jaké jsou Vaše zájmy?

Na tento dotaz odpovědělo 30 respondentů. Ve většině se v odpovědích objevil sport, zvláště fotbal. Dále sledování televize nebo videa. Také zpěv, karty a zábava v nočních podnicích doprovázená pitím alkoholu.

Otázka č. 3

Jaké je Vaše vzdělání?

Tento dotaz zodpovědělo 32 odsouzených.

Dotazník obsahoval tyto varianty.

Bez vzdělání, zvláštní škola, základní škola, střední odborné – vyučen, střední škola s maturitou, vysoká škola. Pokud nebyla škola dokončena, mohl respondent uvést počet absolvovaných tříd.

Tabulka č. 1: Vzdělání respondentů zkoumaného vzorku. (otázka č. 3) Druh

vzdělání vyučen

SOU maturita

SOŠ základní

škola zvláštní

škola nedokon.

SOU nedokon.

Počet

respondentů 13 3 4 2 7 3

Počet % 40,62 9,37 12,5 6,25 21,87 9,37

13 respondentů uvedlo vyučení v oboru, 3 mají střední školu s maturitou, 4 absolvovaly jen základní školu, 2 dostudovali zvláštní školu. 7 respondentů nedokončilo výuční obor a 3 odsouzení nemají dokonce ani dokončenou základní školu. Zde si můžeme povšimnout údaje, že celých 31,25% respondentů nemá vlastně žádné vzdělání, které by mohli uplatnit na trhu práce. Tato skutečnost bude jistě velkým handicapem v začleňování do společnosti po propuštění z VTOS.

Otázka č. 4

Kouříte cigarety? Kolik a jak často?

Tuto otázku zodpovědělo 31 respondentů. 16 odsouzených uvedlo, že kouří asi 20 cigaret denně, 9 odsouzených asi 10 cigaret denně, 4 odsouzení uvedli 20 cigaret za týden a 2 odsouzení pouze, když někde seženou nebo sesbírají tabák z nedokouřených zbytků cigaret.

Tabulka č. 2: Užívání cigaret tabáku u zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 4)

Rozsah užívání 20 cigaret denně 10 cigaret denně 20 cigaret týdně jen zbytky tabáku

Počet respondentů 16 9 4 2

Počet % 51,61 29,03 12,9 6,45

Z odpovědí otázky č.4 vyplývá, že pouze asi jeden respondent nekouří cigarety. Dle autora práce je tabakismus jedním z mnoha závažných problémů, které vyvolávají zdravotní komplikace u odsouzených ve věznici, ale i v celé společnosti.

Otázka č. 5

Pil jste alkohol před uvězněním? Kolik a jak často?

Tato otázka byla zodpovězena všemi respondenty. Všech 32 odpovědí bylo kladných.

Lišily se jen v množství a frekvenci užívání.

Tabulka č. 3: Užívání alkoholu u zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 5)

Rozsah užívání někdy o víkendech i v týdnu denně

Počet respondentů 2 12 8 10

Počet % 6,25 37,5 25 31,25

Z výsledku šetření otázky č. 5 vyplývá, že prakticky třetina odsouzených byla na alkoholu závislá před svým uvězněním, jak je vidět v posledním sloupci tabulky č.3. Dva respondenti uvedli, že si dají občas pár piv, 12 uvedlo, že zvláště v pátek a sobotu navštěvují podniky kde konzumují 5 až 10 piv a několik panáku tvrdého alkoholu. Osm respondentů pije i během týdne 2 až 5 piv a několik panáků tvrdého alkoholu, deset dotazovaných uvádí, že pije denně 3 až 10 půllitrů piva a někdy i láhev tvrdého alkoholu.

Otázka č. 6

Máte dobré vztahy s rodinou?

Tato otázka měla pouze dvě možnosti odpovědí, ano nebo ne. Tuto otázku zodpovědělo 30 respondentů. 24 respondentů odpovědělo kladně a 6 respondentů záporně.

Otázka č. 7

Jak trávíte svůj čas ve vězení a jak jste ho trávil venku?

Na tuto otázku odpovědělo všech 32 respondentů. Většina uvedla, že ve vězení se nudí a čas se snaží „zabít“ sledováním televize, pokud to jde hraním fotbalu. Hrají se i karty a kostky o různé úsluhy a i jiné podobné hry. Oblíbené je trávit čas posilováním přímo v posilovně nebo na cele, kde si odsouzení upravují různé předměty k posilování (barely od mycích prostředků apod.).

V civilním prostředí byla většina nezaměstnaná a vedená na pracovním nebo sociálním úřadě. Respondenti se zabývali sháněním peněz různými způsoby (samozřejmě i nezákonnými). Volný čas trávili s rodinou, v hospodách nebo nočních podnicích. Také hraní výherních automatů se objevilo v odpovědích. Přes den sledování televize, občas fotbal.

Z odpovědí vyplývá, že odsouzení, kteří se účastnili průzkumu nebyli mimo vězeňské prostředí dobře integrováni do většinové společnosti. Markantní je zde nedostatek pracovního uplatnění a tedy trvalého a pravidelného příjmu. U dospělého člověka tato situace vede často k maladaptivnímu životní dráze. Stejný problém je i ve vězení. Tedy malá možnost pracovního uplatnění. Zde je třeba poznamenat, že osobnost jedince nesmí být natolik narušená, aby zde vůbec nějaký zájem o pracovní zařazení byl.

Otázka č. 8

Bral jste někdy i nějaké jiné drogy? Jaké a jak často?

Odpověď na otázku č. 8 dalo 27 respondentů z 32.

Tabulka č. 4: Užívání drog u zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 8)

Název drogy odpovědi respondentů %

pervitin 23 85,18

marihuana 27 100

hašiš 6 22,22

LSD 3 11,11

extáze 9 33,33

heroin 2 7,4

kokain 1 3,7

toluen 5 18,51

léky v kombinaci s alkoholem 15 55,55

Z odpovědí respondentů vyplývá, že zvláště pervitin a marihuana patří k nejrozšířenějším drogám (pomineme-li alkohol a tabák). Vysoká procentuální hodnota je i u zneužívání léků v kombinaci s alkoholem. Frekvence abúzu drog se velice lišila. Od náhodného užití od přátel, kteří drogu nabídli (jointy marihuany) až po pravidelné každodenní užívání.

Otázka č. 9

V kolika letech jste začal kouřit nebo pít alkohol?

Tuto otázku zodpovědělo 32 dotázaných.

Jedenáct odsouzených začalo kouřit v 16 letech. Sedm respondentů uvedlo, že začalo kouřit v 15 letech, 8 dotázaných uvedlo 13 let, šest uvedlo dokonce věk 11 let. Alkohol uvedlo v šestnácti letech 15 dotázaných, v 15 letech 9 respondentů, ve 14 letech šest a 2 odsouzení uvedli dokonce věk 12 let.

Tabulka č. 5: První užívání cigaret zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 9)

Věk prvního kouření cigaret odpovědi respondentů %

v 16 letech 11 34,37

v 15 letech 7 21,87

ve 13 letech 8 25

v 11 letech 6 18,75

Z odpovědí vyplývá, že kouření cigaret začalo u dotázaných respondentů velmi brzo.

V uvedeném věku by se takto mladí lidé neměly podle zákona (37/1989 Sb.) k cigaretám vůbec dostat.

Tabulka č. 6: První užívání alkoholu zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 9)

Věk prvního pití alkoholu odpovědi respondentů %

v 16 letech 15 46,87

v 15 letech 9 28,12

ve 14 letech 6 18,75

ve 12 letech 2 6,25

I zde je patrný velmi nízký věk začátku abúzu alkoholu. O přístupu k alkoholu platí výše uvedené tvrzení.

Otázka č. 10

Jak jste získával prostředky na drogy?

K tomuto dotazu bylo nabídnuto několik možností. Peníze od rodičů, krádeže, prodej drog, jiný způsob (jaký).

Odpovědělo 26 respondentů. Šest respondentů uvedlo peníze od rodičů (z kapesného), krádeže uvedli 4 odsouzení, osm dotazovaných prodávalo drogy z čehož měli provizi v penězích nebo drogách. Tři uvádí, že drogy získávali prodejem osobních věcí a zařízení z bytu kde bydleli. Jeden odsouzený se v dotazníku přiznal i k loupežnému přepadení. Zbývající 4 respondenti uvedli, že získávali drogy od přátel zdarma.

Tabulka č. 7: Způsob získávání prostředků na drogy zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 10)

Způsob získávání prostředků odpovědi respondentů %

od rodičů 6 23,07

prodej drog 8 30,76

krádeže 4 15,38

prodej osobních věcí a

zařízení bytu 3 11,53

loupežné přepadení 1 3,84

od přátel zdarma 4 15,38

Nejvyšší procentní hodnotu zde zaujímá prodej drog, což je jistě závažné zjištění.

Z tabulky č. 7 také vyplývá, že prakticky polovina (49,98%) respondentů získávala prostředky na drogy nelegální činností.

Otázka č. 11

Měl jste dobré vztahy s rodinou, když jste navštěvoval školu?

Tento dotaz zodpovědělo všech 32 respondentů. Otázka měla dvě možnosti odpovědí, ano nebo ne. 28 dotázaných uvedlo dobré vztahy s rodinou v době, kdy navštěvovali školu. Zbylí 4 uvedli opak.

Otázka č. 12

Jakým způsobem jste bral drogy?

Na tuto otázku odpovědělo 26 dotázaných. Otázka č. 12 nabízela několik možností.

Byly to kouření, čichání, polknutí, vpichy jehlou, kombinace a jiný způsob. Ze zpracovaných odpovědí vyplynulo, že 26 dotázaných preferuje kouření, 11 respondentů

čichání (sniffing), polykání drog upřednostňuje 5 dotázaných, injekční aplikaci dává přednost 20 odsouzených, kombinování metod užívání preferuje 10 dotázaných a jiný způsob uvedli 3 respondenti (neuvedli však jaký).

Tabulka č. 8: Způsob aplikace drog u zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 12)

Způsob aplikace odpovědi respondentů %

kouření 26 100

čichání 11 42,3

polykání 5 9,23

vpichy jehlou 20 76,92

kombinace 10 38,46

jiný způsob 3 11,53

Z výsledků vyplývá, že mezi nejoblíbenější způsob užívání drog patří kouření a injekční aplikace. Nezanedbatelná není ani intranazální aplikace s 42,3% (zde není jasné zda respondenti měli na mysli inhalaci organických rozpouštědel jako je např. toluen nebo zda byla míněno tzv. šňupání při aplikaci např. pervitinu.

Otázka č. 13

Měl jste s učiteli dobré vztahy?

Odpověď dalo 30 odsouzených. Možnosti byly buď ano nebo ne. Sedmnáct respondentů uvedlo dobré vztahy s učiteli, zvláště na prvním stupni základní školy.

Později se vztahy již zhoršovaly. Zbylých 13 nemělo dobré vztahy s učiteli v žádném školním období.

Otázka č. 14

Máte partnerku, která také bere drogy? Jaké?

Tazatel mohl odpovědět ano nebo ne. Tato otázka byla zodpovězena pouze 20 respondenty. Z vyplněných odpovědí je patrné, že těchto 20 odsouzených má partnerku.

Třináct tazatelů odpovědělo negativně a pouze sedm potvrdilo, že jejich partnerka také užívá nějakou drogu. Čtyři uvedli kouření marihuany, dva odsouzení uvedli přítelkyně, které si někdy vezmou extázi a jeden má partnerku, která užívá pervitin. Autor práce se domnívá, že pro zbylých 12 odsouzených, kteří neodpověděli, byla tato otázka příliš osobní. Můžeme se jen domnívat zda důvodem nezodpovězení otázky je absence partnerky nebo její abúzus drog.

Otázka č. 15

Měl jste dobré vztahy s rodinou před prvním uvězněním?

Tato otázka měla pouze dvě možnosti odpovědí, ano nebo ne. Tento dotaz zodpovědělo 30 respondentů. 16 dotázaných uvedlo dobré vztahy s rodinou v době, před prvním uvězněním. Zbývajících 14 odsouzených uvedlo negativní odpověď.

Otázka č. 16

V kolika letech jste začal brát i jiné drogy?

Tento dotaz byl zodpovězen všemi 32 respondenty. První užití nealkoholové a nenikotinové drogy v 16 letech potvrdilo 12 odsouzených, v 15 letech začalo užívat drogu 10 respondentů, ve 14 letech sedm dotázaných a tři respondenti dokonce ve 13 letech.

Tabulka č. 9: První užití nealkoholové a nenikotinové drogy u zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 16)

První užití drogy odpovědi respondentů %

v 16 letech 12 37,5

v 15 letech 10 31,25

ve 14 letech 7 21,87

ve 13 letech 3 9,37

I z této tabulky je patrný příliš brzký nástup užívání nealkoholových a nenikotinových drog. Posun ke třinácti letům je jistě varovným signálem pro společnost.

Otázka č. 17

Užíval některý z rodičů drogy? Jaké?

Tazatel mohl odpovědět ano nebo ne. Stejně jako u otázky č. 14 „Máte partnerku, která také bere drogy? Jaké?“ i zde se jedná pravděpodobně o příliš osobní záležitost.

Dotaz zodpovědělo také jen 20 respondentů. Třináct dotázaných uvedlo negativní odpověď a 7 respondentů potvrdilo abúzus drog u svých rodičů. Všech sedm uvedlo užívání alkoholu a kouření cigaret, dva odsouzení potvrdili abúzus pervitinu v minulosti svých rodičů.

Otázka č. 18

Myslíte, že po propuštění již nebudete páchat trestnou činnost?

Na tento dotaz odpovědělo 32 dotázaných. Tazatel mohl odpovědět ano, ne nebo nevím. Šestnáct respondentů uvedlo, že již nebude páchat trestnou činnost, třináct odsouzených neví zda se bude i v budoucnu po propuštění dopouštět trestné činnosti a tři dotázaní si nedělají iluze, že se změní a potvrzují páchání trestné činnosti i po propuštění z VTOS.

Tabulka č. 10: Osobní předpoklad odsouzeného k páchání trestné činnosti po propuštění z VTOS u zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 18)

Stanovisko respondenta odpovědi respondentů %

Ano 3 9,37

Ne 16 50

Nevím 13 40,62

Zde je zajímavý počet 40,62% u odpovědi „nevím“, kdy vychází najevo, že tento vzorek respondentů není, jak se zdá, dostatečně pozitivně ovlivněn penitenciárním působením. Tři tazatelé dokonce uvedli, že v kriminální kariéře hodlají pokračovat a tedy působení vězeňského prostředí na ně zcela selhává.

Otázka č. 19

Užíváte drogy i ve vězení?

Tento dotaz zodpovědělo 30 respondentů. Bylo možno odpovědět ano nebo ne.

Dvacet pět odsouzených potvrdilo, že drogy v rámci věznice neužívají. Zbylých 5 odpovědí uvedlo, že užívají.

Tabulka č. 11: Odpovědi odsouzených k užívání drog ve VTOS u zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 19)

Stanovisko respondenta odpovědi respondentů %

Ano 5 16,66

Ne 25 83,33

To, že drogy pronikají do věznic je všeobecně známo. Zde potvrdilo 5 respondentů, že drogy užívá i ve věznici. Jak bylo řečeno v úvodní kapitole této bakalářské práce, věznice není hermeticky uzavřená oblast a pokusy o propašování drog zde vždy budou.

Úkolem vězeňské služby je objem těchto drog co nejvíce minimalizovat.

Otázka č. 20

Považujete Vaše odsouzení za spravedlivé?

Na tuto otázku odpovědělo 32 dotázaných respondentů. Opět byly dvě možnosti ano,ne. Spravedlivě odsouzenými se cítí jen šest respondentů. Zbylých 26 odsouzených si nepřipouští vinu za své uvěznění.

Tabulka č. 12: Stanovisko ke spravedlivosti odsouzení u zkoumaného vzorku respondentů (otázka č. 20)

Stanovisko respondenta odpovědi respondentů %

Ano 6 18,75

Ne 26 81,25

Když si uvědomíme, že právě přijetí viny je jedním ze základních požadavků na změnu postoje odsouzeného, je jasné, že zde je výchovné působení nedostatečné.

Related documents