• No results found

3.2 Vyhodnocení

3.2.2 Dotazníkové šetření v dětském domově Krnsko

68%

K původní rodině Mimo původní rodinu

Během let 2005–2009 bylo do Dětského domova v Krnsku umístěno celkem 72 dětí (viz. tabulka č. 1, s. 30 a graf č. 1, s. 31), z toho celkem 23 dětí odešlo z dětského domova plnoletostí nebo ukončením přípravy na povolání, takový počet představuje téměř jednu třetinu přijatých dětí. Zjistili jsme naším průzkumem, že většina z nich, to je až 68 % se nevrací zpět ke své rodině. Dětský domov pro tyto děti připravil učební obory a též dětem pomáhá uplatnit se na trhu práce, společně s dětmi hledá přiměřené bydlení. Vazba dětí k rodině se vytrácí, spíše se upevňuje směrem k dětskému domovu, který je náhradou pocitu bezpečí a pomoci. Není v praxi výjimkou, že někteří svěřenci jsou v dětském domově i 16 let, prakticky zde vyrostli. Pokud vezmeme v potaz, že děti se do dětského domova umisťují od 3 let a odcházejí po ukončení přípravy na povolání, což je zhruba kolem 19 až 20 let (studující v dětském domově setrvávají ještě déle), pak i takové případy v praxi dětských domovů existují. Ti, kteří se vrací po ukončení ústavní péče ke svým rodinám, mají o něco lehčí pozici v životě, neboť alespoň mají zajištěné bydlení, celkem se jedná o 32 % dětí.

3.2.2Dotazníkové šetření v dětském domově Krnsko

Na náš nestandardizovaný dotazník (viz. příloha č. 1) odpovídaly děti z dětského domova Krnsko. Zaměřili jsme se na děti starší 12 let. Tuto věkovou hranici jsme si stanovili proto, že se domníváme, že děti v tomto věku umí přiměřeně posoudit svou situaci a správně porozumět otázkám. Naší domněnku jsme si potvrdili i po předložení pilotního dotazníku, kde byly otázky dobře pochopeny. Zajímalo nás, zda děti, které zde žijí, umí odpovědět na otázky, které směřují k samotnému důvodu jejich umístění v dětském domově. Též nás zajímalo, jaký názor mají na samotný dětský domov a budoucnost, která je čeká. Otázky jsme volili co nejjednodušší proto, abychom dětem umožnili zpracovat odpověď co nejlépe.

39

Tabulka č. 10: Věkové rozdělení respondentů

Věk respondentů 12 let 14 let 15 let 16 let 17 let 18 let 19 let celkem

Počet respondentů 2 4 4 3 2 1 1 17

Graf č. 11: Věkové rozdělení respondentů

12%

23%

23%

18%

12%

6% 6%

12 let 14 let 15 let 16 let 17 let 18 let 19 let

Tabulka č. 10 a graf č. 11 ukazuje, že v dětském domově Krnsko je nyní nejvíce dětí ve věku 14 a 15 let.

Tabulka č.11: Pohlaví respondentů

Pohlaví Chlapec Dívka Celkem

Počet 9 8 17

Graf č. 12: Pohlaví respondentů

53%

47%

chlapec dívka

Poměr mezi děvčaty a chlapci, kteří tvořili respondenty našeho souboru, je vcelku rovnoměrný.

40

Tabulka č.12: Doba strávená v dětském domově

Počty let v dětském

Výsledky šetření ukazují, že nejvíce respondentů je zde teprve jeden rok a to až 40 %, ostatní jsou zde zhruba dva roky, ale někteří až čtrnáct let. Z praxe víme, že pokud se do dětských domovů dostávají děti v útlém věku, je jejich prognóza setrvání v ústavní péči velmi dlouhá, mnohdy trvá až do dospělosti. V těchto případech se stává, že děti stráví v dětském domově 15 až 17 let, a pokud studují na vyšších odborných školách, pak žijí v ústavní péči i déle. Mnohdy je to pro děti jediné možné východisko.

Tabulka č.13: Kontakt s rodinou

Četnost kontaktu s rodinou Nevím 1-2x ročně O prázdninách Každý víkend Celkem

Počet odpovědí 5 1 7 4 17

41

Graf č. 14: Kontakt s rodinou

29%

6%

41%

24%

nevím 1-2x ročně o prázdninách každý víkend

Tabulka č. 13 a graf č. 14 napovídá, že děti jsou v kontaktu s rodinou především prostřednictvím vyhlášení prázdnin, míníme tím, velké prázdniny jako jsou vánoční a letní prázdniny. Často slyšíme od rodičů, že na víkendy a krátkodobé dovolenky se nevyplácí pro děti jezdit. Zajímavé je pro nás zjištění, že až 30 % respondentů uvádí, že neví, kdy se s rodiči setkali.

Tabulka č.14: Důvody umístění respondentů v dětském domově

Důvody umístění respondentů v dětském domově počet dětí

Záškoláctví 6

Týrání dítěte 2

Ztráta bydlení 5

Rodinné problémy 2

Špatná péče o dítě 2

celkem 17

42

Graf č. 15: Důvody umístění respondentů v dětském domově

35%

29% 12%

12%

12%

záškoláctví týrání dítěte ztráta bydlení rodinné problémy špatná péče o dítě

Až 35 % respondentů uvádí, že nechodili do školy, další poukazují na ztrátu bytu, bydlení, a to až 29 %, dalším důvodem je týrání rodiči nebo problémy v rodině. Pouze dva respondenti uvedli, že jsou v dětském domově pro špatnou péči rodičů doma.

Tabulka č.15: Názory na bydlení

Bydlení Ve vlastním bytě U rodičů Neví Celkem

Počet respondentů 2 7 8 17

Graf č. 16: Názory na bydlení

12%

41%

47%

Ve vlastním bytě U rodičů Neví

Až 41 % respondentů v našem průzkumu předpokládá, že se vrátí ke své rodině, a ta jim poskytne bydlení. Asi 12 % bude hledat nějaké ubytování nebo předpokládá, že bude mít svůj byt. Většina respondentů však neví ani o tom nijak nepřemýšlí, jedná se o 47 % ze

43

souboru. Představy dětí o dalším životě jsou mlhavé, většina z nich neví, jak bude jejich život vypadat, až opustí dětský domov.

Tabulka č. 16: Hodnocení života dětí v dětském domově

Hodnocení dětského domova dětmi Líbí Nelíbí Celkem

Počet respondentů 16 1 17

Graf č. 17: Hodnocení života dětí v dětském domově

94%

6%

Líbí Nelíbí

Až 94 % respondentů se domnívá, že se o ně dětský domov dobře stará. Mnozí z nich dodávají, že nemají důvod si stěžovat. Vyzdvihují dobré materiální zázemí dětského domova a péči zaměstnanců, popisují, co vše se naučili a kam jezdí o prázdninách.

Devatenáctiletá dívka v dotazníku píše, že se v dětském domově má určitě lépe než by se měla doma. Sice musí dodržovat určitý režim, ale vše se dá přežít, a když nejsou problémy, tak je to O. K. Patnáctiletá dívka zmiňuje: ,,V dětském domově se mi žije výborně, lépe než doma. Mohu jít na jakoukoliv školu a nemusím se bát, že moji rodiče na to nebudou mít peníze. Vyzkouším tu více věcí než doma (hory, dovolená atd.). Je toho spousta a je to tu super.“

Related documents