• No results found

3 Verksamhetsprogram

3.2 Driftsfond

En producentorganisation ska fatta ett beslut om att inrätta en driftsfond. Med driftsfond avsågs ursprungligen ett separat bankkonto, som en producentorganisation skulle öppna och via vilket alla penningflöden i anknytning till verksamhetsprogrammen skulle passera. Numera är det dock inte alltid en förutsättning att öppna ett separat bankkonto, men enligt rättsakterna ska driftsfonden förvaltas på så sätt att externa revisorer årligen kan identifiera, granska och fastställa de utgifter och inkomster som hänför sig till driftsfonden. En producentorganisation ska kunna skilja åt de utgifter och inkomster som hänför sig till verksamhetsprogrammet till exempel med ett kostnadsställe i sin bokföring. De kvitton och

betalningsverifikat som hänför sig till verksamheten och bokföringen ska sparas med tanke på tillsynen.

Med driftsfond avses i praktiken de tillgångar som används för att finansiera ett verksamhetsprogram. Den ena hälften av inkomsterna för en driftsfond utgörs av producentorganisationens finansieringsandel, det vill säga det ekonomiska bidrag som tas ut av medlemmarna eller de egna tillgångar som organisationen anvisar för detta ändamål, medan den andra hälften utgörs av EU:s finansieringsandel. En

producentorganisation ska bestämma hur dessa tillgångar samlas in i sina stadgar. En driftsfonds utgifter utgörs av de kostnader som följer av verksamhetsprogrammet.

En driftsfond förvaltas utifrån årsprincipen. Om man så önskar kan man överföra en del av de bidrag som har debiterats av medlemmarna för driftsfonden till följande genomförandeår, om dessa inte har behövts för att finansiera det pågående årets verksamhet.

3.2.1 En organisations finansieringsandel av driftsfonden

En producentorganisation har två alternativ för att öka driftsfonden: att ta ut ett ekonomiskt bidrag av sina medlemmar för driftsfonden eller att använda egna tillgångar för att öka driftsfonden.

Det behöriga organet i producentorganisationen ska besluta vilken metod som ska användas för att öka fonden. Ett utdrag ur protokollet över det möte där man har fattat ett beslut om metoden ska fogas till ansökan om verksamhetsprogram.

Om en organisation tar ut ett ekonomiskt bidrag av sina medlemmar för fonden, ska den fatta ett beslut om hur bidraget tas ut och om grunderna för debiteringen. En metod för att ta ut bidraget kan vara att innehålla en viss andel av värdet av de sålda produkterna eller att på förhand ta ut ett bidrag utifrån en uppskattning och sedan rätta bidraget retroaktivt. Grunden för att ta ut ett bidrag kan vara omfattningen på och/eller värdet av den saluförda produktionen. En producentorganisation kan också fastställa olika höga bidrag för producentmedlemmarna. På så sätt har producenterna möjlighet att delta i finansieringen av endast sådana åtgärder som de har möjlighet att delta i (till exempel åtgärder för enskilda

produktgrupper).

Om en organisation helt eller delvis använder egna tillgångar för att öka driftsfonden, ska tillgångarna härröra från försäljningen av de produkter som medlemmarna i organisationen har producerat. Med detta avses endast de produkter som ligger till grund för godkännandet av organisationen. Om en organisation till exempel har ansökt om godkännande endast vad gäller grönsaker, kan tillgångar som har fåtts genom att sälja frukt eller bär via organisationen inte läggas till i driftsfonden. Inte heller tillgångar som har fåtts av andra jordbruksprodukter (till exempel potatis) kan läggas till i driftsfonden. Detta gäller även för tillgångar som härrör från produkter av producenter som inte hör till organisationen, även om det handlar om grönsaker.

Driftsfonden i korthet

• Beloppet motsvarar kostnaderna för verksamhetsprogrammet.

• Beloppet är högst 8,2 procent av värdet av en organisations saluförda produktion under referensperioden. Beloppet kan höjas till 9,2 procent om den överskjutande andelen används enbart för åtgärder inom krishantering eller -förebyggande.

• Fonden görs av fondstödet och organisationens egen finansieringsandel (stöd- och

självfinansieringsbeloppet är lika högt) En organisations egen finansieringsandel kan debiteras som separata avgifter av medlemmarna eller så kan finansieringsandelen utgöras av en

organisations egna tillgångar.

3.3 Värdet av den saluförda produktionen

Värdet av en producentorganisations saluförda produktion grundar sig på produktionen av medlemmarna i producentorganisationen. Till värdet räknas sådana produkter som ligger till grund för godkännandet av producentorganisationen och som säljs via producentorganisationen. Denna produktion omfattar även produktionen av medlemmar som utträder ur och som ansluter sig till organisationen.

Värdet räknas utifrån det momsfria försäljningspriset på de produkter som medlemmarna har producerat.

Om en producentorganisation säljer sina produkter färdigt förpackade eller behandlade, utgörs värdet av det momsfria försäljningspriset på den förpackade och behandlade produkten. Förädlade produkter räknas inte in i värdet av den saluförda produktionen.

Kostnaderna för att transportera produkter från producentorganisationen till en köpare räknas aldrig in i produktionsvärdet.

Värdet av den saluförda produktionen ska grunda sig på bokföringsuppgifter av producentorganisationen.

Om en producentorganisation inte har bokföringsuppgifter från tidigare år, ska produktionsvärdet och -omfattningen grunda sig på bokföringsuppgifter eller motsvarande uppgifter av medlemmarna i producentorganisationen, vilka kan granskas utan svårighet.

Om en producentorganisation har ett dotterbolag som ansvarar för att förpacka och sälja produkter, kan värdet av den saluförda produktionen räknas utifrån det försäljningspris som dotterbolaget har fastställt för produkterna, under förutsättning att producentorganisationen äger minst 90 procent av kapitalet i dotterbolaget.

Beräkningssättet för värdet av den saluförda produktionen i korthet

Det momsfria försäljningspriset på produkter som har sålts via organisationen – försäljningspriset på produkter av icke-medlemmar

– försäljningen av icke-godkända medlemmar – externa transportkostnader (säljfrakter) – förädlings- och expeditionskostnader

+ värdet av den saluförda produktionen av nya medlemmar ________________________________

= Värdet av den saluförda produktionen

Related documents