• No results found

3 Verksamhetsprogram

3.5 Stödbeloppet

Totalbeloppet på stödet kan vara högst 4,1 procent av värdet av en producentorganisations saluförda värde eller 50 procent av de faktiska och godkända kostnaderna, beroende på vilken av dessa begränsande faktorer som är lägre. Procentsatsen på 4,1 kan höjas till 4,6 om den överskjutande andelen används enbart för åtgärder inom krishantering och krisförebyggande. Grovt räknat fördelas alltså kostnaderna för ett verksamhetsprogram jämnt mellan producentorganisationen och fondstödet.

Storleken på driftsfonden och följaktligen även på fondstödets belopp uppskattas i det

verksamhetsprogram som läggs fram av en producentorganisation och som fastställs av Landsbygdsverket.

Uppskattningen justeras därefter årligen utifrån de uppskattningar som organisationen lägger fram och som Landsbygdsverket fastställer. En uppskattning av driftsfondens och stödets storlek ska årligen meddelas till Landsbygdsverket före 15.9 under den höst som föregår genomförandeåret.

3.5.1 Exempel på storleken på driftsfonden och stödet

Värdet av en producentorganisations saluförda produktion är 1 000 000 euro under referensperioden. I så fall kan storleken på driftsfonden vara högst 8,2 procent av detta belopp, det vil säga 1 000 000 x 8,2 procent = 82 000. Totalbeloppet på producentorganisationens verksamhetsprogram kan alltså högst vara 82 000 euro. Stödbeloppet kan högst vara 4,1 procent av värdet av den saluförda produktionen, det vill säga 1 000 000 x 4,1 procent = 41 000. Med andra ord utgörs finansieringen av verksamhetsprogrammet av högst 41 000 euro av producentorganisationens egna tillgångar och 41 000 euro av EU:s fondstöd.

Det är även viktigt att observera att producentorganisationen ska göra en retroaktiv ansökan om stöd utifrån de faktiska kostnaderna. En producentorganisation ska alltså ha tillräckliga tillgångar för att täcka kostnaderna för verksamhetsprogrammet under verksamhetsprogramåret.

3.6 Verksamhetsprogram

Ett verksamhetsprogram ska uppfylla de villkor som anges i den nationella strategin för hållbara verksamhetsprogram för producentorganisationer inom sektorn för frukt och grönsaker. Den

genomgående principen i strategin är ett starkt kunnande. Den nationella strategins tyngdpunkter och mål är

• en marknads- och konsumentorienterad produktion

• en ekonomiskt, socialt, etiskt och miljökonsekvensmässigt hållbar produktion

• en lönsam och flexibel verksamhet av producentorganisationerna.

Den nationella strategin innehåller bland annat krav på ett verksamhetsprograms struktur och innehåll, samt exempel på möjliga åtgärder enligt mål. Bilaga II till strategin innehåller det nationella regelverket för miljöinsatser, där de godkända miljöinsatserna och grunderna för att betala stöd för dessa meddelas. Enligt förordningarna ska man inkludera antingen två miljöinsatser till ett verksamhetsprogram eller så ska 10 procent av driftsfonden användas för miljöinsatser.

Den nuvarande strategin gäller till slutet av 2015.

Fondstöd i korthet

• Beloppet motsvarar en organisations ekonomiska bidrag för kostnaderna för ett verksamhetsprogram.

• Det uppgår till högst 4,1 procent av värdet av en organisations saluförda produktion under referensperioden och till högst 4,6 procent, om den överskjutande andelen används enbart för åtgärder inom krishantering och krisförebyggande.

3.6.1 Att ansöka om godkännande av ett verksamhetsprogram

En ansökan om godkännande av ett verksamhetsprogram ska göras på Landsbygdsverkets blankett 354.

Ansökan ska skickas till Landsbygdsverket senast 15.9 under det år som föregår början av

verksamhetsprogrammet. Landsbygdsverket godkänner program som uppfyller kraven i rättsakterna senast 15.12. I undantagsfall kan godkännandet göras senast 20.1 under det år som följer inlämningsdagen för ansökan. I så fall börjar tillämpningen av programmen 1.1 under följande år. Kostnader som har uppkommit före det år då ett program genomförs kan inte inkluderas i ett verksamhetsprogram. Ett beslut kan framflyttas till januari till exempel då en ansökan är bristfällig eller förutsätter ett stort antal ändringar.

3.6.2 Att utarbeta ett verksamhetsprogram I ett verksamhetsprogram ska man lägga fram

• en beskrivning av utgångsläget i producentorganisationen före genomförandet av verksamhetsprogrammet

• målen för verksamhetsprogrammet och sambandet med främjandet av målen i den nationella strategin

• en detaljerad beskrivning av de åtgärder samt de särskilda insatser och metoder, med vilka målen uppnås (ska läggas fram enligt år)

• finansieringsaspekter, särskilt o beräkningssätt och bidrag o metoden för att öka driftsfonden o grunder för bidrag av olika storlek

o en budget och en tidtabell för vidtagandet av åtgärder för varje programår

• programmets längd.

Beskrivning av utgångsläget

Beskrivningen ska behandla den situation som råder i organisationen innan verksamhetsprogrammet läggs fram vad gäller produktion, marknadsföring, verksamhetslokaler och anordningar. Beskrivningen ska särskilt täcka de funktioner som man har för avsikt att utveckla via verksamhetsprogrammet. I beskrivningen av utgångsläget ska organisationen motivera varför verksamhetsprogrammets mål och åtgärder är nödvändiga för producentorganisationens verksamhet. I beskrivningen ska man använda de gemensamma utgångsindikatorer som anges i bilaga VIII till kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011.

Målen med ett verksamhetsprogram

Ett verksamhetsprogram ska omfatta flera av de mål som förutsätts av rättsakterna. Den andel som får användas för att finansiera olika mål har inte fastställts i den förordning som gäller för närvarande. Den nationella tolkningen har varit att ingen enskild åtgärdsandel i programmet får överstiga 50 procent av de totala kostnaderna för verksamhetsprogrammet då det godkänns. Detta är inte en absolut gräns. Man kan avvika från denna gräns med beaktande av karaktären på en åtgärd, till exempel en avsevärd miljöåtgärd av

denna nationella gräns under genomförandet av verksamhetsprogrammet kan även godkännas efter en fallspecifik prövning.

I beskrivningen av målen ska man lägga fram hur de främjar den nationella strategin, hänvisa till de mål som har fastställts i den nationella strategin och lägga fram de mål som kan mätas i syfte att följa upp hur verksamhetsprogrammet framskrider.

Minst två av dessa mål ska inkluderas i ett verksamhetsprogram:

• insatser för produktionsplanering

• insatser för att förbättra eller bevara produktkvaliteten

• säljfrämjande insatser

• forskning, inklusive experimentell produktion

• utbildnings- och rådgivningsinsatser

• miljöinsatser

• åtgärder inom krishantering och krisförebyggande.

Ett verksamhetsprogram ska alltid omfatta miljöinsatser. Ett program ska innehålla minst två särskilda miljöinsatser eller alternativt ska minst 10 procent av utgifterna inom verksamhetsprogrammet vara avsedda för miljöinsatser.

Det finns skäl att fästa vikt vid skillnaden mellan mål och åtgärder: målen beskriver vad man strävar efter och hur man löser problem, medan åtgärderna redogör för de metoder som används för att uppnå målen.

3.6.3 Stödberättigande insatser

Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 innehåller bestämmelser om de

stödberättigande insatserna. Bilaga IX till förordningen redogör för de stödberättigande insatserna. Ett sammandrag av bilagan till förordningen finns i slutet av denna anvisning. Förteckningen innehåller bland annat sådana allmänna kostnader som hänför sig till en organisations verksamhet, vilka inte anses anknyta sig till utvecklingen av en organisation, och andra åtgärder och utgifter som i regel inte omfattas av stödet.

Å andra sidan specificerar förteckningen även olika stödberättigande insatser (i strid med dess namn).

Följaktligen är förteckningens rubrik, det vill säga insatser som inte är stödberättigande, en aning vilseledande.

Den nationella strategin innehåller exempel över åtgärder som kan godkännas och grunderna för betalning av stöd för dessa. De godtagbara åtgärderna ska naturligtvis hänföra sig till verksamhetsprogrammet och dess mål.

Exempel och begränsningar vad gäller åtgärder, registrering och bekräftande av åtgärder samt vidtagande av åtgärder behandlas mer ingående i bilaga 1 till denna anvisning..

3.6.4 Att ändra ett verksamhetsprogram

Det är möjligt att årligen ansöka om ändring av ett verksamhetsprogram före 15.9 under det år som föregår det år då programmet genomförs. En ansökan om ändring av ett verksamhetsprogram ska göras på blanketten 354B. Ansökan om ändring ska omfatta handlingar som motiverar orsaken till ändringen och som beskriver dess karaktär och effekter.

3.6.5 Att ändra ett program mitt under ett genomförandeår

Det är möjligt att ansöka om ändring av ett program mitt under ett genomförandeår i följande fall:

a) programmet genomförs endast delvis b) programinnehållet ändras eller

c) storleken på driftsfonden ändras med högst 25 procent från det belopp som ursprungligen godkändes.

En producentorganisation kan verkställa ett genomförandeprogram endast delvis, om genomförandet av det ursprungliga verksamhetsprogrammet hindras eller försvåras. En producentorganisation kan även ändra innehållet i ett verksamhetsprogram och förlänga dess giltighet, dock på så sätt att programmet sammanlagt varar i högst fem år.

Vad gäller en ändring av ett verksamhetsprogram mitt under ett genomförandeår ska man begära att Landsbygdsverket redan på förhand godkänner ändringen innan man verkställer den, ifall ändringen inverkar på verksamhetsprogrammets mål. Det är inte nödvändigt att begära ett förhandsgodkännande av Landsbygdsverket för andra ändringar av verksamhetsprogrammet under genomförandeåret. Ett skriftligt meddelande om en ändring ska dock ges till Landsbygdsverket utan dröjsmål. Ett meddelande om förlängning av ett program ska ges till Landsbygdsverket senast 15.9 under det år som föregår det år då verksamhetsprogrammet förlängs.

En producentorganisation kan även mitt under ett genomförandeår ändra storleken på driftsfonden med högst 25 procent från det belopp som ursprungligen godkändes, under förutsättning att

verksamhetsprogrammets allmänna mål inte ändras. Efter ändringen får storleken på driftsfonden dock inte överskrida 4,1 procent av värdet av producentorganisationens saluförda produktion under

referensperioden. En ändring av driftsfonden förutsätter inte ett förhandsgodkännande, däremot ska en ändring som ökar driftsfonden meddelas till Landsbygdsverket utan dröjsmål.

Related documents