• No results found

2.1 Allmänt

En organisation som säljer frukt och grönsaker enbart av de egna producentmedlemmarna har varit utgångspunkten i utarbetandet av producentorganisationssystemet. Organisationen ska också ha bildats på initiativ av producenterna. Målet för en producentorganisation är att samla produktionen och följaktligen stärka producenternas marknadsställning. En producentorganisation ska ha en viss minimistorlek vad gäller såväl antalet medlemmar som försäljningsvärdet för att den ska vara betydelsefull i samlandet av utbudet. Det förutsätts att organisationsmedlemmarna samlar försäljningen av sina produkter till

organisationen – med andra ord kan en organisation inte enbart finnas på papper utan att den bedriver en gemensam marknadsföring. För att en organisation uttryckligen ska fungera som en gemensam

marknadsföringssammanslutning för producenterna, har man begränsat bestämmanderätten för enskilda producenter och rösträtten för andra än producentmedlemmars i organisationen.

En organisation ska alltid uppfylla följande kriterier:

• Producentorganisationen ska ha bildats på initiativ av producenterna.

• Producentorganisationen ska ha minst 10 medlemmar och värdet av den saluförda produktionen ska vara minst 250 000 euro. Alternativt kan den ha minst 5 medlemmar, då värdet av den saluförda produktionen ska vara minst 500 000 euro.

• Producentorganisationen ska ansvara för beslut som gäller producentorganisationen och driftsfonden.

• Försäljningen av alla producenters produkter ska vara likställd. Med ett jämlikt bemötande av producenternas produkter avses att produkter av samma kvalitet vilka har producerats av olika producenter säljs på lika villkor.

• Försäljningen av produkter ska ske samlat via producentorganisationen. Produkterna behöver dock inte nödvändigtvis passera fysiskt via producentorganisationen.

• Producentorganisationen ska ha ett eget samlat bokförings- och faktureringssystem.

• Ett avtal om utläggning på entreprenad av huvuduppgifter (produktionsplanering, sortering, lagring, förpackning, marknadsföring, bokföring, fakturering) ska ingås med en part som sköter en sådan uppgift. Producentorganisationen ska dock behålla ansvaret för att verksamheten utförs och för den övergripande ekonomistyrningen och tillsynen vad gäller genomförandet av entreprenadavtalet.

• En producentorganisation ska ha en fast adress, där organisationens dokument kan granskas på ett tillbörligt sätt.

En producentorganisation ska också ha en tillräcklig personal, infrastruktur och materiel för att bedriva verksamheten. En producentorganisation ska framför allt ha insikt i medlemmarnas produktion, en möjlighet att samla in, sortera, lagra och packa medlemmarnas produktion, kunskap om marknadsföring och ekonomiförvaltning samt en samlad bokföring och ett samlat faktureringssystem.

2.2 Att ansöka om godkännande

En ansökan om godkännande av en producentorganisation ska göras på Landsbygdsverkets

ansökningsblankett nr 353. Ansökningsblanketten fås av Landsbygdsverket och kan skrivas ut via dess portal.

Ansökningstiden för ett godkännande är fortlöpande. Landsbygdsveket fattar ett beslut om godkännande av en ansökan inom tre månader från det att en ansökan jämte alla nödvändiga bilagor har lämnats in. När en producentorganisation bildas är det dock bra att beakta att det tar tid att grunda ett samföretag.

Följaktligen lönar det sig att börja förbereda ansökan om godkännande i tid, eftersom det är möjligt att sökanden ombeds att lämna tilläggsutredningar. Det är dock inte särskilt besvärligt att sammanställa de egentliga handlingar som behövs för ansökan om godkännande. Landsbygdsverket ger rådgivning för att sammanställa de nödvändiga handlingarna.

Om sökanden är ett företag som nyligen har inlett en gemensam marknadsföring, rekommenderas det att den lämnar ansökan om godkännande i början av året, om organisationen vill börja genomföra ett verksamhetsprogram från början av följande år. Det är även möjligt att lämna ansökan om godkännande tillsammans med ansökan om verksamhetsprogram. Detta ska ske senast 15.9 före det år då

verksamhetsprogrammet genomförs. Om en organisation inte kan godkännas före början av följande år, framflyttas även inledandet av verksamhetsprogrammet med ett år.

Antingen ett andelslag eller ett aktiebolag kan godkännas till en producentorganisation. En ansökan om godkännande till producentorganisation kan även godkännas villkorligt, om samfundet inte ännu har förts in i handelsregistret. I så fall kan godkännandet återkallas, om samfundet inte anmäls för registrering inom sex månader efter att stiftelseurkunden har undertecknats eller om registermyndigheten förkastar

registreringen av samfundet.

Följande handlingar ska fogas till en ansökan om godkännande:

• andelslagets eller aktiebolagets stiftelseurkund

• andelslagets stadgar eller aktiebolagets bolagsordning

• producentorganisationens stadgar

• ett eventuellt medlemsavtal eller ett eventuellt delägaravtal

• handelsregisterutdraget

• ett utdrag ur protokollet över det möte där andelsstämman (eller fullmäktige) eller aktiebolagets bolagsmöte har beslutat att ansöka om godkännande till producentorganisation

• ett utdrag ur protokollet över det möte där andelslagets eller aktiebolagets behöriga organ har godkänt producentorganisationens stadgar

• andelslagets medlemsförteckning eller aktiebolagets aktie- och delägarförteckning

• eventuella avtal om utläggning på entreprenad av skötseln av organisationens huvuduppgifter.

2.3 Produkter som kan godkännas

Produkterna ska omfattas av den gemensamma organisationen av marknaden för frukt och grönsaker. I praktiken omfattas alla bär, frukter, grönsaker och svampar som har producerats i Finland av detta marknadsarrangemang. Potatis, sockermajs och vissa örter är dock inte godtagbara produkter. En förteckning över de godkända produkterna finns i del IX i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 och i slutet av denna guide.

Enligt de nuvarande bestämmelserna kan en producentorganisation även sälja andra produkter än sina medlemsproducenters frukter och grönsaker, till exempel potatis eller till och med ansenliga mängder grönsaker som inte har producerats av medlemmarna i organisationen. När man bildar en

producentorganisation är det dock kanske allra tydligast att hålla sig till den ursprungliga utgångspunkten eller alternativt att beakta försäljningen av andra produkter redan då man ansöker om godkännande.

2.4 Medlemmar och medlemskap

För att godkännas ska en producentorganisation ha minst 10 producentmedlemmar, och då ska värdet av den saluförda produktionen vara minst 250 000 euro. Om värdet av en organisations saluförda produktion överskrider 500 000 euro, ska producentmedlemmarna uppgå till minst fem. En enskild

producentmedlems rösträtt får inte överskrida 20 procent.

Med producent avses i detta sammanhang endast en producent som via organisationen marknadsför de produkter som ligger till grund för ansökan om godkännande.

Förutom fysiska personer kan en producentorganisations producentmedlemmar även utgöras av juridiska personer (till exempel ett aktiebolag), ett arvslag eller en beskattningssammanslutning. Om en och samma fysiska person är delägare i flera företag som hör till en organisation, räknas dessa bolag som en medlem då man räknar antalet medlemmar.

2.4.1 Andra gradens andelslag eller andra organisationer som bildas av sammanslutningar

Om medlemmarna i en producentorganisation omfattar juridiska personer som enbart utgörs av producenter, räknas minimiantalet medlemmar i producentorganisationen utifrån det antal producenter som hör till dessa juridiska personer.

Om till exempel ett aktiebolag som utgörs av olika producenter (=olika gårdar) blir medlem i en producentorganisation, räknas minimiantalet medlemmar (=gårdar) i producentorganisationen utifrån antalet producentmedlemmar i detta aktiebolag.

Om en juridisk person, till exempel ett aktiebolag, redan i sig är en ”producent” enligt gemenskapens definition, räknas inte dess medlemmar eller delägare separat in i minimiantalet medlemmar. Följaktligen

2.4.2 Andra än producentmedlemmar

Förutom de producentmedlemmar som odlar godkända produkter kan medlemmarna i en producentorganisation även utgöras av:

a) medlemmar som tidigare har odlat godkända produkter (till exempel pensionärer eller odlare som av annan orsak har lagt ned produktionen)

b) odlare, som producerar andra jordbruks- eller trädgårdsprodukter än de produkter som godkänns för organisationen

c) medlemmar som tidigare har odlat de produkter som avses i punkt b (till exempel pensionärer eller odlare som har lagt ned produktionen)

d) i undantagsfall medlemmar med ringa betydelse, om de inte producerar eller inte tidigare har producerat jordbruks- eller trädgårdsprodukter (till exempel funktionärer eller hedersmedlemmar i organisationen) Med ringa betydelse avses även dessa medlemmars rösträtt i organisationen. En organisation kan ha sådana medlemmar endast om Landsbygdsverket av särskilda skäl anser att detta kan godkännas.

Alla medlemmar (ovan i punkterna a–d), som inte producerar godkända produkter omfattas av följande begränsningar:

a) de kan inte vara en parti- eller detaljhandlare, ett finansinstitut eller en annan aktör med en viktig ekonomisk ställning

b) de får inte tillsammans inneha över 49 procent av rösträtten i en producentorganisation c) de får inte direkt dra nytta av de insatser som finansieras av gemenskapen

d) dessa medlemmar får inte beaktas i grunderna för ett godkännande.

En producentorganisation ska grundas på initiativ av producenterna, och dessa ska ha möjlighet att övervaka organisationen och dess beslutsfattande. Medlemmar som producerar andra än godkända produkter (till exempel potatisodlare) kan dock delta i omröstningar som gäller producentorganisationens driftsfond i den mån som detta tillåts i organisationens stadgar.

2.4.3 Minimitiden för ett medlemskap

En producent ska vara medlem i en producentorganisation i minst ett år. En producentorganisation kan fastställa en längre minimitid för medlemskapet i sina stadgar. Enligt lagen om andelslag kan denna tid vara högst tre år i en producentorganisation som omfattar ett andelslag.

Om en producentorganisation har lagt fram ett verksamhetsprogram, kan organisationsmedlemmarna dock inte befrias från de skyldigheter som följer av programmet mitt under genomförandetiden utan samtycke av organisationen. Följaktligen kan en organisation ålägga en medlem som har utträtt ur en organisation mitt under en verksamhetsprogramperiod att delta i finansieringen av

verksamhetsprogrammet.

När en godkänd producentorganisation utarbetar ett verksamhetsprogram som gemenskapen finansierar, ska den beakta att verksamhetsprogrammet inte får innehålla åtgärder som direkt är till nytta för andra än de medlemmar som odlar godkända frukter och grönsaker i producentorganisationen.

2.4.4 Utträde ur en producentorganisation

En medlem som utträder ur en organisation ska ge producentorganisationen ett skriftligt meddelande om detta. Utträdet träder i kraft från början av följande kalenderår, om medlemmen ger ett meddelande om detta senast 15.9. I sina stadgar kan en organisation fastställa att tidsfristen för att lämna ett meddelande om utträde är längre, dock högst sex månader.

2.5 Värdet av den saluförda produktionen

Så som det konstateras ovan, ska produktionsvärdet vara minst 250 000 euro i en organisation med minst 10 medlemmar. I en organisation med 59 medlemmar ska produktionsvärdet vara minst 500 000 euro.

När man ansöker om godkännande räknas produktionsvärdet utifrån en tolvmånadersperiod. Denna period kan vara det kalenderår som föregår ansökan eller en annan tolvmånadersperiod före ansökan, om detta är motiverat till exempel med anledning av organisationens räkenskapsperiod. Produktionsvärdet ska grunda sig på bokföringsuppgifter som gäller det aktiebolag eller det andelslag som ansöker om

godkännande. Om medlemmarnas (eller en del av medlemmarnas) produktion inte tidigare har sålts via en gruppering, ska beräkningen av produktionsvärdet grunda sig på bokföringsuppgifter eller andra

motsvarande uppgifter som kan granskas utan svårigheter.

När man senare bedömer hur en producentorganisation har iakttagit kriterierna för godkännande, räknas produktionsvärdet utifrån organisationens referensperiod.

2.5.1 Värdet av den övriga verksamheten

En producentorganisations huvudsakliga verksamhet ska vara att saluföra de godkända produkter som organisationens medlemmar har producerat. Med andra ord får inte värdet av en organisations saluförda produktion vara lägre än värdet av den övriga verksamheten.

Produktionsvärdet räknas utifrån det momsfria försäljningspriset på de produkter som medlemmarna har producerat. Värdet räknas endast utifrån de produkter som ligger till grund för producentorganisationens ansökan om godkännande.

2.6 En producentorganisations stadgar

En producentorganisations stadgar ska godkännas av det behöriga organet i det aktiebolag eller det andelslag som fungerar som producentorganisation. En producentorganisations stadgar kan ingå i ett andelslags stadgar eller i ett aktiebolags bolagsordning. Alternativt kan en producentorganisation utarbeta särskilda stadgar för producentorganisationen, då det inte är nödvändigt att meddela ändringar i dessa till handelsregistret.

I stadgarna kan man fastställa de grundläggande verksamhetsprinciperna och delegera utfärdandet av mer detaljerade bestämmelser till en lägre beslutsfattande nivå. I stadgarna kan man till exempel fastställa debiteringsprincipen för de ekonomiska bidrag som tas ut av producenterna med tanke på driftsfonden (en procentsats tas ut för varje odlarredovisning) och befullmäktiga styrelsen att fastställa beloppet på de bidrag som ska tas ut årligen.

En producentorganisations stadgar ska innehålla bestämmelser om följande ärenden:

1. Skyldigheten att anmäla produktionen, produktionen, saluföringen och miljöskyddet samt det relaterade beslutsfattandet och ändringar i besluten.

2. En medlems rätt att ansluta sig som medlem till enbart en producentorganisation enligt förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller produktionen av en viss produkt vid en gård.

3. Skyldigheten för en medlem i producentorganisationen att sälja hela sin produktion av den berörda produkten via producentorganisationen. En producentorganisation kan tillåta vissa undantag från denna försäljningsskyldighet. Med tillstånd av producentorganisationen och utifrån de villkor som den har fastställt kan en medlemsproducent:

• sälja upp till 25 procent av dess produktion från en gård eller till exempel på ett torg direkt till konsumenterna för deras personliga behov, då det handlar om en

producentorganisation som marknadsför alla frukter, bär och grönsaker och upp till 20 procent då det handlar om en specialiserad producentorganisation. Med de procentuella andelarna avses den andel av gårdens produkter som hör till de godkända produkterna.

• själv eller via en annan producentorganisation som den egna producentorganisationen har fastställt saluföra produkter, vars omfattning är av ringa betydelse i förhållande till

omfattningen på producentorganisationens saluförda produktion.

• via en producentorganisation som den egna producentorganisationen har fastställt, sälja produkter som inte omfattas av den egna producentorganisationens kommersiella verksamhet.

Om en producentorganisation tillåter ett sådant undantag, ska en skriftig utredning om

beviljandet och kriterierna för detta läggas fram som bilaga till ansökan. Om ett undantag tillåts efter att ansökan har lämnats in, ska en utredning över detta framläggas genast efter beslutet om undantag.

4. Skyldigheten för medlemmar i en producentorganisation att skicka de uppgifter som

producentorganisationen begär för statistikföringen, vilka speciellt kan gälla odlingsarealer, skörd, avkastning och direktförsäljning.

5. Skyldigheten för medlemmar i en producentorganisation att betala de bidrag som fastställs i stadgarna för att inrätta en driftsfond för organisationen och för att öka denna.

6. Debiteringsmetoden för de bidrag som ska tas ut av medlemmarna i producentorganisationen.

7. De påföljder som producentorganisationen fastställer vid brott mot de skyldigheter som följer av producentorganisationens stadgar (särskilt vad gäller betalning av bidrag) eller de föreskrifter som producentorganisationen har meddelat.

8. Godkännandet av nya medlemmar, särskilt minimitiden för medlemskap.

9. Om en producentorganisation lägger fram investeringar som gäller enskilda gårdar i

verksamhetsprogrammet, ska producentorganisationens stadgar innehålla bestämmelser om att en medlem ska returnera investeringen eller dess värde till producentorganisationen, om medlemmen senare säger upp medlemskapet i producentorganisationen.

10. Föreskrifter med vilka man säkerställer att de producenter som hör till organisationen demokratiskt kan övervaka organisationen och dess beslutsfattande.

11. Bokförings- och budgetföreskrifter som är nödvändiga med tanke på producentorganisationens verksamhet.

2.7 Att lägga ut en producentorganisations uppgifter på entreprenad

Enligt EU-bestämmelserna kan en producentorganisation lägga ut sina uppgifter på entreprenad. Med utläggande av en producentorganisations verksamhet på entreprenad avses att producentorganisationen ingår ett handelsavtal med en annan juridisk person, som även kan vara en av dess medlemmar eller ett dotterbolag, om utförande av den berörda verksamheten. Producentorganisationen ska dock behålla ansvaret för att verksamheten utförs och för övergripande ekonomistyrning och tillsyn när det gäller genomförandet av entreprenadavtalet.

Försäljningen och marknadsföringen kan också utkontrakteras till medlemmar i producentorganisationen.

Att lägga ut försäljningen av olika produkter eller produktgrupper till flera olika instanser kan i regel inte ses som ändamålsenligt ur stödsystemets synvinkel. Utläggning av försäljningen till olika instanser prövas från fall till fall och godkännandet av utläggningen beror på till exempel antalet medlemmar i

producentorganisationen, produktutbudet och orsakerna till valet av detta verksamhetssätt. Bildandet av en producentorganisation ska dock alltid främja utvecklingen av utbudet.

2.8 Ordnande av bokföring

En producentorganisation ska spara sin bokföring för tillsynen i minst 10 år efter slutet av en

räkenskapsperiod på det sätt som anges i bokföringslagen (1336/1997). Med tanke på granskningar ska en producentorganisation spara verifikat över överföringen av produkter (till exempel fakturor, kvitton och andra verifikat), vilka ska redogöra för de produkter som har sålts, antalet produkter och deras värde. En producentorganisation ska ha en sådan bokföring som möjliggör att man årligen kan identifiera, granska och fastställa de utgifter och inkomster som hänför sig till driftsfonden.

En fondstödtagare ska ordna sin bokföring så att det finns namngivna konton för stödåtgärden eller genom att använda ett kostnadsställe för densamma eller på något annat sätt så att förutsättningarna för beviljande och utbetalning av stödet samt användningen av stödet utan svårighet kan kontrolleras.

2.9 De produktionsuppgifter som ska samlas in årligen

En godkänd producentorganisation är skyldig att ge Landsbygdsverket de produktionsuppgifter som behövs för kommissionens årsberättelse. Varje godkänd producentorganisation ska årligen ge uppgifter om omfattningen på organisationens produktion, produktionssektorerna, produktionsvärdet och marknadsföringskanalerna. Uppgifterna ska fyllas i utifrån uppgifterna från föregående kalenderår.

2.10 Tilsyn

Landsbygdsverket övervakar att villkoren för godkännande av en producentorganisation iakttas. Alla organisationer granskas med inspektioner på plats innan en ansökan godkänns. Inom ramen för tillsynen är det möjligt att man gör inspektioner till exempel vid producentorganisationens gårdar,

förpackningsställena och vid odlingar som tillhör medlemmarna i producentorganisationen i syfte att säkerställa att villkoren för godkännande iakttas. Därtill utför tullverket efterkontroller enligt

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013.

Landsbygdsverket kan återkalla ett godkännande av en producentorganisation, om organisationen inte iakttar villkoren för godkännande.

En producentorganisation omfattas också av annan övervakning som gäller utbetalningen av fondstöd.

Detta behandlas nedan i kapitlet om fondstöd.

Related documents