• No results found

4.1 Att söka stöd

Stöd för kostnaderna för ett verksamhetsprogram ska sökas retroaktivt av Landsbygdsverket på ansökningsblankett nr 357 senast 15.2 efter varje genomförandeår. Producentorganisationen kan också ansöka om utbetalning av partiellt stöd före 31.8, då man ansöker om stöd för kostnaderna för

tidsperioden januari–juni i det verksamhetsprogram som genomförs under samma år. Stöden för den återstående delen av året ska sökas före 15.2. Om stödansökan kommer in för sent efter detta datum, måste stödet minskas i enlighet med artikel 69 i kommissionens förordning (EU) nr 543/2011 med en procent för varje dag ansökan är försenad.

Flera handlingar ska bifogas till en ansökan om fondstöd. Dessa omfattar

• bokslutshandlingar som gäller referensperioden och den utredning över värdet av den saluförda produktionen vilken har utarbetats utifrån dessa

• en utredning över metoden för att öka driftsfonden och betalningsgrunderna för medlemsbidragen

• en halvårsberättelse, årsberättelse eller slutrapport (då en verksamhetsperiod upphör)

• en kopia över stödbeslutet eller en kopia av en ansökan, om stöd har beviljats/ansökts för insatser under verksamhetsperioden

• en utredning över utgifterna

• indikatoruppgifter: blankett 357A, och i samband med den sista ansökan om stöd för verksamhetsprogrammet också blankett 357B

Med en utredning över utgifterna avses

• en specifikation över de faktiska kostnaderna enligt mål och åtgärd

• kopior över utgiftsverifikaten

• en utredning över lönekostnaderna.

Dessutom följande bilagor, då de gäller de genomförda insatserna:

• resefakturor

• en utredning över de åtgärder som har vidtagits som köpta tjänster Ansökan om stöd i en del

15.2 för hela föregående kalenderår eller i två delar

31.8 för januari–juni under innevarande kalenderår och 15.2 för juli–december under föregående kalenderår

• en utredning över ursprunget för maskiner och apparater som har köpts begagnade och över tidigare stöd för dessa

• en utredning över inköpspriset på obebyggd mark

• en utredning över inköpspriset på en byggnad och över att byggnaden inte har varit föremål för stöd tidigare

• ett arrendeavtal, om investeringen görs på arrendemark

• en utredning över investeringar i gårdar

• en kopia av leasingavgifterna

• kopior eller bevis på skriftligt material för de säljfrämjande åtgärderna och en utredning över andra sälfrämjande åtgärder.

I regel kan en producentorganisation i sin ansökan om stöd endast lägga fram kostnader som har uppkommit med anledning av verksamhetsprogrammet under programåret (kalenderåret) i fråga. De kostnader som har uppkommit före början av genomförandeåret kan inte inkluderas i ansökan.

I utredningen över utgifterna ska de faktiska kostnaderna specificeras enligt mål och åtgärd. Kopior över utgiftsverifikaten i original för de kostnader som läggs fram i ansökan ska fogas till ansökan.

En kopia av ett utgiftsverifikat (kvitto, faktura) ska tydligt redogöra för den prestation som verifikatet i fråga gäller och hur den anknyter sig till verksamhetsprogrammet. Vid behov ska man till kopian över ett verifikat lägga till uppgifter med vilka verifikatet utan svårighet kan bindas till verksamhetsprogrammets mål och åtgärder.

Verifikaten kan ersättas med en bokföringsrapport enligt följande:

1. Organisationen lägger fram varje utgiftspost särskilt i utredningen och specificerar den med det berörda verifikatnumret och betalningsdatumet i bokföringen.

2. Organisationen lägger fram en utredning som redogör för vilken stödberättigande prestation varje utgiftspost gäller, betalningsmottagaren och om det handlar om en betalning som har betalats på förhand eller ej.

3. Organisationen specificerar eventuell mervärdesskatt som hänför sig till varje utgiftspost som läggs fram i utredningen.

4. Organisationen fogar ett utlåtande av en auktoriserad revisor eller ett sådant revisorsamfund, i vilket det intygas att de utgifter som läggs fram i utredningen är förenliga med de verifikat till vilka man hänvisar i utredningen och att utgifterna har bokförts på ett korrekt sätt.

4.1.1 Att lämna in indikatoruppgifter

För att lämna in indikatoruppgifter om verksamhetsprogrammet används Landsbygdsverkets blanketter 357A Input- och utfallsindikatorer och 357B Resultat- och effektindikatorer. Blanketterna är i

Excelformat med två separata flikar för de olika indikatoruppgifterna. Blanketterna finns att få på Landsbygdsverkets webbplats www.mavi.fi och de kan vid behov begäras från Landsbygdsverket.

Blankett 357A Input- och utfallsindikatorer lämnas in årligen i samband med stödansökan 15.2. I

uppgifterna om inputindikatorer uppges kostnaderna för genomförda åtgärder i de punkter som respektive

Blankett 357B Resultat- och effektindikatorer lämnas in i samband med den sista ansökan om stöd för verksamhetsprogrammet, dvs. en gång per verksamhetsprogram. Med indikatorblanketten utvärderar producentorganisationen de resultat och effekter som uppnåtts med själva verksamhetsprogrammet. Som resultat- och effektindikatoruppgifter ges information för statistikföring i enlighet med vilken typ av åtgärder som har genomförts inom verksamhetsprogrammet. Indikatoruppgifter ges inte på alla rader på blanketten. Jämförelsepunkten för utvärdering av verksamhetsprogrammets resultat och effekter är de utgångsindikatoruppgifter som producentorganisationen lämnade som information om utgångsläget när den ansökte om godkännande av verksamhetsprogrammet. Från och med 2013 har

utgångsindikatorblankett 354C använts för att lämna uppgifter om utgångsindikatorerna. Tidigare gavs indikatoruppgifterna om utgångsläget före verksamhetsprogrammet på annat sätt.

4.1.2 Delbetalning

En producentorganisation kan ansöka om utbetalning av en del av ett stöd för de utgifter som har uppkommit 1.1–30.6. Ansökan om delbetalning ska lämnas in senast 31.8. Organisationen ska bifoga en utredning över de vidtagna åtgärder som är föremål för den partiella utbetalningen och de kostnader som har uppkommit för dessa. De samlade utbetalningarna till följd av ansökningar om en del av stödet får inte överstiga 80 procent av det stödbelopp som ursprungligen godkändes för verksamhetsprogrammet eller av de egentliga utgifterna, beroende på vilket belopp som är lägst.

Ansökan för den återstående delen av stödet ska lämnas in senast 15.2.

4.1.3 Förskottsbetalning

En producentorganisation får ansöka om förskottsbetalning för den del av stödet som motsvarar de beräknade utgifterna för verksamhetsprogrammet under den tre- eller fyramånadersperiod som börjar i den månad då ansökan lämnas in. Ansökningar om förskott ska lämnas in i januari, april, juli och oktober vad gäller ansökningar som gäller tremånadsperioder och i januari, maj och september i fråga om

fyramånadersperioder. De samlade förskottsbetalningarna för ett givet år får inte överstiga 80 procent av det stödbelopp som ursprungligen godkändes för verksamhetsprogrammet. Förskott ska betalas under förutsättning att det ställs en säkerhet motsvarande 110 procent av förskottet. Som säkerhet godkänns en kontantdeponering eller en bankgaranti. En producentorganisation som ansöker om förskottsbetalning av fondstöd ska till sin ansökan foga en utredning över de bidrag som har tagits ut för driftsfonden och verifikat över att tidigare förskottsbetalningar de facto har använts.

4.1.4 Utbetalning av stöd

Innan Landsbygdsverket betalar ut ett stöd, begär den ofta tilläggsutredningar om ansökan om fondstöd.

Innan ett stöd betalas ut, är det även möjligt att Landsbygdsverkets tillsynsavdelning inspekterar producentorganisationen på plats.

När man vidtar åtgärder och ansöker om stöd lönar det sig att beakta att det ansökta beloppet och det belopp som Landsbygdsverket godkänner inte får avvika från varandra med mer än 3 procent. Om detta procenttal överskrids, är det nödvändigt att göra avdrag från stödet. Om en producentorganisation inte vet om en åtgärd är stödberättigande eller ej, lönar det sig att vara i kontakt med Landsbygdsverket redan innan åtgärden vidtas.

4.2 Programinsatser som överförs

Om en producentorganisation inte har kunnat genomföra en insats som har lagts fram för ett

verksamhetsprogramår till följd av sådana orsaker som inte beror på organisationen, kan den ansöka om stöd även för dessa insatser, om dessa genomförs före 30.4 under det år som följer på programåret.

Producentorganisationen ska ge in en utredning av och bevis på kostnaderna för insatserna senast den 30 april det år som följer på programåret.

De programinsatser som överförs och kostnaderna för dem antecknas i punkt 9 i ansökan om fondstöd (Blnr 357). Det är skäl att i ansökan noggrant anteckna kostnaderna för de programinsatser som överförs.

Om insatserna fortfarande är så pass oavslutade att det inte är möjligt att anteckna det exakta

eurobeloppet i stödansökan som lämnas in senast 15.2, måste man så noggrant som möjligt uppskatta kostnaderna för de insatser som överförs. Det är inte heller önskvärt att man i de kostnader som ska uppges slutligt senast 30.4 lägger till kostnadsposter som inte har uppgetts som överförda programinsatser i den ansökan om fondstöd som lämnades in senast 15.2 .

4.3 Tilsyn

Landsbygdsverket har rätt att utföra inspektioner vad gäller beviljandet, utbetalningen och användningen av stöd utan förhandsmeddelande.

Stödtagaren är skyldig att utan ersättning för den som utför inspektion lägga fram alla behövliga

räkenskapshandlingar och andra handlingar, också motsvarande material som framställts eller lagrats med hjälp av automatisk databehandling eller på något annat sätt, samt att även i övrigt bistå vid inspektionen. I den omfattning som tillsynsuppgiften kräver har den som utför inspektion rätt att inspektera stödtagarens odlingar, produktions- och förädlingsanläggningar, lager, försäljnings- och marknadsföringslokaler samt övriga förutsättningar för att stöd ska beviljas och betalas ut. Såväl en stödtagare som en stödförmedlare kan vara föremål för en inspektion. Inspektion får dock inte utföras i lokaler som omfattas av hemfriden.

Även EU:s organ har rätt att inspektera om godkännandet, finansieringen och genomförandet av en producentorganisations verksamhetsprogram är behörigt.

Därtill utför tullverket efterkontroller enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 (förut rådets förordning (EG) nr 485/2008).

Related documents