• No results found

Dvojčata Lukáš a Martin

III. PRAKTICKÁ ČÁST

6. Projekt o rodině

6.5 Co vyplynulo z dětských kreseb

6.5.1 Dvojčata Lukáš a Martin

Chlapci Lukáš a Martin jsou dvojvaječná dvojčata. Jsou si ale velmi podobní, některé děti ve třídě je stále od sebe nerozeznají. Jsou propojení, mají k sobě velmi blízky a hezký vztah. Oba chlapci jsou otevření, komunikativní, hraví a tvořiví. Učivo chápou bez problémů, avšak mají velké problémy se soustředit, soustředěně pracovat, udržet v pořádku své věci. Chlapci mají vynikající rodinné zázemí. Je možné, že jsou ze strany babičky (se kterou bydlí v jednom domě) opečovávaní až moc, což se také odráží v jejich nesamostatnosti. Tu ale podle mého názoru způsobuje i jejich extrémní hravost.

Při pohledu na jejich kresby je jasné, že jde o chlapce nadprůměrně inteligentní, nadprůměrně tvořivé, s bohatým vnitřním světem, který se do jejich obrázků promítá. U Martínkovy druhé kresby je zjevný mimořádný smysl pro humor. Bohatost jejich vnitřního světa se odráží v jejich chování a schopnostech, které pozoruji celý rok. Oba si hrají tím způsobem, že si vymýšlejí příběhy, velmi rádi je i malují, často formou komiksu (opět velmi neobvyklé v tomto věku). Na druhou stranu jsou v praktickém životě značně nesamostatní a jejich pozornost neustále odbíhá do světa fantazie, což je často překážkou ve standardním způsobu výuky.

Co mě velmi udivilo, je provázanost obou chlapců. Pokud srovnáme kresbu 1 Martínka a kresbu 2 Lukáše, ukáže se tam neuvěřitelná propojenost.

Rozdíl je jen ve vnímání otce a matky u obou chlapců. Ve 2. kresbě Lukášek nakreslil rodinu tak, jak předtím Martin. Všimněme si obou stromů, dále náznaku podzemí na obou obrázcích, také Lukáška jako ptáčka, maminky jako kočičky, Martínka jako ptáčka. První obrázek mi Martínek odevzdal, obrázky jsme si s dětmi neukazovali, Lukášek ho tedy neviděl (nesedí s ním v lavici), možná jen během kreslení. Od jejich tatínka vím, že ani doma obrázky neprobírali, takže Lukášek nevěděl, co Martínek nakreslil. Přesto po třech týdnech odevzdal velmi nápadně podobný obrázek.

Z obrázků také vyplynulo, že Martínek má trochu jiný vztah k mamince.

Zvlášť na obrázku 1 je maminka–kočička poměrně malá a stojí stranou. Je tam také patrný respekt z táty. U Lukáška má maminka správné postavení. Z rozhovoru s jejich tátou jsem se dozvěděla, že Lukáš býval dříve víc nemocný a celkově vyžadoval více péče, Martínek se mohl cítit trochu v pozadí. Martínek je také

z obou kluků ten zodpovědnější (pokud mi mají dát třeba peníze, vždy je svěří rodiče jemu), mohl dostávat brášku na starost a v

Nicméně teď je to on, kdo je z

Tatínek chlapců mě upozornil na to, že u Martínka se na obou kresbách objevuje babička (na druhé i s

nepřekvapilo, protože to tak je i ve skutečnosti. Pro Martí osobou, zatímco Lukášek to tak nevnímá.

Musím ještě jednou zdůraznit, jak mě fascinuje přenos mezi oběma chlapci.

Z pohledu tohoto propojení se chlapci jeví stejně jako jednovaječná dvojčata.

Kresba 1, Lukáš

obou kluků ten zodpovědnější (pokud mi mají dát třeba peníze, vždy je svěří rodiče jemu), mohl dostávat brášku na starost a v důsledku toho se cítit důležitý.

Nicméně teď je to on, kdo je z obou chlapců mazlivější a více upnutý na maminku.

Tatínek chlapců mě upozornil na to, že u Martínka se na obou kresbách objevuje babička (na druhé i s dalšími členy), kdežto u Lukáška ne. Vůbec ho to nepřekvapilo, protože to tak je i ve skutečnosti. Pro Martínka je babička důležitou osobou, zatímco Lukášek to tak nevnímá.

Musím ještě jednou zdůraznit, jak mě fascinuje přenos mezi oběma chlapci.

Z pohledu tohoto propojení se chlapci jeví stejně jako jednovaječná dvojčata.

obou kluků ten zodpovědnější (pokud mi mají dát třeba peníze, vždy je svěří důsledku toho se cítit důležitý.

chlapců mazlivější a více upnutý na maminku.

Tatínek chlapců mě upozornil na to, že u Martínka se na obou kresbách dalšími členy), kdežto u Lukáška ne. Vůbec ho to nka je babička důležitou

Musím ještě jednou zdůraznit, jak mě fascinuje přenos mezi oběma chlapci.

Z pohledu tohoto propojení se chlapci jeví stejně jako jednovaječná dvojčata.

Kresba 1, Martin

Kresba 2, Lukáš

Kresba 2, Martin myslím, že na obrázcích obou chlapců není poznat, že jde o

se navenek projevuje agresivněji, více jako frajer. Je také vyšší. Ve skutečnosti by ale v případě nebezpečí, nastrčil bratra. Ten ačkoliv je menší, lítostivější, by bratra chránil do posledního dechu. Jejich maminka říká, že Samuel

má ho moc rád. Sebastian toho občas i zneužije. Ve skutečnosti je ale Sebík ten křehčí z obou bratrů, což je vidět i na tom, že má větší zdravotní potíže než Samuel.

Samuel a Sebastian

Samík a Sebík jsou zcela jiným příkladem. Jsou příkladem dvojčat zcela

rozdílných, také dvojvaječných. Na první pohled není vůbec jasné, že jde nich má světlé oči i vlasy a je velmi podobný mamince. Druhý

má tmavé oči i vlasy a je celý táta. Jak mi řekla jejich maminka, je to tím, že se umělého oplodnění. V tomto případě je to tak, že i když se narodí ve stejný den, je to jako kdyby byli normální sourozenci a ne dvojčata.

jasně vyplývá, že provázanost, jakou lze pozorovat u Lukáše Martinem, u těchto chlapců není vůbec. Jejich pojetí rodin je velmi odlišné, myslím, že na obrázcích obou chlapců není poznat, že jde o tutéž rodinu. Sebastian se navenek projevuje agresivněji, více jako frajer. Je také vyšší. Ve skutečnosti by případě nebezpečí, nastrčil bratra. Ten ačkoliv je menší, lítostivější, by bratra chránil do posledního dechu. Jejich maminka říká, že Samuel na bratrovi velmi visí, má ho moc rád. Sebastian toho občas i zneužije. Ve skutečnosti je ale Sebík ten obou bratrů, což je vidět i na tom, že má větší zdravotní potíže než Samuel.

Samík a Sebík jsou zcela jiným příkladem. Jsou příkladem dvojčat zcela

rozdílných, také dvojvaječných. Na první pohled není vůbec jasné, že jde nich má světlé oči i vlasy a je velmi podobný mamince. Druhý

má tmavé oči i vlasy a je celý táta. Jak mi řekla jejich maminka, je to tím, že se se navenek projevuje agresivněji, více jako frajer. Je také vyšší. Ve skutečnosti by případě nebezpečí, nastrčil bratra. Ten ačkoliv je menší, lítostivější, by bratra na bratrovi velmi visí, má ho moc rád. Sebastian toho občas i zneužije. Ve skutečnosti je ale Sebík ten obou bratrů, což je vidět i na tom, že má větší zdravotní potíže než Samuel.