• No results found

E KONOMERNA  I  DE  KOMMUNALA  BOLAGEN

4.   EMPIRI

4.4   E KONOMERNA  I  DE  KOMMUNALA  BOLAGEN

Ekonomer har intervjuats från tre olika kommunala bolag och de är Luleå Lokaltrafik AB (LLT), Lulebo AB och Luleå Energi AB. Luleå kommunföretag AB ägs till 100 % av Luleå kommun. Deras viktigaste uppgift är att optimera koncernens resultat inom ramen för de mål som kommunstyrelsen satt upp. Luleå Energi AB är det vinstrikaste bolaget i koncernen och de distribuerar el- och fjärrvärme till hushåll och företag inom Luleå kommun. De har en egen koncern där Luleå Energi AB är moderbolaget och består sedan av tre dotterbolag. Lulebo AB bygger och förvaltar hyresfastigheter i Luleå kommun, både bostads- och kommersiella fastigheter. Luleå Lokaltrafik AB (LLT) har hand om att utföra tätortstrafiken med buss i Luleå tätortsområde (Luleå kommunföretags årsredovisning, 2011). Intervjuer har gjorts med tre ekonomer som arbetar i de olika kommunala bolagen, se figur 4.

4.4.1  Ekonomernas  profil

De flesta ekonomerna i de kommunala bolagen har en akademisk utbildning inom ekonomi. Ekonomichef i kommunalt bolag 2 har ingen akademisk utbildning inom ekonomi utan har istället läst kurser inom företagsekonomi och juridik, dock ångrar han att han inte gick ekonomiutbildningen. De ekonomer med akademisk utbildning upplever inte att det är något problem att ekonomiutbildningen främst fokuserar på den privata sektorn. Controller i kommunalt bolag 1 uttrycker sig så här, “Aldrig, inte stött på det eller hört det förut och inte tänkt på det heller”. Resterande ekonomer menar att det inte hade skadat att läsa något om offentlig sektor, Ekonomichef i kommunalt bolag 3 uttrycker sig på detta sätt “Nog skulle man kunna ha mer om

offentlig sektor i utbildningen men det är inget som har varit ett problem för mig inte mitt arbete”.

Ett flertal kvalifikationer som ekonomerna i de kommunala bolagen anser är viktiga i deras roll som ekonom visas i nedanstående tabell 5. Det är delade åsikter mellan ekonomerna då ingen nämner samma kvalifikation.

Tabell 5 Viktiga kvalifikationer enligt ekonomerna i de kommunala bolagen

Viktiga kvalifikationer enligt ekonomerna i de kommunala bolagen Tålmodig

Stresstålig

Intresse för siffror Social kompetens Analytisk

Trivas med att arbeta ensam

Helhetsförståelse för samhället och ekonomin Omvärldsbevaka

Grundläggande ekonomiska kvalifikationer Kompetens i sin yrkesroll

4.4.2  Ekonomernas  arbetsuppgifter

Ekonomerna i de kommunala bolagen har många olika arbetsuppgifter som framgår av nedanstående tabell 6. Samtliga ekonomer arbetar med årsredovisningen och budgetering samt de flesta ekonomerna arbetar med bokslut och projekt.

Tabell 6 Arbetsuppgifter för ekonomerna i de kommunala bolagen

Arbetsuppgifter för ekonomerna i de kommunala bolagen Årsredovisning

Budgetering Bokslut Projekt

Prognostisering Interna kontroller Miljöbokslut Gör policys Rapportering Upphandlingar Inköpssamordnare Statistik

Deklarera

Utvecklingsarbete Personalansvar Hand om bolagets lån Ansvarig för IT-avdelningen Förhandlingar

Hand om reskontran

Den informationen som de flesta ekonomerna i de kommunala bolagen arbetar främst med är den finansiella men den icke-finansiella informationen är också en del i deras arbete. Controller i kommunalt bolag 1 poängterar att det är en svår fråga “Ja nog är det mest finansiell information. Fast ja, svår fråga egentligen, det beror på /.../ Jag jobbar med båda men ja nog är det mest finansiellt”.

De flesta ekonomerna i de kommunala bolagen tycker att arbetssättet förändrats sedan de började och mycket med hjälp av tekniken då de fått nya system och mer blivit datoriserat. För Controller i kommunalt bolag 1 har det kommit till arbetsuppgifter,

“Min yrkesroll jag har idag så är det nog mera att jag och min chef försöker utveckla den till lite mer arbetsuppgifter som kanske är mer i projektform och det är ofta ingenting som återkommer. I min yrkesroll utför jag arbetsuppgifter som är av engångskaraktär, och varje sådan skulle jag påstå är saker som kommer till utöver de jag gör som är av mer löpande karaktär”. Ekonomichef i kommunalt bolag 2 menar att hans arbetsuppgifter har förändrats genom att han inte längre gör årsredovisningen för ett dotterbolag eftersom det blivit ett nytt bolag som ekonomerna centralt hanterar.

Samtliga ekonomer i de kommunala bolagen tror och hoppas att deras arbetsuppgifter kommer att förändras i framtiden. Ekonomichef i kommunalt bolag 2 poängterar dock att han inte tror att de kan förändras särskilt mycket ”inom det här området, ekonomi, kan man inte göra så stora förändringar utöver det vi redan har gjort”. Controller i kommunalt bolag 1 förklarar så här om hur hennes arbetsuppgifter kan komma att förändras “Man eftersträvar hela tiden mer utmanande och kvalificerade arbetsuppgifter. Det är svårt att säga, men eftersom vi hela tiden strävar efter effektivare rutiner, lagar och regelverk förändras, så självklart kommer mina arbetsuppgifter och mitt arbetssätt att förändras”.

De flesta ekonomerna i de kommunala bolagen anser att tekniken och deras arbetsverktyg har utvecklats, de har även fått nya och bättre system och mer har blivit elektroniskt. Ekonomichef i kommunalt bolag 2 anser att det nu är lättare att ta ut rapporter och följa upp än tidigare. Ekonomichef i kommunalt bolag 3 förklarar att de använder mer mobilen än tidigare som arbetsverktyg och poängterar “Vi använder tekniken för att spara energi”.

4.4.3  Ekonomernas  arbetssätt  och  kommunikation

De flesta ekonomerna i de kommunala bolagen arbetar främst individuellt, Ekonomichef i kommunalt bolag 3 arbetar dock både i team och individuellt.

Controller i kommunalt bolag 1 uttalar sig så här om teamwork ”Det är sällan vi gör specifika arbetsuppgifter i projektgrupper och det beror på att vi inte har den typen av arbetsuppgifter att man behöver sitta flera”. Alla ekonomerna i de kommunala bolagen arbetar nära chefer och ledning och de flesta av dem sitter med i ledningsgruppen, där har de regelbundna möten. Ingen av ekonomerna arbetar nära eller kommer i kontakt med kommunstyrelsen eller Luleå kommunföretag AB.

Controller i kommunalt bolag 1 uttalar sig så här angående kontakten med chefer och ledning ”Vi har olika administrativa funktioner i bolaget /…/ jag tror att det är vi på ekonomiavdelningen som kanske har den närmaste kontakten med ledningen och olika chefer”.

De flesta ekonomerna i de kommunala bolagen anser att det är en mindre del av deras arbetstid som går ut på att kommunicera med andra. Ekonomerna i de kommunala bolagen kommunicerar mest med ekonomerna på avdelningen men andra som också nämns är personalavdelningen, avdelningscheferna, alla inom administrationen och några ekonomer centralt. Ekonomichef i kommunalt bolag 2 berättar att de kommunala bolagen har egna ekonomiträffar 3-4 gånger per år, “Det gick inte att ha träffar med förvaltningarna, vi hade det tidigare men det fungerade inte bra, då det främst bara var deras frågor som kom upp. Vi från bolagen tyckte inte vi fick så mycket ut av det så nu har vi istället egna träffar”.

Samtliga ekonomer i de kommunala bolagen upplever att de är ett kommunalt bolag men poängterar att de är ett aktiebolag som ska generera vinst och att de har avkastnings- samt soliditetskrav. Ekonomichef i kommunalt bolag 2 förklarar att de är en blandning av privat- och offentlig sektor “... Vi har en politisk styrelse och får uppdragsersättning från kommunen men vi är ändå ett aktiebolag som ska följa de lagar och regler som gäller”. Ekonomichef i kommunalt bolag 3 förklarar att de har täta kontakter med kommunen och är på så sätt styrda av kommunen men poängterar

“I övrigt ska bolaget drivas som ett vinstdrivande företag och det är viktigt att det fungerar som ett aktiebolag”. Controller i kommunalt bolag 1 berättar att de är konkurrensutsatta på samma sätt som privata bolag oftast är. Kommunen påverkar dem genom styrelsen och dess arbete samt via ägardirektiv.

Samtliga ekonomer i de kommunala bolagen anser att de har god kunskap om verksamheten och att det hjälper dem i sitt arbete. Ekonomichef i kommunalt bolag 2 anser att kunskap om verksamheten hjälper honom i hans arbete, han uttrycker sig så här “... speciellt vid budgetarbete är det viktigt att man har en känsla för kostnaderna i de olika avdelningarna”. De flesta ekonomerna vill ha mer kunskap om verksamheten eftersom de menar på att det alltid är bra att få ytterligare kunskap.

Ytterligare kunskap kan de få genom mediabevakning, från chefen, läsa på om vad som händer i branschen, utbildningar och genom att göra studiebesök ute i verksamheten.

4.4.4  Ekonomernas  olika  roller

Ingen av ekonomerna i de kommunala bolagen anser att de är mest lik den traditionella ekonomen utan att de istället är analytikern, coachen och pedagogen i Olve (1988) och Paulssons (2012) modell. Controller i kommunalt bolag 1 anser hon är mest lik analytikern “Många av mina arbetsuppgifter är framåtblickande, det kan exempelvis vara prognoser för investeringar och likviditet’’. De flesta anser att de är mest lik pedagogen men även ekonomerna här har svårt att placera sig in i endast en roll. Ekonomichef i kommunalt bolag 3 placerar in sig i två roller, “... jag är en coach då jag jobbar med chefer och ledning. Men samtidigt är jag en pedagog då jag påverkar andras tänkande /.../ Om jag måste välja någon skulle jag säga att jag är pedagogen”.

   

Related documents