• No results found

Bilaga 3. Introduktionsbrev till respondenter

4. PRAKTISKT TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

4.8 E TISKA PRINCIPER

Diskussioner om etik inom företagsekonomisk forskning handlar om värderingar inom forskningsprocessen. Etiska principer berör frågor om hur individerna som medverkar i studien ska behandlas och om det finns aktiviteter som bör undvikas (Bryman & Bell, 2019, s. 140). Det är således viktigt att forskaren är medveten om de etiska principer som är aktuella och vilken roll detta spelar för företagsekonomisk forskning (Bryman & Bell, 2019, s. 144). I tabell 3 presenteras de etiska principerna som studien använder sig av i enlighet med Bryman och Bell (2007) och som därefter kopplas samman till hur det har hanterats i denna studie (Bryman och Bell, 2007, s.71)

Etiska principer enligt Bryman & Bell, 2007, s.71 Kopplat till studien Negativa effekter för respondent

Risken för att orsaka skada under

forskningsprocessen. Detta inkluderar skada för deltagare, forskaren eller andra i omgivningen. Det är således viktigt att säkerställa både fysisk och psykiskt välmående.

Intervjuguiden har endast innehållit frågor kopplat till studiens frågeställning och således har inga känsliga frågor ställts som skulle kunna leda till psykisk eller fysisk skada. Samtliga intervjuer har även skett via videosamtal vilket således inte kan leda till eventuella skador för respondenterna.

Värdighetsbevarande

Kravet att respektera värdet för samtliga inblandade i studien för att undvika obekväma eller

orosframkallande situationer.

För att undvika obekväma situationer för

respondenterna i studien så har samtliga deltagare i förväg blivit informerade om studiens syfte och vad vi förväntar oss av intervjun. Respondenterna har

30

även själva fått välja tid för intervjutillfället och huruvida de känner sig bekväma med att genomföra ett videosamtal. Vilket alla gav godkännande till.

Därav har vi minimerat riskerna för oro både inför och under intervjuerna.

Samtyckeskravet

Krav på att informera samtliga deltagare om att det är frivilligt att delta i studien och att medverkandet kan avbrytas när som helst.

Samtliga respondenter informerades i förväg (Bilaga 2) om att det är helt frivilligt att delta och att det är tillåtet att avbryta intervjun när som helst under intervjutillfället. Information som även förtydligades i starten av varje intervju.

Integritet

Krav på att säkerställa att respondenternas integritet ej inkräktas.

För att säkerställa detta i studien så informerades samtliga deltagare om att deras namn, roll i företaget och namnet på företaget ej kommer att nämnas i rapporten. Samt att inspelningen av intervjun endast används i syfte för att säkerställa en korrekt och rättvis presentation av datamaterialet. Samtliga intervjuer raderades efter databearbetningen färdigställts.

Konfidentialitetskravet

Kravet på att datamaterialet hanteras konfidentiellt, oavsett om det handlar om en organisation, en individ eller en grupp.

De privata uppgifter som lämnades av respondenterna under intervjuerna tog endast författarna del av och presenterades således ej i studien. Vilket klargjordes för respondenterna under intervjutillfället och i följebrevet som skickades ut i förväg.

Anonymitet

Krav på att säkerställa att samtliga deltagare förblir anonyma genom hela forskningsprocessen.

Namn på företag och respondenter har enbart används i det transkriberade materialet. Samtliga namn kodades sedan om i uppsatsen för att säkerställa att anonymitet säkerställs i forskningen.

Falska förespeglingar

Krav på att säkerställa att inga falska förespeglingar presenteras i forskningen.

För att undvika att falska förespeglingar presenteras i studien så har vi transkriberat datamaterialet samt erbjudit respondenterna en kopia av materialet. Vi upplever även att respondenterna har varit ärliga och uppriktiga i intervjuerna vilket minimerar risken för ett missvisande resultat skulle presenteras.

Påverkande kopplingar

Krav på att förtydliga eventuella faktorer som kan påverka riktningen och fokus i forskningsprocessen.

Det kan handla om personliga eller yrkesrelaterade kopplingar samt eventuell sponsring eller

intressekonflikter.

Valet av studiens frågeställningar i studien grundar sig författarnas eget intresse för ämnet och därav finns det inga personliga eller yrkesmässiga kopplingar som kan komma att påverka studiens resultat. Vilket även har informerats till

respondenterna för att studiens upphov ej ska komma att vinkla deras svar.

Ärlighet och transparens

Behovet av en öppen och ärlig kommunikation om undersökningen till alla inblandade parter.

Ärlighet och transparens har säkerställts genom att tydligt informera syftet med studien och vad vi förväntar oss av respondenternas deltagande.

Respondenterna har även erbjudits att ta del av empirin i studien för att de själva ska kunna avgöra huruvida deras svar har tolkats på ett korrekt och rättvist sätt.

Ömsesidighet och tillit

Idéen om att forskningen ska vara en tillgång för både forskaren och deltagarna och att

forskningsprocessen således ska ske genom samarbete och deltagande.

Intervjun kan ses som en tillgång för respondenterna då de frågor som ställs får dem att reflektera över deras organisation och de strategiska besluten som tas i valet av anpassning eller standardisering på en marknad. Den färdiga rapporten kan även komma att

31

vara en tillgång för respondenterna då en överblick

över samtliga deltagande företag ges och

respondenterna kan då se hur deras strategi förhåller sig till andra.

Missrepresentation

Krav på att undvika vilseledande, missvisande och icke representativa resultat i sin studie.

För att undvika missvisande resultat så har metod valts utifrån studiens syfte och frågeställningar, vilket säkerställer att resultatet presenteras på ett så bra sätt som möjligt. Vidare har teorierna i studien valts för att sedan bygga en egen modell som på bästa sätt förklarar de frågeställningar som formerats i den inledande fasen av forskningsprocessen. I databearbetningen så har materialet transkriberats för att sedan gå vidare med en tematisk analys som grundar sig på de transkriberade materialet. Vilket minimerar risken för förvrängning eller misstolkning av materialet.

Tabell 3. Etiska principer

32

Related documents