• No results found

Bilaga 3. Introduktionsbrev till respondenter

5. EMPIRI

5.5 P RESENTATION AV E RIK /A LICE OCH D ELTA

Två respondenter från Delta blev intervjuade där företaget är verksam inom hälsa och välmående och finns i hela världen. Deras produktportfölj rymmer exklusiva produkter vilket gör att deras målgrupp är personer med mycket kapital eller ett högt personligt intresse för just hälsa och välmående. Erik har jobbat inom företaget i sex år och bland annat hjälpt till att starta upp butiker i Kalifornien, men är nu marknadschef över Los Angeles och New York. Företagets marknadsföring i Los Angeles styrs helt från det lokala kontoret och särskiljer sig unikt från resten av företaget i hur de säljer sina produkter utifrån showrooms på väl genomtänkta platser runt om i staden. Alice har arbetat inom företaget i två år och jobbar på huvudkontoret med PR-frågor samt deras globala marknadsföringskanaler.

5.5.1 Marknadskommunikation: USA

De människor som företaget riktar in sig på är personer med mycket pengar, nästan så enkelt beskriver Erik det. Produkten är dyr att konsumera vilket gör att målgruppen är människor som är villiga att spendera höga summor, men samtidigt så beskriver Erik att Deltas produkter är överlägset bäst på marknaden vilket gör att den även riktar in sig på personer som uppskattar och värderar högt produktens kvalitéer och egenskaper. Skiftet menar han, har gått från att vara en produkt som klassificeras som lyx till att rikta in sig mer mot hälsa och wellness.

”Jag skulle säga att det är 99% digital marknadsföring”. Kanalerna som nämns av Delta är Facebook och Instagram, där en stor del är riktad reklam på Facebook till specifika personer inom vissa områden, med vissa intressen eller specifika jobb inom design. “Vi vill hitta folk som aktivt söker efter det vi erbjuder och olika typer av varumärken inom området vi jobbar med”. Exklusiva tidningar och influencers tas även upp som ett område där deras marknadsföring kan förekomma. Erik förklarar upplägget med den riktade reklamen som otroligt genomtänkt där de som får upp produkten i sitt socialamedie flöde är noga utvald utifrån faktorer som gör att personen är intressant för företaget. En viktig faktor som vägs in här är mängden annonsering som når ut till konsumenterna som syns i deras flöde.

”Ett historiskt, familjeföretag med världens högsta kvalité”, så beskriver Erik hur företaget vill uppfattas av sina konsumenter. De vill positionera sig som eleganta och hållbara och lägga stor tyngd i deras ikoniska logga och mönster, för att få konsumenter att enkelt kunna koppla detta till företaget. Det är därför en tydlighet i kommunikationen där det mesta innehåller antingen deras framtagna mönster eller loggan för att konsumenterna ska lära sig att förknippa det till företagets produkter.

En trend som Delta hakar på i LA är just hälsa och wellness, där allt från yoga till hudvård är en het potatis och är konstant på agendan. Att hitta rätt influencers att göra samarbete med är därför otroligt viktigt menar Erik, för att göra sig relevant och inte tappa sin

40 positionering på marknaden så krävs det att samarbeten görs med personer som har miljontals följare och inte ”microinfluencers”, ett uttryck som beskriver en person med mellan 1000 till 100 000 följare på sociala medier. Skillnaden på hur företaget uppfattas i Los Angeles och hemma i Sverige är enorm, i LA säljs produkterna via showrooms där personer får komma in på en 90 minuters konsultation där en expert förklarar ingående fördelar med produkten och alla dess finesser, ett upplägg som Erik tror inte hade gått hem på samma sätt i Sverige som det gör i just LA.

5.5.2 Marknadskommunikation: Globalt

Tankesättet gäller globalt som i LA när det kommer till vem företaget vänder sig till, konsumenten är en person med ett högt kapital och värdesätter hälsa högt. Här inkluderas alla åldrar men hårdras vid cirka 25–27 år eftersom produkterna är så pass kostsamma att företaget betraktar det svårare att locka konsumenter under den åldern.

Inom företaget fokuseras det väldigt mycket på sociala medier i deras kommunikation till konsumenterna. Alice beskriver hur företaget enkelt kan nå ut till vald målgrupp genom riktad reklam vilket gör att fokus har gått mer mot det digitala hållet. Hon lyfter däremot upp Europa som ett område där print-reklam fortfarande är aktuellt och prioriteras högt.

”Vi vill att våra kunder ska leva ett lyckligare och hälsosammare liv”, Deltas filosofi är att deras produkter förenklar och förbättrar deras konsumenter liv samt att ligga i framkant inom deras bransch. Även Alice går igenom företagets rika historia och förklarar hur det gett dem erfarenhet som hjälpt dem bygga det företag de är idag.

Skillnaden som ligger i hur företagets produkter uppfattas i Sverige jämfört med USA är att det mer ses som lyxvara i USA, medan det i Sverige ses ”mer som en nödvändighet och investering som kan ärvas i generationer”.

Delta arbetar med ungefär samma strategi genom samtliga marknader där den största skillnaden är Kina/Asien. Anledning till vad som gör att det sticker ut är deras utveckling i digitalisering och sättet produkter konsumeras, något som lett till att företaget har ett lokalt team som enbart fokuserar på marknaden i kring länderna runt Kina.

5.5.3 Standardisering och Anpassning: USA

Priset är något som kommer i sista hand och inte det som gör att en konsumerar Deltas produkter, menar Erik. Produkten är tänkt att den ska hålla en livslängd vilket gör att det mer ska ses som en investering än något du köper för att nyttja. En viktig aspekt som tas upp, är det faktum att människorna som konsumerar produkten lägger ner miljontals kronor på produkter inom liknande kategorier, det är oftast personer som har det så pass gott ställt att det inte svider så mycket i plånboken som det hade gjort för gemene man.

Dock så nämner Erik en viss skillnad i prissättningen mellan olika länder ”...priset i sig är dock en aning högre i USA jämfört med i Sverige”.

Produkterna är annorlunda på marknaden i USA jämfört med t.ex. Sverige i hur produkten är uppbyggd, men det är i grund och botten samma produkter som säljs.

Platsval är oftast förknippat till områden med andra lyxmärken i området men även där det befinner sig mycket folk.

41 Påverkan är fokuserat till just de showroom som företaget besitter och konsultationerna som erbjuds, Erik menar att mycket fokus och marknadsföring ligger på att få in kunderna i deras showroom för att genomgå en hel konsultation. Kampanjer kring kända personer och experter inom området är väl genomförda för att bygga legitimitet och stärka varumärket, men mest ägnar sig företaget sig åt att göra deras konsultationer så upplevelserikt som möjligt.

5.5.4 Standardisering och Anpassning: Globalt

Priset marknadsförs inte då det inte är väsentligt för kunderna, Alice menar att priset oftast kan skrämma iväg kunderna innan de hunnit få en förståelse för vad som faktiskt köps. Här pratas det därför om att företaget likt i USA, vill få in kunderna i deras fysiska butiker för att få en genomgång kring produkterna och gå igenom varför ett köp kan förbättra deras tillvaro och liv.

Produkterna är detsamma över hela världen men har små lokala avvikelser i hur produkten är uppbyggd. Här sticker Kina och USA ut som ett exempel där en efterfråga har lett till att företaget börjat justera produkterna för att tillmötesgå efterfrågan.

Platsvalet är hela världen då företaget anser sig vara relevanta till alla så länge plånboken tillåter. Företaget förstår dock sin begränsning med att vara ett premiummärke och vänder sig främst till marknader där det finns en köpkraft.

Påverkan av marknadsföring görs på huvudkontor. Samtliga kampanjer som rullas ut världen över är skapta på huvudkontor och översätts sedan till där de ska visas med undantag för vissa länder där det behövs en lokal touch för att göra sig relevant. I Kina och USA däremot så jobbar Delta annorlunda med sina kampanjer, där arbetar anställda lokalt med mediebyråer för att forma kampanjer som är tänkta att rikta sig till en publik enbart på den lokala marknaden. Alice lyfter dock tyngden i att även de lokala byråerna måste använda sig utav material som tas fram på huvudkontoret för att stärka varumärket som ett.

5.5.5 Kultur: USA

Unikt med LA är konceptet som Deltas produkter säljs genom och hur det är uppbyggt.

I staden så har företaget byggt upp ett arbetslag som åker hem till deras kunder för att ge service underhåll på produkterna, bibehålla en god kundkontakt och visa att köpprocessen inte tar slut när kunden handlat varan utan att du är kund för resten av livet.

”Annonser i all ära, men det är inte vad som gör produkten. Att behålla kontakten med kunderna så de i sin tur tipsar om oss till sina vänner är vad som byggt vårt varumärke i Los Angeles”.

Konsumenterna ska behöva komma in i butikerna för att förstå produkten, det är en filosofi som Delta lever efter i LA. Tanken av att ha världens bästa kundservice är inte långt borta från verklighet menar Erik. De vill sälja in produkterna genom att konsumenterna ska besöka dessa showrooms och få den bästa kundupplevelse som en någonsin kan tänka

5.5.6 Kultur: Globalt

Att vara betraktade som ett premiumföretag är extremt viktigt för Delta, något som Alice menar sätter prägel på varje beslut och strategi som tas inom organisationen för att

42 upprätthålla denna bild. En lång process innan produkten når konsumenterna hjälper till med det för att säkerställa att det inte finns det minsta fel som skulle kunna skada ryktet på företaget. ”Hela kundupplevelsen ska genomsyra expertis och kvalitet”.

Hur företaget målar upp värden för sina kunder skiljer sig från land till land, mycket för på grund av hur välkända företaget är på olika marknader. Alice beskriver hur företaget jobbar mer med brand awareness i t.ex. USA och Kina mer än vad det gör på den europeiska marknaden. Ett samlat fokus de har i alla marknader ligger i att de kollar på ett problem som kan stillas eller helt försvinna med hjälp av produkterna samtidigt som företaget vill lyfta fram produkten som ett hantverk.

”De kan börja med vår app för att bli den bästa versionen av sig själva”. Deltas produkter kommer bestå av de material de alltid bestått av, ett arv som företaget tar på största allvar och något de inte kommer att vika sig för. Däremot inser företaget att alla inte har råd med deras produkter och har därför utformat en gratis app som hjälper konsumenterna i vardagen och är kopplat till produkterna i sig. På så sätt så menar företaget att konsumenter kan njuta av att vara en del av Delta utan att behöva betala för det.

5.5.7 Kina och/eller USA: USA

Företaget är ett globalt företag med respondenten som bas i Los Angeles, vilket speglade både verksamheten och tankesättet bakom sättet att sälja produkterna. Erik talade om ett Los Angeles som kryllar av personer med ett intresse för hälsa som samtidigt har väldigt mycket pengar och gärna skämmer bort sig själv genom att inhandla en produkt värt några månadslöner. Idén att konceptet skulle fungera i Sverige ställer sig Erik tveksam till ”...även de rikaste svenskarna i LA har vi svårt att locka in till våra showrooms”.

Företaget har utnyttjat de lokala trenderna kring hälsa i LA och format sin marknadsföring utifrån just detta.

5.5.8 Kina och/eller USA: Globalt

Samma fokus läggs på det ikoniska mönster och företagets logga för att skapa en igenkänning över hela världen, samtidigt som företaget gör en lokal anpassning på marknaden i Asien. Alice förklarar hur viktigt det är att människor ska möta samma företag oavsett vart i världen en konsument väljer att stiga in i en butik, men att vägen för att locka in kunderna kan se annorlunda ut. Grundtanken är kundens bästa och där företaget anser asiatiska konsumenter som utstickare från resten och resultatet blir därefter. Arbetslaget i Kina samt i LA visar hur företaget värdesätter lokal anpassning och förstår vidden med att de lokala kontoren själv ska få avgöra hur konsumenter bäst lockas till sig området där butikerna ligger.

Related documents