• No results found

4. Studiens grundade teori

4.3 Effekter av uppdragstaktik

Den tredje och sista överkategorin, effekter av uppdragstaktik, är de positiva resultat och påverkan som uppdragstaktik medför. Effekter som förbandet kan uppnå om det är framgångsrikt i sin synkronisering samt om det lyckas hantera fragmenteringen väl.

Effekterna ger både verkan på det faktiska uppdraget så som bättre, effektivare och snabbare resultat men även en möjlighet anpassa så väl ledning som genomförande av uppdraget efter förändrade förutsättningar. Dessutom ger ett användande av uppdragstaktik mer långtgående effekter vad gäller individers utveckling. Överkategorin effekter av uppdragstaktik innefattar underkategorierna förmåga till övertagande av ledning, möjlighet att agera utan samband,

förmåga att agera utan fullständiga order, effektivt nyttjande av resurser, bättre lösning, snabbhet, anpassning till rådande förutsättningar, samt individuell utveckling.

4.3.1 Förmåga till övertagande av ledning

Underkategorin förmåga till övertagande av ledning innebär att uppdragstaktik ger

möjligheten att ersätta förbandets ordinarie ledning om denna av någon anledning försvinner. En informant beskriver att de har procedurer för detta samt övar på det vid förbandet.

”Det handlar ju om att vilken som helst av mina fartygschefer ska kunna axla rollen och ta över krigsförbandet och leda det när jag blir utskjuten eller om jag inte ens kommer iväg till sjöss. Det är så vi övar hela tiden. Det mandatet vet de att de har.”

4.3.2 Möjlighet att agera utan samband

Den andra underkategorin, möjlighet att agera utan samband, utgörs av att om tillgängliga sambandsmedel av någon anledning inte går att använda har förbandet ändå en förmåga att agera utifrån det uppdrag som getts.

En informant förklarar möjligheten med följande citat.

”De har det de behöver och märker de, får de inte kontakt med mig eller att vi kan ha samband med varandra så kommer de ändå att lösa det åt det hållet som man vill.”

4.3.3 Förmåga att agera utan fullständiga order

Underkategorin förmåga att agera utan fullständiga order betyder att förbandet kan agera även om det av någon anledning inte nåtts av det senaste uppdraget.

En informant beskriver hur hans enheter har möjlighet att agera trots att de inte nåtts av de senaste uppdateringarna av uppdraget.

”Det är den redundansen det skapar när man inte har något klart orderläge. Det typiska fallet i kustförsvarsoperationer är ju att vi får fullständigt tapp på sambandet. Och nu har vi en möjlighet att kunna agera ändå.”

I exemplet ovan beror ofullständigt ”orderläge” på att sambandsmedlet inte fungerar, vilket ger likheter med underkategorin möjlighet att agera utan samband. Förmåga att agera utan

fullständiga order är trots detta en egen underkategori då ofullständiga order kan uppstå av

andra anledningar än sambandsproblematik. 4.3.4 Effektivt nyttjande av resurser

Effektivt nyttjande av resurser innebär att uppdragstaktik medger ett funktionellt och

ändamålsenligt användande av de resurser som finns tillhands.

En informant som tar upp effekten menar på att uppdragstaktik är den lämpligaste metoden om man inte har obegränsade tillgångar.

”Jag ser inte att man kan genomföra sjökriget på något annat sätt än så. Om man inte har ohemult mycket resurser så att man kan i praktiken skicka våg efter våg efter våg. Då skulle man kunna tänkt sig en annan ledningsmetod. Men har man någon form av resurstänkande. Att vi på något sätt ska ha något kvar och det finns en gräns för vad saker och ting får kosta, både i pengar och liv, så måste man utifrån mitt perspektiv ge varje enskild chef möjligheter att göra det bästa utav sina tilldelade resurser i syfte att nå målsättning.”

4.3.5 Bättre lösning

Underkategorin bättre lösning innebär att genom att överlåta detaljer för hur uppdraget utförs till den som ska genomföra verksamheten så leder det till en bättre lösning.

Detta beskriver en informant på följande vis:

”Det man kan se är att ofta har man själv sett hur någonting ska lösas när man ger uppgiften. Man har ju en bild av hur man själv skulle löst det. Det är ju inte alltid det blir så men ofta blir det bättre när de som är duktiga på sakerna gör det.”

4.3.6 Snabbhet

Snabbhet innebär att om förbandet varit framgångsrikt i sin synkronisering, i synnerhet kring

underkategorierna uppdraget och förtroende, så snabbar detta upp besluts- och stridsförloppet.

En informant som tar upp detta uttrycker sig enligt nedan.

”Så bygger den personliga kontakten chef till chef väldigt mycket på en kunskap om vad som är möjligt att göra. Och om den relationen är personlig och

tillitsfull så kan den också då snabba upp förlopp väldigt mycket.”

4.3.7 Anpassning till rådande förutsättningar

Anpassning till rådande omständigheter innebär att uppdragstaktik möjliggör att de som är på

plats och följer stridens utveckling har möjlighet att anpassa genomförandet efter de faktiska förhållandena.

En informant som beskriver fördelarna med uppdragstaktik belyser detta på följande vis:

”Jag skulle säga att den gör att beslut fattas på rätt ledningsnivå och med rätt uppfattning om den aktuella situationen. Man har bättre koll på läget därute när man kan se besättningsmännens rädsla i ögonen och man kan andas krutröken och man vet hur mycket båten gungar än om man sitter här123. Så rätt beslut på rätt nivå. Det är nog själva kvintessensen.”

4.3.8 Individuell utveckling

Förutom att uppdragstaktik leder till effekter på stridsfältet så bidrar användandet till individers utveckling. En utveckling som i sin tur leder till att personalen bättre kan

genomföra verksamhet i enlighet med uppdragstaktik. Detta är individuell utveckling som är den åttonde och sista underkategorin till överkategorin effekter av uppdragstaktik. Kategorin förklaras av en informant när han beskriver fördelarna med uppdragstaktik:

”Jag tror att om man är duktig på det så handlar dina underställda i den riktningen du vill utan att du behöver vara där och peta. De vet vad som ska göras. De har det de behöver och får de inte kontakt med mig eller att vi inte kan ha samband med varandra så kommer de ändå att lösa det åt det hållet som man vill. Du utvecklar och bygger individer. Med ansvar och att ge ansvar så växer ofta individerna.”

Related documents