• No results found

2 Redovisning av kommitténs utåtriktade arbete

2.5 Möten, samarbeten och annan utåtriktad verksamhet

2.5.4 Egna seminarier och evenemang

Kommittén har på eget initiativ arrangerat ett flertal möten och seminarier i syfte att skapa samverkan, inspirera, förstärka, lyssna och sprida kunskap. Ett flertal av dessa har varit samarrangerade med andra aktörer. Nedan beskrivs några av dessa.

Utbildningsdag för civilsamhällesorganisationer

I kommitténs utåtriktade arbete liksom i arbetet med kartläggningen av fältet har det framkommit att det finns en utbredd utsatthet bland civilsamhällesorganisationer för näthat och desinformation riktat mot den egna organisationen. Mot bakgrund av detta arrangerade kommittén tillsammans med kommittén Demokratin 100 år en ut- bildningsdag i Stockholm med fokus på medie- och informations- kunnighet i en digital tid för ett 30-tal organisationer. Under utbild- ningsdagen fick deltagarna ta del av hur kommittéerna arbetar för att värna det demokratiska samtalet och hur förutsättningarna för det demokratiska samtalet och dess utmaningar förändrats över tid. Demokratiambassadör och forskare Emma Frans höll även ett före- drag om att genomskåda falska nyheter och alternativa fakta. Under dagen pratade Viralgranskaren om falska nyheter i Sverige och hur man kan rusta sig för att upptäcka och stå emot falska påståenden på nätet. Näthatshjälpen från Make Equal berättade om hur civilsam-

hällesorganisationer kan arbeta förebyggande mot näthat. Varje pass innehöll verktyg och tips på hur organisationerna själva kan jobba vidare med frågorna i sina verksamheter. Dagen innehöll även flera frågestunder och interaktiva pass där deltagarna fick diskutera möj- ligheter och utmaningar för utvecklingen av det demokratiska sam- talet i en digital tid.

Utbildningsdag tillsammans med den ideella föreningen IT-Guide Kommittén genomförde under våren 2019 en utbildningsdag med den ideella föreningen IT-Guide. IT-Guide startades utifrån idén om att ungdomar kan bidra till att öka den digitala delaktigheten bland äldre. Nyanlända ungdomar genomgår en utbildning för att bli s.k. IT-guider och får i möten med äldre möjlighet att öva svenska och lära sig mer om den svenska kulturen samtidigt som de bistår äldre med it-kunskaper. Utifrån kommitténs utgångspunkter och prio- riterade målgrupper tog vi initiativ till ett samarbete med IT-Guide i syfte att stödja ungdomar och seniorer i de utmaningar som desinfor- mation, propaganda och näthat utgör.

Utbildningsdagen innehöll en presentation av kommittén med fokus på vårt arbete med det demokratiska samtalet och dess utma- ningar i en digital tid. Därefter följde en workshop där deltagarna fick dela sina erfarenheter av desinformation, propaganda och näthat samt sina tankar om hur dessa utmaningar kan påverka demokratin i Sverige. Dagen innehöll också en interaktiv föreläsning av Brit Stakston som fokuserade på digitaliseringens utmaningar och möjligheter och medie- och informationskunnighet i praktiken. Dagen avslutades med att Sara Sjölander från Make Equal och projektet Skärpning höll en interaktiv föreläsning med fokus på näthat.

Forskarseminarier

Kommittén har deltagit i flera forskarseminarier med fokus på frågor som berör desinformation, propaganda och näthat. Under försom- maren 2019 arrangerade även kommittén två egna forskarseminarier. Det första seminariet fokuserade på kunskapsresistens, desinforma- tion och propaganda. Deltagarna lyfte bl.a. vikten av begreppsdefi- nitioner, målgruppsanalys och nyansering av debatten kring vidden av

företeelser som desinformation och informationspåverkan. Andra områden som diskuterades var faktorer som kan medvetandegöra psykologiska och kognitiva aspekter på hur människor tar emot och bearbetar information, liksom frågor om kritiskt tänkande i skol- ämnen och över ämnesgränser. Flera forskare lyfte behovet av fram- tida forskning på fältet, bl.a. fortsatta tvärvetenskapliga ansatser och evidensbaserad utbildningsdesign för att motverka propaganda och desinformation.

Det andra seminariet fokuserade på näthat. I detta uppmärksam- mades att de begrepp som används fortsatt behöver bli föremål för diskussion. Det spelar t.ex. roll huruvida man utgår från problem som ”hat” eller som ”kränkningar”, vilket bl.a. speglar huruvida fokus läggs på förövarens eller offrets perspektiv. Dimensionen av vad som är brottsligt respektive starkt obehagligt behöver också uppmärksam- mas. Även den låga anmälningsfrekvensen av näthatsbrott togs upp liksom dess konsekvenser för samhället. Kunskapen om bl.a. verk- samma motåtgärder, dvs. åtgärder som kan användas för att förebygga och motverka näthatet, behöver öka. Det behövs även mer forskning om vilka faktorer som påverkar huruvida ett forum blir mer eller mindre fientligt och om plattformarnas del i hanteringen av näthat. Livesända föreläsningar, seminarier mm.

Kommittén har vid flera tillfällen under kommunturnén och vid andra utåtriktade arrangemang livesänt eller spelat in föreläsningar i syfte att fler ska kunna ta del av innehållet. Exempel på sådana till- fällen är besöket i Hylte kommun under våren 2019 som fick över 6 000 lyssningar, och besöket i Lycksele kommun i februari 2020. Föreläsningarna har varit tillgängliga på kommitténs hemsida och vid vissa tillfällen även genom externa aktörers kanaler. Flera av de panel- samtal som kommittén deltagit i har också livesänts för att kunna ses både direkt och i efterhand, t.ex. seminarier på Digitalt@idag, Internet- dagarna och Brås vårkonferens. SKR har anordnat ett webbbinarium där kommittén medverkat och samtalat om hur vi kan värna det demo- kratiska samtalet i en digital tid.

Remissvar och medverkan i antologier

Kommittén har under utredningstiden lämnat två remissvar. I remiss- svaret på biblioteksstrategin Demokratins skattkammare – förslag till en nationell biblioteksstrategi konstaterar kommittén att den i huvud- sak ligger väl i linje med kommitténs uppdrag och iakttagelser. Vi lyfte bl.a. fram skolbibliotekens betydelse, behovet av biblioteks- service i vuxenutbildningen och vikten av att insatser för ökad medie- och informationskunnighet görs inom hela den bredd av aspekter som ryms inom begreppet medie- och informationskunnighet. I vårt remissvar på AV-utredningens betänkande instämde vi i huvudsak i utredningens bedömning avseende främjandet av medie- och informa- tionskunnighet. Däremot ansåg vi att ansvaret för att ta fram under- lag för Sveriges återrapportering till EU-kommissionen av åtgärder för att främja utvecklad medie- och informationskunnighet bör ges enbart till Statens medieråd (i stället för till Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och TV i nära samverkan).

Kommittén har även deltagit i Prinsparets Stiftelses rapport #Viberättar som fokuserade på näthat, i antologin Perspektiv på digi- taliseringen, som byggde vidare på en seminarieserie i riksdagen lik- som i boken Understanding Media and Information Literacy (MIL) in the Digital Age – A Question of Democracy, som professor Ulla Carlsson var redaktör för och som publicerades i samband med Unescos Global MIL Week Conference i Göteborg i september 2019. Deltagande i juryn för Mysafetys Årets Nätängel

Sedan 2015 delar MySafety Försäkringar AB ut priset Årets Nätängel som motreaktion mot den allt hätskare tonen på nätet och i syfte att lyfta och uppmärksamma personer och organisationer som har ut- märkt sig i arbetet mot näthatet. Under 2019 deltog kommittén i juryn som utser Årets Nätängel.

Post- och telestyrelsens innovationstävling 2019

Kommittén har i samband med Post- och telestyrelsens (PTS) inno- vationstävling hösten 2019 bistått PTS med underlag kring desinfor- mation, propaganda och näthat. Detta bidrog till att PTS i sin tävling

efterfrågade projekt som anknyter till stärkt motståndskraft i form av medie- och informationskunnighet, motverkande av näthat eller som bidrar till att användaren får ökad kunskap om integritet och digital trygghet på internet. Två av de åtta projekt som beviljades inno- vationsstöd har koppling till dessa teman.

Planerade aktiviteter som fick ställas in på grund av restriktioner i samband coronapandemin

Flera av kommitténs planerade aktiviteter under våren och försom- maren 2020 fick ställas in på grund av restriktioner med anledning av coronapandemin. Dessa aktiviteter var bl.a. en utbildningsdag för civilsamhällesorganisationer i Malmö med samma upplägg som den som genomfördes i Stockholm under våren 2019 och ett rundabords- samtal med bokförlag och utgivare för att diskutera faktabokens fram- tid i en digital tid. Kommittén skulle även ha träffat representanter för kommunstyrelsen och kommunförvaltningen i Malmö, samt hållit en föreläsning för kommunikatörer i Malmö stad i samarbete med Sensus studieförbund, Studieförbundet vuxenskolan och Malmö stad. Ett kommunturnébesök i Kungsbacka liksom en föreläsning för en äldre målgrupp på Träffpunkt Möllan i Mölndal fick också ställas in. Kommittén skulle även ha deltagit på Järvaveckan, Almedalsveckan och Bokmässan 2020.