• No results found

5.1 Utfall

Nämndens utfall (mnkr) Utfall Utfall Budget Budgetavvikelse

2020 2021 2021 2021

Kommunstyrelsen visar ett positivt resultat om 14,8 mnkr för verksamhetsåret 2021. De externa intäkterna har varit lägre än budgeterat medan de interna intäkterna har varit högre än budgeterat.

Kostnaderna har varit mindre än budgeterat, vilket bidrar till det positiva resultatet för året.

De totala intäkterna om 253,4 mnkr för året avviker med 0,4 mnkr från årsbudgeten. Avvikelserna mellan budget och utfall för interna och externa intäkter beror på budgetteknisk problematik.

Sammantaget ligger intäktsutfallet väldigt nära budget. En annan bidragande faktor till överskottet inom posten för interna intäkter är ej budgeterade internt tillförda medel för lokalintendenter, som flyttat till kommunstyrelsen från andra förvaltningar som haft budgeten 2021.

Andra saker som bidrar till det underskott som finns under externa intäkter beror främst på att kostenhetens försäljning inte varit lika omfattande som förväntat. Utöver det underskott som utgörs av kostenheten så finns det överskott inom andra verksamheter. De främsta överskotten består av obudgeterade intäkter för återställningskostnader av asylboendet Soludden samt projektfinansiering där bidragen blivit högre än förväntat för året.

Kostnaderna under året har varit 238,36 mnkr vilket är 14,4 mnkr lägre än budget. Det främsta anledningen till överskottet är att personalkostnaderna varit lägre än budget. Det beror till stor del på ännu ej tillsatta tjänster samt sjukskrivningar.

Posten ”övriga kostnader” har varit lägre än budget och den främsta anledningen till det är att införandet av det nya personalsystemet Personec P har redovisats som en immateriell tillgång (investering) och därför inte belastat 2021 års resultat. Ytterligare en anledning till överskottet inom denna post beror på att kostnaderna för heltidsprojektet varit betydligt lägre än vad som budgeterats.

Utöver det har kostnaderna för förbrukningsinventarier och material varit lägre än förväntat, där covid-19 och distansarbete varit en bidragande faktor.

42

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 23 [30]

Tabellen ovan visar hur 2021 års resultat fördelar sig mellan de olika verksamheterna under kommunstyrelsen. De flesta verksamheterna visar ett överskott vid årets slut.

Politisk ledning visar ett underskott om 2,3 mnkr vid årets slut. Det beror i huvudsak på den ej budgeterade kostnaden för presentkorten från HÄR som tilldelats anställda inom Härnösands kommun.

Förvaltningsledning visar ett litet underskott om 0,2 mnkr. Underskottet består av något högre kostnader för konsult och administrativa tjänster jämfört med budget.

HR-avdelningen visar ett överskott för året om 7,5 mnkr. Orsakerna till överskottet beror till stor del på lägre personalkostnader än budgeterat samt att kostnader för införandet Personec P omförts till immateriella tillgångar och därför inte belastar resultatet i den omfattning som budgeterats.

Ytterligare en bidragande faktor till överskottet är heltidsprojektet som inte genererat lika mycket kostnader som budgeterats.

Ekonomiavdelningen visar ett överskott om 4,0 mnkr. Överskottet beror främst på lägre personalkostnader än vad som budgeterats på grund av vakanser och sjukskrivningar. I övrigt finns ett mindre överskott inom de flesta andra intäkts- och kostnadsposterna.

Kommunledningskontoret visar ett underskott på 0,7 mnkr för året. Underskottet beror till stor del på att kostenheten har lägre externa och interna intäkter än budgeterat, där covid-19 har varit en påverkansfaktor med stängda skolenheter. Fortsatt oförändrade portionspriser, med högre livsmedelspriser som inte är i balans med portionspriset har också bidragit till mindre intäkter. Från och med 2021 ingick kostenheten som en verksamhet under samhällsnämnden. Budgetmedlen kvarstår dock hos kommunstyrelsen under 2021. Kostenheten kommer från och med budgetår 2022 även att budgeteras under samhällsnämnden. Kommunledningskontoret visar ett överskott på de flesta kostnadsposterna, där de främsta överskotten finns inom posten personalkostnader samt konsulttjänster och kursavgifter som varit lägre än planerat under året.

Tillväxtavdelningen visar ett överskott om 2,7 mnkr för året. Vilket till stor del beror på mer bidrag än budgeterat för finansiering av EU-projekt samt överskott inom personal- och lokalkostnader som varit lägre än förväntat under året.

43

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 24 [30]

Kommunikationsavdelningen visar för året ett överskott om 0,2 mnkr som till stor del beror på lägre personalkostnader än budgeterat. Utöver det finns ett överskott för intäkter som beror på interna försäljningsintäkter av annonser och profilkläder samt ej budgeterade intäkter från Försäkringskassan för sjuklönekompensation.

IT-avdelningen visar ett överskott om 2,3 mnkr för året som till stor del beror på lägre system- och licenskostnader samt lägre kostnader för konsulttjänster än förväntat. Kostnader för telefonväxel, avskrivningar och personal är något lägre än budget och bidrar således till överskottet.

Utveckling och bidrag visar ett överskott om 1,2 mnkr för året. Överskottet beror till stor del på högre intäkter än budgeterat. Kommunen har skickat slutfakturor till Migrationsverket för asylboendet Soludden, dock har även slutfakturor från hyresvärden inkommit, vilket sammantaget innebär ett underskott för lokal- och fastighetskostnader. Utveckling och bidrag har även lägre avskrivningskostnader än budgeterat.

5.2 Utfall kommungemensam verksamhet

Nämndens utfall (mnkr) Utfall Utfall Budget Budgetavvikelse

2020 2021 2021 2021

Kommungemensam verksamhet visat ett underskott om 3,2 mnkr för verksamhetsåret 2021. Under kommungemensam verksamhet redovisas kommunens pensioner, semesterlöneskuld, klimatkompensation, STIM, intern leasing/hyra, försäljning av tillgångar, bidrag till Räddningstjänstförbundet, Länsmuseet Murberget och Kommunförbundet samt finansiella intäkter och kostnader.

Underskottet beror främst på ökade pensionskostnader som överskrider budget främst till följd av beslutade regelförändringar inom RIPS, riktlinjer för beräkning av pensionsskuld som inneburit en resultatpåverkan om 7,8 mnkr. Regelförändringarna beror främst på förlängda livslängdsantaganden vilket gör att pensionsskuldens storlek ökar då det innebär att framtida pensionsutbetalningar kommer ske under en längre tid än tidigare förväntat. Detta innebär att kommunen måste öka sina avsättningar för redan upparbetad pensionsskuld i balansräkningen, vilket medför en ökad pensionskostnad av engångskaraktär.

Detta vägs delvis upp av bidraget från det samlade PO-pålägget för att täcka kollektivavtalsenliga pensionskostnader. Denna ökning i intäkter från pålägget beror i sin tur på att underlaget för PO-pålägget, de samlade personalkostnaderna i kommunen, ökar ute på förvaltningarna jämfört med budget.

44

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 25 [30]

Under posten "övriga kostnader" finns ett underskott som beror på att fler leasingdatorer köpts in än vad det budgeterats för.

5.3 Investeringar

Investeringmedel (mnkr) Utfall Utfall Budget Budgetavvikelse

2020 2021 2021 2021

Investeringsmedel kommunstyrelsen 4,0 4,7 6,8 -2,1

Investeringsmedel kommungemensam

verksamhet 0,0 0,8 0,0 0,8

Totalt 4,0 5,4 6,8 -1,3

Kommunstyrelseförvaltningen har genomfört investeringar för 4,7 mnkr under året. Kulturen har genomfört renovering av Teatern. Lokalförsörjningsenheten har byggt om i Stadshuset, gjort ombyggnad av lokaler i Sambiblioteket samt åtgärder av utemiljö i anslutning till skolor. IT-avdelningen har investerat i en komponent till kommunens brandväggslösning för inloggning och analys av nätverkstrafik. IT-avdelningen har även investerat i en ny redundantlösning för kommunens datalagring samt utökat minneskapacitet. HR-avdelningen har bytt lönesystem till Personec P där införandekostnaden har tagits som en investering.

IT-avdelningen har haft upphandlingar som har blivit billigare än vad som förväntades vilket är bidragande till överskottet om 1,3 mnkr för investeringar.

Kommungemensam verksamhet har ett överskott om 0,8 mnkr som beror på ej budgeterade markförsäljningar som skett vid Lövudden.

45

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 26 [30]

Related documents