• No results found

Överlag bedöms planerad verksamhet inom nämndens ansvarsområde kunna genomföras i enlighet med verksamhetsplan 2022. Likt föregående år kommer dock Covid-19 att utgöra en viss osäkerhetsfaktor.

Negativa effekter för organisationen och näringslivet antas kvarstå i form av kompetens- och materialbrist, logistikutmaningar samt sjukfrånvarande personal. Mötesplatser och dialoger inom organisationen liksom mellan kommunen och omvärlden kommer sannolikt att hållas digitalt under inledningen av det nya året som en följd av smittspridningen.

Eventuellt förändrade restriktioner påverkar i hög grad bibliotekets, konsthallens och teaterns möjligheter att genomföra aktiviteter och arrangemang. En stor del av de planerande aktiviteterna har fått stå tillbaka under 2021. Hur verksamhetsåret kommer att te sig är ännu oklart men många projekt kan återupptas när restriktionerna med anledning av pandemin lättar.

Beredskap finns för fortsatt höga krav på internt och externt kommunikationsarbete i form av snabb, relevant och korrekt information liksom på snabbt, anpassat och riktat stöd. Samtidigt behöver vidareutvecklingen av Servicecenter kunna fortlöpa, både internt och i förhållande till medborgarna.

Kommunens publika webbplats påkallar översyn då livslängden för utformning och funktionalitet generellt uppgår till omkring sex år. Under 2022 kommer webbplatsen att ha nått halvtid.

Trenden med fler besökare och nya etableringar väntas fortsätta liksom utvecklingen av det befintliga näringslivet. Härnösands platsvarumärke kommer att vara en viktig ingrediens för att ytterligare stimulera denna utveckling, men också för hur invånarna generellt uppfattar Härnösand som ort och region. Arbetet med platsvarumärket har fått stå tillbaka en tid men behöver aktualiseras.

För att möta de kompetensutmaningar som finns i vårt geografiska område förstärker Härnösands sina insatser genom kommunens nya arena för högre utbildning; Campus Härnösand. För att stärka Härnösand som myndighetsstad blir markanvisningsavtalet för en utökning och flytt av Ångermanlands tingsrätt och förvaltningsrätten i Härnösand viktigt.

Inom ungdomsinflytande och klimat kommer en kraftsamling att ske för att fånga upp barns och ungas röster om framtiden i Härnösands kommun. Resultatet används som underlag inför FN-konferensen i Sverige i juni 2022. En arbetsgrupp kommer att tillsättas för att arbeta förvaltningsövergripande med frågor som berör klimatanpassning utifrån ett samhällsplaneringsperspektiv.

Förseningar i EU:s beslut om den nya programperioden kan medföra att utlysningarna dröjer för planerade ansökningar till ERUF, exempelvis gällande ett kompetenscentrum inom arkivverksam-heten.

Förutsatt att det nya samverkansavtalet tecknas med de fackliga parterna kommer implementering att ske i alla förvaltningar. Implementering kommer också att ske gällande ny personalpolitisk policy förutsatt att erforderliga beslut fattas. En riktlinje planerades att antas under slutet av 2021 gällande kontinuitetsplanering inom samhällsviktiga verksamheter. Arbetet med riktlinjen är påbörjat men något försenat med anledning av de prioriteringar som gjorts som följd av den pågående pandemin.

Under 2022 väntas riktlinjen antas och ett implementeringsarbete genomföras i kommunens samhällsviktiga verksamheter. Riktlinjen tar hänsyn till såväl krisberedskap som civilt försvar.

49

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 30 [30]

Det digitaliseringsarbete som bedrivits under 2021 kommer sannolikt att leda till ett tillägg i verksamhetsplaneringen för 2022. Ett arbete behöver påbörjas för att utforma en modell för verksamhetsutveckling genom digitaliserade flöden.

Barnkonsekvensanalyser kommer att börja genomföras i kommunens verksamheter under 2022.

50

Postadress

Ansökan om ekonomiskt bidrag - Ramviks Folkets Hus

Förslag till beslut

Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen besluta

att under förutsättning att ansökan till boverket godkänns, bevilja Ramviks Folkets Hus ekonomiskt bidrag om 255 000 kr samt

att beviljade medel belastar kommunstyrelsens budget för oförutsett för år 2022.

Beskrivning av ärendet

Ramviks Folkets Hus står inför stora utmaningar när det gäller sina lokaler och har därför sökt extern finansiering hos Boverket för att komma ikapp i eftersatt underhållet av lokalerna. Investeringsbidraget kräver minst 30 % kommunal medfinansiering. Projektet innebär nytt golv i rotundan,

målning, rostskyddsmålning av handikapp ramp samt tillgänglighetsanpassa en toalett som idag inte är godkänd för rullstolar.

Socialt perspektiv

Ramviks Folkets Hus används flitigt för aktiviteter så som boule, yoga, körsång och allmänna danser. Folkets hus är en mötesplats för unga och gamla från bygden, lokalen uppskattas av både lokala invånare och besökare från övriga länet. Insatsen bidrar till tillväxtstrategin genom att stärka ett kommundelscentrum som bidrar till platsens personliga livsmiljö och mötesplatser på landsbygden.

Ekonomiskt perspektiv

Hela ansökan till boverket omfattar 1,1 mkr där 850 tkr av dessa är ombyggnad eller standardhöjande reparationer som kräver att kommunen medfinansierar 30 % av redovisade kostnader. Medfinansiering från kommunen är således en förutsättning för att få en beviljad ansökan från Boverket. Föreningen antas inte ha egna möjligheter att genomföra dessa investeringar utan projektetfinansiering från Boverket.

51

Härnösands kommun Tillväxtavdelning

TJÄNSTESKRIVELSE

Sida

2(2)

Datum

2022-01-28

Dnr

KS/2019-000286

Föreningen söker också 250 tkr för tillgänglighetsskapande åtgärder, dessa kräver ej medfinansiering utan finansieras till 100 % från Boverket vid godkänd ansökan.

Miljömässigt perspektiv Ingen påverkan

Beslutsunderlag Tillväxtstregin

Uno Jonssson Tillväxtchef

Cecilia Onselius

Verksamhetsutvecklare Bilagor

- Ansökan boverket

52

Från: Ramvik <info@ramviksfolketshus.se>

Skickat: den 24 november 2021 18:30

Till: kommun@harnosand.se

Kopia: Andreas Sjölander

Ämne: Ramviks folketshus förening ansökan om investering

Bifogade filer: Ombyggnad HandikappToa211103 .pdf; RitningRotundan.docx; Rotundan1.jpg Uppföljningsflagga: Följ upp

Flagga: Har meddelandeflagga

Härnösands kommun

Ramviks folketshusförening önskar ett bidrag på 270 000 kr för att upprusta Rotundan efter 32 år av verksamhet som slitit på byggnaden och en ansökan har gjorts till Boverket på 450 000 kr 50% av investeringen på 900 00 kr'

Föreningen bifogar bilder och ritningar på de åtgärder som sökts bidrag för

Ramviks folketshus förening ämnar söka investeringsbidrag av Boverket på 50% av 900 000 kr för att återställa Rotundan med ett nytt golv, målning invändigt, rostskydds måla handikapp rampen som samtidigt är en utrymningsväg från läktaren i Rotundan och att anpassa handikapp toaletten i entrén så att den blir godkänd för rullstolar. Den nuvarande håller inte måttet

Boverket vill då ha ett samtycke av kommun att bidra med 30 % av investeringen ca 270 000 kr och föreningen får själv stå för 180 000 kr.

Rotundan är byggd 1987 har inte underhållits invändigt sedan dess och dansgolvet har slipats ett antal gånger så nu kommer spiken upp och fjädern i planken måste spacklas igen eftersom planken är ca hälften av sin tjocklek. Målningen börja flagna och har sina skavanker efter många besökare och efter takläckage som nu år åtgärdat

--

Magnus Hellsten

Ordförande Ramviks folketshusförening info@ramviksfolketshus.se

Folketshusvägen 22 87198 Ramvik

073-6591209073-2261213 R

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

Ramsviks Folkets Hus

Ändring RWc Skala 1:100 (A4) 2021 11 03

Per Forsberg Ark MSA Folkets Hus och parker

Ny vägg

RWc

2,74 m

1,50 m

1,10 m

1,72 m

5 m

82

Postadress

Remissvar förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033

Förslag till beslut

Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen besluta att anta remissvaret som sitt eget

Beskrivning av ärendet

Trafikverket har på uppdrag av regeringen remitterat Trafikverkets Förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2020-2033. (TRV2021/79143).

Planförslaget remitteras från och med den 30 november 2021 med möjlighet att lämna synpunkter på förslaget till Regeringskansliet (Infrastruktur-departementet) senast den 28 februari 2022.

Den statliga planeringsramen för åtgärder i transportinfrastrukturen uppgår till 799 miljarder kronor för perioden 2022–2033, 2021 års prisnivå. Den nationella planen för transportinfrastruktur beskriver hur den statliga

infrastrukturen ska underhållas och utvecklas. Planen omfattar i huvudsak:

 drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar

Planförslaget är utformad så att den i så stor utsträckning som möjligt ska bidra till att uppnå syftet såväl avseende de transportpolitiska målen som de mål och ambitioner som regeringen i övrigt tagit upp, däribland

tillgänglighet, klimatmålen, vidgade arbetsmarknadsregioner, regional utveckling, sammanhållningen i landet och Sveriges konkurrenskraft.

I denna tjänsteskrivelse redogörs synpunkter på planförslaget som bör lyftas i kommunens samlade yttrande.

83

Härnösands kommun

Remissvar – sammanfattning av synpunkterna på en övergripande nivå Inledningsvis lyfts Nya Ostkustbanan fram som en fortsatt central och viktig fråga för Härnösand och de norra regionernas utveckling och för att nya arbetsmarknadsregioner ska utvecklas i framtiden.

Härnösands kommun ställer sig bakom yttranden från Nya Ostkustbanan AB och Region Västernorrland, där vi särskilt understrycker och kompletterar med yttranden enligt nedan, beskrivna på en övergripande nivå:

 Botniska korridoren bör prioriteras i sin helhet, som består av Nya Ostkustbanan, Norrbotniabanan och Godsstråket genom Bergslagen, och byggandet bör påskyndas. Det skulle kosta staten drygt 60 miljarder att färdigställa kustjärnvägen mellan Gävle och Luleå räknat med de 20 miljarder som är reserverade i den nu gällande planen för 2018–2029. En summa som i realiteten kan bli lägre, eftersom EU kan medfinansiera med 30–50 procent.

 Det är av stort vikt att framtida E4 Härnösand namnges i

planförslaget till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033 för att kunna bearbetas närmare i dialog med Härnösands

kommun. Härnösands kommun vill dock vara tydlig med att förbifart i Örnsköldsviks kommun ska ges en högre prioritering än framtida E4 Härnösand.

 Förutsättningar i anslutning till E4:an och pågående förberedelser för framtida industriinvesteringar i Torsboda och i område söderom Härnösand bör samordnas mellan den nationella och regionala nivån inom infrastrukturområdet. Yttrande även inspelat till den regionala infrastrukturplanen för hur den kan bidra till medfinansiering för att skapa förutsättningar för industriutveckling i Härnösands kommun.

 Härnösands kommun ser behov av att frågan om broförbindelserna till Härnön samordnas mellan den nationella och regionala nivån inom infrastrukturområdet och att samordningen även behöver beakta försvarsmaktens närvaro på Härnön. Yttrande även inspelat till den regionala infrastrukturplanen där stöd efterfrågas om att samordna yttrandet.

 Härnösands kommun ser behov av att ramen för regional

infrastrukturplan kompletteras med ett utökat statligt stöd för att frigöra det ekonomiska utrymmet för andra brister och behov som finns för att utveckla regionens transportinfrastruktur i den riktning som återfinns i den regionala utvecklingsstrategin för

Västernorrlands län. Detta mot bakgrund att täcka kostnadsökningar som regionen har med anledning av geologiska förhållanden till framtidens klimat. Yttrandet även inspelat till den regionala infrastrukturplanen.

Synpunkterna beskrivs mer utförligt i förslag till remissvar, bilaga 1.

84

Härnösands kommun

TJÄNSTESKRIVELSE

Sida

3(3)

Datum

2022-01-27

Diarienummer

2021-000478

Socialt, ekologiskt, ekonomiskt och juridiskt perspektiv

Beslutet om att anta remissvaret har i sig ingen påverkan på perspektiven.

Planförslagets effekter återfinns under avsnitt 9 från sidan 176 i planförslaget - Förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022–2033.

Beslutsunderlag

RAPPORT Förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022–

2033.

Uno Jonsson Tillväxtchef

Daniel Johannsson Hållbarhetsstrateg

Bilagor

Bilaga 1 Remissvar Härnösands kommun I2021/02884

85

Postadress

Skickas via e-post till i.remissvar@regeringskansliet .se och med kopia till i.transport.remissvar@regeringskansliet .se

Yttrande över förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033

Härnösands kommun har tagit del av Trafikverkets förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033 och lämnar med det våra synpunkter.

Nya Ostkustbanan är en fortsatt central och viktig fråga för Härnösand och de norra regionernas utveckling och för att nya arbetsmarknadsregioner ska utvecklas i framtiden.

Härnösands kommun ställer sig bakom yttrande n som avges av Nya Ostkustbanan AB och Region Västernorrland

Härnösands kommun vill dock särskilt understryka, och komplettera med följande yttranden:

1. Den Botniska- och Mittnordenkorridoren är särskilt viktiga transportkorridore r i Sverige och Europa som bör visas större

prioritering än vad som återges i planförslaget idag med syfte att bidra till ett Fossilfritt Sverige - att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland

I föregående remissvar lyftes det fram att det var av betydande vikt att hela sträckan Nya Ostkustbanan (sträckan mellan Gävle-Härnösand/Västeraspby) finns med som en namngiven brist i planförslaget. Detta resulterade i att Trafikverket för namngiven brist ”Nedre Norrland” i nära aktörssamverkan tog fram en komplett utbyggnadsstrategi med förslag till utbyggnadsordning, som underlag till förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022–

2033.

Prioriteringsordning av funktionella etapper Gävle–Västeraspby enligt Trafikverkets slutrapport ”Bristanalys Nedre Norrland.

1. Hudiksvall – Sundsvall

Härnösands kommun

investeringarna i sin helhet kan genomföras under planperioden med rätt prioritering.

Samtidigt investerar näringslivet just nu 1 070 miljarder i ny innovativ teknologi och nya industrier, i den norra delen av Sverige. Utvecklingen går snabbt och det är därför viktigt att även staten tar sitt ansvar för att underlätta omställningen till ett Fossilfritt Sverige.

Botniska korridoren bör prioriteras i sin helhet, som består av Nya Ostkustbanan, Norrbotniabanan och Godsstråket genom Bergslagen, och byggandet bör påskyndas.

Det skulle kosta staten drygt 60 miljarder att färdigställa kustjärnvägen mellan Gävle och Luleå räknat med de 20 miljarder som är reserverade i den nu gällande planen för 2018–2029. En summa som i realiteten kan bli lägre, eftersom EU kan medfinansiera med 30–50 procent.

2. Framtida E4 Härnösand är riksintresse för väg och Härnösands kommun vill därför att den namnges för att kunna bearbetas och planeras vidare jämte pågående samhällsplanering

Riksintresse för väg i Härnösands kommun är befintlig och framtida E4.

E4:an är viktig för det nationella transportarbetet längs med Norrlandskusten som på sikt bör ledas förbi Härnösand, och att E4:an fram tills dess går att leva med och tillsammans med pågående samhällsplanering.

Varje dag går det tusentals lastbilar i långväga trafik genom Härnösand och längs med Norrlandskusten och utsikten är att dessa ökar kraftigt i framtiden om investeringar i transportsystemen uteblir eller tar för lång tid att komma på plats. Härnösands kommun har i sin samhällsplanering och förslag till översiktsplan beaktat båda riksintressen för väg.

Framtida E4 i Härnösand

En avsiktsförklaring tecknades under år 2009 mellan Härnösands kommun och Trafikverket (tidigare Vägverket) för åtgärder med koppling till E4 förbifart Härnösand under förutsättning att förbifarten skulle ingå som en del i nationell transportplan 2010-2021. Förbifarten blev dock inte utpekad i nationell transportplan. Härnösands kommun har även spelat in detta i senare yttranden.

Förstudieunderlag finns för Väg E4 förbi Härnösand Delen Kittjärn- Överdal med objektnummer 258 710 (Vägverket, november 2001) och närmare vägutredning behövs för att gå vidare.

Härnösands kommun reserverar fortfarande mark i översiktsplanen för en förbifart av E4 väster om nuvarande E4 tillsammans med en förlängning av Hamnleden (även kallad Saltvikslänken) till framtida E4.

Det är av stort vikt att framtida E4 Härnösand namnges i planförslaget till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033 för att kunna bearbetas närmare i dialog med Härnösands kommun. Härnösands

87

Härnösands kommun REMISSVAR

ska ges en högre prioritering än framtida E4 Härnösand.

Befintlig E4 i Härnösand

Tillsvidare behöver utvecklingen i Härnösand ske med hänsyn till befintlig E4. År 2016 fastställde Trafikverket ÅVS E4 Härnösand (2016/41415) där det övergripande målet är att utvecklingen ska ske på stadens villkor, respektera lokalsamhällets anspråk och med hänsyn tagen till den nationella och regionala trafikuppgift som E4 har. Utredningsområdena var Södra vägen (sträckan Lövuddsvägen – Storgatan) och Saltvikshöjden.

Delmål i framtagen ÅVS är att säkerställa näringslivets behov av effektiva transporter med god framkomlighet vid angöringspunkter till staden, Trafikplats Saltvik och Trafikplats Godstjärn.

Här har Härnösands kommun i dialog med Trafikverket redogjort för att behovet kvarstår avseende utredningsområdet vid Saltvikshöjden där Trafikverket hänvisar att finansiering från regional infrastrukturplan krävs för att åtgärder ska kunna genomföras. Denna synpunkt har lämnats in särskilt till regional infrastrukturplan(länsplanen).

3. Förutsättningar att möta betydande industrietableringar mellan Timrå och Härnösand i anslutning till E4:an behöver säkerställas mellan den nationella och regionala nivån inom infrastrukturområdet Härnösands kommun ser att det finns behov att skapa förutsättningar i anslutning till E4:an till pågående förberedelser för framtida industriparker i Torsboda och i Antjärn, vilka anses vara av stor vikt för den regionala utvecklingen i Västernorrlands län.

I Timrå kommun pågår planering för etablering av energiintensiv

industripark mellan Sundsvall och Härnösand och på ömse sidor om E4.

Planeringen sker i samarbete med kommunerna i Sundsvallsregionen och bedömningen är för närvarande att etableringsarbetena kan starta inom två år. En nödvändig förutsättning för att kunna etablera industriparkerna är att områdena får nya och anpassade väganslutningar till E4.

En trafikplats för industripark vid Torsboda har kostnadsuppskattats till cirka 100 miljoner kronor. Åtgärden behöver ges prioritet i den nationella planen.

Förberedelserna i Antjärn är i ett tidigt skede.

I kommunernas yttranden (Timrå och Härnösands kommun) till den

regionala infrastrukturplanen ber vi även regionen meddela om den kan bidra till medfinansiering för att skapa förutsättningar för nämnda

industriinvesteringar.

Förutsättningar i anslutning till E4:an och pågående förberedelser för framtida industriinvesteringar i Torsboda och i område kring Antjärn och detta bör samordnas mellan den nationella och regionala nivån inom infrastrukturområdet.

88

Härnösands kommun REMISSVAR

Sida

4(5)

Datum

2022-01-27

4. Broförbindelser som ansluter statliga vägar och Försvarsmaktens närvaro i Härnösand på Härnön behöver samordnas mellan regional och nationell nivå inom infrastrukturområdet

Nybron i Härnösand är en av två broförbindelser som Härnön har med fastlandet, båda broarna är öppningsbara och farleden passerar broarna. Bron är belägen på Nybrogatan som är en central gata i Härnösand och också den gata som har mest trafik av de kommunala gatorna.

Broarna är viktiga länkar mellan lokala och nationella trafiksystem samtidigt som de bidrar till ett attraktivt båtliv i Härnösand och i regionen. Broarna ansluter statliga vägar och försvarsmaktens verksamheter på Härnön med fastlandet.

Västra kanalbron, den andra broförbindelsen, har redan gjort sitt och ersattes i början av år 2016 med en ny och bredare öppningsbar klaffbro. Nu har Härnösands kommun beslutat att starta planeringen att byta ut Nybron.

Nybron byggdes i slutet av 1930-talet och har för sin ålder en relativt normal skadebild. Genomförd livslängdsutredning visar att den samhällsekonomiskt mest lönsamma åtgärden är att utföra minimalt underhåll på befintlig

konstruktion för att upprätthålla och säkerställa funktion i avvaktan på att bron ersätts med en helt ny konstruktion. Idag är Nybron viktbegränsad till en lägre kapacitet för att minska på vibrationerna i bron till det att en förnyelse är genomförd.

En ny öppningsbar bro byggs i befintligt läge för att klara av den högsta kapaciteten för tunga transporter och med eventuella förändringar såsom bredd och lutning beroende av olika förutsättningar för arbetet. Planen är att byta ut Nybron till år 2026.

Broförbindelserna har historiskt byggts med statsbidrag och Härnösands kommun ser behov av att frågan om broförbindelserna till Härnön samordnas mellan den nationella och regionala nivån inom infrastrukturområdet.

Transporter är en av flera viktiga samhällsfunktioner som måste fungera både i fred och i höjd beredskap. Som utpekad bevakningsansvarig myndighet har Trafikverket ett samlat ansvar för den övergripande planeringen av krisberedskap och planering för höjd beredskap inom

transportområdet. Detta bör beaktas i samordningen av broförbindelserna till Härnön med tanke på försvarsmaktens verksamhet på Härnön.

I Härnösands kommuns yttrande till den regionala infrastrukturplanen ber vi regionen om stöd att samordna yttrandet.

Härnösands kommun ser behov av att frågan om broförbindelserna till Härnön samordnas mellan den nationella och regionala nivån inom infrastrukturområdet och att samordningen även behöver beakta försvarsmaktens närvaro på Härnön.

89

Härnösands kommun REMISSVAR

Sida

5(5)

Datum

2022-01-27

5. Behov av kompletterande statligt stöd för att täcka

kostnadsökningar i viktig regional infrastruktur som påverkas av klimatet

De geologiska förhållandena i Västernorrland är geotekniskt en stor utmaning redan idag och klimatförändringar medför att markstabiliteten påverkas och bärigheten på transportinfrastruktur försämras. Det kan medföra behov av särskilda klimatanpassningsåtgä rder och ökade kostnader för infrastrukturprojekt i regionen. Mellersta norrlandskusten är ett av Sveriges tio största riskområden för ras, skred, erosion och översvämning som pekats ut i en rapport framtagen år 2021 till regeringen av Statens geotekniska institut (SGI) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det behövs därför mer medel för att täcka de kostnadsökningar som regionen har med hänsyn till de geologiska förhållandena som råder i regionen för att hantera risker för ras och skred och den utsatthet för tjäle som bryter ner infrastrukturen i regionen. Vilka riskerar att bli större i framtiden med anledning av klimatförändringarna.

Härnösands kommun har även lämnat detta yttrande till den regionala infrastrukturplanen.

Härnösands kommun ser behov av att ramen för regional infrastrukturplan kompletteras med ett utökat statligt stöd för att frigöra det ekonomiska utrymmet för andra brister och behov som finns för att utveckla regionens transportinfrastruktur i den riktning som återfinns i den regionala

utvecklingsstrategin för Västernorrlands län.

Med detta tackar Härnösands kommun för att Trafikverket har erbjudit möjligheten att yttra sig om förslag till nationell plan för

transportinfrastrukturen 2022-2033.

Andreas Sjölander

Kommunstyrelsens ordförande

Kommunstyrelsens ordförande

Related documents