• No results found

Kommunstyrelsens verksamhetsplan för 2021 beskriver den verksamhet som avsågs genomföras under året. Detta avsnitt följer översiktligt upp aktiviteter och insatser. Eventuella avsteg kommenteras.

Näringsliv, besöksnäring, etableringar och bostadsutveckling

Pandemin har påverkat de aktiviteter och insatser som planerades för näringslivet. De veckovisa mötena med näringslivet glesades ut till varannan vecka. Flertalet insatser som syftade till att stötta näringslivet förlängdes; exempelvis hyresreduktioner, hemsändningsbidrag och rådgivning.

Härnösands kommuns Företagsakut har bistått med kostnadsfri ekonomisk rådgivning och coachande samtal till företag som drabbats ekonomiskt av covid-19. I juni upphörde den ekonomiska rådgivningen men den coachande verksamheten fortsatte. Vårens samtliga företagsfrukostar skedde digitalt, liksom företagsgalan. Under hösten förekom deltagande både digitalt och på plats i Sambiblioteket. Ett tjugotal dialogmöten mellan företagare, politiker och tjänstepersoner har skett i form av företagsbesök.

Utvecklingen för att stärka Härnösand som kryssningsdestination har fortgått. Av tio planerade anlöp från svenska och tyska rederier blev två inställda till följd av pandemin.

Förstudien kring destination Smitingen har slutförts och därmed har kommunen kommit ett steg närmare etableringen av en camping. Digitala dialoger har förts med invånarna i kommunen avseende friluftsplan och översiktsplan. Samrådsförslaget för översiktsplanen har tillgängliggjorts i alla kommundelar. Processen för etablering av ett arkiv på Saltviks industriområde har pågått i nära samarbete med intressenterna och har bland annat inneburit en revidering av detaljplanen för området. Under hela året har dialoger förts i syfte att realisera de 80 statliga jobb som utlovats från regeringen. Regeringens interna omstruktureringar har i kombination med pandemin försenat arbetet.

Intresset för investeringar i nybyggnation av bostäder i kommunen har kunnat mötas upp och planberedskapen är god. Bland annat har:

• detaljsplansarbete för nya bostäder på Kronholmen påbörjats

• beslut fattats om markanvisning på Talgoxvägen

• tecknandet av nya lägenheter i Brf Utsikten påbörjats

• bidrag ansökts för sanering av Kattastrands industriområde (Naturvårdsverkets beslutsprocess försenad)

• tomter förberetts för försäljning vid Sälstens udde

• markanvisning skett för Domstolsverkets nya lokaler på Seminariet Kultur och bibliotek

Härnösands teater har hållit stängt stora delar av året till följd av pandemin och anpassningar av verksamheten har skett kontinuerligt. Trots det kunde 50-årsjubileum firas med omfattande program och utdelning av utmärkelsen Kulturhjärtat. Artistutrymmen har renoverats och tillgänglighetsanpassats under 2021. Även Konsthallen har under stora delar av året varit stängd för besökare. Utställningsverksamhet har kunnat bedrivas genom bland annat digitala visningar och kortfilmer. Samverkansrådet för konst och kulturutveckling har utvecklats till ett råd för strategisk utveckling.

36

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 17 [30]

Härnösands bibliotek har av Kulturrådet utsetts till romsk läsambassad, vilket underlättar uppdraget med läsfrämjande verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter. Biblioteket har berett plats för verksamhet med teknisk inriktning för barn. Samarbete har upprättats med Technichus genom projektet Den automagiska staden som syftar till att öka kunskapen om hur en stads infrastruktur fungerar.

Kulturrådet har, genom statsbidraget Skapande Skola, beviljat Härnösands kommun ca 1,2 mnkr för att erbjuda elever kulturupplevelser i varierad form. Vidare har särskilda insatser riktats till sommarlediga barn och ungdomar genom stöd till föreningar, företag och andra samverkanspartners inom områdena kultur, idrott och friluftsliv. Aktiviteter har anpassats utifrån rådande restriktioner.

Projekt Bokstart har slutfört sitt sista år och övergår i ordinarie verksamhet. Därmed finns nu en sammanhållen läs- och språkutvecklingsinsats för barn 0 – 3 år och vuxna i deras närhet genom ett samarbete mellan bibliotek, förskola och barnhälsovård.

Kommunens tillväxtstrategi och kulturplan har beslutats i full politisk enighet och evenemangsplanen har omsatts i en handlingsplan. Vidareutvecklingen av Sambiblioteket har under året varit begränsad till följd av pandemin. Ansökan om medel för en förstudie för utveckling av fritidsbåtsmuseet har godkänts och kommer att genomföras med stöd av Region Västernorrland.

God arbetsgivare

För att minska korttidssjukfrånvaron och öka frisknärvaron har bland annat

• processer definierats

• utbildning för chefer genomförts

• systemstöd upphandlats

• samverkansavtal med Försäkringskassan tecknats.

En kartläggning av förvaltningarnas ledningsnära stöd har genomförts mot bakgrund av att det saknas en strategi för när det krävs en generalist- eller specialisttjänst. I kartläggningen framkommer att det inte finns en tydlig bild över vilka kompetenser som efterfrågas. Dock finns en generell förståelse och en vilja ta tillvara de medarbetare och dess kompetenser som vi har idag. I kartläggningen finns förslag till det fortsatta arbetet.

En trainee har anställts inom ramen för Sundsvallsregionens traineeprogram. Traineetjänsten har verkat inom området samhällsplanering och resursen har delas mellan kommunstyrelsens och samhällsnämndens verksamheter.

Utvecklingen av arbetsgivarvarumärket har fortlöpt, dock har arbetet i viss mån fått stå tillbaka då pandemin krävt stort fokus. Syftet med att stärka arbetsgivarvarumärket är att utveckla Härnösands kommun som arbetsgivare och därmed skapa en mer attraktiv arbetsplats, en bättre arbetsmiljö, en god internkommunikation, ett kommunikativt ledarskap och en ökad attraktivitet.

Ett förslag till ny personalpolitisk policy har utarbetats i samarbete mellan arbetsutskottets beredningsgrupp och HR-avdelningen. Policyn ska vägleda och främja handlingar och beslut i enlighet med kommunens vision "Vi bygger en hållbar framtid". Dokumentet tydliggör ansvar och uppföljning, arbetsgivarens erbjudande samt förväntningar på medarbetare i kommunen.

Under pandemins andra, tredje och fjärde våg har samarbetet i den centrala skyddskommittén intensifierats. I syfte att förbättra förutsättningarna för verksamhetsutveckling och en god arbetsmiljö

37

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 18 [30]

där inflytande, delaktighet och utveckling är en rättighet för alla, har steg tagits för att åstadkomma ett samverkansavtal.

Arbetet med att skapa en kommunikativ organisation och bygget av en gemensam organisationskultur har pågått.

Långsiktig hållbar ekonomi

Kompetensförsörjning, tillväxtstrategi, digitalisering, översiktsplan, rekryteringsstöd och budget- och uppföljningsprocess samt arbetet kring krisberedskap har varit centrala stora processer som präglat organisationen de senaste åren och arbetet hålls samman av kommunstyrelsen. Processerna har under 2021 fortsatt att utvecklas.

Arbetet kring definitionen av God ekonomisk hushållning har fortsatt under året. God ekonomisk hushållning innebär att kommunen når både sina finansiella och verksamhetsmässiga mål, samt att verksamheten bedrivs på ett långsiktigt, ändamålsenligt och effektivt sätt.

Arbetet att via det ekonomiska reglementet, ägardirektiv, riktlinjer och policy tydliggöra, definiera och implementera vad kommunen som helhet avser med god ekonomisk hushållning har påbörjats.

Reviderade ägardirektiv har beslutats för Härnösandshus AB, Härnösand Energi och Miljö AB samt Invest i Härnösand AB.

I syfte att effektivisera och samordna lokalutnyttjande för kommunens verksamheter har en lokalförsörjningsorganisation bildats. Lokalförsörjningsorganisationen ska säkerställa att kommunens lokaler är funktionella, verksamhetsanpassade och att lokalförsörjningen sker på ett kostnadseffektivt, samordnat och likvärdigt sätt.

Genom arbetet med Styrleden, kommunens arbete för en utvecklad styrmodell, och genom beslut om hur kommunstyrelsen utför sin uppsiktsplikt har formerna för verksamhetsnära uppföljning skapats och implementerats under hösten. Styrledens processer har vidareutvecklats under året liksom kommunens omvärldsspaning.

Trygghet och social hållbarhet

Arbetet inom krisberedskap, säkerhetsskydd och civilt försvar har närmast uteslutande fokuserat på att mildra effekterna av covid-19 och flera utvärderingar visar på ett väl fungerande resultat.

Området social hållbarhet, med utgångspunkt i Agenda 2030 och de mänskliga rättigheterna, har getts ökad uppmärksamhet av kommunstyrelsen. Exempel på årets insatser och aktiviteter:

• Under året har ett arbete påbörjats med att skapa ett virtuellt hållbarhetskontor, där kommunens olika funktioner inom hållbarhetsområdet kan samverka i nätverksform i syfte att stärka och utveckla kommunens hållbarhetsarbete.

• Handlingsplanen med insatser för att nå målet "Nollvision mot våld i nära relationer", har omsatts i aktiviteter. Handlingsplanen omfattar tre målgrupper, barn som upplever våld, våldsutsatta vuxna samt våldsutövare. Handlingsplanen innehåller aktiviteter med uttalat ansvar och effekterna av insatserna ska följas upp. En revidering av folkhälsoplanen har inletts.

• Ett ettårigt ungdomsdemokratiprojekt har påbörjats. Projektet ska ge förslag på hur Härnösands kommun kan arbeta proaktivt och strategiskt för att stärka ungas inflytande i samhällsutvecklingen och makten att forma sina liv. Utgångspunkten är "av unga - för unga".

Genom att identifiera och skapa sammanhang för delaktighet och påverkansmöjligheter inom

38

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 19 [30]

områdena meningsfull fritid och delaktighet i samhällsbygget ska arbetet resultera i att ungas demokratiska rättigheter stärks.

• Utbildningsinsatser gällande konventionen om barns rättigheter har genomförts i kommunens verksamheter. Former för att genomföra barnkonsekvensanalyser har utarbetats.

Implementering sker 2022.

• Ett tvåårigt projekt Livskraft – Kultur för äldre har påbörjats. Syftet är att bidra till ökad hälsa och att äldre människor på särskilda boenden ska kunna ta del av kulturupplevelser och aktiviteter på ett jämlikt sätt. Projektet genomförs i samverkan med Scenkonst Västernorrland, Sundsvalls kommun och Sollefteå kommun och finansieras bland annat med medel från Statens Kulturråd och Region Västernorrland. Målet med projektet är att ta fram en långsiktigt hållbar modell för kulturupplevelser och eget skapande för personer i särskilda boenden, i synnerhet äldre, som inte har möjlighet att ta del av samhällets kulturutbud på andra sätt.

• Projektet Seniorservice syftade till att utveckla bibliotekets service till kommunens äldreboenden. I samverkan mellan kommunstyrelsens och socialnämndens verksamheter har flera och olika typer av media gjorts tillgängliga genom digital teknik och anpassat efter de boendes individuella önskemål.

• Ett fördjupat samarbete och utökad samverkan med Arbetsförmedlingen har pågått för att minska kommunens höga arbetslöshet. Former behöver identifieras för hur de arbetsmarknadspolitiska stödsystemen på bästa sätt kan stötta kommunen.

Under försommaren ökade otryggheten i och utanför butiker i centrala Härnösand. Genom samverkan mellan Kommunstyrelsens verksamheter, Polisen och Härnösands köpmannaförening HÄR Handel och möten har rondering med vaktbolag i centrum möjliggjorts genom ett visst ekonomiskt stöd från kommunen. Insatsen har varit uppskattad av handlarna och kommer att utvärderas.

Krisberedskap, säkerhetsskydd och civilt försvar är områden som under året kommer att utvecklas och intensifieras. Kommunen måste säkerställa och utveckla en beredskap för olika scenarier och upparbeta strukturer för att vara väl rustad. Progressionen i arbetet har påverkats av covid 19.

Klimatfrämjande åtgärder

Kommunstyrelsens, samhällsnämndens och arbetslivsnämndens verksamheter har under året samverkat kring återbruksgallerian RE:store Höga kusten och Fritidsbanken. På grund av förseningar i anskaffning av boknings- och kassasystem har öppnandet av återbruksgallerian skjutits upp till kvartal 1 2022. Fritidsbanken i Härnösand invigas enligt plan i början av 2022. Avtal med Fritidsbanken nationellt är tecknat och samarbeten mellan kommunens förvaltningar pågår.

En ny fordonsupphandling har slutförts vilket ger möjlighet till inköp av fler miljövänliga fordon för kommunens transporter i form av biogasbilar och/eller laddbara elbilar. De utmaningar som präglat arbetet har bestått i tillgången på gasfordon och de effekter av pandemin som påverkat kapaciteten i fordonsbranschen.

Antalet tjänsteresor har minskat till följd av pandemirestriktionerna och kunskapen om digital mötesteknik har ökat. Mer utrustning har köpts in för digital mötesteknik. Fler konferensrum i Sambiblioteket kommer att utrustas under år 2022 och planen är att bibehålla digitala mötesrum även efter pandemin. Konferensrum finns tillgängliga för såväl anställda som verksamma i Härnösands kommun.

Projektet Hållbar livsmedelsindustri har påbörjats med kommunen som projektägare. Projektet ska förbereda för etablering och utveckling av ett industriellt livsmedelscentrum i Härnösand.

39

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 20 [30]

Beslut om plan för vatten- och avloppsförsörjning i Härnösands kommun har blivit framflyttat till första halvåret 2022 med anledning av hög arbetsbelastning samt utmaningar att genomföra arbetet på distans.

Ett systemstöd för att registrera kemikalier i verksamheterna har införts och flera miljöombud har utsetts för att dokumentera kemikalier i systemet.

Den politiska referensgruppen för miljö-, energi- och klimatfrågor återinrättades i november 2020 och har under 2021 haft flera dialoger om strategiska åtgärder inom kommunkoncernen.

Kommunens klimatanpassningsplan har antagits och arbetet inleds under 2022.

Teknik och digitalisering

Länets E-Samverkan ingår nu i projekt TEO (Tillgängliga E-tjänster för Offentlig sektor) som startade under 2021 och drivs av Kommunförbundet. Projektet syftar till att göra e-tjänster mer tillgängliga för människor med funktionsvariationer och bristande språkkunskaper.

För att underlätta organisationens hantering och budgetering av teknisk hårdvara hyr numera förvaltningarna sin IT-utrustning av IT-avdelningen. Mot en månatlig kostnad tillhandahålls, underhålls och förnyas samtliga arbetsstationer.

En upphandling av utrustning har färdigställts och på sikt väntas kostnaderna för hårdvara minska.

Arbetet med att tillgängliggöra kommunens hemsida för personer med funktionsvariationer har fortsatt och en teckenspråkig version av kommunens webb har publicerats under året.

Kommunens digidelcenter – Digidel Härnösand – har invigts i Sambiblioteket. Där erbjuds allmänheten stöd i digitala frågor samt ges möjlighet att prova teknik och ta del av aktiviteter för att öka sin digitala kompetens. Verksamheten omfattar även särskilda satsningar för att stärka barns och ungdomars kreativitet. Ett samarbete med Örnsköldsviks digidelcenter har inletts för målgruppsanpassning av tjänster.

En översyn av lämpliga digitala plattformar för samarbete har påbörjats men arbetet har försenats på grund av prejudicerande EU-domslut (Schrems II) gällande tolkning av så kallad tredjelandsöverföring.

4.1 Kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunstyrelsens ansvar för uppsikt över nämnd, bolag och förbund fullföljs genom:

• Att nämnderna besöker kommunstyrelsen för att redogöra för sina verksamheter minst en gång per år.

• Genom verksamhets- och ekonomirapporter, fastställda i kommunens ekonomiska reglemente och i bolagens ägardirektiv.

• Kvartalsmöten mellan bolagen och kommunledningen. Anteckningar från dessa möten skickas till kommunstyrelsen för kännedom.

• Genom verksamhetsbesök och verksamhetsdialog som sammanställs i en rapport av kommunstyrelseförvaltningen, vilket blir underlag för beslut i kommunstyrelsen.

Förbunden följs upp genom delårsrapport och årsredovisning samt revisionsberättelse och lekmannarevisorernas granskningsrapporter.

40

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 21 [30]

Under 2021 har kommunstyrelsen utifrån beslut om riktlinjer, årshjul och innehåll genomfört de fasta uppsiktspunkterna enligt planen för året.

Alla nämnder och bolag har genomfört en verksamhetsdialog med kommunstyrelsens verksamhet och vid ett tillfälle under året informerat kommunstyrelsen i frågeställningar som kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat vara föremål för information i styrelsen. Verksamhetsdialogerna utmynnade i en rapport som därefter hanterats i kommunstyrelsen i form av beslut om rekommendationer till nämnd/bolag eller åtgärder som kommundirektören fått i uppdrag att genomföra tillsammans med aktuell nämnd eller bolag.

Under året har kommunstyrelsen utifrån uppsiktsplikten fattat beslut om:

• Att genomföra en dialog med samhällsnämnden och arbetslivsnämnden om ansvarsfördelning med utgångspunkt i reglementet.

• Att uppdra till kommundirektören att initiera en utredning tillsammans med samhällsförvaltningen om budgetering av investeringsprojekt som löper över flera år.

• Att rekommendera skolnämnden att formalisera tillsynsansvaret

• Att ge kommundirektören i uppdrag att initiera och samordna en utredning som tydliggöra ansvaret för det kommunala skolväsendet i kommunen och hur skolnämndens systematiska kvalitetsarbete kan utgöra ett kunskapsunderlag inför kommande budgetprocesser

• Att rekommendera socialnämnden att utveckla arbetet med intern kontroll och strategisk kompetensförsörjning

• Att rekommendera socialnämnden att formalisera uppföljningen av privata utförare enligt kommunens program för uppföljning av privata utförare

• Att uppdra till kommundirektören att återkomma med förslag på revidering av riktlinje för uppföljning av privata utförare.

• Att rekommendera Härnösandshus att löpande redovisa bolagets målredovisning på ett transparent sätt för hyresgäster och allmänhet.

• Att kommundirektören, inför formerandet av ett nytt målprogram för kommunen, ges i uppdrag att tillsammans med kommunens bolag undersöka förutsättningarna för ett införande av ett målprogram för koncernen som helhet, för att synliggöra på vilket sätt bolagens egna mål kan bidra till kommunens övergripande mål.

• Att kommundirektören ges i uppdrag att påbörja en dialog mellan Technichus och kommunstyrelsen för att utreda hur en fördjupad samverkan skulle kunna utformas.

Övriga punkter som har genomförts i styrelsens ansvar för uppsikt har varit månatlig uppföljning av nämndernas ekonomiska utfall och prognoser. Utöver det har socialnämnden och skolnämnden utifrån respektive nämnds ekonomiska läge 2021, fått i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att löpande och tillsvidare redovisa utfall och prognos samt vilka åtgärder som vidtagits och planeras att vidtas för att få en ekonomi i balans.

41

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 22 [30]

Related documents