• No results found

Resultatuppdrag och nämndspecifika mål

Kommunfullmäktige har för året 2021 tilldelat kommunstyrelsen ett särskilt ansvar för tolv resultatuppdrag. Dessa är nämndens mest prioriterade och strategiskt viktiga uppdrag för perioden och resultatet redovisas nedan som ett led i kommunens samlade mål- och resultatstyrning.

Under året har en omorganisation genomförts gällande kostenhetens verksamhet. Detta medför att det resultatuppdrag som är kopplat till kostenhetens verksamhet redovisas i samhällsnämndens verksamhetsberättelse.

Förändringar kopplade till kommunstyrelsens nyckeltal

SCB har under året genomfört förändringar i den Medborgarundersökning som utgör grund för flera av kommunstyrelsens siffersatta målvärden. Förändringarna gäller dels formulering av frågeställningar, dels hur resultatet beräknas och publiceras. Tidigare har resultatet av undersökningen till del presenterats i ett antal index där ett kluster av frågeställningar räknats samman till ett helhetsbetyg. Flera av kommunstyrelsens resultatuppdrag har ett målvärde utifrån ett sådant index.

Som en följd av SCBs förändringar i undersökningen genomförs inte längre index-beräkningar, och därmed finns inget utfall för 2021 att presentera i den form kommunfullmäktige beslutat i årsplanen i vissa av kommunstyrelsens resultatuppdrag. I vissa fall där index-värden saknas kan dock andra resultat och nyckeltal till viss del bidra till bedömningen av måluppfyllnad, i de fall detta är möjligt redovisas detta under respektive resultatuppdrag nedan.

Ett nytt löne- och personalsystem har implementerats under hösten. Vid tiden för upprättandet av verksamhetsberättelsen bedöms statistiken gällande sjukfrånvaro som hämtas från det nya systemet inte fullt ut tillförlitlig. Ett omfattande arbete pågår för att rätta till de felkällor som ligger bakom problemet. Med syfte att kunna redovisa sjukfrånvaro med säkerställda och jämförbara siffror redovisas utfallet för perioden Januari-September 2021, detta utfall är hämtat från det gamla systemet och därmed är statistiken jämförbar med samma period tidigare år. Konsekvensen av ovanstående är att uppgifter för korttidssjukfrånvaron inte är möjliga att presentera för helåret i redovisningen av resultatuppdragen. Problemet väntas vara åtgärdat inför kommunens fyramånadersrapport 2022.

Den årliga medarbetarundersökningen ligger till grund för ett av kommunstyrelsens resultatuppdrag, detta i form av det index som beskriver HME, Hållbart medarbetarengagemang. Det har uppdagats ett mindre fel vid indexeringen av resultatet för föregående år. HME för 2020 angavs tidigare felaktigt till index 82, ett resultat som ska korrigeras till index 81.

Med syfte att belysa i vilken grad kommunstyrelsens verksamhet bidragit till den ambition kommunfullmäktige haft med kommunstyrelsens resultatuppdrag presenteras respektive resultatuppdrag med den för tillfället tillgängliga statistiken. I de fall en bedömning kan göras av måluppfyllelsen har detta gjorts under respektive resultatuppdrag. I de fall en bedömning inte kunnat göras framgår bakgrunden till detta i texterna nedan.

Mått Mål 2021 Senaste Mål 1 - Attraktivt boende med levande mötesplatser

Medborgarnas

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 8 [30]

Bakgrund: Medborgarnas bedömning av kommunens som en plats att bo och leva på mäts genom SCBs Medborgarundersökning. Undersökningen genomförs under hösten och resultatet har tidigare år

presenteras i form av ett index i mitten av december. Målet för 2021 är satt till Index 59. Som en följd av de förändringar som genomförts i Medborgarundersökningen finns inget index presenterat för året. I det indexvärde som tidigare presenterats ingick tre frågeställningar. Dessa var:

• Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att bo och leva på?

• Hur väl uppfyller din kommun dina förväntningar på en plats att bo och leva på?

• Föreställ dig en kommun som en plats som är perfekt att bo och leva på. Hur nära ett sådant ideal tycker du att din kommun kommer?

I den nya undersökningen har de tre frågeställningarna ersatts av följande fråga:

• Vad tycker du om din kommun som en plats att bo och leva på?

Den nya formuleringen bedöms kunna bidra med information som är relevant för att till del kunna jämföra utfallet med tidigare års utfall i undersökningen. Resultatet av medborgarnas svar på frågan bedöms vara relevant som del i bedömningen av måluppfyllnaden av resultatuppdraget.

Exempel på insatser och aktiviteter som genomförts under året med koppling till resultatuppdraget:

Det finns ett intresse för investeringar i nybyggnation av bostäder i kommunen. Ett aktivt arbete pågår för att möta investeringsintresset- och planberedskapen av nya bostäder är god.

Ett nytt Kulturprogram har färdigställts under året. Programmet skapar en grund för det långsiktiga arbetet i kommunen kring kultur.

Som en följd av rådande restriktioner och nationella rekommendationer kopplat till covid-19 har anpassning och omställning av kulturaktiviteter varit en förutsättning för att de ska kunna genomföras. Då ordinarie föreställningsverksamhet inte kunnat bedrivas på Härnösands teater har arbetet med renovering och tillgänglighetsanpassningar av artistutrymmen prioriterats under perioden. Teatern fyllde 50 år under 2021, detta jubileum firades under en vecka med olika uppskattade aktiviteter.

Kommunens Tillväxtstrategi har reviderats, arbetet med implementering för att nå de långsiktiga målen i strategin tar nu vid.

I arbetet med kommunens friluftsplan och översiktsplan har invånardialoger genomförts. Dialogerna har anpassats till rådande restriktioner. Samrådsförslaget för översiktsplanen har funnits att ta del av både digitalt och i fysisk form i alla kommundelar.

Kommunerna i Höga Kusten har under året tagit fram en gemensam strategi med syfte att förstärka besöksnäringen och de unika egenskaper området erbjuder. Satsningar på besöksnäringen ger inte enbart mervärden för besökande turister utan även för de som bor i kommunen.

Inom ramen för platsvarumärket pågår ett arbete att löpande synliggöra, kommunicera och exemplifiera kommunens tillgångar med utgångspunkt i tillväxtstrategin. Den livskvalitet som ett liv i Härnösand kan ge – närheten till både natur och kultur och bra och hållbar kommunal service- lyfts fram i detta arbete.

Antalet publikationer och plattformar där den kommunala informationen finns har utökats under året.

Genom att nå ut brett med information ges bättre möjligheter för invånare att med likvärdiga möjligheter att kunna ta del av den kommunala servicen. Med syfte att öka tillgängligheten har en

teckenspråksöversättning av webbplatsen harnosand.se lanserats.

Med anledning av pandemin har behovet hos kommunens förvaltningar gällande stöd i digitala möten och kommunikation ökat under perioden. Att ställa om istället för att ställa in har varit viktigt för att kunna upprätthålla den kommunala servicen.

28

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 9 [30]

Bedömning: Målvärdet för resultatuppdraget är satt till index 59. Vid jämförelse mellan resultatet på de specifika frågeställningar som ingår i indexberäkningen för tidigare år, och resultatet av årets fråga som ersätter index-värdet syns följande:

Resultatet 2020 för de tre frågeställningarna visar att andelen som angav ett medel- eller högt betyg på frågan "Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att bo och leva på" nådde 85%, övriga två frågeställningar nådde 80% samt 74%. (Betyg 5 eller högre på en skala mellan 1 och 10.)

Årets resultat av medborgarundersökningen anges på skalan "mycket dålig, ganska dålig, ganska bra samt mycket bra", 90% av deltagarna i undersökningen anger att de är ganska eller mycket nöjda med Härnösand som en plats att bo och leva på. Sett till förra årets resultat är detta betyg att betrakta som likvärdigt, eller något högre än föregående års resultat, dock bör direkta jämförelser mellan åran undvikas utifrån ovan nämnda förändringar.

Resultatet indikerar att invånarna i Härnösand är lika nöjda, alternativt något mer nöjda med Härnösand som en plats att bo och leva på i jämförelse med föregående år. Föregående år nådde Härnösand index 60, målnivån för 2021 är satt till index 59.

Sett till årets resultat i jämförelse med föregående års, samt de insatser och aktiviteter som genomförts under året som väntas leda till en ökad nöjdhet med Härnösand som bostadsort bedöms målet vara delvis uppfyllt.

Medborgarnas nöjdhet

när det gäller trygghet 55 0 55 53 53 45

Bakgrund: Medborgarnas nöjdhet när det gäller trygghet mäts genom SCBs Medborgarundersökning.

Undersökningen genomförs under hösten och resultatet har tidigare år presenteras i form av ett index i mitten av december. Målet för 2021 är satt till Index 55. Som en följd av de förändringar som genomförts i Medborgarundersökningen finns inget index presenterat för året. I det indexvärde som tidigare presenterats ingick tre frågeställningar. Dessa var:

• Hur ser du på hur tryggt och säkert du kan vistas utomhus på kvällar och nätter?

• Hur ser du på hur trygg och säker du kan känna dig mot hot, rån och misshandel?

• Hur ser du på hur trygg och säker du kan känna dig mot inbrott i hemmet?

I den nya undersökningen har området trygghet utökats till att omfatta totalt nio frågor, de tre frågeställningarna som motsvarar de tre i den gamla undersökningen är följande:

• Hur trygg känner du dig utomhus i området där du bor när det är mörkt ute?

• Hur orolig är du för att bli utsatt för våldsbrott eller hot om våld?

• Hur orolig är du för att drabbas av inbrott i ditt hem?

Exempel på insatser och aktiviteter som genomförts under året med koppling till resultatuppdraget:

I början av 2021 presenterades en lägesbildsanalys i samverkan med lokalpolisområde södra Ångermanland.

Lägesbilden visar att Härnösands kommun har ökat i upplevelsen av trygghet och att brottsligheten är oförändrad/lika sedan innan.

Internt har flertalet kompetenshöjande insatser genomförts under året med syfte att öka tryggheten och minska risken för hot, hat och våld. Exempel på insatser är utbildningar gällande hot och våld i arbetsmiljön, hantering av rättshaveristiskt beteende samt våld i nära relationer och våld mot äldre. Föreläsningar om brottlighet på sociala medier och hur man kan skydda sig mot detta har genomförts inom skolans verksamheter på högstadiet.

Flertalet kommunikationsinsatser har genomförts i sociala medier. Genom att sprida kunskap kring sexuella ofredanden, brottsförebyggande information och #WeDo stärks förutsättningarna att skapa trygghet och motverka brott. Under året har arbetet att formatera kommunens kommunikationsarbete fortsatt. Genom att ha en tydlig strategi kring kommunikation kan medborgarna känna trygghet gällande att få tillgång till rätt information i rätt kanal.

29

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 10 [30]

Lägesbildsanalys och trygghetsvandringar har genomförts i centrum tillsammans med företagare och Polisen. Aktiviteterna har genomförts med gott resultat och fortsatta förebyggande insatser pågår. HÄR-Handel och möten har fått utökat kommunbidrag för rondering med vaktbolag och därigenom öka tryggheten för handlare och restauranger i centrum.

I samverkan med polisen har en utbildning om våld i nära relationer genomförts tillsammans med

föreningen AIK Hockey Härnösand, syftet med utbildningen var att förebygga våld i nära relationer och att skapa goda förebilder för barn och unga. I samverkan med Länsstyrelsen Västernorrland har en konferens om doping och sexuella trakasserier genomförts, deltagare var personal från gym.

En kampanjvecka kopplad till nollvisionen mot våld i nära relationer har genomförts, innehållet bestod av filmer och text om hur våld i nära relationer kan starta, hur vi tillsammans kan stoppa våldet och hur den som är utsätts eller utsätter kan söka hjälp och stöd. I samband med kampanjveckan anordnades ett evenemang på torget med aktiviteter som avslutades med fackeltåg mot våldet.

Flertalet samordnade insatser kring motorburna bilträffar har genomförts med ett gott resultat. Även samordnade insatser skedde vid gymnasieelevernas så kallade nollningar och dess festligheter, där deltog även Räddningstjänst och Svenska kyrkan tillsammans med polis i samverkan.

Bedömning: Målvärdet är satt till index 55, detta indexvärde i Medborgarundersökningen var uppbyggt av tre delfrågor. Det finns tydliga likheter mellan den gamla och den nya undersökningen gällande

frågeställningen om upplevd trygghet utomhus på kvällar och nätter/ när det är mörkt ute. I den nya undersökningen har dock frågeställningen preciserats till att det gäller området där bostaden är. Dessa två frågeställningar bedöms dock vara tillräckligt lika för att ge relevant information till bedömningen av resultatuppdraget.

Föregående års resultat för frågeställningen om upplevd trygghet visar att andelen som angav ett medel- eller högt betyg på frågan "Hur ser du på hur tryggt och säkert du kan vistas utomhus på kvällar och nätter"

nådde 63% (betyg 5 eller högre på en skala mellan 1 och 10.) Årets resultat av medborgarundersökningen anges på skalan "inte alls trygg, inte så trygg, ganska trygg samt mycket trygg". 77% av deltagarna i undersökningen anger att de är ganska eller mycket trygga. Sett till förra årets resultat är detta betyg att betrakta som en ökning, dock bör direkta jämförelser mellan åran undvikas utifrån ovan nämnda förändringar.

Gällande de övriga två frågeställningarna inom det tidigare indexet finns en stor semantisk skillnad i den nya medborgarundersökningen i jämförelse med den gamla. Tidigare utgick frågorna från upplevd trygghet, i den nya utgår de från upplevd oro. Resultatet för 2020 års undersökning visar att 62% av respondenterna angav ett betyg som var 5 eller högre (skala 1-10) för upplevd trygghet gällande hot, rån och misshandel, motsvarande siffra gällande trygghet kopplat inbrott i hemmet nådde 78%. Årets undersökning visar att 78%

uppger att de är inte alls orolig eller inte så orolig för att bli utsatt för våldsbrott eller hot om våld, 77% är inte så orolig eller inte alls orolig för att drabbas av inbrott i sitt hem. Resultaten indikerar att invånarna i Härnösand upplever en lika hög grad av trygghet, alternativt en ökad grad av trygghet inom området våldsbrott (hot, rån, misshandel) i jämförelse med föregående år, upplevelsen av trygghet kopplat till trygghet för inbrott i hemmet bedöms resultaten för åren vara likvärdiga.

Sett till årets resultat i jämförelse med föregående års, samt de insatser och aktiviteter som genomförts under året som väntas leda till en ökad nöjdhet med Härnösand som bostadsort bedöms målet vara delvis uppfyllt.

Mål 2 - Kreativt företagande med mångsidig arbetsmarknad Kommunpolitikernas

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 11 [30]

Bakgrund: Kommunpolitikernas attityder till företagande mäts genom enkätundersökning från Svenskt Näringsliv. Faktorn beskriver hur företagarna upplever kommunpolitikernas attityder till företagande.

Resultatet presenteras en gång per år i maj månad. Resultatet visar en uppåtgående trend sedan 2019 och resultatet på 3,29 överstiger den satta målnivån (3,20).

Exempel på insatser och aktiviteter som genomförts under året med koppling till resultatuppdraget:

Under året har kommunpolitiker och näringsliv träffats digitalt för att diskutera och hantera pandemins konsekvenser för näringslivet. Genom regelbundna möten skapas förståelse för respektive parts uppdrag, utmaningar och möjligheter. Under hösten har kommunen återupptagit fysiska företagsbesök, kulturluncher och företagsfrukostar, dessa har även tillgängliggjorts digitalt.

De digitala medborgardialogerna har fortsatt under 2021. Ett digitalt verktyg med inbyggd kartfunktion har införts för att underlätta och öka möjligheten till inflytande för kommunens invånare i dialoger, gensvaret från civilsamhället har varit bra. Kulturluncher och företagsfrukostar har under delar av året i sin helhet övergått från fysiska till digitala möten med hänsyn till rekommendationer som följt av covid-19. Även arbetet med digitala mötesplatser har fortsatt. Under våren genomfördes företagsgalan för första gången digitalt. Nästan 100 nomineringsförslag och 5800 röster kom in.

Under våren tecknades ett nytt samarbetsavtal med Höga Kustens Industrigrupp (HKIG) i syfte att stärka samarbetet med näringslivet. Avtalet gäller för 2022-2024.

Fram till och med november hade 99 nya företag startats i kommunen, och antalet konkurser har minskat med 27% i jämförelse med föregående år. Kommunen klättrade vid mätningen 2021 ytterligare 40 platser i Svenskt Näringsliv ranking, under två år har Härnösand förbättrat sin placering med totalt 87 platser.

Bedömning: Målet bedöms uppfyllt.

Bakgrund: Tjänstemännens attityder till företagande mäts genom enkätundersökning från Svenskt

Näringsliv. Faktorn beskriver hur företagarna upplever tjänstemännens attityder till företagande. Resultatet presenteras en gång per år i maj månad. Resultatet visar en uppåtgående trend sedan 2019, årets resultat når 3,27 vilket överstiger den satta målnivån (3,20).

Exempel på insatser och aktiviteter som genomförts under året med koppling till resultatuppdraget:

Pandemin har drivit på digitaliseringen och fler företag har ökat sin digitala utveckling i allt snabbare takt.

Förväntningarna har ökat på att kommunorganisationen har en god digital kompetens och en digital miljö som kan utgöra en resurs för näringslivet. Den digitala utvecklingen ställer också krav på att verksamheten anpassar sig till nya arbetsformer.

Genom att stötta och samverka med varandra över förvaltningsgränserna arbetar

kommunstyrelseförvaltningen för att öka tjänstemännens förståelse för företagens betydelse för välfärden.

Arbetsmarknadstorget, dit arbetslösa kommunmedborgare kan vända sig för att få stöd att nå egen försörjning, är ett gott exempel på samverkan mellan kommun och företag.

Ett Nätverk för It-företag har skapats, Goodtech, med syfte att ta vara på de snabbväxande privata företag och myndigheter som finns inom området. I mars månad lanserade kommunen en ny e-tjänst för

upphandling. En digitaliseringsarbetsgrupp har skapats tillsammans med Technichus med syfte att fortsätta samarbetet kring digitaliseringsfrågor.

Genom regelbundna uppföljningar och mätningar följs företagens nöjdhet upp, detta sker bland annat genom en s.k. kundnöjdhetsmätning. Mätningen vänder sig till företag som haft kontakt med kommunen

31

Kommunstyrelse Verksamhetsberättelse 2021 12 [30]

under året i myndighetsärenden. Maxvärdet i mätningen är 100, värden över 62 bedöms som godkänt, över 70 som högt och över 80 som mycket högt. Årets resultat för företag är index 89 vilket är att beteckna som ett mycket högt resultat.

Bedömning: Målet bedöms uppfyllt.

Mål 6 - God service med gott bemötande Svarstid på kommunens

kundforum 92% 99%

Bakgrund: För att underlätta och förbättra servicen till invånarna skapades under 2019 ett kundforum på kommunens hemsida där invånare kan ställa frågor. Frågorna och svaren på dessa finns tillgängliga att läsa på hemsidan och fungerar som en informationskanal för invånare och besökare. Kundforum fortsätter växa som kanal och under året har över 16 000 besök gjorts i forumet.

Exempel på insatser och aktiviteter som genomförts under året med koppling till resultatuppdraget:

Den genomsnittliga tiden för invånare att få svar på sin fråga i kundforum har förbättrats med 40 procent under året och når nu strax över tre timmar, detta innebär en minskning med väntetiden på mer än två timmar i jämförelse med föregående år.

Forumet utvecklas och fylls löpande på med nya frågor och svar. De tre mest besökta frågeställningarna under året hitintills har gällt datumparkering, möjlighet att köpa ved, samt hur man lämnar

medborgarförslag (e-förslag).

Genom att servicecenter organisatoriskt är en del av kommunikationsavdelningen skapas ett nära

samarbete internt gällande kommunikationen med kommunens innevånare vilket bedöms påverka service och kvalité positivt. Aktuella frågor som inkommer till Servicecenter kan genom samarbetet fångas upp i ett tidigt skede varpå svaren på dessa kan synliggöras i kommunens digitala kanaler, svaren når genom detta fler invånare och arbetet är i högre grad proaktivt.

De fysiska besöken till Servicecenters disk har minskat under tiden med pandemin. Under perioder under året har kunddatorerna för självservice hållits stängda med anledning av risk för smittspridning.

Bedömning: Målnivån är satt till att 92% av ärendena ska besvaras inom angiven svarstid på två arbetsdagar, hela 99% av samtliga ärenden besvaras inom denna tid. Målet bedöms uppfyllt.

Kommuninvånarnas upplevelse av bemötande och tillgänglighet

55 0 55 53 56

Bakgrund: Kommuninvånarnas upplevelse av bemötande och tillgänglighet mäts genom SCBs Medborgarundersökning. Undersökningen genomförs under hösten och resultatet har tidigare år

presenteras i form av ett index i mitten av december. Målet för 2021 är satt till Index 55. Som en följd av de förändringar som genomförts i Medborgarundersökningen finns inget index presenterat för året. I det indexvärde som tidigare presenterats ingick fyra frågeställningar. Dessa var:

• Hur nöjd är du med hur lätt det är att komma i kontakt med tjänstemän eller annan personal i din kommun?

• Hur nöjd är du med hur du blir bemött när du har kontakt med tjänstemän eller annan personal i din kommun?

• Hur nöjd är du med en service du får när du har kontakt med tjänstemän eller annan personal i din

• Hur nöjd är du med en service du får när du har kontakt med tjänstemän eller annan personal i din

Related documents