• No results found

Ekonomisk uppföljning och analys Driftuppföljning Driftuppföljning

Den kommunala organisationen är klimatneutral

4. Ekonomisk uppföljning och analys Driftuppföljning Driftuppföljning

Alla belopp redovisas i

tusentals kronor

Vård- och omsorgsnämnden, Verksamhetsberättelse 35(56)

Vård- och omsorgsnämnden, Verksamhetsberättelse 36(56)

Vård- och omsorgsnämnden, Verksamhetsberättelse 37(56)

Utfallet för perioden januari till december 2020 visar en nettokostnad på 1 149 miljoner kronor.

Under samma period föregående år var nettokostnaden 1 129 miljoner kronor. En av de största skillnaderna beror på lokalhyror som ökat från 112,4 till 131,5 miljoner kronor. Ökningen förklaras bland annat av ett ökat antal platser i de nya vård- och omsorgsboendena Allégården och Tunängen Nedan beskrivs de större avvikelserna mot årets budget och utfallet från föregående år samt de effekter som coronapandemin haft för respektive verksamhet.

Centrala verksamheter visar ett överskott på 15,9 miljoner kronor

Centrala verksamheter omfattar personalkostnader för förvaltningsledning och stödfunktioner, nämnd, administrativa kostnader, utbildning, IT-kostnader och ofördelade poster.

Överskottet på central förvaltning avser till största delen vakanta tjänster, outnyttjade medel från kompetensfonden samt ofördelade poster.

Ur den interna kompetensfonden har förvaltningen fått 3,5 miljoner kronor år 2020 för utbildningar avseende undersköterskor samt språksatsning. Av dessa medel har cirka 2,7 miljoner kronor inte använts. Överskottet beror på att de undersköterskeutbildningar och språkutbildningar som planerats inte har kunnat genomföras i den omfattningen på grund av den pågående

coronapandemin. Överskottet föreslås ombudgeteras till 2021 för fortsatta utbildningsinsatser.

Jämfört med samma period föregående år har nettokostnaderna för centrala verksamheter ökat med 5,5 miljoner kronor. De ökade kostnaderna beror främst på en utökning av IT-tjänster till följd av pandemin. Det är framförallt kostnader för användarkonton som har ökat mellan åren då pandemin har inneburit ett ökat antal medarbetare i nämndens verksamheter vilket medfört fler användare av både system och teknisk utrustning.

Äldreomsorgen inklusive myndighet visar ett underskott på 0,06 miljoner kronor

I verksamhetsområdet äldreomsorg ingår vård- och omsorgsboenden, servicelägenheter, hemtjänst, kostorganisation, hälsa, sjukvård och rehabilitering, dagverksamheter samt externa platser och Myndighet.

Myndighet SoL +0,4 miljoner kronor

Under myndighet SoL ingår administration, personalkostnader för biståndshandläggare, samt kostnader för hemvårdsbidrag och utskrivningsklara.

Vård- och omsorgsnämnden, Verksamhetsberättelse 38(56)

Överskottet inom verksamheten beror till stor del på statligt ersatta sjuklöner i samband med coronapandemin.

Vård- och omsorgsboenden +4,0 miljoner kronor

Nämndens vård- och omsorgsboenden, inklusive korttidsboende, servicelägenheter, servicehus och Villa Riksten visar tillsammans ett överskott på totalt 4,0 miljoner kronor. Utförarverksamheten visar ett underskott som balanseras av ett överskott på Myndighet.

Underskottet inom utförarverksamheten uppgår till 9,2 miljoner kronor och beror främst på ökade drift- och lokalkostnader för Allégårdens vård- och omsorgsboende samt ökade kostnader för sophantering och lokalvård. I utfallet finns också en intäkt för statligt ersatta sjuklöner i samband med coronapandemin. Myndighet visar ett överskott på 13,2 miljoner kronor som härleds till oöppnade avdelningar på Tunängen. Anledningen till de oöppnade avdelningarna och tomma platserna är både att coronapandemin har försvårat arbetet med att erbjuda externt boende brukare en lägenhet i kommunen och ett lägre intresse hos externt boende brukare att byta till ett kommunalt boende.

Överskottet inom verksamheten för vård- och omsorgsboenden på Myndighet behöver sättas i relation till underskottet på externa platser inom äldreomsorgen som prognostiserar ett stort underskott utifrån de svårigheter som beskrivits ovan.

Jämfört med samma period föregående år har nettokostnaderna ökat med 45,9 miljoner kronor.

Förändringen beror bland annat på att kommunen från 1 april 2019 blockhyr hela Orrens servicehus vilket innebär ökade lokalkostnader för nämnden. Kostnaderna för drift och lokalhyra har också ökat i samband med att Allégården och B-delen på Tunängen färdigställts i slutet på föregående år.

Hemtjänst +19,2 miljoner kronor

Överskottet inom hemtjänsten beror på flera saker. Dels har brukare valt att tacka nej till sina hemtjänstinsatser under pandemin och all tid har därför inte planerats ut. När brukarna tackar nej har inte enheterna behövt bemanna upp i samma utsträckning. Inte heller egentiden har kunnat utföras i den utsträckning som planerats då brukare tackat nej till sina hemtjänstinsatser och inte velat ha fler besök än nödvändigt.

Överskottet beror också på att hemtjänstverksamheten har fått ersättning för all sjukfrånvaro upp till 14 dagar för perioden april till juli och överstigande sjukfrånvaro än normalt augusti till december oavsett anledningen till sjukfrånvaro. Detta innebär att även sjuklöner som nämnden har kostnader för i normala fall, har ersatts.

Ett visst överskott finns även när det gäller återsökning från migrationsverket.

Jämfört med föregående år har nettokostnaderna för hemtjänsten minskat med 1,3 miljoner kronor.

Förändringen består främst av intäkter för statligt ersatta sjuklöner under året.

Öppen verksamhet +5,2 miljoner kronor

För öppen verksamhet redovisas ett överskott. Överskottet beror på att dagverksamheterna och mötesplatserna har varit stängda stora delar av året samtidigt som en enhetschefstjänst har varit vakant under delar av året.

Jämfört med samma period föregående år visar öppen verksamhet lägre nettokostnader motsvarande 3,3 miljoner kronor. Förändringen beror på att verksamheterna varit stängda stora delar av året tillsammans med att medarbetare i verksamheten arbetade i hemtjänsten under tiden som dessa verksamheter hållit stängt.

Hälso, sjukvård och rehab +3,9 miljoner kronor

Inom verksamheten redovisar hälso- och sjukvård ett överskott medan rehab visar ett litet

underskott. Överskottet beror främst på att alla avdelningar på Tunängens vård- och omsorgsboende inte öppnat som planerat vilket innebär att det inte har behövt bemannas i samma utsträckning.

Vård- och omsorgsnämnden, Verksamhetsberättelse 39(56)

Förändringen för hälso- och sjukvård samt rehab är 2,9 miljoner kronor högre nettokostnad jämfört med föregående år. De högre nettokostnaderna beror på fler boendeplatser i egen regi och större behov av hjälpmedel och rehabilitering i verksamheterna. I förändringen mot föregående år finns också statligt ersatta sjuklöner i samband med coronapandemin.

Externa platser SoL -35,3 miljoner kronor

Verksamheten omfattar externt boende heltid, korttidsboende samt dagverksamhet.

Utfall antal externa platser för vård- och omsorgsboenden är fler än budgeterat, vilket har genererat ett underskott för verksamheten. Inför 2020 planerades åtgärder för att öka beläggningsgraden i kommunala vård- och omsorgsboenden samt att minska antalet externa platser. Få externa platser har dock avslutats under året, dels för att flyttar inte har kunnat ske som vanligt under pandemin, dels för att få brukare visat intresse för att byta från externt boende till kommunens egna boenden utifrån rådande situation. Arbetet med att motivera brukare att flytta till ett kommunalt boende har återupptagits och något fler har sagt sig vara intresserade av en flytt, men först efter

coronapandemin.

I jämförelse med samma period föregående år visar externa platser SoL en lägre nettokostnad på 35,0 miljoner kronor. Förändringen beror främst på att korttidsboendet på Tunängen blev färdigt under hösten 2019 vilket minskat förvaltningens externa korttidsplatser inom äldreomsorgen.

Övrig äldreomsorg +2,4 miljoner kronor

Under övrig äldreomsorg ingår kostorganisationen, trygghetslarm samt transporter av brukare i samband med exempelvis dagverksamhet.

Övrig äldreomsorg visar ett överskott på 2,4 miljoner kronor på grund av lägre transportkostnader för turbundna resor och riksfärdtjänst än budgeterat till följd av att både dagverksamheterna och daglig verksamhet varit stängda stora delar av året. Överskottet påverkas också av att

kostorganisationen haft färre måltider att tillaga då daglig verksamhet och Tornets restaurang har varit stängda stora delar av året.

Jämfört med föregående år visar övrig äldreomsorg minskade nettokostnader på 2,4 miljoner

kronor. Den minskade nettokostnaden kommer främst från lägre kostnader avseende transporter och resor men påverkas också av vakanta tjänster inom kostorganisationen delar av året.

Funktionsnedsättningsområdet inklusive Myndighet visar ett överskott på 15,7 miljoner kronor

I verksamhetsområdet omsorg om personer med funktionsnedsättning ingår bostad med särskild service i form av grupp- och servicebostäder. Vidare ingår personlig assistans enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och assistansersättning enligt Socialförsäkringsbalken kapitel 51 (SFB-51), ledsagning, avlösarservice och kontaktpersoner. I verksamhetsområdet ingår även boendestöd, Myndighet samt externa platser, LSS.

Myndighet LSS +1,0 miljoner kronor

Inom Myndighet LSS finns gemensam administration som prognostiserar ett överskott motsvarande 1,0 miljoner kronor. Överskottet beror främst på vakanta tjänster under året.

Bostad med särskild service +3,4 miljoner kronor

Bostad med särskild service avser gruppboenden, serviceboenden och korttidsboenden för vuxna samt barn och ungdomar, boendestöd samt annan särskilt anpassad bostad (ASAB).

Gruppbostäder visar ett underskott på 1,9 miljoner kronor som beror på ett ökat behov hos brukarna och högre lokalkostnad för gruppbostad Tant gröns väg jämfört med budget.

Servicebostäder visar ett överskott på 3,0 miljoner kronor som främst beror på fler platser i budget i

Vård- och omsorgsnämnden, Verksamhetsberättelse 40(56)

förhållande till antalet tillgängliga platser.

Korttidsboenden för barn och unga visar ett överskott på 2,6 miljoner kronor som förklaras med ett minskat behov av korttidsplatser, flera som avbokat sin plats till följd av pandemin, samt arbete med schemaoptimering. Överskottet påverkas också av försäljning av en korttidsplats till en annan kommun.

I jämförelse med föregående år har nettokostnaderna för bostad med särskild service ökat med 12,0 miljoner kronor. Förändringen finns främst inom gruppbostadsområdet som utgör 11,2 miljoner kronor av ökningen, som kan förklaras med en nyöppnad gruppbostad på Tant gröns väg under 2020 samt med ökat behov hos brukare som har inneburit både förändrad budget och ökade kostnader jämfört med föregående år.

Utöver de ökade kostnaderna inom gruppbostadsområdet så har nettokostnaderna för korttidsboende för barn och unga minskat i jämförelse med föregående år. En anledning är minskade

lokalkostnader då en av enheterna har stängts och lägre personalkostnader då beläggningen varit lägre till följd av pandemin.

Personlig assistans +2,4 miljoner kronor

Verksamheten ger personer med funktionsnedsättning hjälp i hemmet och på fritiden genom personlig assistans enligt LSS och SFB-51. Vidare innehåller verksamheten ledsagning, avlösarservice, kontaktpersoner samt familjehem.

Personlig assistans som helhet visar ett överskott på 2,4 miljoner kronor. Överskottet kan främst kopplas till statlig ersättning för sjuklön, mer återsökningar från migrationsverket än vad som budgeterats och färre antal brukare inom SFB-51.

Ledsagning, avlösning, kontaktpersoner och familjehem prognostiserar en budget i balans för året.

I jämförelse med samma period föregående år har kostnaderna ökat med 5,8 miljoner kronor. En förklaring till förändringen är främst merkostnader avseende skyddsutrustning kopplat till coronapandemin.

Externa platser LSS +9,0 miljoner kronor

Verksamheten omfattar externt boende heltid, korttidsverksamhet, daglig verksamhet samt lägerverksamhet för både barn och vuxna.

Externa platser LSS, visar ett totalt överskott på 9,0 miljoner kronor. Överskottet beror på lägre dygnspris per plats än vad som har budgeterats för samt att lägerverksamheten inte utförts i den omfattning som planerats.

I jämförelse med föregående år visar externa platser LSS en lägre nettokostnad på 6,9 miljoner kronor vilket även det kan förklaras med lyckade avtalsförhandlingar inom

funktionsnedsättningsområdet som genererat ett lägre dygnspris för externa platser, samt färre antal externa platser än föregående år.

Övrig LSS-verksamhet -0,04 miljoner kronor

I övergripande verksamhet ingår kostnader för chefer, viss administrativ personal och övriga driftskostnader.

Förändringen jämfört med föregående år beror på att enhetschefer för de olika verksamheterna har belastat fel verksamhetskod vilket korrigerats till 2020.

Statsbidrag

Goda förutsättningar för vårdens medarbetare Rekvirerade medel VOF: 1 973 120 kronor

Vård- och omsorgsnämnden, Verksamhetsberättelse 41(56)

Utnyttjade medel VOF: 297 800 kronor

Utnyttjade medel privata utförare: 180 306 kronor Vad har medlen använts till?

De rekvirerade stimulansmedlen för att ge vårdens medarbetare goda förutsättningar har använts till flertalet utbildningar för nämndens sjuksköterskeenhet. De utbildningar som har genomförts är:

• Demensutbildning

• Psykiatriutbildning

• Utbildning inom kommunikation, samtal och dialog

• Utbildning inom personlig utveckling

• Utbildning ”att vara sjuksköterska och ledare”

• Utbildning inom arbetsmiljö och stress

Anledningen till att alla medel inte har utnyttjats är på grund av coronapandemin och den höga belastningen i verksamheterna.

Motverka ensamhet bland äldre och för ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom

Rekvirerade medel VOF: 3 270 037 kronor Utnyttjade medel VOF: 2 067 460 kronor

Utnyttjade medel privata utförare: 121 770 kronor Vad har medlen använts till?

Stimulansmedlen har både använts till att motverka ensamhet bland äldre samt till att öka kvaliteten i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom. Det som medlen har använts till är bland annat flera aktivitetsledare på våra vård- och omsorgsboenden för att kunna utveckla och utöka de sociala aktiviteterna samt en del aktivitetsmaterial. Ett särskilt uppskattat inköp för nämndens brukare med demenssjukdom har varit robotkatter som ger ifrån sig både ljud och rörelse.

Anledningen till att hela det rekvirerade beloppet inte har använts är på grund av personalbrist då det i perioder har varit hög personalfrånvaro (sjukfrånvaro) i vissa av verksamheterna på grund av coronapandemin. Coronapandemin och restriktionerna från Folkhälsomyndigheterna är också en anledning till att alla aktiviteter som planerats med stimulansmedlen inte kunnat utföras.

Stärkt brukarmedverkan

Rekvirerade medel VOF: 39 799 kronor Utnyttjade medel VOF: 39 799 kronor Vad har medlen använts till?

Medlen har delvis använts för att möjliggöra för brukare att delta i rekrytering av nya medarbetare där de har visats ansökningar, deltagit vid intervjuer i trepartssamtal samt samtal och diskussioner efteråt. Medlen har använts på flera gruppbostäder och servicebostäder samt inom personlig assistans.

Medlen har också använts för att köpa in teknikutrustning så som talpuckar med syfte att öka möjligheten till delaktighet för brukarna i exempelvis rekryteringar.

Coronapandemin

Rekvirerade medel VOF: 40,9 miljoner kronor

Då nämnden haft möjlighet att ansöka om statsbidrag för i princip alla merkostnader kopplat till coronapandemin påverkades inte det ekonomiska resultatet i den utsträckning som bedömdes i början av 2020. Att staten även har ersatt sjuklönekostnader oavsett anledning till sjukfrånvaron har snarare lett till ett överskott utifrån de statliga stöden för covid-19.

Under året har nämndens verksamheter haft sjuklönekostnader inklusive arbetsgivaravgifter på

Vård- och omsorgsnämnden, Verksamhetsberättelse 42(56)

totalt 18,6 miljoner kronor vilket samma period föregående år uppgick till 12,5 miljoner kronor. För sjuklönekostnader inklusive arbetsgivaravgifter har nämnden erhållit 12,2 miljoner kronor 2020.

Coronapandemin har även inneburit ökade kostnader för personal och övriga verksamhetskostnader och då främst för skyddsutrustning. Merkostnader för personal avser främst överanställningar, övertidsersättningar och timersättning som gjorts för att minska smittspridningen men också för att kunna möta det ökade behovet i verksamheterna.

För merkostnader till följd av covid-19 gällande personal och övriga verksamhetskostnader har förvaltningen fått statsbidrag motsvarande 28,7 miljoner kronor för 2020.