• No results found

Elektromagnetiska fält .1 Förutsättningar

In document Dubbelspår Kubikenborg–Sundsvall C (Page 111-114)

^ Park Lekplats

8.7 Elektromagnetiska fält .1 Förutsättningar

Kring alla elektriska apparater och elledningar finns två typer av fält, elektriska och magnetiska fält. Elektriska fält uppstår genom skillnader i spänning medan magnetiska fält skapas av elektrisk ström. När ström flyter genom elledningar skapas det elektromagnetiska fält. Elektromagnetiska fält finns överallt i vår omgivning men är osynliga för det mänskliga ögat. Fälten är starkast närmast källan men avtar snabbt med ökat avstånd.

Samma princip gäller vid järnvägar där det elektromagnetiska fältet är som störst kring järnvägens kontaktledning och avtar snabbt med avståndet från järnvägen och dess strömförande kontaktledning. En grov principiell bild av de elektromagnetiska som uppstår på olika avstånd från en järnväg ges av figur 8.7:1.

Figur 8.7:1 Grov bild av magnetfältets styrka på olika avstånd från järnvägen när tåget passerar om strömstyrkan är 200 A och frekvensen är 16,7 hz. Det tillfälligt högre magnetfältet varar i ett par minuter. Källa: Banverket, 2003.

Elektromagnetiska fält vid järnvägar kan vara statiska eller ha växelfältkaraktär.

Statiska fält, som till exempel jordens magnetfält, finns naturligt runt omkring oss och anses inte vara lika skadliga som växelfält. Tabell 8.7:1 visar olika refe-rensvärden som rekommenderas av Strålskyddsmyndigheten (SSM), ur hälso-synpunkt. Enligt nuvarande översiktsplan har Sundsvalls kommun som generell riktlinje att magnetfält ska vara så låga som möjlighet och inte överstiga 0,4 mikrotesla (μT).

Tabell 8.7:1 Referensvärden för olika typer av fält [Strålskyddsmyndigheten].

Typ av fält Referensvärden Naturligt förekommande [μT]

SSM Vanliga riktvärden

hos kommuner

Elektrostatiskt fält (DC) - - 100–3000 V/m

Elektriskt växelfält (AC) 5000 V/m (50Hz)

10 000 V/m (1–8 Hz) -

-Statiskt magnetfält (DC) 40 000 μT (<1 Hz) - 30–65 μT

Magnetiskt växelfält (AC) 100 μT (50,0 Hz)

300 μT (16,7 Hz) <0,2 μT

(årsmedelvärde)

-Den tänkta elektrifieringen kommer utföras efter en systemstandard som Trafikverket har utarbetat för att reducera uppkomsten av elektromagnetiska fält.

Som underlag till denna miljökonsekvensbeskrivning har en utredning av de elektromagnetiska fält som kan uppstå kring den planerade järnvägsanlägg-ningen utretts. Endast växelfält har studerats. I ett beräkningsprogram model-lerades ett flerspårsystem där utdata visade den resulterande magnetiska fältstyrkan för olika avstånd från spårets mitt från det spår som ligger närmast bebyggelse och 1,5 meter över räls.

Magnetfältens storlek och varaktighet beror bland annat på körstil, trafikering och tågtyp. Bedömd tågtrafik för planförslaget år 2040 har utgjort underlag avseende detta. Genomsnittlig varaktighet för hur länge tågsätten befinner sig inom spåravsnittet där returströmmen går via rälen (värsta fallet) har beräknats tillsammans med tillhörande medelvärden för strömstyrkor och magnetfält.

De tåg som befinner sig ute på linjen utanför det studerade spåravsnittet är medräknade och antas ha uppnått sin målhastighet och drar därmed mindre ström. Dessa tåg bidrar också till magnetfältets storlek och varaktighet trots att de inte befinner sig på den studerade sträckan. I utredningen gjordes antagan-det att antagan-det är ett tåg ute på linjen i vardera riktningen.

Resultatet av beräkningarna indikerar på att det magnetiska fältets styrka ligger långt under de nivåer som Strålskyddsmyndigheten rekommenderar som gränsvärden, se tabell 8.7:2. Strålskyddsmyndighetens rekommendation är ett gränsvärde på 300 mikrotesla.

Tabell 8.7:2 Beräknad magnetfältstyrka 1,5 meter ovanför spåret för olika avstånd från den närmaste banans spårmitt (beräknat för dubbelspårsfall för ett dubbelspår när ett tågsätt accelererar samtidigt som ett annat ankommer). Bidrag till magnetfältet från andra tåg ute på linjen utanför det studerade spåravsnittet är medräknat.

Magnetfält [mikrotesla]

10 m 15 m 20 m 30 m 40 m 50 m

Medelvärde 8,1 4,7 2.3 1.0 0.5 0.3

Sett till försiktighetsprincipen rekommenderas det att årsmedeldosen inte överstiger 0,2 μT. Beräkningarna indikerar på att för en person som vistas dygnet runt på samma plats, ligger gränsen för att inte överstiga årsmedelvär-det 15–20 meter från årsmedelvär-det närmaste spårets spårmitt, se tabell 8.7:3. Det är dock högst osannolikt att en person vistas på samma plats så länge. Vilket innebär att den faktiska årsmedeldosen som en person utsätts för är betydligt lägre än det redovisade. Beräknad medeldos visas i tabell 8.7:3

Tabell 8.7:3 Sammanlagd beräknad medeldos för plats på olika avstånd från det närmaste spårets spårmitt. En person vistas sällan dygnet runt på samma plats. Av denna anledning är årsmedeldo-sen för en människa lägre än den redovisade.

Medeldos/år [mikrotesla]

Avstånd närmaste spårets

spårmitt 10 m 15 m 20 m 30 m 40 m 50m

TOTALT ÅRSMEDELVÄRDE

(För plats) 0,50 0,20 0,10 0,05 0,03 0,02

Vid inventering av fastigheter och bostäder längs med spårlinjen har det påträf-fats en industrifastighet som inhyser en bostad samt en flerfamiljsbostad som båda står närmare än 15 meter från både befintlig spårmitt. Industrifastigheten, Rorsmannen 5, ligger längs Björneborgsgatan vid bangården och flerfamiljs-bostaden återfinns intill befintligt spår vid Kubikenborg. I övrigt ligger inga bostäder för fast boende inom 15–20 meter från spårmitt.

8.7.2 Inarbetade åtgärder

Skyddsåtgärder och försiktighetsmått som fastställs i järnvägsplanen Inga skyddsåtgärder anses nödvändiga i järnvägsplanen.

Skyddsåtgärder och försiktighetsmått som genomförs under byggskedet Inga skyddsåtgärder föreslås under byggskedet.

8.7.3 Nollalternativets effekter och konsekvenser

I nollalternativet ligger den befintliga järnvägen kvar i sitt läge med de hastighe-ter som förekommer i dag. De två bostäder som befinner sig närmare än 10–15 meter i nuläget kommer i nollalternativet stå kvar.

Enligt genomförda beräkningar av det elektromagnetiska fältet utsätts i nuläget de två bostäderna som befinner sig cirka 10 meter från spårmitt för årsmedel-doser på cirka 0,35–0,40 mikrotesla, vilket är över riktvärdet på 0,2 mikrotesla.

Trafikeringen bedöms öka enligt prognosen för 2040 även vid nollalternativet vilket innebär att årsmedeldosen för vistelse i dessa bostäder kommer öka till cirka 0,5 mikrotesla. Som nämnts ovan är det dock högst osannolikt att en person vistas på samma plats så länge. Vilket innebär att den faktiska årsmedel-dosen som en person utsätts för troligen är betydligt lägre än det redovisade.

Den något ökade årsmedeldosen, som avser vistelse på platsen dygnet runt, ses som ringa eftersom riktvärdet redan i dagsläget överskrids. Effekterna och konsekvenserna bedöms därmed bli försumbara.

8.7.4 Järnvägsplanens effekter och konsekvenser

Vid genomförande av järnvägsplanen kommer den industrifastighet som inhy-ser en bostad nära spårlinjen att finnas kvar. Det närmsta av de två nya spåren kommer i princip vara i samma läge som befintligt spår. Det elektromagnetiska fältet kommer därmed i stort sett vara detsamma som i nollalternativet efter-som tågtrafiken kommer vara densamma.

Det flerfamiljshus som står precis intill järnvägen vid Kubikenborg kommer att behöva rivas. I övrigt ligger inga bostäder för fast boende inom 15–20 meter från spårmitt.

8.7.5 Samlad bedömning

Den ökade tågtrafiken för resandetågen gör att årsmedeldosen kommer att öka vid vistelse närmast spår jämfört med dagens situation, men i samma utsträck-ning som nollalternativet. Den bostad som ligger nära spårmitt utsätts redan i dag för överskridande riktvärde av elektromagnetiska fält och kommer fortsätta göra det oavsett om järnvägsplanen genomförs. De elektromagnetiska fält som uppstår kring planerat dubbelspår bedöms i övrigt inte påverka miljön i närom-rådet nämnvärt.

Projektet bedöms ge upphov till försumbar påverkan och innebär således ingen konsekvens.

8.8 Grundvatten

In document Dubbelspår Kubikenborg–Sundsvall C (Page 111-114)