• No results found

Elevernas svar på fråga 8, enkäten.

In document Vi måste liksom läsa på svenskan (Page 37-49)

Svenska A – Kursplan

Bilaga 4 Elevernas svar på fråga 8, enkäten.

Flicka 15 år.

”Den absolut bästa boken jag har läst är ”Vingklippt ängel” av Berny Pålsson. Jag älskar självbiografier och den här är en klass för sig. Hon får läsaren att känna sig som henne, men det finns fortfarande en mystik. Vi känner att vi inte vet allt, och vi står mellan valen och kvalen ”vill vi veta eller vill vi inte veta”? LÄS BOKEN!! :)” Kvinna 17 år

”Pojken som kallades Det.” Tycker att denna boken är mycket bra. Den är spännande och man får vara med i en pojkes vardag som är otroligt hemsk. Att den är verklighetstrogen gör den ännu bättre, då kan man ser att saker som sker i boken verkligen existerar, det är helt sjukt.”

Kvinna, 17 år

”Pojken som kallades Det.” Den var bra för den var baserad på en sann berättelse. Det är en sådan bok som man inte kan sluta läsa för den är så hemsk men ändå jättebra.”

Flicka 17 år.

” Da Vinci koden var bra, eftersom jag tyckte att den var spännande i princip hela tiden. Den blev aldrig tråkig och seg att läsa. Jag är dock något besviken på slutet.”

Tjej, 17 år.

”A och F. Jag tycker om sanna historier och de gör så jag vill läsa.” Kvinna 17 år.

”Pojken som kallades Det.” Det handlar om en pojke som blir misshandlad och elakt behandlad av sin mamma. Det är en sann berättelse.”

Kvinna, 16 år.

”A. Den var gripande, men hemsk. Jag mådde dåligt efter att ha läst den.” Tjej, 16 år.

”Vingklippt ängel”. Alla som jag frågat tycker att den är jättebra men jag håller inte alls med. Jag läste 2 kapitel, eller läste! pressade mig till att läsa passar bättre. Jag tror inte att det är speciellt bra att läsa böcker som den här; eller i alla fall inte lättpåverkade människor. Jag vet många som har den här boken som bibel, de skär sig för att hon gör det. Det är sjukt! Jag tyckte inte om den.”

Tjej, 16 år.

”Vattenmelonen! Jag tycker att den är väldigt bra. Författaren skriver på ett sätt som gör att man fastnar rån första sidan. Man blir glad av den. Det är en sån bok som man sträckläser.”

Flicka, 16 år.

”Pojken som kallades Det var en otroligt bra bok pga. dess förmåga att fånga läsaren. Man ligger och läser om någon annans liv och man kan inte fatta att detta verkligen har hänt.”

Flicka, 16 år

”Kort kjol är den bästa boken. Jag har läst alla hennes böcker. Just denna handlar om en flicka som blir våldtagen och sen hennes liv tillbaka till det ”normala”. Boken tappar aldrig glöden vilket gör att man vill läsa mer. Det gör nästan alla hennes böcker. sedan är de verklighetsbaserade och väldigt trovärdiga så man får nästan medkänslor för boven.”

Tjej, 16 år.

”A och J. Jag har bara läst lite av varje. Vet ej om det gälls.” Kvinna, 16 år.

”Pojken som kallades Det. En otroligt bra serie. Den berörde in i själen, mycket hemsk och sorglig.” Kvinnlig art, 18 år.

Tjej, 18 år.

Alkemisten är en bra bok för att det är en bok som får en att tänka. Den visar bra hur det är/var att leva i mellanöstern.”

Tjej, 18 år.

”Pojken som kallades Det. Den var fängslande för att det hänt på riktigt. Man blir chockad av hur han behandlades, men samtidigt än mer intresserad. Den var spännande och man blev påverkad och äcklad av den. Jag gillade den mycket.”

Tjej, 18 år.

”Pojken som kallades Det tyckte jag var jättebra för att den var så otroligt stark och den berörde liksom. Jag tror att det kan bero på att han själv var med om allt det som han skriver om, och att det är därför som den känns så äkta.”

Tjej, 18 år.

”Da Vinci koden. Jättebra bok eftersom det hela tiden händer nya saker, spänningsfaktorn är hela tiden närvarande. Man lär sig mycket roliga saker hela tiden och personer och karaktärer är fint beskrivna.”

Man, 18 år.

”A: Det var en sann berättelse om en misshandlad pojke.” Man, 18 år.

”Har inte läst någon av ovanstående” Man, 18 år.

”Da Vinci koden är ett äventyr i nutid med anor från 1500 –talet. Otroligt spännande och fruktansvärt lärorik. Intressanta åsikter föres till ytan på ett mästerligt sätt.”

Man, 16 år. ”A; Den var bra.” Man, 17 år.

”Gardell- boken var rätt så dryg men stundtals rolig så den är väl egentligen varken bra eller dålig. Da vincikoden var bra eftersom att den var spännande rätt igenom hela tiden och att Dan Brown kombinerar fakta med skönlitteratur gör det bara ännu bättre.”

Man, 17 år. ”Vill inte” Man, 17 år.

”Sandor/ Ida: den var rätt bra därför det var ett typiskt kärleksdrama och sånt är skoj att läsa.” Man, 17 år.

”D: Den var sådär. Het.” Man, !7 år.

”A: Spännande för att den var sann.” Man, 17 år.

”E: Den var spännande och mystisk.” Man, 17 år.

”Da Vinci koden, överskattad. Man, 17 år.

”En komikers uppväxt. Den var rolig”. Man, 17 år.

”Jag gillade Pojken som kallades Det. Den var mycket hemsk, men det var bra att se hur vissa har det (även om detta var ett extremt fall) så att man kan göra något åt det.”

Man, 17 år.

”Jag läste ”En komikers uppväxt” därför jag läst att boken skulle ha mycket ironi men också en bra handling. Det var nog mest humor och ironi i boken som grep tag i mig och gjorde det omöjligt att lägga boken ifrån sig.” Kille, 17 år.

Jag gillade ”En komikers uppväxt” eftersom han beskriver händelser med en ironi som jag gillar. Han kan även bringa fram en väldigt dramatisk och allvarlig känsla i vissa perioder. Jag tycker om Jonas sätt att växla mellan komiken och dramatiken i sitt berättande.”

Pojke, 17 år.

”Jag tyckte att Da Vincikoden var en mycket bra bok. Det beror på att den var spännande och behandlade ett för mig intressant och tilltalande ämne. Boken är en deckare och denna genre passar mig. Den historia och kulten som finns i boken är jag förtjust i och den dramatik som finns med blir pricken över i:et.”

M, 18 år.

”J; Den var bra, den speglade ungdomen att det kan vara svårt resp. lätt.” Man, 16 år.

Bilaga 5

Malmö högskola Lärarutbildningen Intervju vt.06

Hej!

Du har valt att medverka i min undersökning som behandlar ungdomars läsvanor.

Under intervjun kommer du att spelas in på band. Detta band kommer att förstöras efter att jag sammanställt resultaten av intervjun och i min presentation av materialet kommer du att vara anonym.

Inför intervjun vill jag att du förbereder dig genom att börja fundera på följande;

- Vad är det som gör att du väljer en viss sorts bok? Blir du påverkad av någon eller något?

- Vilken typ av böcker tilltalar dig mest? Varför?

- Tror du att det skiljer sig mellan vilka böcker man väljer att läsa om man är kille respektive tjej?

- Hur stor inverkan tror du att media har på ditt val av litteratur?

- Hur pass mycket identifierar du dig med romanpersonerna när du läser? Jag hoppas att vi kommer att få en givande pratstund och ser fram emot vårt möte. Om du har några frågor så går det bra att maila mig på LL010386@stud.mah.se

Tack på förhand! Jessica Glennstål

Bilaga 6

Intervju 1 2006-04-26 Kl. 9.30-10.15

Flicka, 17 år. Skolan tar mycket tid men annars sportar hon och träffar kompisar. Läser mycket skönlitteratur på loven och när hon hinner.

Pojke, 17 år. Intressen är datorn och surfa. Läser mycket i perioder. Pojke. 18 år. Gillar mest att kampsporta och att spela datorspel. Pojke, 17 år. Tränar mycket. Pluggar mycket inför proven.

J: Kommer ni ihåg ifall era föräldrar läste godnattsagor för er när ni var små? P3. alltid

F. Alltid

J: alltid?

P1: fast jag lärde mig att läsa rätt tidigt, eller när ja… eller när jag väl lärde mig läsa så..sen dess har jag läst…sen tvåan….har jag läst minst en bok i månaden.

J: hm

P3. Det är väl inte så svårt. Speciellt Mumin…

J. Läser era föräldrar mycket? Finns det mycket skönlitterära böcker hemma hos er? P1. ja

P2 Ja

P3 ja väldigt mycket…

F: Väldigt mycket. Min mamma jobbar med kultur så att…hon läser väldigt mycket, så det är väl där det kommer ifrån.

P3. min pappa flyger mycket, i jobbet då, så det blir ganska mycket.

P1. Min pappa läser massor men min mamma har bar massa böcker i hennes nattduksbord som hon aldrig läser

J ..men de finns där

P1. men de finns där, julklappar och grejor. Jag har jättemycket skönlitterära böcker hemma men det är pappa som läser dem.

J: Lånar ni de här böckerna också, de böckerna som finns hemma eller var får ni tag i böcker som ni läser…på mediateket eller?

P3. Nä, jag brukar beställa fån min pappa när han ska till USA eller England…jag tycker inte om att läsa på svenska.

P2. jag skickar min mor på uppdrag till bokhandeln, hon köper väldigt mycket böcker.

F: EH, jag lånar väldigt mycket, vilket var mycket lättare innan när vi gick i skolan…när vi var yngre, för där hade vi väldigt mycket böcker, det var stort, så där kunde man hitta det som man ville ha men…eh…annars brukar jag köpa själv. Det finns så mycket pocketböcker, de behöver man inte var rädd om…alltså de kan man böja hur som helst, det är bra.

J: vad är det som är så bra med pocket?

F: Alltså det är skönare format. Jag gillar pocke… liksom det är mycket skönare att läsa.

P1. Ja jag…jag läser mest på tips och sånt så brukar jag alltid kolla om jag har dem hemma och sånt. Har jag inte dem så går jag till biblioteket och lånar dem och när jag är på biblioteket kanske jag hittar en ny bok. Men jag läser bara tips eller följer en gammal serie.

P1. Ja det är alla möjliga. Kompisar, föräldrar…folk som läser helt enkelt.

J: Läser ni mycket i skolan? Tycker ni att skönlitterära böcker får ett stort utrymme?

P2.. nää

P3. Nä, vi läser två böcker på en termin max.

F: Vi kunde fått veta i början… när terminen började hade vi kunnat få veta vilka böcker vi skulle läsa och sen hade det varit upp till var och en… jag menar…alla läser ju olika snabbt.

P1. Men att läsa skönlitterära böcker i skolan känns som bortkastad tid, eftersom man lika gärna kan göra det hemma.

F: Det hjälper inte tyvärr… det finns det ju folk som inte gör…tar tid för dem att börja läsa och sen vet de inte när de skall vara klara och…

P3. Det tar ju lite tid att läsa en hel bok …och det känns helt meningslöst att läsa en bok på fyra veckor som man inte tycker är bra…

J: Vad är det som utmärker en bra bok?

P3. jag vet inte…jag tycker att det är ganska viktigt med handlingen…och personerna.. P2. När man inte kan sluta läsa är det en bra bok.

F: …en fruktansvärt dålig bok, man sitter och läser hela tiden…pluggar inte och sånt. P3. Jag tycker att det är bra när det bygger upp en slags spänning…sida för sida.

J: Vilken typ av böcker läser ni mest då är det…du är inne på spänning.

P2. Alltså jag läser nog allt…

P3. Jag läser allt möjligt. En hel del politiska deckare. Jag tycker det är jävligt coolt.

J: Vem är det… är det Grisham som skrivit…

P3: Nä… det vet jag inte. Jag läser mycket av Forsyth…

P2. Fantasy mest… sen har man fastnat för Da Vincikode… men grejen är den att… jag hela det.

F: Jag vill gärna ha litteratur som är… som liksom inte är verklighetstrogen för när man läser så vill man inte läsa om verkligheten. Det är redan där… utan jag vill ha sånt som inte är verkligt… fantasy och äventyr och sånt. Gärna såna böcker som man kan plugga till samtidigt.

P1. ja, jag läser mycket Forsyth och Grisham, Clancy…. alla möjliga såna spionromaner eller liknande.. P3 Har du läst (…)1?

P1. Nå det har jag inte gjort ännu… men sen så läser jag mycket historiska böcker också. Mycket… vad heter det…biografier över folk.

J: Hur mycket tror ni att ens eget intresse påverkar litteraturvalet man gör?

F: Alltså jag tror nog att man gör det väldigt mycket när man är ung…då är det väldigt mycket hästböcker och sånt och det finns ”Bollklubben BK” och massa annat tocket som man, om man är intresserad kan läsa, men jag tror mer det är när man är yngre.

P2. Eh, jag tror att om man sportar mycket så blir det nog mer ishockeyspel och fotbollsspel och sånt istället för att läsa litteratur… allt man läser i skolan. Jag blir så otroligt trött….

J: Men ni två som gillar politiska deckare. Är ni intresserade av politik i övrigt också eller…?

P1. Nej

P3. Det är rätt coolt och så… men det är inget jag tänker på.. men det är rätt intressant med olika situationer mellan länderna och sånt…

P1. Nää

J: Men du sa innan att du inte gillade att läsa om sånt som är verkligt..

F. hm

J: många verkar… efter att jag sammanställt enkäten som ni svarade på… väldigt intresserade av den här typen av böcker. Varför tror du att det är så?

F: Eh, i vårt fall så är det mycket att det är böcker som delas ut av lärarna. Det är Kort kjol. Den måste man läsa typ i nian… den har i alla fall alla läst. Likadant Cell grön.. massa sådana där böcker. Så det tror jag är… eller jag vet inte…jag tror det viktiga är att det inte finns såna lärare som bara sätter de här böckerna i händerna på eleverna…

J: Så det är mer lärarnas val av litteratur där än ert…?

F; J, alltså en lärare skulle aldrig säga att man skulle läsa en Fantsybok… P2. Nä det är bara vad läraren vill att man skall läsa.

F: Ja, det är bara på Engelskan någon gång som man får välja vad man vill. F: Ja men annars är det väldigt mycket såna här böcker som man måste läsa.

J: Det är mycket så då att ni måste läsa det som lärarna plockar ut… i skolan… och sen att ni hemma läser den typ av litteratur som ni själva är intresserade av?

F: ja.

P1. Ja så är det nog…

J: Ni hade ett läsprojekt i första ring där ni hade schemalagda lästimmar… vad tyckte ni om det att ni hade speciella timmar som ni skulle läsa?

F: sådär…hm det blir väldigt svårt att hitta lugn och ro…det är jättesvårt att sitta på såna här stolar tillexempel och läsa.

P1. Men då läste vi ju i läsrummet där borta…

F: men så var det folk som inte kunde hålla käften och som störde hela tiden och då blev man bara irriterad…så störs man hela tiden. Och så hade man kanske inte lust att läsa utan hellre vill läsa på kvällar som nedvarvningstid… så det… nä… men jag tyckte inte att det var så bra. Och såna människor som inte vill läsa böcker och så skall ju inte bli tvingade….och de som vill läsa blir bara störda och så är det…nä det var inget bra. P3. Jag kände bara att det var sånt slöseri med tid. Att läsa en bok, man lär sig faktiskt inte så mycket på det… utan man hinner kanske ta upp en händelse…eller nåt och det kan ta två lektioner. Och istället sitter man och läser i åtta lektioner…

J: ja, hur upplevde ni att de böcker som ni läste följde upp?

P3. vi skrev väl recensioner eller…

F: Nä, vi pratade… vi skulle läsa en bok då och… från en annan kultur… sen var det typ att vi skulle hålla ett fördrag om den då typ. Och det var väl att vi verkligen skulle få tid till att läsa det, i skolan, för att… om vi hade några frågo… eller jag vet inte.

J: men tycker ni att ni blev hjälpta av den här timmen? Fick ni igång… nu läste ni väl i och för sig mycket tidigare också… men att ni fick ett ökat intresse för litteratur?

F: Definitivt…. P2. ja.

F:…läste jag en fruktansvärt bra bok tidigare så klart fortsatte jag att läsa den sen…

J: Hur väcker man er läslust då?

P1. en bra bok?

J: ja eller en bok överhuvudtaget, vi har ju varit inne på lärare och kompisar…

P2. alltså jag tycker att det är eget intresse alltså.

P3. Alltså jag vet inte riktigt… det kan var så… man kan kanske se en bra film, kanske. Och så tänker man vem har skrivit den här liksom… så kollar man upp den författaren. man har kanske inte läst just den tidigare men så ser man filmen…typ.

F: ja och i skolan sitter vi ju mycket vid datorerna och söker och så och då blir det att i alla fall jag går runt i bibblan och kollar bland böckerna och så. Och då är det ju mest omslaget som lockar, bokramen den måste vara fina annars bara går jag förbi… eller ett bra namn eller något. Att framsidan är snygg…eller nej inte snygg, det räcker med att den bara är konstig.

J: ovanlig på något sätt…

F: ja precis så att man liksom ser.

P1. Det skall vara ett bra namn, och att läsa baksidan. sen är det baksidan som bestämmer om man skall läsa den eller inte. Namn är rätt viktigt.

F: jag läser typ första sidan för då får jag ett hum om hur författaren kommer att skriva och det är det viktigaste när den skall fånga mitt intresse.

J: Hm

J: Men hur mycket tror ni att media påverkar era val?

P1. Den enda boken jag har läst som varit mediapåverkad var Da vincikoden… F: Ja

P3. …den kom alla och sa att den är så bra, den måste ni läsa och så där. Så läste jag den. Den var bra. Men så läste jag någon annan som hette Änglar och demoner av samma författare, som jag inte als tyckte var bra. P1 Jag har läst alla de andra böckerna och ingen slår Da Vincikoden men…

P2 Änglar och Demoner tyckte jag var bra F: Men..

P1 Men är inte den lite lik Da Vincikoden?

F: Men han var så himla tillgjord… så bara man sköt böckerna i höjden eller man gjorde inte det. det var liksom den enda bok som alla pratade om och det gjorde liksom att man läste den.

P1. Fast jag kan säga att det inte är den bästa bok som jag läst.

J: Utan den bästa bok som du har läst är…?

P1. (…)2 …vad heter den…Bourne Identity är en jättebra bok. Mycket bättre än filmen.

J: Vad var det i just den boken som var så bra?

P1. Nä men hela boken var bra. Personerna, spänningen… handlar ju om agenter och så där. Gillar det. J: I hur stor utsträckning använder ni er av Internet? Läser ni böcker på Internet?

F: Eh..

P1. Det beror på. Jag är väldigt intresserad av data F. … det är inte alls

P1. Men det är inte alls samma känsla…då kan man lika gärna kolla på tv

F: precis. Det är som att sitta och käka frukost och kolla tidningen på Internet…alltså det är inte samma känsla. det är liksom boken man vill ha.

J: Det pratas mycket idag att ungdomar de läser ingenting… men då glömmer man väl att all typ av läsning faktiskt är läsning. Internet, talband och så…

P3 jag vet inte, då kan man väl lika gärna kolla på en film eller spela dataspel för boken är liksom någonting som inte har med datorn att göra överhuvudtaget. Till exempel så kan man ju inte ta med datorn och sätta sig i solen som man kan med en bok.

F: Alltså jag tycket skolan lägger upp det så himla fel. Eh…alltså om man vill fånga…vi läser Shakespeare och så och det är så himla bortkastad tid för de som inte läser förstår inte mycket. De uppskattar inte det. Alltså de vill… de läser inte lika mycket. Framför allt så är de ju inte vana vid att läsa och då är det svårt språk och det är gamla… alltså det är bortkastat. Att de inte sätter da Vicikoden då. Tolkiens böcker är typ av böcker som man kunnat placera i händerna på folk liksom. Moderna böcker… så alltså om allting… det gäller liksom… det pratas hela tiden om att det är dålig litteratur… liksom. Att det inte kan klassas som bra litteratur att läsa och så där.

In document Vi måste liksom läsa på svenskan (Page 37-49)

Related documents