• No results found

Elevernas syn på sig själv och sitt lärande

My menar att digital teknik verkligen har påverkat hennes motivation. Hon berättar att hon blivit mer framåt. Vidare förklarar hon att om hennes föräldrar är på jobbet kan hon klara skolarbetet på egen hand nu när hon kan lyssna på texterna. Att använda program och appar som läser upp är värdefullt för My.Vad gäller framtidsdrömmar ser My inga hinder. Efter avslutat ridgymnasium är planerna en veterinärutbildning och dyslexin är ingenting som kommer stoppa det.

-Satsar du mer på skolan nu när du kan lyssna på texter och använda annan digital teknik?

-Ja, jag har blivit mer framåt...och liksom tar tag i saker...Innan fick jag huvudvärk av att läsa...jag orkade inte så mycket. Ofta väntade jag på att mamma skulle komma hem om hon inte var hemma när jag kom hem...Om mamma eller pappa är på jobbet och inte kan hjälpa mig nu så använder jag digital teknik...det har blivit mycket lättare...Alltså det är lättare sedan jag lärde mig om det...Jag kan fixa det själv. Att kunna få texter upplästa är såå värdefullt för mig!

Ludde är eleven som inte är för digital teknik över huvud taget och ser inte att den digitala tekniken har påverkat honom alls i positiv riktning, snarare tvärtom. Att använda datorn är bara ett ytterligare besvärligt element och han läser hellre själv än lyssnar på texter. Ludde är den av eleverna som är mest övertygad om att dyslexin kommer att försvåra hans framtid och tar upp exempel med att betala räkningar. Luddes ser sig själv i framtiden som fritidsledare. Det kommer att passa honom perfekt, tänker han, eftersom jobbet inte kommer att kräva så mycket läsning och skrivning utan han kommer kunna umgås med barn och ungdomar och leka med dem och stötta dem.

39

-Då ska jag bli fritidsledare! Är man fritidsledare behöver man inte kunna läsa och skriva så mycket. så då spelar dyslexin ingen roll. Det jag ska göra är att ta hand om de som är ensamma. inte skälla på dem…

Datorn har varit revolutionerande för Meja. Hon berättar att hon ”älskar att skriva på dator”. Det är mycket lättare, menar hon. Meja har även försökt hitta bra appar hemma och har fastnat för några. Meja är också flitig användare av digitalt stöd och tycker att det hjälper henne. Dyslexin är ingenting som kommer att påverka hennes framtid nämnvärt, känner hon. Hon vill gärna plugga ekonomi och vet att hon kan få stöd även på gymnasiet.

-Ja, jag älskar att skriva på dator. Det är mycket bättre! Jag är

snabb...alltså ganska snabb...Det är kul också! ...och så är det så lätt att ändra. Den markerar också alla stavfel...det är bra.

-Jo, datorn är verkligen till hjälp. Hur tror du att din dyslexi kommer att påverka dina framtida studier och yrkesval?

-Jag hoppas att det inte kommer att påverka så mycket…(paus). Jag vill plugga på ekonomiska programmet nu på gymnasiet och sen jobba med något liknande... Jag vet att man kan få stöd när man gör

högskoleprovet, typ förlängd tid. Jag känner en som pluggar på universitet. Han har anteckningshjälp, en assistent som antecknar åt honom. Riktigt coolt!

Vilgot ser stora fördelar med digital teknik även om han inte använder sig av det så mycket i skolan utan mer hemma. Vilgot är inte alls bekymrad över sin framtid kopplad till dyslexin och är övertygad om att han får hjälp och syftar till eventuella svårigheter som kan dyka upp. Vilgot tänker bli säljare och som säljare är det inte ett hinder om man är dålig på att läsa och skriva, förklarar han.

-Har digital teknik påverkat din motivation?

-Ja, det har det. Det är mycket mycket enklare att läsa och lyssna samtidigt! Att bara sitta och läsa gillar jag inte. Jag tänker på annat...eller hittar på något. Ha ha...då blir det lite halvkaos i klassen och då tar det en tio minuter av lektionen innan alla blivit lugna igen...så slipper jag läsa.

/_ _ _/

-Vad vill du bli när du blir vuxen, då?

-Jo, jag ska bli säljare...alltså jag är väldigt...och jag menar väääldigt bra på att snacka. Som säljare är det inte ett hinder om man är dålig på att

läsa...verkligen inte. Men man måste kunna snacka! Ha ha och...ja...det är jag bra på!

Lisa är väldigt förtjust i skolan och gillar att lära sig saker. Hon känner att allt har blivit mycket lättare nu när hon kan lyssna på texter. Dyslexin kommer inte att påverka Lisas

40

framtida studier och yrkesval, det är hon övertygad om och menar att hela samhället håller på att digitaliseras! Dyslexin kommer inte att påverka vad hon ska bli.

-Alltså...jag har ju alltid gillat skolan...Jag gillar att lära mig saker... Men ja, det har blivit lättare. Innan blev jag alltid så trött av allt jag skulle läsa. Det blir jag inte mer. Jag orkar mer. Nu när jag lyssnar går det mycket smidigare. Det blir bättre...På nationella proven i svenska fick jag texterna på ett USB-minne och det var väldigt bra för mig.

/_ _ _/

Dyslexin definierar inte vad jag kommer att bli. Hela samhället håller ju på att digitaliseras!

-Vad vill du göra i framtiden?

- Jag ska läsa political science eller juridik. Kanske vill jag också jobba som modekritiker.

Related documents