• No results found

6. Metod & Material

7.0 Empiri

I denna del av uppsatsen kommer en kort presentation av de fyra respondenternas svar att lyftas.

Samtliga deltagare är mellan åldrarna 18–25. Till hänsyn för de unga kvinnornas anonymitet kommer det enbart att presentera deras riktiga ålder. Dock kommer deras namn inte att nämnas utan bytas ut mot andra namn som de har gått med på. Enligt konfidentialitetskravet innebär det att deltagarnas identitet i en underökning inte ska publiceras för allmänheten. Utan deras namn kommer att skyddas och benämnas med andra namn som gör underökningen lättare att hänga med på. Respondenterna har innan informerats angående dem etniska aspekterna, och även angående studiens innehåll. Deras godkännande har accepterats visa samtal, och att det kommer att vara med i studiens publicerande.

Intervju 1

Den första respondenten är en ung kvinna som heter Maya och är 21 år gammal. Hon har valt att studera till receptarie, detta av vissa speciella skäl som påverkat henne genom livet. Det är hennes andra år som receptariestudent. Maya är svenskfödd och har en invandrarbakgrund där båda hennes föräldrar är utlandsfödda och har en annan religion än kristen. Både hon och hennes familj är praktiserade muslimer och följer vissa aspekter såsom att hon har valt att bära slöja.

- Jag har valt att utbilda mig som receptarie eftersom de välkomnar muslimska kvinnor. Jag har vänner som jobbar inom yrket och de fick direkt jobb efter examen utan några problem.

Mitt argument till detta är jag har tidigare sökt jobb inom andra organisationer som har påpekat slöjan. Ett av jobben som jag nekades till var ett jobb som jag sökte hos postnord.

Jag fick anställningsprövning i 2 veckor men jag märkte efter andra veckan att chefen på jobbet började kommentera min klädstil, vilket gjorde mig väldig obekväm. Han ville att jag skulle ta på mig en kortare tröja än jag hade. Efter provtiden kom han med ursäkter om att han inte kan anställa mig. Jag hade i kännedom av andra kollegor att han inte ville anställa mig på grund av min kulturella bakgrund. Dem avgörande faktorerna genom val av utbildning är inte så enkelt för mig. I och med att jag bär slöja känns det väldigt begränsade genom min val av utbildning. Slöjan innebär begränsningar i arbetsmarknaden. Vilka val som var självklara för mig var inom offentliga sektorn, såsom, sjukhus, tandvården eller kontorsjobb som inte påpekar slöjan exempelvis socialsekreterare (socionom). Varför val av utbildning har varit svårt är för att den svenska arbetsmarknaden är bred och det finns inte många jobbmöjligheter för oss muslimer

29 eftersom vi ständigt blir stigmatiserade. Mitt argument i detta är att det finns vissa arbeten i arbetsmarknaden som inte välkomnar slöjan eller en viss typ av klädstil. Religionen är en del av mig och jag symboliserar min religion genom min klädstil. Slöjan innebär en viktig faktor i mitt religionsutövande och därför känns det väldigt begränsande i den svenska arbetsmarknaden. Jag kan exempelvis inte ha på mig en viss klädkod i en viss organisation eftersom de inte är täckande. Att bli tvungen till att ha kortärmad strider mot min religion.

Sverige är ett kristet land och följer en svensk norm. Den svenska normen är väldigt befriande och öppen, vilken i sin tur leder till att de inte förekommer tvång av något slag.

Men i och med att arbetsmarknaden är väldigt bred så ser man vilka områden religion utövandet är tillåtet och vilka inte. Detta resulterar till att religionen är en viktig faktor genom min val av utbildning. När jag valde min utbildning utgick jag väldigt mycket över hur arbetsmarknaden ser ut. Så att jag inte senare hamnar i en situation där jag behöver välja mellan religionen och jobb.

Intervju 2

Den andra kvinnan heter Lisa och är 23 år gammal, hon är utbildad receptarie. Lisa kommer från en invandrarbakgrund. Föräldrarna är födda utanför Sverige men Lisa född i Sverige. Lisa kommer från en religiös bakgrund, det gör att hon har valt att bära slöja i det vardagliga livet.

Frågorna ställdes i tur och ordning och svaren ser ut som liknande:

- Jag valde att studera till receptarie eftersom jag tycker att det passade mig i och med att jag bär slöja. Slöjan är en del av mig och jag har varit med om i olika intervjuer där man har ifrågasatt min slöja. I dem flesta intervjuerna har man påpekat den som något negativt och påverkande i arbetsmarknaden. Jag ser inget problem i min slöja eftersom jag kommer bli anställd efter kompetens och inte på grund av utseende. Men val av utbildning har varit ett eftersom jag har haft vissa alternativ som är självklart beroende på min religion. Därför har jag valt receptarielinjen eftersom jag anses vara passande där. Dem faktorerna som avgör val av utbildning är hur marknadsrelationerna ser ut. Att religionsfriheten sakta men säkert begränsas det gör att val av utbildning begränsas eftersom man inte kan utöva sin religion. Detta påstående är riktad mot muslimska kvinnor som bär slöja. Att avskaffa slöja kan leda till att val av utbildning i framtiden kan vara väldigt begränsande i val av utbildning för unga tjejer. I och med att man måste arbeta för att kunna försörja sig så är val av utbildning och utbildning väldigt viktigt. Religionen har inte stor påverkan i och

30 med att Sverige har religionsfrihet ser jag inga problem. Men eftersom jag är invandrare som bär slöja begränsar den mina möjligheter på den svenska arbetsmarknaden. Men religionen i sig begränsar inte förutom att jag lever i ett icke-muslimskt land.

Intervju 3

Den tredje respondenten heter Maria och är 25 år gammal. Maria är nyexaminerad socionom.

Både föräldrarna och Maria är födda utanför Sverige. Maria var 6 år då dem kom till Sverige och Maria kommer från en muslimsk familj och religionen en självklarhet för henne. Valet av att bära slöja är också en självklar för henne. Maria började studera till socionom när hon var 21 år och avslutade sina studier sommaren 2021, hon fick sin anställning i början av december.

Här inleddes intervjun och Maria svarade följande på varje fråga:

- Jag valde att studera och utbilda mig till socionom eftersom jag älskar kontorsrelaterade yrken. Detta var inte bara en bidragande faktor till min val av utbildning, men i och med att jag bär slöja så kändes denna utbildning rätt för mig. Jag bär slöja varje dag och den är en del av mig, det svenska samhället delar inte samma vanor och föreställningar det gör att jag måste anpassa mig till samhället. Ett exempel på detta är att min val av utbildning är begränsande och jag har koll sen tidigare vilka utbildningar passar mig som en tjej som bär sölja. Detta har varit den enklaste vägen att ta för att inte hamna i konflikt. Dem faktorerna som var avgörande är att vi lever i ett svenskt samhälle där den svenska normen utövas i högre utsträckning. Vad jag menar med detta är att man tydligt kan se i arbetsmarknaden hur maktrelationer skapas. Att vithet och svenskhet konstrueras och är väldigt begränsande för andra ickesvenskar. Prioriteringar skapas genom svenskhet och med all sannolikhet är det svårt att konkurrera med en svensk i arbetsmarknader. Därför spelar val av utbildning för en invandrartjej som bär slöja stor roll eftersom de inte är önskvärd att bära med sig slöjan i arbetsmarknaden. Därför är vissa utbildningar självklara än andra och val av utbildning är viktigt eftersom slöjan utgör en stor del av att man kan diskrimineras i andra arbetsrelationer. Yrken som har med att göra att man inte blir påpekad av sin slöja. Som man kan se i den samtida Sverige att dem flesta med slöja väljer jobben inom sjukvård, tandvård, äldreomsorg och kontor relaterade jobben. Detta är yrken samt jobb som jag kan se unga tjejer arbeta med eftersom de har rätt till att utöva sin religion. Självklart så finns det vissa begränsningar inom dessa jobb, såsom att ha kortärmad. Men dessa yrken känns passande för muslimska tjejer”.

31

Intervju 4

Den fjärde kvinnan heter Sofie och är 23 år gammal och studerar till sjuksköterska. Sofie kommer från en invandrarbakgrund där föräldrarna är födda utanför Sverige. Sofie själv är född i Sverige och utövar sin religion genom att hon bär slöja. Och svarade följande på frågorna:

- Jag har inte tänkt så mycket över hur slöja påverkar val av utbildning, i och med att jag sen jag var liten har intresserad mig till att arbeta inom sjukvården har det inte begränsat min val av utbildning. I stället har den underlättad och gjort mig mer motiverad eftersom de även finns tjejer med slöja som arbetar inom detta yrke. Sjukvårdbranschen är väldigt stort, vilket innebär att olika nationaliteter och kulturer integreras med varandra. Detta har varit väldigt drivande att fortsätta att studera inom detta område eftersom jag inte har begränsats i samma utsträckning i andra utbildningar. Det finns självkärt olika faktorer som gör att val av utbildning är väldigt avgörande. Men i mitt fall så har jag inte haft problem. Jag utövar religionen på ett sätt som gör att jag inte tänker så mycket på hur jag klär mig inom mitt yrke. Det finns yrken som jag inte hade valt såsom byggingenjör och andra krävande yrken. Men de har inte att göra med min religion utan de handlar om att jag inte tycker om dessa jobb. Religionen har inte stor påverkan genom val av utbildning, men jag kan säga att jag inte hade gått med på en utbildning som strider mot min religion.

Ett exempel på detta är att jag har inget problem att nekas en anställning på grund av slöjan. Men att 31 begränsas inom utbildningar genom tvång hade jag inte gått med på det. Alltså lagen om slöjförbud är väldigt kränkande för mig. Jag känner inte mig begränsad för det på grund av min religion. Utan jag känner mig diskriminerad eftersom det inte är jämställt mellan medlemmarna i landet. I och med att vi har religionsfrihet innebär det att jag har rätt att utöva min religion som vem som helst i detta land”.

32

Related documents