• No results found

En slutgiltig klassificeringsmodell

2. Metod

4.3 Förslag på modellstruktur

4.3.3 En slutgiltig klassificeringsmodell

För att klassificera brandskyddet på sjukhus bör bedömningen av hur väl byggnaden uppnå myndighetsnivån skiljas mellan nybyggnation och befintliga byggnader. Detta då Boverkets byggregler från olika år ställer krav på hur brandskyddet ska utarbetas. Vid bedömning av högre nivåer kan det vara möjligt att utgå från samma bedömningsmodell för att på så sätt kunna jämföra nybyggnader med befintliga byggnader. Detta skulle kräva en utarbetad metod för att på ett godtagbart sätt kunna avgöra hur en byggnad kan erhålla ett högre brandskydd oavsett om det är en nybyggnation eller om det är en befintlig byggnad.

Den slutgiltiga modellen ska behandla hur brandskyddet kan genomföras på ett sätt som ger en vinning ur ett längre tidsperspektiv. På så sätt kan modellen användas som beslutsunderlag för att satsa på en höjd brandskyddsnivå vid beslut om nybyggnation eller ombyggnation av befintlig byggnad. Därmed kan den slutgiltiga modellen bland annat innehålla en process liknande den som visas i Figur 8.

Figur 8: Förslag på bedömningsprocess

Utifrån detta väljs en nivå av brandskydd att satsa på och sedan identifieras de faktorer som bedöms påverka brandskyddet. De brandskyddsnivåer som ligger till grund ska även baseras på noggrant utförda kostnads- och nyttoanalyser.

Påverkande faktorer

Utifrån studien har ett antal påverkande faktorer definierats som anses vara särskilt viktiga för ett fungerande brandskydd inom en sjukhusverksamhet:

 drift och underhåll o riktlinjer

 robusthetstänk

o backup- system för elmatning och sprinklermatning

 hanteringen av brandfarliga och explosiva varor.

 den tekniska utvecklingen av vårdverktyg och specialistvård

 andelen patienter som ej kan utrymma på egenhand

 lös inredning

 kulvertsystem

 utförande av risk och sårbarhetsanalyser

 vikten av väldefinierad roll för ansvar gällande säkerheten

 brandtekniska installationer.

Val av brandskyddnivå

Identifiering

Värdering

Bedömning

Om de föregående faktorerna ej tas i beaktning kan bland annat följande konsekvenser uppstå i händelse av brand:

 ökat produktionsavbrott

 problem med att återuppta verksamheten

 förlängd stopptid på utrustning etc.

 minskad patientsäkerhet

 ökade vårdköer, vilket i sin tur leder till att politiker ej uppnår målen.

Det kan tänkas att olika faktorer påverkar byggnadens system i olika omfattning beroende på om det är en befintlig eller nybyggnation som ska bedömas och klassificeras. Därmed sker inledningsvis inventering och definiering av de påverkande faktorerna.

Nivåindelning

Ingen slutlig nivåindelning har framtagits i studien då det anses finnas för lite underlag för att inom tidsramarna kunna ta fram en lämplig nivåindelning. Figur 9: Exempel på nivåindelning visar ett exempel på hur en möjlig hierarkisk nivå av brandskyddet skulle kunna se ut. Där myndighetsnivån utgör den lägsta nivån, godkänt brandskydd. De övriga två nivåerna utgörs av en högre nivå och en högsta nivå. Att utreda hur benämningarna av de olika nivåerna ska utformas är även en del som bör genomföras för att finna den mest lämpade indelningen, de skulle till exempel kunna identifieras med en färgkod.

I studien har ett antal olika punkter identifierats som bör beaktas i genomförandet av nivåindelningen. De identifierade punkterna är följande:

 myndighetsnivån i modellen uppfyller de gällande lagkraven o personskydd

o egendomsskydd o miljö

 högre nivå kan klara att vid avbrott bibehålla verksamheten på ett effektivare sätt

 högre nivåer kan belysa aktuella samhällsaspekter som står i centrum

 modellen ska ge enkla alternativ till att välja ett bättre brandskydd

 modellen kan även tänkas ge indikation på hur väl nyttjanderättshavare är nöjd med brandskyddet i byggnaden

 kostnad/nytta

 flexibilitet, verksamheten ska kunna flyttas över tiden

 analytisk dimensionering.

Nivåindelningen i modellen för nybyggnation och i modellen för befintliga byggnader kan de identifierade punkterna och dess betydelse skilja sig åt. Detta då myndighetsnivån anpassas i de olika modellerna efter den version av Boverkets byggregler som gäller för respektive tidpunkt för bygglov.

Nivåindelningen bör anpassas på ett sådant sätt att den både kan användas som ett klassificeringsverktyg för att beskriva brandskyddet på sjukhus och som ett verktyg för att beslutsfattare ska kunna välja att satsa på en viss nivå av brandskyddet. Därmed ska nivåerna innefatta olika tekniska lösningar och system som visar hur brandskyddet kan förbättras.

Bedömningsunderlaget för framtagandet av nivåer bör innefatta genomgående kostnads- och nyttoanalyser för att kunna påvisa hur olika tekniska lösningar utgör alternativ som ger en högre nivå av brandskydd.

Figur 9: Exempel på nivåindelning

Motivering för beslutsfattare att satsa på ett bättre brandskydd

Modellen kan komma att visa på hur brandsäkerheten kan kopplas till produktionen, vilket i detta fall består av att bedriva hälso- och sjukvård. För ledande politiker är det väsentligt att kunna upprätthålla en god verksamhet, kan det på ett tydligt sätt visas hur ett bättre brandskydd ger en säker och långvarig verksamhet ökar möjligheten till satsning på brandskyddet.

 Modellens klassificeringsnivåer ska belysa valet av bättre alternativ under ett längre tidsperspektiv

o genomförande av kostnads- och nyttoanalyser o lösningar på ekonomiska frågor

o utrymningsanalyser

o säkra verksamheten, vården av patienter

 tydlig ansvarsindelning av modellen

o vilket ansvar nyttjanderättshavaren har o vilket ansvar fastighetsägaren har.

Högst nivå av brandskydd

Högre nivå av brandskydd

Godkänt brandskydd, Myndighetsnivå

- Befintlig byggnad

-Nybyggnad

Presentation av brandskyddsnivåer

Den slutgiltiga presentationen av brandskyddet inom fastigheten kan visas i någon forma av färgmatris, eller på ett liknande sätt som beskrivs i BSV- k, där varje byggnad presenteras med en färg motsvarande dess brandskyddsnivå.

För att tydliggöra brandskyddets nivå inom en viss byggnad kan det vara lämpligt att visa hur brandskyddet ser ut på olika avdelningar eller våningar. Även detta skulle kunna visas som någon form av matris eller överskådlig bild.

5 Diskussion

Avsnittet behandlar de frågeställningar som utgjort grunden för studien utifrån författarnas perspektiv. Diskussionen behandlar även jämförelser och vidare reflektioner kring hur problemområden kan utvärderas.

5.1 Finns möjligheten att skapa ett verktyg för att klassificera brandskyddet

Related documents