• No results found

2. Metod

4.2 Problemområden

Att klassificera brandskyddsnivåer på sjukhus medför en rad olika problemområden och komplikationer som bör beaktas. Problemområdena behandlar svårigheter med att ta fram en generell klassificeringsmodell för sjukhus.

4.2.1 Flera verksamhetsklasser inom samma byggnad

En sjukhusfastighet innefattar oftast flertalet byggnader där även andra verksamheter än hälso- och sjukvård bedrivs. Inom olika verksamhetsklasser ställs det olika krav på brandskydd enligt Boverkets byggregler. Problematiken ligger i att finna en metod som gör det möjligt att på ett godtagbart sätt kunna väga samman nivån på brandskyddet inom de olika verksamheterna. Detta ska kunna ske på ett sådant sätt att en verksamhet som bedöms ha ett högt brandskydd ej ska väga upp ett brandskydd inom annan verksamhet som inte uppfyller kraven för myndighetsnivå.

Förslag till åtgärd

Den studerade litteraturen innefattar ingen metod för att sammanväga bedömningar inom olika verksamheter till en total bedömning av hela byggnaden. För att göra en sådan bedömning och sammanvägning möjlig anses det behövas en grundlig undersökning i hur olika verksamheter med tillhörande komponenter inom samma byggnad påverkar varandra i händelse av brand.

4.2.2 Olika byggnader på fastigheten

Vanligen utgörs sjukhusfastigheten av flertalet olika byggnader, vilka kan komma att få olika totalbedömning av brandskyddet och brandsäkerheten. För att ge en valid och överskådlig bild av det totala brandskyddet inom fastigheten krävs en metod för att sammanväga de olika bedömningarna på byggnaderna med varandra för att på så sätt erhålla en slutgiltig bedömning.

Förslag till åtgärd

En möjlig lösning till att sammanföra de olika nivåerna för brandskyddet för olika byggnader inom fastigheten skulle eventuellt kunna genomföras på ett liknande sätt som aggregationsmetoden, vilken beskrivs i Miljöbyggnad. Här bör bedömningsmetodiken dock analyseras grundligare. En utredning för hur aggregeringen ska ske bör genomföras. Även definitionen på vad som ger möjligheten till att totala fastigheten skulle kunna klassas i en högre nivå, beroende på totala antalet byggnader och dess bedömning av brandskyddet bör utföras.

En annan möjlig lösning skulle vara att presentera bedömningen av byggnaderna inom fastigheten i form av en färgmatris, vilken beskrivs i exempelvis Willis Blue. På så sätt ges en överskådlig bild av hur situationen ser ut och problemet med att direkt sammanväga de olika byggnadernas bedömning elimineras.

4.2.3 Dynamisk miljö

Sjukhus innefattar en dynamisk miljö där den tekniska utvecklingen ställer krav på byggnadens utformning. Beroende på vilken status som sjukhusverksamheten befinner sig i finns olika behov på utrustning och tillgänglighet.

Förslag till åtgärd

Brandskyddet ska kunna anpassas efter den specifika verksamheten. Detta medför att den huvudsakliga verksamheten inom sjukhusbyggnaden ska kunna flyttas över tiden. Det vill säga att den verksamheten som kräver specialutrustning och byggnadsinstallationer ska kunna placeras på andra områden i byggnaden vid behov. Exempel på verksamheter som innefattar specialutrustning kan vara intensivvård och akutmottagning.

4.2.4 Bedömning av brandskydd utfört med analytisk dimensionering

Enligt Boverkets byggregler ska verksamheter i klass 5C sedan 2012 dimensioneras efter analytisk dimensionering vilket gör att det finns flera olika lösningar för att uppfylla myndighetsnivån. Detta kan i ett långt perspektiv leda till svårigheter med att bedöma brandskyddets nivå på objektiv grund då det kan komma att innefatta flertalet komplexa lösningar.

Förslag till åtgärd

En klassificeringsmodell för brandskydd på sjukhus behöver innehålla en metod för att värdera olika dimensionerande lösningar mot varandra och på ett objektivt sätt redogöra för hur brandskyddet uppfyller myndighetsnivån. Om det befintliga brandskyddet utgör ett högre skydd än vad som anges i lagstiftningen ska modellen kunna visa på vilket sätt och i vilken utsträckning brandskyddet utgör ett, i den allmänna bemärkelsen, bättre brandskydd.

För att kunna väga vad som anses vara bättre än något annat kan det krävas analyser i form av kostnad- och nyttoanalyser, både i långa och korta tidsperspektiv.

En djupare undersökning av metoder för analytisk dimensionering utifrån gällande lagstiftning och allmänna råd, kan ses som en del i bedömningen för valet av metodik för framtagande av en klassificeringsmodell.

4.2.5 Avsaknad av forskning inom ämnet

Det råder avsaknad av forskning och studier av olika faktorer och dess inverkan på brandskyddet i sjukhusmiljöer, vilket gör det problematiskt att genomföra en vetenskaplig bedömning. Däribland råder brist på forskning av faktorer som kan tänkas påverka säkerheten på sjukhus i händelse av brand, så som byggnadens komplexitet, det stora antalet personer med hjälpbehov samt avancerad sjukvårdsutrustning och teknik.

I flertalet av de granskade modellerna utelämnas metoden för valet av påverkande faktorer samt viktningen av dem. Detta utgör ett problem då det blir svårigheter med att värdera de metoder som finns för andra verksamheter och direkt tillämpa dem på sjukhusverksamheten.

Att värdera en eventuell ny modell utifrån befintliga modellers tillförlitlighet och validitet anses som olämpligt när det ej återfinns någon grundlig forskning inom brandområdet gällande verksamheten.

Förslag till åtgärd

Ökade anslag för ny forskning inom området krävs för att grundligt kunna förankra metoder och modeller i vetenskapen.

För att kunna ta fram en modell som framhäver nyttan kontra avbrott i verksamheten krävs vidare forskning inom hur faktorer i sjukhusmiljön påverkar varandra utifrån olika förhållanden i händelse av brand.

4.2.6 Olika bygglagstiftning för befintliga byggnader och nybyggnationer

Då det byggnadstekniska brandskyddet dimensioneras utifrån gällande byggregler vid tidpunkten för bygglov kan svårigheter med att klassificera nybyggnationer och befintliga byggnader utifrån samma modell identifieras. Detta då grunden för myndighetsnivån för en nybyggnation inte ser likadan ut som myndighetsnivån för en byggnad som uppfördes under annan gällande bygglagstiftning.

Vid nybyggnation kan det anses vara av betydelse att i större utsträckning beakta nytta, kostnad och upprätthållande av drift i händelse av brand.

Vid tillbyggnad ställs kraven på brandskyddet för tillbyggnaden utifrån den vid tidpunkten för bygglov gällande lagstiftningen, precis som för nybyggnation.

Förslag till åtgärd

Att ta fram endast en modell som används för att klassificera både nybyggnader och befintliga byggnader utifrån den rådande bygglagstiftningen anses som irrelevant då skäligheten för det byggnadstekniska brandskyddet bedöms utifrån den vid bygglov gällande byggregler. Detta skulle innebära att flertalet äldre lagstiftningar skulle bedömas utifrån de byggregler som gäller vid utförandet av klassificeringen. Detta innebär även att modellen kommer att behöva anpassas med hänsyn till förändringar i Boverkets byggregler.

En möjlighet kan vara att skapa en modell där en del innefattar en bedömning utifrån gällande myndighetsnivå. Därmed kan nybyggnation och befintliga byggnader bedömas uppnå en godkänd nivå, det vill säga myndighetsnivån för den gällande lagstiftningen.

Vid bedömning och klassificering av högre nivåer som utgör blivande eller befintliga förbättrande åtgärder för brandskyddet kan Lagen om skydd mot olyckor betraktas som ett av flera underlag för indelningen av nivåerna.

En klassificeringsmodell vid bedömning av nybyggnationer kan tänkas ha en nivå där verksamheten kan flyttas över tiden. Detta för att strävan ska gå mot att enklare kunna bedriva verksamheten i en dynamisk sjukhusmiljö under ett längre tidsperspektiv.

4.2.7 Brister i byggnadstekniskt brandskydd för befintliga byggnader

På flertalet av befintliga sjukhusbyggnader råder brister i det byggnadstekniska brandskyddet, vilket utgör svårigheter med att bedöma dess tillförlitlighet.

Vanligtvis pågår ständiga förändringar inom befintliga sjukhusbyggnader, vilket kan påverka brandskyddet i varierande omfattning.

Förslag till åtgärd

En genomgående utredning för hur den övergripande situationen av hur det befintliga brandskyddet ser ut bör genomföras.

För ombyggnation och tillbyggnad där brandskyddet påverkas är det viktigt att det finns riktlinjer för hur brandskyddet ska upprätthållas under pågående byggnation.

4.2.8 Övergripande struktur av komplext system

Då sjukhusverksamheten och de byggnader som innefattas i fastigheten utgör ett komplext system är det av högsta intresse att ha en klassificeringsmodell som ger en överskådlig bild av situationen. Problematiken här ligger i att på ett enkelt sätt kunna presentera brandskyddsnivån på sjukhus utan att validitet och reliabilitet ska gå förlorad.

Detta utgör en svårighet då ett klassificeringsverktyg grundar sig på utarbetad metodik och djupare analyser av olika påverkande faktorer och dess inverkan i verksamheten. Att på ett enkelt sätt generera beräknings- och beslutsmodeller till en metod som är enkel kan bli problematiskt gällande verksamheter inom hälso- och sjukvård.

Förslag till åtgärd

Den slutgiltiga strukturen bör vara enkelt och grunda sig i djupa analyser samt väl utarbetad metodik. Det vore önskvärt att utarbeta en modell där det, för handhavare, inte krävs någon djupare förståelse i modellens uppbyggnad.

För att kunna upprätta en generell modell som personer utan djupare kunskap inom området kan använda sig av, anses en fördjupad studie av metodik behövas. Istället för att vem som helst ska kunna använda sig av modellen för klassificering kan en lösning vara att vem som helst på ett enkelt sätt, utifrån modellens nivåer, ska kunna se hur väl brandskyddet är utformat.

4.2.9 Bedömning av påverkande faktorer

Ett av de mest omfattande problemområdena med att ta fram en klassificeringsmodell för sjukhusfastigheter är definitionen, bestämningen och viktningen av komponenter, de faktorer som påverkar att ett skäligt brandskydd upprätthålls.

Det finns olika former av komponenter som kan mätas eller bestämmas på olika sätt, de som är mer kvalitativa och de som är mer kvantitativa. Därmed ligger det en svårighet i att på ett lämpligt sätt kunna bestämma komponenterna och dess inverkan på varandra.

Komponenternas inverkan kan ha olika betydelse beroende på ett antal olika faktorer, så som geometrisk utformning och placering.

Förslag till åtgärd

En genomarbetad och välförankrad metod som grundar sig på vetenskap, forskning och studier bör användas för att vikta, bedöma och definiera de faktorer som påverkar brandskyddet.

I den analyserade litteraturen beskrivs ett antal olika metoder för klassificering, viktning, bedömning och beslutsfattande. I flertalet av modellerna har beslut- och bedömningsmetodik använts där grunden ligger i utlåtande från experter och sakkunniga inom området. Detta anses som en godtagbar metod i dagens läge då det råder brist på djupgående vetenskapliga undersökningar inom ämnet.

Bedömningen av vilka komponenter som kan ingå i modellen bör grunda sig i genomgående riskinventeringar, riskanalyser och studier i hur de olika komponenterna korrelerar med varandra. Hänsyn bör tas till om det är kvalitativa eller kvantitativa komponenter och metod för viktning bör anpassas efter komponenternas egenskaper. Det är även högst relevant att kunna beskriva komponentens egenskaper och påverkan utifrån statistik eller matematiska modeller, detta för att förankra metoden till verkligheten och den vetenskapliga grunden.

I BSV- vård används en MADM metod för beslutsfattande där antagandet gör att komponenterna på samma hierarkiska nivå ej är korrelerade med varandra. Inom sjukhusverksamheten är möjligheten stor att flertalet av komponenterna påverkar varandra och den omliggande verksamheten. Därmed anses det vara högst lämpligt att undersöka detta grundligare innan metodiken för beslutsfattande väljs.

4.2.10 Problematik med nivåindelning

Nedan följer en rad problem som utgör svårigheter med att ta fram en specifik nivåindelning för att klassificera brandskyddet på sjukhus.

 Definition av gråzonen, den nivå som ej är uppfylld av Boverkets byggregler och gällande lagstiftningar

 svårigheten med att definiera vad som utgör ett bättre brandskydd

 bestämning av metodik och metoder för klassificering

 definitionen av vad som utgör ett skäligt brandskydd.

Förslag till åtgärd

För att kunna ta fram en modell där nivåerna för klassificeringen tydligt beskriver olika lösningar på brandskydd krävs det att svårdefinierade begrepp utreds. Däribland begreppet bättre brandskydd. Det krävs djupare bedömningsmetodik och analyser för att utreda en godtagbar nivåindelning. För förslag på vad som kan tänkas utgöra ett bättre brandskydd se

Related documents