• No results found

På nästa sida återfinns Enkät F i sin helhet inklusive försättsblad.

Fakta om undersökningen

Denna enkät utgör underlag för en studie om elevers uppfattning om fysikaliska fenomen. Undersökningen ligger till grund för ett examensarbete på lärarutbildningen i Malmö. Att delta i undersökningen är helt frivilligt. Det är fullt möjligt att avstå från att delta, eller att avbryta sitt deltagande när som helst under studiens gång. Det går även bra att när som helst ställa eventuella frågor om studien.

Det här är en anonym undersökning. Anonymiteten för den som deltar skyddas genom att enkäterna som används är kodade. Det kommer inte vara möjligt att utifrån den färdiga rapporten identifiera vare sig skola, lärare eller elever.

Vi som konstruerat enkäten heter Henrik Ivarsson och Kristoffer Karlsson. Inga andra än vi och vår handledare kommer att få tillgång till enkätsvaren.

För mer information om studien nås vi enklast via mail: Henrik Ivarsson: ll051147@student.mah.se

Kristoffer Karlsson: ll050278@student.mah.se

Enkät

Jag är: □ tjej □ kille

Ålder: ____________

Egenvald kod: ____________ Fråga 1

Har du sett någon av följande filmer eller TV-serier?

The Hulk X-Men: First Class The Simpsons

□ □ □

Fråga 2

På en skala från 1 till 4, där 4 är högst, hur stort förtroende har du för naturvetenskaplig forskning? Ge svar med ett kryss.

Litet förtroende Stort förtroende

1 □ 2 □ 3 □ 4 □

Fråga 3

Hur är det möjligt att se var det finns radioaktiva ämnen?

______________________________________________________________________ Fråga 4

Hur är det möjligt att se om ett ämne sänder ut gammastrålning?

Fråga 5a

Vi tänker oss att vi monterar fast en elektromagnet i marken en bit ifrån en stor paraboldisk. Vi antar att parabolen är symmetriskt likformigt gjuten i ett material som påverkas av magneten. Magnetens ena ände är riktad rakt mot parabolens mittpunkt enligt figuren nedan.

Paraboldisk →

Kraftfull elektromagnet →

Ström kopplas in till elektromagneten så att den blir magnetisk. Magneten är så kraftfull att den utan problem har kapacitet att förflytta parabolen. Parabolen är fastmonterad i marken på sådant sätt att den lätt kan rotera runt sin axel.

Markera den av figurerna nedan som visar hur du tror att uppställningen ser ut efter det att man kopplat på elektriciteten till elektromagneten på full styrka:

□ Parabolen vrids moturs □ Parabolen vrids medurs

□ Parabolen vrids inte □ Annat (rita egen figur) Fråga 5b

Förklara med en eller två meningar varför du svarar som du gör i frågan ovan (fråga 5a). ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

Fråga 6a

ESA (Europas motsvarighet till det amerikanska rymdorganet NASA) har utsett en kommitté som ska utveckla en ny typ av rymdraketer som drivs på ett miljövänligare sätt än dagens

bränsleslukande motorer. Ett antal företag i raketmotorbranschen säger sig vilja ta del av de 500 miljoner euro som ESA har fått avsatt av EU för denna miljösatsning inför framtiden.

Eco-SoundRockets är ett företag som har designat en ny typ av kraftig ljudkälla som ska driva raketens första steg tills den hunnit utanför atmosfären. Företaget säger sig ha uppfunnit en

konformad ljudkälla som ska klara av att fokusera kraftfullt ultraljud rakt ner mot marken för att kunna utnyttja lyftkraften av ljudet. Den konformade designen minimerar dessutom risken för att ljud sprids åt sidorna och bedövar eventuella åhörare.

Green-Rocket-Boosters och Optimal-Fossil-Fuel är två andra företag som båda har presenterat alternativa förslag som är baserade på mer traditionella raketbränslen men dock i betydligt mindre mängder än dagens raketer.

Samtliga nämnda företag säger sig kunna förverkliga sina designförslag inom de utsatta tidsramarna med hjälp av den budget som EU beviljat ESA. Men eftersom företagen är från olika EU-länder och det företag som får kontraktet kommer kunna erbjuda flera nya arbetstillfällen, så har detta lett till het debatt mellan EU:s medlemsländer.

Därför har det nu beslutats att det ska hållas en folkomröstning i frågan. Vilket av följande fyra alternativ skulle du rösta på i en sådan folkomröstning? □ Jag anser att kontraktet bör gå till Eco-SoundRocket snarast möjligt.

□ Jag anser att ESA ska tillsätta en ny forskargrupp som får utreda möjligheterna med att låta ljud driva fram de nya raketerna utan att Eco-SoundRocket får del av pengarna. □ Jag anser att man bör avvakta fem år för att se hur långt den tekniska utvecklingen har gått med riktat ultraljud som drivkraft för raketer, och därefter ta upp frågan på nytt. □ Jag anser att kontraktet bör gå till Green-Rocket-Boosters eller Optimal-Fossil-Fuel snarast möjligt.

6b

Förklara med en eller två meningar varför du svarar som du gör i frågan ovan (fråga 6a). ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

7a

I Malmö ligger Teknikens och Sjöfartens hus. Det är ett museum som rymmer flera olika maskiner, motorer med mera. På museet finns också ubåten HMS U3. Den är ungefär 50 meter lång och väger knappt 400 ton.

För att ubåten ska bevaras i gott skick behöver den behandlas med rostskydd då och då och för att kunna behandlas på undersidan behöver den då lyftas upp på något sätt. Hittills har ubåten relativt enkelt behandlats genom att lyftas upp med kraftiga vajrar i en stor lyftkran. Kranen är konstruerad för att lätthet kunna lyfta såväl ubåten som ännu tyngre föremål. Nu har det dock visat sig att ubåtens skrov blivit så pass känsligt med åren att det skulle kunna ta skada av kranens stålvajrar. Tänk dig att du sitter med i en kommitté som fått i uppgift att finna en alternativ metod att lyfta ubåten på ett lämpligt sätt så att den kan behandlas även undertill utan risk för skada på skrovet.

En medlem i kommittén föreslår att ubåten skulle kunna lyftas med hjälp av ett par nyinköpta kraftfulla elektromagneter som väger 500 kg vardera. Förslaget går ut på att magneterna förankras i kranens befintliga fästplattor (se bild) med bultar som är konstruerade att gott och väl klara av att hålla fast magneter som är minst tredubbla de nya magneternas tyngd.

Magneterna är i sin tur så pass kraftfulla att de tillsammans utan problem skulle kunna lyfta föremål som väger mer än 400 ton. På detta sätt, menar medlemmen, skulle ubåten därmed kunna lyftas utan att ubåtens skrov riskerar att skadas av kranens kraftiga stålvajrar.

Markera det alternativ som bäst beskriver hur du ställer dig till förslaget:

□ Jag anser att den föreslagna lösningen är rimlig, och bör användas för att lyfta ubåten. □ Jag anser att den föreslagna lösningen, i stort sett är bra med de föreslagna

komponenterna. Den bör dock justeras något för att kunna användas till att lyfta ubåten.

□ Jag anser att man bör finna en helt annan metod för att lyfta ubåten. 7b

Förklara med en eller två meningar varför du svarar som du gör i frågan ovan (fråga 7a). ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________