• No results found

Transkribering av scener från exponeringsmaterialet

Scen A: Koncentrationslägret

Denna scen visar hur en stor grupp människor (kvinnor, män och barn) under ösregn förs av militärer längs en lerig gång, inhägnad av taggtrådsträngsel. Från folkhopen springer en pojke iväg. Pojken bär en gul, sexuddig stjärna på sin kavaj, vilket skvallrar om att scenen utspelar sig i ett koncentrationsläger, och att pojken är av judisk börd. En man och en kvinna i folkhopen vänder sig om mot pojken med bekymrade blickar, ropar efter honom, och vinkar honom till sig. Pojken vänder åter mot mannen och kvinnan (som av sammanhanget tycks vara hans föräldrar) men hinner inte fram till dem förrän två av militärerna stänger två metallgrindar mellan pojken och folkhopen. Kvinnan i folkhopen ropar gråtande efter pojken. Pojken försöker springa fram till grinden, men hålls fast av några militärer. Pojken sträcker då ut sin hand i riktning mot grindarna. Grindarna börjar då öppna sig mot pojken. De hindras dock från att öppnas helt av en bom som förseglar dem. I takt med att grindarna rör sig mot pojken rör sig även pojken mot grindarna. Militärerna som håller fast pojken försöker spjärna emot, men även de glider längs det leriga underlaget i riktning mot grindarna. Samtidigt fortsätter grindarna att öppna sig, och bommen börjar ger till slut vika. Då går en annan militär fram till boken och ger honom ett slag i

bakhuvudet med baksidan av ett gevär. Pojken, och de militärer som håller i honom faller då till marken.

Scen B: Paraboldisken, del I

Scenen inleds med att en man med långt mörkt hår, klädd i kavaj, står lutad mot en stenmur. På andra sidan muren breder en gräsplan ut sig. Efter gräsplanen följer ett antal träd. Bortom träden skymtar en paraboldisk som reser sig över trädkronorna. En man klädd i huvtröja går fram till muren och ställer sig bredvid mannen i kavaj. Han har blicken fäst mot något på andra sidan muren. Mannen i kavaj säger:

Mannen i huvtröja väder sig mot mannen i kavaj och tittar på honom med höjda ögonbryn. Därefter vänder han åter blicken bortom stenmuren. Av kameravinkeln att döma är hans blick riktad mot paraboldisken på andra sidan gräsplanen och träden. Mannen i huvtröja höjer sina händer och riktar dem, med spretande fingrar mot paraboldisken. Av mannens armar att döma spänner han samtidigt sina muskler. Han tittar med spänd min på paraboldisken, som förblir oförändrad. Mannen fortsätter stå i samma spända ställning. Han börjar skaka, ser allt mer spänd ut, och blir röd i ansiktet. Efter en stund pustar han ut och sänker samtidigt armarna med plötslig rörelse, för att därefter andfådd böja sig över stenmuren. Mannen i kavaj ser fundersam ut, och säger:

-You know, I belive the true focus lies somewere between rage and serenity.

Mannen i huvtröja, som fortfarande är andfådd, tittar med frågande blick på mannen i kavaj.

Scen C: paraboldisken, del II

Scenen visar samma män på samma plats som i scen B. Mannen i huvtröja sänker blicken möt marken. Mannen i kavaj ser på honom och säger:

-Try again!

Mannen i huvtröjan lyfter blicken mot paraboldisken och ser mot den med fokuserad blick. En tår faller från hans ena öga. Han lyfter ena handen i riktning mot paraboldisken. Handen skakar, men i övrigt står manen helt stilla. Parabolen börjar sakta röra sig. Mannen vänder sin höjda hand och riktar fingrarna rakt uppåt. Då vrids samtidigt paraboldisken så att den pekar rakt mot de båda männen. Mannen i huvtröja börjar le. Han sänker handen och pustar ut. Mannen i kavaj skrattar varmt och lägger sin hand på den andre mannens axel. De båda männen ser på varandra. Mannen i huvtröja skrattar även han.

Scen D: Fartyg, ubåtar och flygplan

Scenen inleds med att en man i militäruniform och arméhjälm tittar ut genom fartygsfönster med kikare. På fartygets för syns några kanoner. Längst ut på fören sitter en amerikansk flagga. Mannen med kikare ser ett annat fartyg röra sig över öppet hav. Ovanför fartygen flyger ett flygplan med hög hastighet. Nu syns sammanlagt 13 fartyg på havet. 12 av dem ser ut att omringa

det trettonde. Mannen i militäruniform sänker sin kikare och följer flygplanet med blicken. Nu syns även ytterligare ett antal besättningsmän ombord på samma fartyg. Även de bär uniformer och hjälmar. Planet styrs av en varelse med blå päls. I övrigt har varelsen mänskliga drag, och bär kläder. Det fartyg som omringats av de övriga fartygen bär en röd femuddig stjärna på skrovet. Från fartyget hörs en röst tala med rysk brytning:

-USS Independence, this is Alexander Nevsky.

Mannen som talar sitter vid ett bord i det omringade fartyget och talar i en mikrofon, samtidigt som han håller en lur försedd med sladd mot örat. Mannen bär en militärhjälm med röd stjärna. Bakom den talande mannen står två andra män. Den ena av dem bär även han militärhjälm med röd stjärna. Flygplanet rör sig nu nedåt och flyger närmre havsytan än tidigare. Flygplanets hjul fälls ut. På ett av hjulen står en man. Det är samme man som fick en paraboldisk att flytta sig i en tidigare scen. Mannen håller sig fast med den ena handen, och håller ut den andra över havsytan Hans blick är sökande. Militären med kikare iakttar planet från sitt fartyg. Mannen på flygplanets hjul står kvar i samma position med koncentrerat ansiktsuttryck. Nu syns även mannen i långt mörkt hår, som även han förekom i scenen med paraboldisken. Mannen med långt hår befinner sig i planet, strax ovanför mannen på hjulet, och tittar ner på denne. Mannen på hjulet ser ansträngd ut. hans utsträckta hand skakar. Han rynkar pannan, blir röd i ansiktet och ser än mer ansträngd ut. Mannen i långt, mörkt hår sätter ett finger mot sin tinning, och hans röst hörs (utan att han rör på munnen):

-Remember; the point between rage and serenity.

Mannen på hjulet ser nu lugnare ut. Hans blick är fortfarande fokuserad, men han har inte längre några ansträngda ansiktsdrag. Han för sin utsträckta hand med långsamma rörelser. Plötsligt syns en ubåt stiga upp genom havsytan, rakt under mannens utsträckta hand. Mannen på flygplanets hjul ser åter ansträngd ut. Mannen med långt mörkt hår håller fortfarande ett finger mot sin tinning. Ubåten syns nu stiga upp i luften. Mannen på flygplanshjulet tycks styra ubåtens rörelser med sin hand. Den pälsklädda blå varelsen vid flygplanets spakar tittar ut genom fönstret och ser med häpen blick hur ubåten stiger utanför planet. Även militären med kikare beskådar det som händer. Han sänker sin kikare och tittar på den svävande ubåten med stora ögon. Så gör även övriga besättningsmän på samma fartyg. Ny syns åter det omringade fartyget. I dess för vajar en sovjetisk flagga för vinden. På däck står fem besättnings män och tittar på den svävande ubåten.

Även besättningsmän inne i fartyget tittar på ubåten med förvånade blickar. Varelsen med blå päls drar en spak framåt, varpå flygplanet accelererar. Ubåten syns röra sig snett under planet.

Scen E: Den skrikande mannen I

Scenen inleds med att en kvinna och två män står på en gräsplan. Kvinnan och en av männen bär hörselskydd. Mannen med hörselskydd är den man med långt, mörkt hår som förekommit i tidigare scener. Framför dem står en glasruta uppställd. Den man som inte bär hörselskydd ger upp ett skrik, varpå glasrutan framför dem krossas. Mannen med långt, mörkt hår skrattar och säger:

-What you're doing is incredible. You´re hitting a pitch with sound waves that have the same resonant frequecency as the glass. That´s why it shatters.

Mannen i långt mörkt hår tar sig för halsen och fortsätter:

-But this, it's like any other muscle in the body. You can control it.

Därefter syns mannen i långt mörkt hår och en man i glasögon knyta fast vingar av tyg på armarna till den man som tidigare skrek. Mannen med vingarna tittar på mannen i glasögon och säger:

-And you´re sure that this will work?

Mannen i glasögon svarar:

-Anything is possible. I based the design...

Mannen i långt mörkt hår avbryter:

Han klappar mannen med vingar på axeln och säger:

-Come on.

Därefter syns mannen i vingar sitta i ett fönster, med fötterna utanför fönsterbrädet. Till vänster om honom i fönstret syns mannen i långt mörkt hår, som säger:

-Now, remember. Scream as hard as you can.

till höger om mannen med vingarna syns mannen med glasögon, som säger:

-You need the soundwaves to be supersonic. Catch them at the right angle and they should carry you.

Scen F: Den skrikande mannen II

Scenen inleds med att mannen med vingar, mannen med långt mörkt hår, mannen med glasögon samt mannen i huvtröja (som i tidigare scener fått en paraboldisk och en ubåt att röra sig) står längst uppe på den paraboldisk som tidigare visats. Mannen med vingar säger:

-And you truly belive I'll fly this time?

Mannen i långt mörkt hår svarar:

-Unreservedly.

Mannen med vingar pekar på manen med långt mörkt hår och säger:

-I trust you.

Därefter pekar han på mannen i glasögon och säger:

-I don´t trust him.

Mannen i glasögon är på väg att säga något, men hejdas av mannen med långt hår, som säger:

-Say nothing.

-I´m gonna die!

Manen i långt mörkt hår säger:

-Alright. Look; we´re not gonna make you do anything you don´t feel...

Mannen i huvtröja avbryter och säger:

-Here. Let me help.

Samtidigt knuffar han ut mannen med vingar, som därmed faller mot marken. Mannen i långt mörkt hår ropar efter honom med förskräckt röst:

-Eric!

Mannen med vingar ser rädd ut, och sträcker ut sina armar. Han skriker och ur hans mun syns halvgenomskinliga cirklar flöda ut. Cirklarna rör sig mot marken, samtidigt som de expanderar i storlek. Plötsligt börjar mannen med vingar stiga uppåt. Männen på paraboldisken följer honom med blicken medan han stiger mot skyn. Mannen med vingar ser ni förtjust ut och utbrister:

-Wow!

Han skrattar samtidigt som han glidflyger nedåt mot marken. Han skriker återigen med munnen vänd mot paraboldiskens yta. Cirklar syns röra sig från hans mun mot parabolytan, varpå mannen återigen glidflyger uppåt.

Scen G: Den skrikande mannen III

Scenen inleds med att mannen med att tre män står samlade i ett flygplan. Den är mannen i långt mörkt hår, mannen som i tidigare scener flyttat en paraboldisk samt lyft en ubåt, samt den mannen som tidigare burit vingar. De tre männen står samlade runt en lucka i flygplanets botten. Luckan öppnas. Ett dån från flygplanet hörs. Mannen i långt mörkt hår änder sig till mannen som tidigare burit vingar och skriker:

-Remember!

Han lägger handen mot mannens hals och fortsätter:

-Remember! This is a muscle! You control it!

Därefter pekar han mot sin egen tinning och ropar:

-You'll be in here the entire time! We'll see you soon!

Mannen i långt mörkt hår ställer sig bakom mannen som tidigare burit vingar och börjar räkna baklänges:

-On my mark! Three, two, one! Go!

Mannen som tidigare burit vingar antar ett fokuserat ansiktsuttryck, skriker och hoppar mer genom den öppna luckan. Mannen faller ner mot havet och börjar skrika med munnen vänd mot havsytan. Ur munnen flödar likadana halvgenomskinliga cirklar som tidigare. När cirklarna som flödar ur mannens mun når havsytan hörs ljud som av plask och vatten skvätter åt sidorna. Mannen börjar åter stiga. Han håller sina armar utsträckta, och man ser nu att han bär samma vingar som tidigare.

Scen H: Laboratoriet

Scenen inleds med att en man i beige skjorta sitter vid en dator. En annan man står hukad i ett utrymme fullt av sladdar och tycks arbeta med något långt inne i utrymmet. Flera av sladdarna går ut från vita och gula behållare. De gula behållarna är försedda med den klassiska symbolen för radioaktivitet. Behållarna Sitter i sin tur längst ut på några stavar. En kvinna sitter bredvid mannen i beige skjorta. Även hon tittar in i en datorskärm. Kvinnan vänder sig mot mannen intill och säger:

-About Glenn, I...

Mannen bredvid säger:

-There's nothing to talk about.

Kvinnan fortsätter:

-Okay. I just wanted to say, don´t worry about him. I´ll handle it.

Mannen frågar:

-How?

Kvinnan svarar:

-I´m gonna call my father, ask him to exert some pressure.

Mannen tittar frågande på henne och säger:

-Last I heard you and your father weren't speaking?

Kvinnan svarar:

-Well, I guess now I have something to talk with him about.

Mannen som arbetar i utrymmet med sladdar ropar:

-I think the circuit's kind of fried. I don´t know. Maybe you wanna come take a look at it.

-Okay. I´ll be right there.

Därefter reser sig mannen från sin dator och går ut ur rummet. Kvinnan sitter ensam kvar med blicken i fjärran. Mannen i beige skjorta går in i ett annat rum, försett med glasväggar. På dörren hänger en varningsskylt med texten CAUTION och den klassiska symbolen för radioaktivitet. Utanför rummet syns gasmasker och skyddskläder hänga. Mannen i utrymmet med sladdar syns nu framifrån. Man ser att han bär skägg och att han arbetar med ett litet verktyg i ena handen och håller sig fast med den andra. I munnen bär han en liten ficklampa som lyser upp det objekt han arbetar med. Plötsligt gnistrar det till där mannen håller på att arbeta . Mannen ryggar tillbaka, tappar verktyg och lampa och skriker till. På skärmen till en dator är ett fönster öppet med texten MANUAL STANDBY.

Plötsligt börjar fragment av flera olika fönster synas på skärmen.

Ett fönster på skärmen visar texten: Disperse Nanomeds. I ett annat står det: Nanomed Release in 09.00. Gamma Exposure in 13.00.

En larmsignal börjar tjuta. Mannen i beige skjorta rusar fram till mannen i skägg. Han tar tag i den skäggige mannens krage med den ena handen, och sträcker sig efter en gasmask med den andra. På datorskärmen ändras siffrorna så att det står:

Nanomed release in 01.00. Gamma Exposure in 15.00. En sekund senare står det:

Nanomed release in 00.00. Gamma Exposure in 14.00. Ytterligare en sekund senare står det:

Nanomed release in 00.00. Gamma Exposure in 13.00.

Mannen i beige skjorta lyckas få på mannen i skägg gasmasken. Han reser mannen upp och föser honom bort från utrymmet med sladdar. Själv rusar han fram till en dator intill utrymmet och trycker på några knappar. Mannen med gasmask slänger sig mot golvet, för att för att därefter resa sig och på huk rusa in till ett av rummets hörn. Kvinnan reser sig från sin stol. Man ser nu att hon har en glasvägg framför sig. På andra sidan glasväggen ligger rummet som de båda männen

befinner sig i. Kvinnan springer fram till en annan dator. Hon trycker på några knappar. På skärmen syns ett stapeldiagram med överskriften

Gamma Emitter Charge 68.69%

Staplarna blir allt högre, och överskriften ändras till Gamma Emitter Charge 99.87%

Samtidigt uppstår en ruta med texten WARNING ovanpå staplarna. Kvinnan skriker:

-The gamma's to high! Bruce, I can´t stop it!

Hon tittar förskräckt in i rummet där de båda männen befinner sig. På skärmen till den dator som mannen i beige skjorta befinner sig vid står det:

Left Hemisphere: UNARMED

Mannen i beige skjorta ser hur de gula behållarna med symbolen för radioaktivitet öppnas. På hans datorskärm står det då:

Left Hemisphere: ARMED

Mannen i beige skjorta vänder sig mot mannen i gasmask och skriker:

-Harper, get out!

Mannen i gasmask kryper då längre in i hörnet och håller armarna för huvudet. Även kvinnan skriker:

-Get out!

Mannen i beige skjorta ser på den hopkrupna mannen i gasmask. Han rusar fram till utrymmet med de öppna behållarna. Han ställer sig framför den hopkrupne mannen och tycks försöka täcka så många behållare som möjligt med armar och ben. Då sänds ett grönfärgat sken ut från