• No results found

Under hösten 2017 skickades en webbaserad enkät ut till 702 lärare på folk- högskolans estetiska kurser. Totalt besvarades enkäten av 397 personer, vil- ket ger en svarsfrekvens om 57 procent.

Vid undersökningens början fanns inget register som förtecknade lärarna på de estetiska kurserna. Därför skapades ett sådant register för denna under- sökning. De estetiska kurserna identifierades utifrån de kurser som klassifi- cerats som estetiska kurser i Folkhögskolornas informationstjänsts kurskata- log över folkhögskolornas kursutbud för höstterminen 2017 och vårterminen 2018. Kategorierna har bestämts av Folkhögskolornas informationstjänst (FIN) medan det är folkhögskolorna själva som registrerar sina kurser under de bestämda kategorierna. De kurser som presenterades som estetiska kurser tillhörde någon av dessa kategorier.

—

Båtbyggarkurser

—

Danskurser

—

Designkurser, formgivningskurser

—

Hantverkskurser

—

Kantorsutbildning, kyrkomusikerutbildning

—

Keramikkurser

—

Konstnärligt foto

—

Målarkurser, teckningskurser

—

Musikkurser

—

Skrivarkurser

—

Skulpturkurser

—

Smideskurser, silverkurser

—

Teaterkurser

—

Teaterpedagogutbildning, dramapedagogutbildning

—

Textilkurser, vävkurser

—

Träkurser

En fördel med att använda klassificeringen från Folkhögskolornas kurskata- log är att utvärderingsgruppen inte efter egen förmåga behöver bedöma om en kurs är en estetisk kurs eller inte. Istället bedöms en kurs vara en estetisk kurs utifrån de kategorier som FIN etablerat och de kurser som folkhögsko- lorna själva registrerar på dessa kurser.

Samtliga webbsidor för folkhögskolor som gav dessa kurser besöktes. In- formation om lärare för kurserna sammanställdes i en databas. Informatio- nen innefattar namn, kurs, folkhögskola, inriktning, om kursen var platsbun- den eller på distans samt lärarens e-postadress.

För att dubbelkolla den information som inhämtats och för att samla in in- formation om lärare för de aktuella kurserna som inte fanns på webbsidorna eller som inte hade sin e-postadress på webbsidorna, kontaktades samtliga folkhögskolor som gav de estetiska kurserna. Kontakten skedde genom att per e-post informera om studien och en förfrågan om att översända e-post- adresser till folkhögskolans lärare på de angivna estetiska inriktningarna.

Innan enkäten skickades ut kontaktades rektorer för de folkhögskolor som gav estetiska kurser. Rektorerna ombads informera sina lärare om att en enkät inom en snar framtid skulle skickas ut från Folkbildningsrådet.

Enkäten skickades till lärarnas e-postadresser. Varken utvärderarna eller Folkbildningsrådet fick information om vilka enskilda individer som svarade på enkäten.

Enkäten kunde besvaras under ungefär en månad. Under denna tid skick- ades tre påminnelser ut.

WEBBENKÄTEN

Urvalsfråga:

1. Undervisar eller har du undervisat på estetisk kurs på folkhögskola? (Ja/ Nej)

Bakgrundsfrågor: 2. Jag är född år: (Årtal)

3. Juridiskt kön: (Man/Kvinna/Annan/Vill ej svara)

4. Geografisk bakgrund, var har du i huvudsak vuxit upp? (Sverige/Annat Europeiskt land/Utomeuropeiskt land)

Utbildning:

6. Vilken är din huvudsakliga bakgrund inom det ämne/område du undervi- sar i? (Professionell/Yrkesverksam inom området eller Högskolestudier inom området)

7. Har du någon konstnärlig utbildning? (Nej/Ja på: Gymnasium/Folkhög- skola/Högskola)

8. Har du studerat pedagogik/didaktik/folkbildning i någon form? (Nej/Ja, vilken__)

Tjänst på folkhögskola:

9. Undervisar/undervisade du huvudsakligen på: (Allmän kurs/Särskild kurs/Lika mycket på båda)

10. Vilket är ditt huvudsakliga undervisningsområde på särskild kurs? (Bild och form/Scenkonst/Musik/Litteratur/Konsthantverk/Annat, kommen- tar_)

11. Hur många år har du tjänstgjort som folkhögskollärare? (0–5 år/6–10 år/11 år eller mer)

12. Vilken är omfattningen på din tjänst som folkhögskollärare? Alternativt vilken var omfattningen på din sista tjänst som estetisk lärare på Folkhög- skola om du inte längre är aktiv.

(0---25---50---75---100 %)

13. Har du eller har du haft kursansvar? (Ja/Nej)

Verksamhet utanför folkhögskolan

14. Är du konstnärligt yrkesverksam utanför din tjänst på folkhögskolan (ex. musiker, författare, konstnär eller liknande)? (Ja/Nej)

15. I vilken form sker denna verksamhet? (Annan arbetsgivare/Enskild fir- ma/Annan form av företag/Hobbyverksamhet)

16. I vilken omfattning sker denna verksamhet, i procent av heltid: (0---25---50---75---100 %)

Övergripande kring verksamhet på och utanför skolan

17. Hur stor del av din inkomst kommer från folkhögskolan respektive este- tisk verksamhet du bedriver utanför skolan?

(0---25---50---75---100 %)

18. Ungefär hur stor del av din totala inkomst kommer från din tjänst på folk- högskolan? (0---25---50---75---100 %)

19. Ungefär hur stor del av din totala inkomst kommer från din estetiska verk- samhet? (0---25---50---75---100 %)

20. Hur ställer du dig till följande påståenden:

a. Din praktiska erfarenhet av konstnärligt arbete var en förutsättning för din rekrytering till tjänsten: (Ja/till hög grad/till liten grad/Nej/Ej rele- vant)

b. Din konstnärliga utbildning var en förutsättning för din rekrytering till tjänsten på folkhögskolan: (Ja/till hög grad/till liten grad/Nej/Ej re- levant)

c. Din pedagogiska utbildning var en förutsättning för din rekrytering till folkhögskolan: (Ja/till hög grad/till liten grad/Nej/Ej relevant)

d. Erfarenhet från din konstnärliga verksamhet är en förutsättning för din tjänst på folkhögskolan: (Ja/till hög grad/till liten grad/Nej/Ej relevant)

e. Erfarenheter från din tjänst på folkhögskolan är en förutsättning för din konstnärliga verksamhet: (Ja/till hög grad/till liten grad/Nej/Ej relevant)

f. Din tjänst på folkhögskola är en ekonomisk förutsättning för din konst- närliga verksamhet: (Ja/till hög grad/till liten grad/Nej/Ej relevant)

g. Ditt arbete på folkhögskolan stämmer överens med din roll som konst- närligt utövande: (Ja/till hög grad/till liten grad/Nej/Ej relevant)

21. Om du gör en uppskattning, hur stor del av deltagarna:

a. Hur stor andel av dina deltagare planerar att fortsätta till vidare studier inom området: (0---25---50---75---100 %)

b. Hur stor andel av deltagarna planerar att bli yrkesverksamma inom om- rådet på något sätt efter avslutad kurs:

(0---25---50---75---100 %)

22. Har ni på kursen någon verksamhet/samarbeten med kulturaktörer/insti- tutioner utanför skolan? (Nej/Ja, exempel___)

23. Anser du att det finns jämförbara kurser inom andra utbildningsformer än folkhögskola: (Nej/Ja)

24. Finns det något, anser du, som skiljer er estetiskt orienterade utbildnings- profil på folkhögskola från liknande utbildningar i andra utbildningsfor- mer? (Egen kommentar)