• No results found

4. Undersökningsresultat

4.4 Enkäten

Utifrån fallstudien på SSAB Tunnplåt har vi lyckats identifierat framgångsfaktorer vid förändringsarbetet i samband med införandet av ett nytt ekonomiskt styrsystem. För att testa dessa framgångsfaktorer har vi formulerat en enkät (se bilaga 5) som vi skickat ut till tjugo stycken storföretag i Sverige som har infört ett nytt ekonomiskt styrsystem. Vi tog emot sex stycken svar vilket motsvarade 30 procent av vårt urval.

4.4.1 Svarsredovisning av enkäten

Enkätfrågorna formulerades så att företagen först besvarade vilka åtgärder man vidtagit för att underlätta förändringsarbetet. Följdfrågan besvarade om företagen trott att den åtgärden hade påverkat förändringsarbetet positivt eller negativt. Syftet med denna uppställning var att först se vad företagen varit bra på och följdfrågan, vad företagen tyckt de varit bra på.

De två öppna frågornas syfte var att identifiera ytterligare positiva samt negativa framgångsfaktorer vid förändringsarbetet.

Redovisningen av svaren på enkätfrågorna gör vi genom att beskriva sambandet (se bilaga 8) mellan vilka åtgärder företagen gjort och om åtgärden bidragit positivt respektive negativt i anknytning till förändringsarbetet. Vi har även granskat sambandet mellan åtgärden och hur nöjd respektive missnöjd företaget är med utfallet och processen i förändringsarbetet. De öppna frågorna i enkäten redovisas i indelningen positivt respektive negativt.

Vi redovisar resultaten från de svar vi fann relevanta och intressanta för vår undersökning.

Undersökningsresultat

För att erhålla en tydligare bild över enkätens svar bifogar vi följande tabell med en förkortning av frågorna, svarsintervall, medelvärde (m) och standardavvikelsen(σ).

Tabell 1 Medelvärde och spann för enkätfrågorna

Fråga Svarsintervall m σ 1. Företaget använt en struktur för ledningen 2 till 6 5 1,55 2. Om 1 påverkat negativt/ positivt 4 till 6 5,33 1,03

3. Företaget har identifierat nyckelpersoner 3 till 6 4,83 1,17 4. Om 3 påverkat negativt/positivt 3 till 6 5 1,26

5. Medarbetarna har varit delaktiga 5 till 7 5,33 0,82 6. Om 5 påverkat negativt/positivt 5 till 6 5,83 0,41

7. Förändringsbenägen organisation 3 till 6 4,67 1,03 8. Om 7 påverkat negativt/positivt 3 till 6 5 1,26 9. Företaget satte upp en tydlig struktur 5 till 7 5,67 0,82

10. Om 9 påverkat negativt/positivt 4 till 7 5,67 1,03 11. Företaget använt sig av benchmarking 2 till 5 3,67 1,51 12. Om 11 påverkat negativt/positivt 4 till 6 4,33 0,82

13. Företaget använt informationsteknologi 5 till 7 6 0,63 14. Om 13 påverkat negativt/positivt 5 till 7 5,67 0,82

Resultatet visar att inget samband fanns mellan företagets användande av en tydlig struktur för förändringsarbetets ledning och dess positiva eller negativa påverkan.

Fråga 3 och 4

Undersökningen påvisar ett tämligen starkt samband mellan identifierandet av nyckelpersoner och dess påverkan på förändringsarbetet. Då företagen lagt ned tid på att identifiera nyckelpersoner har detta också påverkat förändringsarbetet positivt.

Fråga 5 och 6

Vår undersökning visar att företagen tyckte att medarbetarna varit någorlunda delaktiga i förändringsarbetet. Men medarbetarnas delaktighet hade inte påverkat förändringsarbetet.

Svaren visade likaså att delaktighet inte hade påverkat vare sig utfallet eller processen.

Fråga 7 och 8

Resultatet från vår undersökning tyder på ett starkt samband mellan organisationens förändringsbenägenhet och hur den hade påverkat förändringen. Om organisationen var förändringsbenägen hade det påverkat förändringen positivt. Även utfallet och resultatet

Undersökningsresultat

var hårt kopplade till förändringsbenägenheten, har man haft en förändringsbenägen organisation har även förändringens utfall och resultat varit positiv.

Fråga 9 och 10

Om företaget använt en tydlig struktur för förändringsarbetet visar vår undersökning att strukturen till viss del bidragit positivt till förändringsarbetet. En tydlig struktur och dess positiva påverkan har även medverkat till att företagen är nöjda med processen under förändringsarbetet. Strukturen har emellertid inte haft ett klart samband med utfallet.

Fråga 11 och 12

Undersökningen visar ett svagt samband mellan benchmarking och om denna påverkat förändringen positivt. Hade företaget däremot använt sig av benchmarking hade det också inverkat positivt på företagets framgång i förändringsarbetet. Benchmarking hade ingen påverkan på utfallet men då benchmarking hade påverkat förändringsarbetet positivt hade företagen också varit nöjda med processen.

Fråga 13 och 14

Användandet av informationsteknologi och dess inverkan på förändringsarbetet visar på ett relativt starkt samband. Företagen hade använt sig av informationsteknologi och användandet hade lett till ett positivt resultat för förändringen.

Fråga 15 och 16

Vår undersökning pekar på ett starkt samband mellan fackföreningarnas aktivitet i förändringsarbetet och dess inflytande. Då fackföreningarna haft en aktiv roll i förändringsarbetet hade deras inflytande påverkat förändringsarbetet positivt.

Fackföreningarnas aktivitet har en även en stark koppling mot utfallet och processen, när fackföreningarna var aktiv var också företagen nöjda med utfallet och processen. Positivt inflytande från fackföreningarna har även visat att företagen var nöjda med utfallet.

Fråga 17 och 18

Svaren visade att då företagen följt upp sitt förändringsarbete så hade de varit nöjda med processen. Sambandet mellan uppföljning och dess positiva påverkan på förändringsarbetet var någorlunda stark. Dock pekade svaren på att företagen inte trodde att uppföljning haft någon betydelse.

Fråga 21 och 22

Process och utfall är hårt kopplade till varandra. Om företaget gav besked att de var nöjda med utfallet var de även nöjda med processen.

Undersökningsresultat

Fråga 19 och 20

Detta var de svar vi erhöll från de två öppna frågorna:

Positivt:

- öppenhet - dialog

- aktivt målarbete

- VD har varit mycket engagerad

- generellt stöd från styrelse och företagsledning Negativt:

- förändringen ej genomsyrad i hela organisationen - ovilja att rapportera på fastställda tider

- valet av projektledare - tight tidsram

- ägarens olika signaler om vad det övergripande målet var

Referenser

Related documents