• No results found

Enkätundersökning för leverantörer

5 Behov inom området

5.2 Enkätundersökning för leverantörer

För att kartlägga hur leverantörerna upplever nuvarande ramavtal och hur de ser framöver på området programvaror och tjänster har

projektgruppen gått ut med leverantörsenkäter samt genomfört 30 leverantörsmöten. De svar som projektgruppen delgivits genom enkäterna och mötena sammanfattas här.

Med en så stor mängd enkäter och möten anser projektgruppen att en mycket god kunskap om marknaden har erhållits.

5.2.1 Öppen enkät på Avropa

Mellan 2013-09-11 och 2013-11-08 låg en enkät för leverantörer ute på Avropa. Enkäten besvarades av åtta leverantörer. Nedan följer de mest intressanta synpunkter som kom in:

Det finns en stark tilltro till att molntjänster och systemutveckling inom molntjänster där lösningar kan skräddarsys mer och mer kommer att levereras som molntjänster. Tack vare att molntjänsterna mognar kommer kunderna att köpa mer färdiga tjänster samt minska kundernas behov av konsulttjänster.

Ett ökat behov av mobilitet finns och att alltid ha tillgång till sitt arbetsmaterial, dock kommer den traditionella klientdatorn få större betydelse för en effektiv arbetsplats.

Andelen programvara som bygger på öppen källkod kommer att växa och inom en snar framtid helt dominera vissa teknikområden.

Kunderna ställer högre krav på enklare affärsmodeller såsom nyttjandedebitering och att prenumerera på arbetsplatser och programvaror.

Det finns en risk med kommande ramavtal att det blir ökad fokusering på de stora leverantörerna och för mycket fokus på prispress vilket medför att kvaliteten minskar och att mindre leverantörer slås ut.

Samarbeten mellan konkurrenter fortsätter att öka, både för att sänka kostnader och för att uppfylla kundernas krav.

5.2.2 Riktade enkäter kopplade till personliga möten

Under hösten 2013 träffade projektgruppen en stor mängd leverantörer, varav merparten var befintliga ramavtalsleverantörer, se kapitel 9 för den kompletta listan. Inför varje möte skickades en enkät ut som sedermera utgjorde agenda för mötet. Nedan följer de mest relevanta enkätfrågorna i fetstil och en sammanfattning av svaren efter varje fråga.

Hur avropar kunderna idag? Finns det skillnader mellan stat, landsting och kommun? Finns det skillnader mellan liten och stor kund?

Den generella åsikten var att större kunder gör större avrop, mer

avancerade avrop samt hade bättre beställarkompetens och it-kompetens även om det givetvis finns en stor spridning.

Staten köper generellt sett mer specialiserad it än framförallt kommunerna som mer köper ”standardsystem”.

Större systemutvecklingsprojekt är mycket vanligare i staten.

Många leverantörer ansåg att kunderna har för låg beställarkompetens, och att de ofta kopierar mallar och andras avrop.

Vad avropar kunderna mest för typ av programvaror och tjänster?

Statens inköpscentral

Sid 37 (65)

Licensförsörjning: Programvaror inom kontorsstöd är vanligast. Därefter datacenter, statistik, säkerhet, virtualisering samt dokument- och ärendehantering.

Öppna programvaror: Operativsystem, mellanprogramvara och

webbplattformar är vanligast. Därefter ärendehantering, portaler, arkiv, dokumenthanteringssystem och söklösningar.

E-förvaltningsstödjande tjänster: Konsulterande uppdrag, e-tjänster samt olika former av webblösningar är vanligast. Dokument- och ärendehantering, lärplattformar, system för id, olika typer av e-tjänster förekommer också frekvent.

Hur tror ni att ni och er bransch kommer att utvecklas vad gäller programvaror och tjänster?

De flesta leverantörer är överens om att molntjänster, andra webbaserade lösningar, hybridlösningar och att köpa lösningar som tjänst ökar och kommer att fortsätta öka.

Hur tror ni att ni och er bransch kommer att utvecklas vad gäller affärsmodeller och samarbetspartners?

Det är en tydlig trend att ingen leverantör ser sig som totalleverantör och inte heller har någon sådan ambition. Istället söker olika

leverantörer efter sin position och lierar sig sedan med ett antal strategiska partners. En leverantör som för fem år sedan endast sågs som värsta konkurrenten är idag både värsta konkurrenten och en god samarbetspartner.

Anser ni avropsformen samtliga villkor fastställda (t.ex.

rangordning) eller förnyad konkurrensutsättning vara mest lämplig vid avrop av programvaror och tjänster?

I princip alla leverantörer ansåg att förnyad konkurrensutsättning är den enda rimliga avropsformen.

Hur skulle ni vilja att ramavtal inom programvaror och tjänster var indelade i framtiden?

De flesta är överens om att Licensförsörjning är för begränsat när det gäller konsulttjänster, att bristen på molntjänster i Licensförsörjning och Öppna programvaror är en olycklig begränsning samt att

E-förvaltningsstödjande tjänster är lite för komplicerat.

Gällande öppna programvaror är bilden komplex, de nuvarande leverantörerna vill konkurrera om alla typer av kontrakt, inte bara de som hamnar i ramavtalet för öppna programvaror men det finns också risker med detta då specialisterna på öppna programvaror i hög grad är mikroföretag och småföretag. De funderar över om de mäktar med mängden avrop och om de på allvar kommer att kunna konkurrera med många gånger större leverantörer.

Vissa framhöll att den nuvarande modellen med stuprör för olika leveransmodeller är bra då den är snabb och effektiv vid avrop, medan andra framhöll den bristande konkurrens som uppstår. Många kunder vill köpa en kundunik tjänsteleverans, något som kompliceras av stuprörsmodellen då en kundunik tjänsteleverans kan bestå av både proprietära programvaror, öppna programvaror, drift, molntjänster och konsultinsatser.

De flesta verkade anse att ramavtal liknande E-förvaltningsstödjande tjänster är bäst för framtida behov.

Statens inköpscentral

Sid 39 (65)

Related documents