• No results found

3.7 Arbetslöshet

3.7.1 Ersättning för arbetslöshet

Vid arbetslöshet kan man få ersättning från a-kassa, aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. Nedan beskrivs hur de olika ersättningsformerna är utformade och hur dessa simuleras.

3.7.1.1 Regler för ersättning från a-kassan

Som arbetssökande kan man få ersättning från sin a-kassa.

Arbetslöshetsersättning betalas ut som dagpenning under högst fem dagar per vecka (måndag-fredag). Ersättningen lämnas som längst under en ersättningsperiod. En ersättningsperiod omfattar 300 dagar, om man är förälder till barn under 18 år omfattar ersättningsperioden 450 dagar. Vid deltidsarbetslöshet kan man få ersättning för 75 ersättningsdagar.

För att få ersättning från a-kassan måste man uppfylla grundvillkoret.

Det innebär att man måste:

• Anmäla sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

• Kunna arbeta minst 3 timmar varje arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar i veckan hos en arbetsgivare.

• I övrigt stå till arbetsmarknadens förfogande, det vill säga ha för avsikt att arbeta och inte ha något som hindrar sig från att göra det.

Arbetslöshetsersättningen betalas ut i form av grundbelopp eller inkomstrelaterad ersättning. För att få inkomstrelaterad ersättning eller

SCB – FASIT 58 grundbelopp måste man uppfylla ett arbetsvillkor. Det betyder att du måste ha arbetat minst 80 timmar i månaden i minst sex månader under de senaste tolv månaderna innan du blev arbetslös. Du kan också uppfylla ett arbetsvillkor om du har arbetat minst 480 timmar under sex sammanhängande månaders arbete, förutsatt att du har arbetat minst 50 arbetstimmar varje månad.

Grundbeloppet utgår från hur mycket man har arbetet och inte hur mycket man har tjänat. Grundbeloppet betalas ut om man inte är medlem i en a-kassa eller om man inte varit medlem tillräckligt länge och betalas ut tidigast från den dag man fyller 20 år. Grundbeloppet är 365 kr/dag om man tidigare arbetat heltid. Inkomstrelaterad ersättning utgår från personens tidigare inkomst. För att få inkomstrelaterad ersättning måste man ha varit medlem i en a-kassa i minst tolv månader (medlemsvillkor). Den inkomstrelaterade ersättningen är högst 80 procent av den tidigare genomsnittliga inkomsten under de första 200 dagarna. Under de följande 100 dagarna är ersättningen högst 70 procent av inkomsten. Den högsta dagpenningen är 910 kronor under de första 100 ersättningsdagarna för att därefter sänkas till 760 kronor.

Den lägsta ersättningen är 365 kronor per dag under hela

ersättningsperioden. Arbetslöshetsersättning betalas ut först när en karenstid om sju arbetslöshetsdagar löpt ut.

Ersättning från a-kassa är reglerad enligt Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring.

3.7.1.2 Regler för aktivitetsstöd och utvecklingsersättning Om man deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program under sin arbetslöshet får man ersättning i form av aktivitetsstöd eller

utvecklingsersättning. Om man uppfyller villkoren för a-kassa eller har fyllt 25 år får man aktivitetsstöd.

Om man uppfyller villkoren för a-kassa beräknas aktivitetsstödet utifrån a-kassans dagpenning. Man får då en ersättning på minst 365 kronor och högst 910 kronor per dag om man deltar i ett program på heltid.

Dagarna med aktivitetsstöd räknas av från dagar med a-kassa.

Till den som har fått arbetslöshetsersättning under den längsta tid ersättning kan lämnas, lämnas aktivitetsstöd med 65 procent av den tidigare genomsnittliga inkomsten, dock lägst 365 kronor per dag.

Om man inte uppfyller villkoren för a-kassa och har fyllt 25 år får man 223 kronor per dag i aktivitetsstöd om man deltar i ett program på heltid.

Om man inte uppfyller villkoren för a-kassa och är 18-24 år får man utvecklingsersättning. Utvecklingsersättningen är 142 kronor per dag om man gått ut gymnasiet. Om man inte har gymnasieexamen är ersättningen 48 kronor per dag t.om den 30/6 det år man fyller 20 år.

59 SCB – FASIT

Därefter är ersättningen 142 kronor per dag även för de utan

gymnasieexamen. Dessa ersättningsnivåer gäller om man deltar i ett program på heltid. Utvecklingsersättningen är skattefri.

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning är reglerad enligt Förordning (1996:1100) om aktivitetsstöd.

3.7.1.3 Underlag för simulering av ersättning vid arbetslöshet En person kan ha ett eller flera arbetslöshetsfall under basåret.

Simuleringen av arbetslöshetsersättningen görs för varje fall. För att möjliggöra detta finns ett hjälpregister (DM18AE18/DS18AE18) med information om alla arbetslöshetsfall. I hjälpregistret finns följande information:

Tabell 3.7.1.3.1 Innehåll i hjälpdataset DM18AE18/DS18AE18 Variabel Etikett

BIDNR Identitet, individ

BAEDAG Antal arbetslöshetsdagar under året

BAEDAGD Antal dagar med deltidsersättning från a-kassa BAEDAGT Antal arbetslöshetsdagar tidigare år

BAEDP Ersättningsgrundande daglön BAEERS A-kassa eller aktivitetsstöd BAEERSNIV Typ av ersättning för arbetslöshet BAEOMF Ersättningens omfattning Tabell 3.7.1.3.2 Värden på BAEERSNIV

Värde Etikett

1 Utvecklingsersättning på studiehjälpsnivå 2 Utvecklingsersättning på studiebidragsnivå 3 Aktivitetsstöd på grundnivå

4 A-kassa på grundnivå

5 Inkomstrelaterad ersättning, a-kassa och aktivitetsstöd Tabell 3.7.1.3.3 Värden på BAEERS

Värde Etikett

1 A-kassa

2 Aktivitetsstöd för person som tidigare haft a-kassa 3 Aktivitetsstöd för person utan tidigare a-kassefall För aktivitetsstödsfall har vi ingen information om den

ersättningsgrundande daglönen. Denna uppgift behövs för de som har inkomstrelaterad ersättning. Om personen har haft ett a-kassefall tidigare under året hämtas daglönen från detta fall. För övriga fall beräknas den ersättningsgrundande daglönen utifrån det utbetalda dagbeloppet som dagbelopp/0,65 . Vi antar därmed att ersättningsnivån varit 65 procent.

Från IR-registret används följande information om antal biologiska barn under 18 år (BBIOB).

SCB – FASIT 60 3.7.1.4 Simulering av ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet simuleras för individer som varit arbetslösa under basåret. En person kan ha flera arbetslöshetsfall under samma år.

Simuleringen av arbetslöshetsersättning görs för respektive fall och summeras slutligen per person.

För individer som varit arbetslösa under basåret beräknas arbetslöshetsersättningen för aktuellt modellår på följande sätt:

1) Ersättningsnivån skiljer sig åt beroende på om man har barn under 18 år eller inte och för de med aktivitetsstöd även om man är över eller under 25 år. De olika arbetslöshetsfallen delas in i olika familjetyper (XFAMTYP):

a) Person utan försörjningsansvar för barn. Person med a-kassa eller person över 24 år med aktivitetsstöd.

b) Person utan försörjningsansvar för barn. Person under 25 år med aktivitetsstöd.

c) Person med försörjningsansvar för barn. Person med a-kassa eller person över 24 år med aktivitetsstöd.

d) Person med försörjningsansvar för barn. Person under 25 år med aktivitetsstöd.

2) Den ersättningsgrundande daglönen skrivs fram med utvecklingen av timlön och medelarbetstid inom respektive sektor.

3) Kontrollerar om antalet arbetslöshetsdagar på deltid överstiger det tillåtna antalet. Det överskjutande antalet sätts i variabeln

WDELOVR.

4) Antalet karensdagar under året och antal ersatta arbetslöshetsdagar i fallet beräknas.

5) För varje arbetslöshetsfall fördelas antalet ersatta dagar under året i de olika ersättningsintervallen.

6) Dagersättningen i de olika ersättningsintervallen beräknas. Denna beräknas på olika sätt beroende på vilken typ av ersättning

personen är berättigad till. Personer som har inkomstrelaterad ersättning med aktivitetsstöd och där vi inte har någon information från något tidigare a-kassefall (BAEERSNIV=5 AND BAEERS=3) får ersättning med 65 procent i alla ersättningsintervallen då den ersättningsgrundande daglönen är beräknad utifrån denna ersättningsnivå.

7) För a-kassefall beräknas ersättning med a-kassa (TKASSA) genom att multiplicera antal dagar i de olika ersättningsintervallen med dagersättningen i respektive intervall. För personer med flera fall under året summeras ersättningen för de olika fallen.

8) För aktivitetsstödsfall beräknas utvecklingsersättning (IARBUT) och aktivitetsstöd (TARBUT) genom att multiplicera antal dagar i de olika ersättningsintervallen med dagersättningen i respektive intervall. För personer med flera fall under året summeras ersättningen för de olika fallen.

9) Antal dagar med a-kassa, aktivitetsstöd respektive utvecklingsersättning beräknas.

61 SCB – FASIT

10) Antalet ersatta dagar i de olika ersättningsintervallen summeras per person.