• No results found

Förslag: Familjedagspenning ska beräknas enligt bestämmelserna

om beräkning av tillfällig föräldrapenning.

I och med att en förälders sjukpenninggrundande inkomst ska ligga till grund för beräkningen av familjedagspenning ska en följdändring göras i den bestämmelse som anger vilka förmåner enligt socialförsäkringsbalken detta gäller för.

Skälen för förslaget

Kompensation för inkomstbortfall

Familjedagspenning ska kompensera för inkomstbortfall från arbete. Det är viktigt att ersättningen ligger på en skälig nivå för att föräldrar ska få en verklig möjlighet till ledighet inom ramen för familjeveckan. En för låg kompensationsnivå kan innebära ett för stort inkomstbortfall för att föräldern ska kunna använda ledig- heten.

jedagspenning krävas att föräldern har en SGI. För att SGI ska kunna fastställas måste den försäkrades årliga inkomst komma från arbete i Sverige, komma från arbete som kan antas vara minst sex månader i en följd eller vara årligen återkommande samt kunna antas uppgå till minst 24 procent av prisbasbeloppet (25 kap. 3 § SFB). Europaparla- mentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen kan medföra att även inkomster från arbete i ett annat EU- eller EES-land kan räknas med.

Det finns i dag olika sätt att beräkna ersättningen beroende på vilken föräldrapenningsförmån som avses. Exempelvis är såväl taket för SGI som delningstalen olika. Inom den tillfälliga föräldrapen- ningen är taket för ersättningen 7,5 prisbasbelopp och inom föräld- rapenningen är taket tio prisbasbelopp. Fler män än kvinnor har ersättning på den högsta nivån, dvs. då inkomsten är i nivå med eller överstiger taket. Under 2018 var det 23 procent av den föräldrapen- ning på sjukpenningnivå som betalades ut till män som betalades ut på den högsta nivån och alltså motsvarar taket. Motsvarande uppgift för kvinnor var 8 procent. Vid beräkning av samtliga föräldrapen- ningsförmåner multipliceras 80 procent av förälderns SGI med faktorn 0,97. Delningstalet varierar sedan beroende på förälderns arbetstid vid beräkning av tillfällig föräldrapenning och är 365 dagar för samtliga föräldrar, oavsett arbetstid, inom föräldrapenningen. Se tabell 5.1.

Tabell 5.1 Sjukpenninggrundande inkomst och beräkning av dagersättning Tillfällig föräldrapenning Föräldrapenning

Högsta SGI 2020 354 750 kronor 473 000 kronor Högsta månadslön 29 532 kronor 39 416 kronor Heltidsarbete 40 timmar per

vecka (delningstal)

260 dagar 365 dagar Högsta dagersättning (vid

heltidsarbete 40 timmar per

vecka) före skatt 1 058 kronor 1005 kronor

Källa: Egna beräkningar.

Hur löneavdrag görs för ledighet en enskild dag varierar mellan olika kollektivavtal. Faktorer som påverkar löneavdraget är t.ex. ledig-

hetens längd. För att exemplifiera hur kompensationsnivåerna kan skilja sig åt görs en jämförelse utifrån vad som gäller för statligt anställda eftersom det avtalet är offentligt. I det statliga avtalet görs löneavdrag för ledigheter som inte överstiger fem dagar med 4,6 pro- cent av aktuell lön för varje dag som ledigheten omfattar. I avtalet anges särskilda regler för ledighet med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning som innebär att arbetsgivare även betalar ut för- äldralön. Här antas detta dock inte gälla familjedagspenning.

Tabell 5.2 Ersättningsformer och kompensationsnivåer (exempel) Månadslön 25 000 30 000

SGI Föräldrapenning 300 000 360 000 SGI Tillfällig föräldrapenning 300 000 348 750 Löneavdrag, 1 dag* 1 150 1 380 TFP medelersättning per dag* 895 1 041 TFP i procent av löneavdrag 78% 75% FP medelersättning. per dag*

638 765 FP i procent av löneavdrag

55% 55%

Anm: *Före skatt. Källa: Egna beräkningar.

Ersättningen ska beräknas enligt bestämmelserna om beräkning av tillfällig föräldrapenning

Mot bakgrund av att familjeveckan ska utformas inom ramen för föräldraförsäkringen, är arbetsbaserad, avser föräldrar som faktiskt utför förvärvsarbete och att ersättningen inte kan tas ut på arbetsfria dagar föreslås att familjedagspenning ska beräknas på samma sätt som tillfällig föräldrapenning. Att ersättningen beräknas i enlighet med regelverket för tillfällig föräldrapenning överensstämmer väl med syftet med reformen om en familjevecka och innebär en god

senare kan gynna grupper med låga inkomster som kan ha svårare att hantera ett större inkomstbortfall.

Om kompensationsnivån skulle läggas under den fastslagna kom- pensationsnivån inom föräldraförsäkringen i övrigt (ca 80 procent av SGI), t.ex. genom att en fast ersättning oavsett lönenivå betalas ut, eller om ersättning skulle ges med en lägre kompensationsgrad så kan det medföra att föräldrar med låga inkomster anser att inkomst- bortfallet blir för stort för hushållet för att kunna nyttja förmånen. Barnen i dessa hushåll skulle då kunna gå miste om de möjligheter till ledighet och umgänge med föräldrarna som familjedagspen- ningen ger möjlighet till. Om ersättningen exempelvis skulle variera med barnets ålder så skulle det innebära att incitamenten att nyttja reformen såg olika ut beroende på barnets ålder. Det skulle gå emot avsikten med reformen, att föräldrar med barn inom ett visst ålders- intervall ska få rätt till ledighet. Om olika ersättningsnivåer gäller för olika barn, skulle det också innebära att föräldrar med flera barn i det aktuella åldersintervallet har möjlighet att välja att använda familje- dagspenning för det barn som genererar högst ersättning. För för- äldrar med enbart ett barn i det aktuella intervallet skulle inte mot- svarande kunna göras. Regelverket riskerar att bli onödigt kompli- cerat och svårt för föräldrar att planera efter.

En för låg sammantagen kompensationsnivå kan även ha negativa konsekvenser för ambitionen om att både män och kvinnor ska använda dagarna och om en jämställd fördelning. Män har igenom- snitt högre löner än kvinnor och en större andel av männen har därmed inkomster över taket för SGI. Det påverkar sannolikt incita- menten till att använda ersättningen. Ersättningsnivån spelar roll för fördelningen av dagar mellan föräldrarna men det kan vara svårt att isolera denna effekt från andra faktorer som påverkar uttag som föräldrarnas utbildningsnivå, skillnader i inkomst för respektive förälder och mellan paren, könsstereotypa normer om att kvinnor har huvudansvar för omsorg om barn etc. Av de dagar som faktiskt används under ett år är uttaget mer jämställt i den tillfälliga föräldra- penningen. Uttagsperioder, barns åldrar och hur många dagar som används per år och barn varierar dock mellan ersättningsformerna vilket gör att en jämförelse av fördelningen mellan män och kvinnor i de olika förmånerna inte är helt rättvisande. För att familjeveckan ska vara möjlig att användas av både män och kvinnor och av föräldrar med olika inkomstnivåer och med arbete inom olika

sektorer på arbetsmarknaden är en god kompensationsnivå viktig. Det finns sammanfattningsvis starka skäl till att familjedagspenning ska beräknas på samma sätt som tillfällig föräldrapenning.

Lagtext

Bestämmelserna finns i 12 a kap. 19 § och 24 kap. 3 § SFB.