• No results found

Noter till koncernens finansiella rapporter

23 Ersättningar till ledande befattningshavare

97 SKF Årsredovisning 2019 Uppsägningstider och avgångsvederlag

Medlem i koncernledningen kan avsluta sin anställning med sex månaders uppsägning. Om anställningen upphör på bolagets initiativ ska anställningen, enligt avtalet, upphöra omgående. Den anställde ska dock erhålla avgångsvederlag i relation till antalet tjänsteår, dock maximalt två fasta årslöner.

Styrelsens rätt att frångå riktlinjerna för ersättning Styrelsen får frångå de av årsstämman beslutade riktlinjerna för ersättning, om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det.

Beredning av frågor om ersättning till koncernledningen AB SKFs styrelse har tillsatt en ersättningskommitté. I kommittén ingår maximalt fyra styrelseledamöter. Ersättningskommittén bere-der alla ärenden gällande dels riktlinjer för ersättning till koncern-ledningen, dels anställningsvillkor för verkställande direktören.

Riktlinjer för ersättning till koncernledningen presenteras för styrelsen som förelägger årsstämman förslag till sådana riktlinjer för godkännande. Verkställande direktörens anställningsvillkor ska godkännas av styrelsen.

Styrelsen

Till styrelsens ordförande och ledamöter utgår arvode i enlighet med årsstämmans beslut. Vid AB SKFs årsstämma 2019 beslutades om ett fast arvode till styrelsen om 7 257 000 kronor, att fördelas med 2 133 000 kronor till ordföranden och med 732 000 kronor till envar av övriga stämmovalda ledamöter som ej är anställda i bolaget.

Vidare beslutades om ett arvode för kommittéarbete om 1 087 000 kronor, att fördelas med 248 000 kronor till revisions-kommitténs ordförande, med 176 000 kronor till envar av övriga ledamöter i revisionskommittén, med 145 000 kronor till ersättnings-kommitténs ordförande och med 114 000 kronor till envar av övriga ledamöter i ersättningskommittén.

Verkställande direktören och koncernchefen

Alrik Danielson, verkställande direktör och koncernchef för AB SKF, erhöll 2019 lön och andra ersättningar från bolaget om samman-lagt 26 556 356 kronor, varav 13 388 356 kronor utgjorde fast årlig lön, 8 575 000 kronor rörlig lön baserad på 2018 års resultat samt 4 593 000 kronor avsåg utbetalning av 2016 års prestations-baserade aktieprogram.

Den rörliga lönen under 2019 baserades på ett kortsiktigt prestationsbaserat program och beräknades i huvudsak utifrån SKF-koncernens resultat i enlighet med koncernens finansiella styr modell benämnd TVA. TVA är en förenklad ”economic value-added model”, se sidan 60.

Alrik Danielson omfattas av SKFs Prestationsbaserade Aktie-program 2019.

Vid en eventuell uppsägning från AB SKFs sida av Alrik Danielson gäller en uppsägningstid om sex månader varefter ett avgångs-vederlag skall utgå om maximalt en och en halv årslön. Alrik Danielsons pensions ålder är 65 år. Pensionslösningen är en kombi-nation av ITP-planen och en avgiftsbestämd del som uppgår till 40%

av den fasta lönen över 30 inkomstbasbelopp.

Alrik Danielsons aktieinnehav (eget och/eller närståendes) i SKF samt väsentliga aktieinnehav eller delägarskap (eget och/eller när-ståendes) i företag som bolaget har betydande affärsförbindelser med, redovisas i bolagsstyrningsrapporten.

Koncernledningen

SKFs koncernledning, vid årets slut 10 personer, erhöll under 2019 (exklusive verkställande direktören) lön och andra ersättningar motsvarande sammanlagt 79 911 155 kronor, varav 50 516 303 kronor utgjorde fast årlig lön, 17 769 459 kronor rörlig lön baserad på 2018 års resultat och 11 625 393 kronor avser 2016 års presta-tionsbaserade aktieprogram.

Den rörliga lönen för koncernledningen baserades på ett kort-siktigt prestationsbaserat program och beräknades i huvudsak utifrån SKF-koncernens resultat i enlighet med koncernens finan-siella styrmodell TVA. TVA är en förenklad ”economic value-added model”, se sidan 60.

SKFs prestationsbaserade aktieprogram finns beskrivna på sidorna 96 och 98–99.

Vid eventuell uppsägning från bolagets sida av personer i koncern-ledningen utgår avgångsvederlag uppgående till maximalt två års-löner.

För medlemmar i koncernledningen har styrelsen beslutat om en premiebaserad avgiftsbestämd tilläggspensionsplan. Planen berättigar berörda medlemmar i koncernledningen till ytterligare en pensionsplan (för svenskar innebär det den ålderspension som följer av ITP-planen) utöver den grundläggande pensionen. Premier baserade på respektive individs pensionsberättigande lön (dvs.

i normalfallet den fasta månadslönen exklusive semestertillägg, omräknad till årslön) överstigande den grundläggande pensionen (30 inkomstbasbelopp för svenskar) betalas för de chefer som omfattas av den premiebaserade planen. Vissa medlemmar i koncern ledningen har förmånsbaserade ålderspensionslöften på delar av sin ersättning hänförliga till tidigare överenskommelser.

Koncernlednings medlemmar omfattas aldrig av både förmåns-baseradpension och premiebaserad pension för samma del av deras pensionslöfte. Pensionsåldern är i normalfallet 65 år.

98 SKF Årsredovisning 2019 Forts. not 23

Fast lön och övriga förmåner1)/fasta

styrelsearvoden Kortsiktig

rörlig lön Prestationsbaserade

Aktieprogram Ersättningar för kommittéarbete

Koncernens aktierelaterade ersättningsprogram regleras främst med eget kapitalinstrument genom koncernens treåriga Prestations-baserade Aktieprogram.

Det verkliga värdet av SKF B-aktien vid utfärdandedatum är beräknat som marknadsvärdet minskat med nuvärdet av för-väntade utdelningar tre år framåt i tiden.

Den beräknade kostnaden för programmen, vilken är baserad på SKF B-aktiens verkliga värde vid datumet för tilldelningen och förväntat antal aktier som kommer att tilldelas, redovisas som en operativ kostnad med en motsvarande bokning i eget kapital.

Verkliga värdet av SKF B-aktien vid tilldelningen har fastställts till 140 kronor för SKFs Prestationsbaserade Aktieprogram 2019.

Kompensationen för utdelningar är redovisad som ersättning till anställda skiljt från den aktiebaserade ersättningen. Kostnaden för programmen justeras årligen för att överensstämma med det antal aktier som förväntas bli intjänade och för deltagare som inte längre uppfyller programmens villkor. Avsättningar för sociala kostnader som koncernen ska erlägga för de aktierelaterade ersättnings programmen baseras på marknadspriset för SKFs B-aktie vid varje rapporteringstillfälle och kostnadsförs under intjänandeperioden.

Tilldelning av aktier enligt SKFs Prestationsbaserade Aktie-program förutsätter att de personer som omfattas av respektive program är anställda i SKF-koncernen under hela den treåriga mätperioden.

1) Övriga förmåner inkluderar t.ex. tjänstebil och sjukförsäkring.

2) Avser betalda premier under premiebaserade planer samt bruttokostnad under förmånsbestämda planer.

3) Utbetalat belopp är hänförligt till kassautflödet och är de belopp som en  person erhåller under ett specifikt kalenderår. Beloppen inkluderar ersättningar för tjänstgöring under det angivna kalenderåret, såsom lön, men kan också inkludera ersättningar för tjänstgöring ett tidigare år då utbetalningen skett efter årets slut, t.ex. programmen för rörlig lön.

Kostnads fört belopp är primärt hänförligt till koncernens kostnader för

tjänster utförda av en person under ett specifikt kalenderår, men kan också inkludera justeringar eller återföringar avseende tidigare år. Följaktligen kan skillnader uppstå mellan utbetalda belopp och kostnadsförda belopp då kostnaden kan uppkomma under ett annat kalenderår än det kalenderår då utbetalningen sker till personen.

4) Total pensionsskuld, för SKF-koncernen, hänförlig till koncernledning (inklusive koncernchef) uppgick till 209 Mkr.

5) Exklusive koncernchefen.

99 SKF Årsredovisning 2019 SKFs Prestationsbaserade Aktieprogram 2017: Tilldelning av

aktier genomfördes i februari 2020. Totalt tilldelades 647 652 SKF B-aktier enligt villkoren för programmet, baserat på graden av uppfyllnad av TVA under treårsperioden 2017–2019.

SKFs Prestationsbaserade Aktieprogram 2018: Tilldelning av aktier kan komma att ske efter den treåriga beräkningsperioden (under 2021) om alla kriterier för programmet har uppnåtts och tilldelningen godkänts av styrelsen.

SKFs Prestationsbaserade Aktieprogram 2019: Tilldelning av aktier kan komma att ske efter den treåriga beräkningsperioden (under 2022) om alla kriterier för programmet har uppnåtts och tilldelningen godkänts av styrelsen.

Den totala kostnaden 2019 för samtliga program uppgick till 81 Mkr (105) exklusive sociala avgifter. Den totala avsättningen för samtliga program uppgick till 176 Mkr (219) och en avsättning om 42 Mkr (40) har gjorts för sociala avgifter för samtliga program.

2019 2018

Könsfördelning i styrelse

och koncernledning Antal

personer Varav män Antal

personer Varav män Koncernen

Moderbolagets styrelse

inklusive koncernchef 10 80% 11 73%

Koncernledning

inklusive koncernchef 10 80% 9 78%

Moderbolaget Moderbolagets styrelse

inklusive koncernchef 10 80% 11 73%

Koncernledning

inklusive koncernchef 8 75% 7 71%

Ersättningar till koncernens revisorer uppgår till

följande (Mkr) 2019 2018

Revisionsuppdraget 48 47

Revisionsverksamhet utöver

revisionsuppdraget 1 1

Skatterådgivning 7 10

Övriga tjänster 2 1

58 59

Moderbolagets andel (Mkr)

Revisionsuppdraget 8 9

Revisionsverksamhet utöver

revisionsuppdraget 1 1

Skatterådgivning — —

Övriga tjänster 1 0

10 10

Revisionsarvoden avsåg granskning av årsredovisningen och bok-föringen samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning liksom andra arbetsuppgifter som ankommer på bolagets revisor.

Arvoden som avser revisionsverksamhet utöver revisionsuppdraget innebar framförallt granskning av hållbarhetsrapport. Skatte råd-givning innehåller både rådråd-givning och granskning av efterlevnad inom skatteområdet. Uppdrag utöver dessa har klassificerats som övriga tjänster.

Ersättningar under 2019 till PwC AB inkluderade 10 Mkr för revisionsuppdraget, 1 Mkr för revisionsverksamhet utöver revisions uppdraget, 0 Mkr för skatterådgivning och 1 Mkr för övriga tjänster.